Dodaj do ulubionych

okolice Splitu-co zwiedzać

22.07.03, 10:29
W piątek wybieram się w okolice Splitu. Proszę o radę co tam jest ciekawego
do zobaczenia, niekoniecznie bardzo znane atrakcje. Sam split i Trogir już
widziałam, także Plitwice i park Krka.
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: okolice Splitu-co zwiedzać IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 10:43
      Czyli rozumiem że widizałaś pałac w Splicie i Akwedukt i resztki murów.
      A byłaś w Salonie - ruiny starożytnego miasta w pobliżu Splitu z czasów
      późnorzymskich (amfiteatr i termy) i wczesno-chrześcijańskich (bazyliki) oraz z
      epoku wczesnego średniowiecza (świątynie Awarów)

Koło Splitu jest Omniś - miasto z piaszczstymi plażami i ruinami pirackiej
      twierdzy, obok zaraz rzeka Cetina z elektrowniami wodnymi i jednym skromnym
      wodospadem - mozna wykupić rejs (30-50kun) lub rafting (200kun) , okoliczne
      góry. W stronę północno-zachodnią - Szibenik warto odwiedziedzić, klasztory w
      górach w okolicy wodospadów Krka. Knin z twerdzą inne twerdzie w głębi lądu.

A pomiędzy Splitem a Trogirem - wybrzeże Kaszteli - kilka twierdz, w zasadzie
      zostały tylko nabrzeża, magazyny i baszty.
      • deal Re: okolice Splitu-co zwiedzać 22.07.03, 13:22
        jesli już bedziesz w Salonie to popatrz na okoliczne szczyty - widać w
        odległości jakiś 10 km piekny, wielki zamek w miejscowości Klis - ja w nim nie
        zdazyłam byc :(( a w Omisiu musisz tez wejsc na zamek, a raczej ruiny z wiezy
        jest piekny widok - Cetina (jesli dobrze pamietam) wplywa do morza :)) cudo!
        aparat fotograficzny konieczny :))
    • jita Re: okolice Splitu-co zwiedzać 22.07.03, 11:26
      hej,

jeśli jedziesz samochodem spróbuj popłynąć na wyspę Brač. Prom płynie ze Splitu
      do Supetaru. Przejedź się trasą - drogą widokową wzdłuż północnego wybrzeża w
      kierunku miejscowości Postira, a następnie na południe, do miejscowości Bol i
      plaży Zlatni Rat. Tu możesz zrobić sobie przystanek na kąpiel. W powrotnej
      drodze koniecznie trzeba wyjechać na Vidovą Gorę, skąd roztacza się wspaniały
      widok właśnie na Zlatni Rat oraz na wyspę Hvar (widać jej "palczastość"). Na
      wyspie Brač są doskonałe drogi: proste i równe, aż miło. Cena promu w jedną
      stronę 23HRK za osobę i 106HRK za samochód. Nie płyń w piątek, sobotę i
      niedzielę - to zmiana turnusów i mogą być wielkie kolejki na prom. Wycieczka
      akurat na jeden dzień.

Możesz też pojechać na Makarską - na szczyt sv. Jure - ale uwaga - tylko dla
      kierowców o silnych nerwach. Sama podróż na szczyt wąską drogą (płatne 30HRK od
      samochodu i na bilecie pisze, że wjeżdżasz tam na własną odpowiedzialność)
      zajmuje około godziny. Ale widoki przepiękne. Uwaga: na górze zimno - warto
      zabrać ciepły sweter.

Szybenik też jest piękny - koniecznie trzeba zobaczyć panoramę miasta i
      okolicznych wysp (ujście Krka) z twierdzy św. Anny - wejście 8HRK od osoby. No
      i wnętrze katedry.

Będąc w okolicach Szybenika można wjechać do miejscowości Vodice - całkiem
      przyjemne turystyczne miasteczko (szczególnie widok od strony morza -
      przystani) - też ładne wnętrze kościoła, ale pewnie otwarty tylko podczas
      mszy...

Pozdrawiam,
      Justyna

• alicja76 Re: okolice Splitu-co zwiedzać 22.07.03, 14:57
      Dziękuję za informacje. Mam pytanie co do rejsu po Cetinie. Podobno gdzieś w
      poblizu zwiedza się jakieś ciekawe miasto i 2 jeziora czerwone i niebieskie czy
      zielone, czy to jest w tych okolicach czy coś mi się pomyliło?
      IA jeśli chodzi o ten zamek w miejscowości klis - czy wiesz jak tam dotrzeć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka