Gość: maly IP: *.171.73.50.crowley.pl 29.04.08, 15:49 Czy moze ktos podac trase dojazdu do Dalmacji z pominieciem platnych autostrad. Ponoc dzieki takiej tarsie mozna rowniez lepiej podziwiac lokalne widoki i krajobrazy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asia Re: Nie Autostradami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 17:35 W zeszłym roku wracając z Orbeicza jechaliśmy starą drogą do Plitvickich Jezior, później na Karlovać i tam już wjechaliśmy na autostradę. Starą drogą jedzie się całkiem nieźle. Z tym że my wracaliśmy w drugiej połowie września. Jadąc do Chorwacji pokonaliśmy całą autostradę od granicy do Sestanovać gdzie kończy się autostrada a przynajmniej było tak w zeszłym roku. Wracając do Polski chcieliśmy pojechać do Plitvic i tak na wysokości Sestanovać między Brelą a Pisakiem wjechaliśmy z Jadrańskiej magistrali w górę na starą drogę i dalej jechaliśmy m.in. przez Cista Provo tu odbiliśmy w lewo, później przez Sinj, dalej Knin,Gracac i stąd na Plitvicka Jezera. Zwiedzaliśmy Park, natomiast na drugi dzień jak już wspomniałam pojechaliśmy na Karlovać i tam wjechaliśmy na autostradę. Jadąc starą drogą na pewno poznasz inne widoki niż jadąc autostradą,sporo tam zniszczeń wojennych, gdzie nie gdzie czołg, po wystrzeliwane domy, zburzone częściowo domy, nie mniej jednak droga jest urokliwa ale i wymagająca. Co i rusz wyskoczyła nam a to kurka a to konik a to stado kóz. Ale ogólnie rzecz biorąc jechało się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Nie Autostradami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 17:58 Można także wzdluż wybrzeża Jadranską magistralą. Piękne widoki na wyspy, zakręt za zakrętem, i miejscami spory ruch. Jadąc TAM jedziesz cały czas pod słońce. A na autostradzie miejscami też są niezłe widoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Nie Autostradami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:36 no i te wraki samochodów na zboczach...( raz naliczyłam aż pięć ) ale swoją drogą widoki są piękne...jednak sporo mijanych miejscowości nosi ślady zniszczeń wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
neurkrzysztof Re: Nie Autostradami 07.05.08, 22:53 Osobiście namawiam zarówno tam jak też z powrotem na jazdę autostradami. Warto natomiast już będąc na miejscu pojeździć sobie tą niezwykle urokliwa magistralą. Uważam jednak, że do tej jazdy trzeba być naprawdę wypoczętym. Wraki samochodów mówią same za siebie, w ubiegłym roku przeżyłem upadek olbrzymiego głazu koło Drvenika na drogę przed poprzedzającym mnie pojazdem. Nie wolno też zapominać o wyjątkowo skrupulatnie mierzącej prędkość samochodów policji ( za jazdę 70km/h na terenie z ograniczeniem do 50 zapłaciłem 500 kuna ). Odpowiedz Link Zgłoś