Dodaj do ulubionych

Czarnogora - dojazd

24.07.07, 17:30
Wybieram sie na urlop do Czarnogory. Ktoredy najlepiej jechac? Czy sa
wymagane jakies wizy? Jakie dokumenty nalezy miec ze soba oprocz paszportu?

dzieki:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 18:21
      Trzeba mieć zielona kartę.

Mozesz jechać przez Serbię. Masz opis kilka pytań niżej
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=65706363&v=2&s=0
      I to jest chyba najlepszy dojazd jeżeli jedziesz na południe kraju np do
      Ulcinija

Możesz jechać przez Chorwację-autostradą do Sestanovac, potem przez Grabovac
      Vrgorac do DUbrovnika i dalej do Herceg Novi. To najdroższy wariant i
      najbardziej okrężny ale dobre drogi

Możesz jechac przez Węgry Bośnię. Długa droga ale tania i wudoki ładne
      • des4 Re: Czarnogora - dojazd 25.07.07, 08:18
        Są dwie trasy - przez Serbię albo Chorwację. Jeśli jedziesz zachodniej Polski,
        lepie chyba prze Chorwację.

Ja jechałem przez Serbię - Barwinek-Koszyce-Miszkolc-Budapeszt-Belgrad-Cacak-
        Podgorica. Trasa ogólnie ok. Na Węgrzech autostrada, w Budaprzeszcie nie trzeba
        wjeżdzać do centrum tylko przeskakuje się na kolejna austostradę kawałek przed
        centrum, w weekendy jest dość luźno. W Serbii można chwilę stać na granicy,
        zwlaszcz w weekendy, ale to raczej w trasie powrotnej. Sporo serbskiej policji,
        warto jechać przepisowo. Trzeba niestety przejechać przez Belgrad. Za Belgradem
        można bezproblemu znaleźć motel wokolicach Cacak za 20 euro ze śniadaniem.
        Najtrudniejszy odcinek to ostatnie 300 km - mnóstwo tuneli, serpentyn itp.

W tytm wariancie płaciszza winietki autostradowe w Słowacji na Węgrzech plus
        ok. 20 euro za autostradę tam i z powrotem w Serbii. Wszędziedużo stacji
        benzynowych i knajpek, wszędzie mozna płacić kartą.

Wariant chorwacki jest może lepszyjeślichodzi o drogę - większośćChorwacji
        przejeżdzasz autostradą, ale i tu są często korki przy tunelech, zwłaszcz w
        weekendy, no i dość sporo płacisz - ok. 25 euro w jednąstronę. Do tego
        dochodząwinietki słowackie/czeskie/węgierskie/austriackie(zależy którędy do
        jedziesz do Chorwacji). Ostatni kawałewk to też 250-300 km drogą nadmorską,
        widoki piękne, ale makabrycznie zatłoczona i trudna technicznie....
        • abc26 Re: Czarnogora - dojazd 25.07.07, 08:52
          wielkie dzieki ;-)
    • Gość: Maresz Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 09:53
      Jechałem 2 lata temu do Czarnogóry. Wybrałem trasę przez BiH. Drogi owszem są
      górzyste, jaklość nie jest najlepsza ale żadnych problemów nie mieliśmy. Jest
      to opcja najkrótsza PL, SK, H na Budapeszt, HR Osjek, BiH na Sarajewo, Mostar i
      już Adriatyk. Mam nadzieję że nic nie pokreciłem. Jest sporo zniszcaeń
      wojennych, nie wchodzić do lasów gdzie sa napisy informujace o minach. Raczej
      nie jechać nocą. Wizy nie są potrzebne, ubezpieczenie samochodu "zielona karta"
      obowiązkowo i jeśli chcecie to ubezpieczenie indywidualne.
      Może też tam pojadę na początku sierpnia.
      Pozdrawiam Maresz
      • Gość: miki Re: Czarnogora - dojazd IP: *.tpnet.pl 25.07.07, 16:11
        > Jechałem 2 lata temu do Czarnogóry
        to tak jak ja
        • Gość: zuza Re: Czarnogora - dojazd IP: 212.182.11.* 01.08.07, 12:29
          warto rozważyć dojazd koleją z Suboticy (Serbia, przy granicy z Węgrami) do
          Baru, nad morzem. My tak wracaliśmy z Czarnogóry. Przejazd dwóch osób
          (kuszetki) + samochód kosztował około 80 euro, wyjeżdza się wieczorem, a około
          10.00 już się jest na granicy serbsko-węgierskiej. Ten wariant jest chyba
          najszybszy relatywnie tani, trzeba tylko wcześniej rezerwować bilety.
          • ye2bnik Re: Czarnogora - dojazd 01.08.07, 15:35
            tylko jak je zarezerwować z Polski? Maile wysłałem i nic. Przez telefon
            powiedziano mi że rezerwacji telefonicznych nie ma, tylko trzeba bilet kupić na
            stacji.
            Powrót w ten sposób ma sens - będąc w Czarnogórze można wcześniej podjechać do
            Baru i bilet kupić. Ale w przypadku jazdy w tamtą stronę pozostaje liczyć na
            szczęście, że się uda dostać na pociąg w dniu wyjazdu.
            • ye2bnik Re: Czarnogora - dojazd 02.08.07, 10:53

odpowiedź z kolei serbskich:

Dear Sir,
              you can't buy ticket online, but you can make online reservation by sending e
              mail on adress predrez@yurail.co.yu
              Whan you send e mail, we will send you confirmation that your places are
              reserved.
              There are trains to Bar from Belgrade and from Subotica.
              The prices are :
              Belgrade - Bar : 16,3 eur (children 4-12 years 50%)
              Subotica - Bar : 21,6 eur

The prices are per person.

Best regards.

wysłałem więc i znowu czekam...
              • Gość: abc26 Re: Czarnogora - dojazd IP: 62.29.169.* 23.08.07, 17:10
                Bylismy w Czarnogorze, dzieki za wszystkie rady. Bylo przepieknie.
                Drogi sa jednka lepsze niz sie spodziewalam. Czytajac Wasze opisy
                nastawilam sie na cos znacznie gorszego. Trasa przez gory
                rzeczywiscie jest mordercza i niebezpieczna. Ale sporo sie dzieje,
                buduja nowe wiadukty, klada nowy asfalt i barierki. Tam bylo nawet
                bezpiecznie ale byly odcinki totalnie bez zabezpieczen. Niesamowite
                wrazenia robia ciasne tunele wykute w skale i pozostawione bez
                otynkowania, gdzie dwa tiry nie sa w stanie sie zmiescic. Widoki
                fantastyczne. Jestesmy z mezem zachwyceni.
                Wracalismy pociagiem, bilety kupowalismy na miejscu i niestety nie
                bylo szans na wagon sypialny lub chociaz kuszetke. Jechalismy w
                przedziale z fotelami ktore sie troche rozkladaly wiec nie bylo tak
                tragicznie. Wspolpasazerowie (akurat trafilismy na same kobiety)
                byli bardzo mili i wszyscy poukladalismy sie na przemian jak
                sardynki w puszce. Najwiecej miejsca zajela nasza 2,5 corka. Nasze
                wspolpasazerki bardzo sie przejmowaly jej wygoda. Jedyne co mnie
                zdenerwowalo w czasie podrozy pociagiem to bardzo dlugie oczekiwanie
                na rozladunek wagonu-lawety. Prawie godzine pociag stal na peronie a
                oblsuga odpoczywala i pila kawe.
                Tak czy siak polecam to rozwiaznie, znacznie skraca czas podrozy.
                • ye2bnik Re: Czarnogora - dojazd 04.09.07, 21:34
                  vini, vidi, vici! :))

wróciłem, wrażeń mnóstwo.
                  W obie strony pociągiem. Warunki średnie. Czysta pościel, średnio
                  czysto w przedziałach i duszno. Auta komfortowo na lawecie, dobrze
                  zabezpieczone.
                  Koszt za auto oraz dorosłego i dziecko 57 EUR, z miejscówkami w
                  kuszetce.
                  Pociąg planowo jedzie ok. 12 godzin, ale zawsze się spóźnia. Mimo
                  wszystko polecam tę formę dojazdu. Dzięki temu po całym dniu jazdy
                  do granicy serbskiej spędza się noc w pociągu i w miarę wypoczętym
                  drugiego dnia można już plażować :)
                  • Gość: monia Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 09:54
                    Jaka obecnie jest pogoda w Czarnogórze?
                    Ktoś się orientuje? Z prognoz z netu nie wygląda to najlepiej!
                    • ye2bnik Re: Czarnogora - dojazd 05.09.07, 17:12

w sobotę w Petrovacu były 34 C
                      • Gość: monia Re: Czarnogora - dojazd IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 22:18
                        Ufff! No to dobrze! Nie ma to jak dobre źródło informacji.
                        Internet niestety często do niego nie należy.
                        Jakie wrażenia po Czarnogórze?My byliśmy 6 lat temu-pewnie wiele się
                        nie zmieniło. Nie, nie-były Mareczki teraz jest EURO.
                        • ye2bnik Re: Czarnogora - dojazd 11.09.07, 11:50

nie mam porównania z przeszłością, bo byłem tam pierwszy raz.
                          Generalnie wrażenia bardzo pozytywne, ja nie jestem przewrażliwiony
                          na punkcie papierka na plaży, etc.
                          Ceny raczej polskie, jedzenie pyszne, ludzie bardzo sympatyczni i
                          otwarci, no i te widoki - fantastyczne
          • Gość: Maqowiec Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 01:01
            jest tez info o pociagach na stronie:
            www.czarnogora.webpark.pl/train.htmPozro
            Maqowiec
        • Gość: Maqowiec Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 00:26
          zobacz trasy do CG.
          www.czarnogora.webpark.pl/car.htm
      • Gość: Maqowiec Re: Czarnogora - dojazd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 01:14
        opisy tras do CG. znalazlem tutaj:
        www.czarnogora.webpark.pl/car.htmPozdro
        Maqowiec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka