Gość: potencjalny IP: *.eranet.pl 28.05.08, 19:34 Witam, Jadę do Chorwacji z opcja własnego wyżywienia. Doszły mnie słuchy, że istnieje zakaz wwozu żywności do Chorwacji. Czy to prawda a jeśli tak, to czy jest to egzekwowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.pronox.com 29.05.08, 12:05 Własnie wyczytałam na stronie MSZ że zakaz ten wchodzi od 1 czerwca 2008r, www.msz.gov.pl/Informacja,MSZ,dla,osob,planujacych,podroz,do,Chorwacji,17694.html Wymieniona jest tam lista produktów których nie mozna wieźć, prawie wszystko jest zakazane poza mlekiem w proszku. Dla mnie porażka bo też się wybieram do Chorwacji z własnym wyżywieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marekp41 Re: Wwóz produktów żywnościowych 29.05.08, 15:30 Jestem na etapie rezewacji miejsca , ta informacja całkiem zbiła mnie z nóg. Nie wiem co robić , ciekawe jak będzie wyglądała kontrola graniczna ,każdy samochód ? czy tylko co jadą na wakacje . Kolejki będą takie jak na Ukrainę 20 km - totalna porażka Stanie dzień , noc i dzień.??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
bozena644 Re: Wwóz produktów żywnościowych 29.05.08, 15:37 Witam! Czytajac niektore wypowiedzi to wlosy staja deba,ogulnie zaczelam sie zastanawiac gdzie i na jakiej planecie ja mieszkam i czy faktycznie u nas jest tak strasznie drogo???? Dzis zrobilam zakupy w sklepie Tommy i wyslalam do siostry mieszkajacej w Polsce spis artykolow spozywczych wraz z cenami z prosba zeby te nasze straszne ceny porownala z polskimi.Ponizej wkleilam jej odpowiedz. To ze do Hr nie wolno wwozic zywnosci to nic nowego ,taki zakaz obowiazowal zawsze!!!!!Zreszta do Polski tez nie wolno!!! Poprostu Komisja Europejska ten zakaz odnowila ,moze byc ze bedzie wiecej kontroli,ale powiedzcie sami czy dadza rady na granicy wszytskich sprawdzic? Tak tez bylo do teraz –niektorych sprawdzano i wywalano im jedzienie,przewaznie artykoly miesne a inni przejezdzali nawet nie orjetujac sie ze takie cos sie dzieje.Prosze wszystkich formolowiczow o rozsadne myslenie ,a nie tam jakies glupie wypowiedzi ze tu jest nienormalnie drogo!!! Przedewszystkim swoich gosci ,czy tez znajomych zawsze ostrzegam zeby nie robili duzych zakopow w malych prywatnych sklepikach .U nas jest duzo marketow ,mowie o oklicy Sredniej Dalmacji czyli od Zadaru ,Trogir,Kastela Split,Omis,Makarska az do Dubrownika wlacznie z wyspami sa markiety w ktorych polecam robic zakupy ; STUDENAC,TOMMY,BILLA ,LIDL,KERUM,GETRO. W tych duzych markietach mozna kupic swieze mieso,ryby ,wszystkie rodzaje wedlin,wazywa i owoce ,po normalnych przyzwoitych cenach.Te firmy ktore wymienilam maja swoje male sklepy prawie ze w kazdej malej miejscowosci wiec nie musicie tracic czasu i szukac tych duzych sklepow bo w tych malych o tej samej nazwie ceny sa identyczne. Aktualny kurs walut prosze sprawdzic: www.pbz.hr/default.asp? akcija=TL&jezik=2 olej roslinny 12 kun = porównywalnie do PL = olej normalny olej slonecznikowy od 15 do 18 kun= porównywalne do PL Kostka masla od 12 do 18 kun = 5 do 6 zł czyli u Was troche drożej, ALE !! kostka w Pl= 20 dkg!! Kurczak swiezy kg 21 kun = drożej = Pl ok. 8 zł/kg Mieso wieprzowe od 28 do 40 kun za kilogram = bardzo podobnie !! najlepszy sort wieprzowiny w PL średni0 26 zł /kg Kapusta kiszona opakowanie 500g 3.50 kuny = ZLITUJ SIĘ !!!!!!!!! J PODOBNIE!! Mieso mielone od 25 do 40 kun za kilogram= wieprzowe czy drobiowe? Ogólnie PODOBNIE! Mloda wolowina bez kosci 45 kun za kilogram = PRAWIE TAK SAMO! U NAS OK. 28 ZŁ Kielbasa wedzona opakowanie 500g od 30 do 49 kun =. Wędzona SUPER KIEŁBASA CIELECA =0,5 KG = MAX 15-17 ZŁ Salami od 50 do 120 kun za kilogram = nie wiem . Nie kupuje, ale NAJLEPSZE salami 1 kg = ok. 40 zł/kg Szynka wedzona od 47 do 130 kun za kilogram .= Już gotowana , najlepsza = 35 zł/1 kg Chleb od 5 kun za bochenek do 12 kun ,zalezy jaki rodzaj = troszke taniej u nas Margaryna do smarowania opakowanie 500g od 5 do 12 kun = hmm uznaje , że porownywalnie Sery zulte od 45 do 150 kun za kilogram = JŻÓŁTY!!! Od 15 bylejaki do 50 SUPER ( nie Polskie ) za 1 kg. Ale normalny, bardzo dobry ok. 25 zł Pieczarki 500g 11 kun = ciut ciut!!! U Was droższe Jogurt zwykly 180g od 1.80 do 2.50 kun = ok. 1 zł Jogurt owocowy od 2.50 do 4 kuny= prawie!!TAK SAMO minimalnie, o pare groszy u was droższy Konserwy tunczyka od 3.50 do 18 kun = u nas ten tuńczyk, zwykla sieczka w puszce, byle jaki, kosztuje 2-5 zł. Makaron 500g od 4 do 12 kun = u nas kupisz DZIADOSTWO już za 1 zl, ale za porządny zaplacisz tez max ok. 5 zl/0,5 kg Ryz 1kg od 14 do 17 kun = TO MACIE DROZSZE!!!, ale tez i smaczniejszy i to duzo lepszy . Jakbym miala kolo siebie taki to tez wole zapłacić i miec lepszy www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c.o.pc.index lidl.hr/cro/home.nsf/pages/i.home dulano.lidl.hr/ www.tommy.hr/interaktivna_karta.html www.billa.hr/eurobilla_hr/ www.getro.hr/ www.konzum.hr/ Pozdrowienia ze Splitu ,zycze milego pobytu na pieknych wakacjach. Bozena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.silesnet.net 17.06.08, 12:22 Witam serdecznie dopiero teraz się dowiedziałam o tej ustawie i sprawdziłam to i uważnie przeczytałam więc wszystkich zapewniam że to dotyczy wszystkich ludzi.Byłam w zeszłym roku w Chorwacji z swoim prowiantem i nie miałam z tego powodu przykrości wiec widocznie mi sie upiekło i może nie zwracali wtedy tak dużej uwagi na to. Ta ustawa jest jak wszędzie i ma swoje plusy jak i może małe minusy. Tymi małymi minusami jest to że niektórych ludzi nie stać na jedzenie w restauracjach czy innych jadłodajniachniach, a jęsli mają zaopatrzyć się w sklepach tamtejszych to znów nie mają pojęcia jakie tam naprawde są ceny żywności. Jeszce jest to że nie znają języka by zapytać przeczytać by kupić niektóre produkty jak na produktach nawet niema informacji PL, oraz jest jeszcze kwestia nie którzy nie mają zaufania do innego jedzenia niż własne krajowe(np: wędliny mają według Polaków w większości nie smaczne i tłuste),A także gotowe wyroby przywiezione z sobą to nie tylko krajowe smakołuki,oszcędność pieniędzy ale czasu bo tylko sobie podgrzeją swoje wyroby kulinarne i gotowe a nie są to rzeczy z puszki. Bo w końcu jadą na wczasy a nie do kuchni a bogaczami nie są. Jeśli ktoś ma tą możliwość by udzielić na forum informacji jakiś linków jakie ceny są w marketach Chorwackich i nazwy Polsko-Chorwackie produktów spożywczych to nie jedna osoba będzie wdzięczna i zmieni nastawienie do przepisów i kraju do którego sie wybiera i będzie jej prościej zdecydować co jest lepsze. Ps. a tym bardziej biura turystyczne powinny się tym zainteresować i informować klientów o takich przepisach i udostępnić informacji o żywności ich nazwach i cenach. Życze miłego dnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:49 A może jakieś bliższe (nazwa lokalna...) namiary na: "Kielbasa wedzona opakowanie 500g od 30 do 49 kun =. Wędzona SUPER " Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedruś Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 01:55 www.wetgiw.gov.pl/files/3051_2004_745.pdf Nie ma zakazu wwozu zywności do Chorwacji z krajów Unii Europejskiej. Zakaz ten dotyczy państw trzecich. Powyższy link przedstawia stosowne rozporządzenie z 2004 roku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 09:21 nie mogę zrozumieć po co taszczyć jedzenie z Polski do Chorwacji.Wszędzie tam sa sklepy,gdzie jest wszystko w podobnych cenach. Oczywiście są rzeczy,ktore lubia dzieci,są do nich przyzwyczajone i innych nie zjedzą. Ogólnie to chyba przyzwyczajenie z czasów komuny. A poza tym trochę obciach.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gapciams Re: Wwóz produktów żywnościowych 01.06.08, 09:48 po pierwsze to zaden obciach , po drugie jesli wynajmujesz apartament czy pokoj z kuchnia to dlaczego masz nie zabrac jedzenia z kraju ? tego co znasz tego co lubisz - dlaczego nie ???ja jade tam po slonce , jade pozwiedzac i mysle ze jest wielu podobnych do mnie ludzi ktorym albo to ze zabieraja jedzenie z domu w niczym nie przeszkadza albo po prostu na ceny chorwackie ich nie stac a chcieliby tez odpoczac w tym pieknym kraju. kwestia tego czy ktos zabiera swoje jedzenie czy chodzi po knajpach powinna byc tylko i wylacznie jego sprawa ! a niestety w chorwacji jest coraz drozej. to co piszesz i innni tobie podobni to jakas paranoja , czy jesli mam miejsce w samochodzie i lodowke nie moge zabrac jedzenia ? jezdze duzo po swiecie lubie sie zabawic nie jem psiego jedzenia ale naprawde nie lubie wydawac bezsensownie pieniedzy. generalnie ludziom ktorzy tak atakuja tych co z wlasnym prowiantem jada zycze dalszych sukcesow zawodowych mnostwa pieniedzy by nie znalezli sie nigdy w sytuacji gdzie beda mieli wybor albo zaplace za prad albo wykupie dziecku obiady !!! dopiero wtedy moze by zrozumieli jaka wartosc maja pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no problem Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: 194.146.252.* 01.06.08, 11:29 Przepis dotyczy osob ktore wjazdzaja do Chorwacji z Panstw, ktore nie naleza do UNII EUROPEJSKIEJ !!! np. Czarnogora, Bosnia itp. Chorwacja przyjela przepis UNIJNY, ktory wlasnie dotyczy Panstw trzecich. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia78 Re: Wwóz produktów żywnościowych 01.06.08, 18:21 Kilkukrotnie przeczytałam komunikat o którym mowa powyżej i nie stwierdziłam, że dotyczy to tylko podróżnych spoza Unii. I chociaż uważam, że wwożenie hurtowych ilości jedzenia jest pozbawione sensu - będąc dwa lata temu w Chorwacji nie stwierdziłam aż tak wielkich różnic cenowych w porównaniu z Polską, ponadto co to za wakacje gdy nie spróbuje się miejscowej kuchni (dla mnie kuchnia to całe życie), że już nie wspomnę że przy takich temperaturach chce się mniej jeść:) - to chciałam się dowiedzieć, skąd to stwierdzenie, że zakaz nie dotyczy obywateli Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia78 Re: Wwóz produktów żywnościowych 01.06.08, 18:28 Nadmieniam, że czytałam tylko komunikat MFZ:) Patrząc na inne fora widzę, że Nasz Pan Rzecznik nie podał chyba wszystkich informacji w komunikacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oh karol Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 22:30 Podal. Odniesienie do rozporzadzenia UE z 2004, ktore dotyczy panstw trzecich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.chello.pl 02.06.08, 09:29 chciałbym sie odnieśc do tej koleżanki,która pisze o tych biednych bez obiadów i tak dalej. Otóż jest tu duże nieporozumienie.Pomiędzy wożeniem ziemniaków,makaronu,cukru itp i innych rzeczy do Chorwacji a żywieniem sie tylko w restauracjach tamże jest też sensowny wariant pośredni a mianowicie gotowanie w apartamencie z produktów zakupionych na miejscu i dodatkowo czasami restauracje.I o tym własnie pisałem. I podtrzymuję swoje zdanie,że wożenie zbyt dużej ilości jedzenia jest bez sensu,gdyż oszczędnośc jest niwspółmierna do kłopotu ...i obciachu!!Zapewniam,że nie jestem snobem wręcz uważam się za oszczędnego ale bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.08, 00:26 Nie podoba mi się ten przepis. Dziadek robi ekstra szynki, które dają radę nawet w długiej podróży i w czasie pobytu cały czas są świeże (testowane kilkukrotnie) i nie mam zamiaru w tym roku nie zabrać szynki od dziadka z dwóch powodów: szyneczka bardzo mi smakuje i chorwackie mieso nie jest najlepsze. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.master.pl 02.06.08, 09:44 Zakaz dotyczy tylko "krajów trzecich" czyli nie członków Unii Europejskiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czyli nas ten zakaz nie dotyczy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: is dla zainteresowanych - orginalny tekst IP: *.crowley.pl 02.06.08, 13:40 Zakaz dotyczy tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, wyrobów z mięsa, mleko lub wyroby mleczne www.zagrzeb.polemb.net/, Makarony można itp....Nas MSZ trochę źle przetłumaczył! ZAPOBIEGAMY PPRZENOSZENIU ZAKAŹNYCH CHORÓB ZWIERZĘCYCH DO REPUBLIKI CHORWACJI! WYROBY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO MOGĄ ZAWIERAĆ ŹRÓDŁA ZAKAŹNYCH CHORÓB ZWIERZĄT Z powodu ryzyka wwiezienia przez podróżnych w bagażu osobistym źródeł choroby zakaźnej, zabrania się wwozu mięsa, wyrobów z mięsa, mleka i wyrobów mlecznych w bagażu osobistym podróżnego przy wjeździe na teren Republiki Chorwacji, z następującymi wyjątkami: □ mleko w proszku dla niemowląt, żywność dla niemowląt i specjalna żywność do celów medycznych, pod warunkiem że: - wyrób nie wymaga przechowywania w lodówce przed konsumpcją, - wyrób jest zapakowany z ochronnym znakiem producenta, i - opakowanie jest nieuszkodzone Dozwolone jest wwożenie mięsa, wyrobów mięsnych, mleka lub wyrobów mlecznych pod warunkiem że: - wyrobom towarzyszy dokumentacja wydana przez uprawnione służby weterynaryjne kraju z którego jest przywożona, która stwierdza że partia ta spełnia warunki wwozu do Republiki Chorwacji, i - wyroby zostaną poddane przeglądowi weterynaryjnemu po przedstawieniu stosownych dokumentów po przybyciu na graniczny posterunek służby weterynaryjnej □ Całą żywność zawierającą mięso, wyroby z mięsa, mleko lub wyroby mleczne, która nie odpowiada tym warunkom, należy oddać po przybyciu na graniczny posterunek Republiki Chorwacji w celu jej bezpiecznego zniszczenia. NIEZGŁOSZENIE WW. PRODUKTÓW JEST KARALNE Żywność pochodzenia zwierzęcego, która nie jest mięsem, wyrobem z mięsa, mlekiem lub wyrobem mlecznym ZAPOBIEGAMY PPRZENOSZENIU ZAKAŹNYCH CHORÓB ZWIERZĘCYCH DO REPUBLIKI CHORWACJI! WYROBY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO MOGĄ ZAWIERAĆ ŹRÓDŁA ZAKAŹNYCH CHORÓB ZWIERZĄT Z powodu ryzyka wwiezienia przez podróżnych w bagażu osobistym źródeł choroby zakaźnej, zabrania się wwozu mięsa, wyrobów z mięsa, mleka i wyrobów mlecznych w bagażu osobistym podróżnego przy wjeździe na teren Republiki Chorwacji, z następującymi wyjątkami: □ mleko w proszku dla niemowląt, żywność dla niemowląt i specjalna żywność do celów medycznych, pod warunkiem że: - wyrób nie wymaga przechowywania w lodówce przed konsumpcją, - wyrób jest zapakowany z ochronnym znakiem producenta, i - opakowanie jest nieuszkodzone Dozwolone jest wwożenie mięsa, wyrobów mięsnych, mleka lub wyrobów mlecznych pod warunkiem że: - wyrobom towarzyszy dokumentacja wydana przez uprawnione służby weterynaryjne kraju z którego jest przywożona, która stwierdza że partia ta spełnia warunki wwozu do Republiki Chorwacji, i - wyroby zostaną poddane przeglądowi weterynaryjnemu po przedstawieniu stosownych dokumentów po przybyciu na graniczny posterunek służby weterynaryjnej □ Całą żywność zawierającą mięso, wyroby z mięsa, mleko lub wyroby mleczne, która nie odpowiada tym warunkom, należy oddać po przybyciu na graniczny posterunek Republiki Chorwacji w celu jej bezpiecznego zniszczenia. NIEZGŁOSZENIE WW. PRODUKTÓW JEST KARALNE Żywność pochodzenia zwierzęcego, która nie jest mięsem, wyrobem z mięsa, mlekiem lub wyrobem mlecznym można wwieźć w ilości 1 kilograma, o ile jest to dozwolone, bez zgłaszania do przeglądu weterynaryjnego. Dziękujemy za współpracę i zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 17:36 witaj, niestety od wczoraj weszły takie przepisy. Za posiadanie zywności trzeba bedzie zapłacić za utylizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.chello.pl 06.06.08, 10:43 taki komunikat pojawiła się wczoraj na stronie MSZ 2008.06.05 Komunikat dla osób planujących podróż do Chorwacji W nawiązaniu do komunikatu MSZ z dnia 28 maja 2008 r. Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje, że Ambasada Chorwacji w Warszawie przekazała w dniu dzisiejszym notę informującą, że rozporządzenie o warunkach wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach bagażu osobistego podróżnych na teren Chorwacji (Narodne novine 35/2008) nie będzie dotyczyło obywateli państw Unii Europejskiej (w tym Polski). więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapi Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 18:49 i zawiesili zakaz!! www.msz.gov.pl/Ostrzezenia,dla,podrozujacych,14800.html Odpowiedz Link Zgłoś
dosiado Re: Wwóz produktów żywnościowych 01.07.08, 07:58 Informacja MSZ dla osób planujących podróż do Chorwacji 2008.06.09 W nawiązaniu do komunikatów z 28 maja br. i 5 czerwca br., Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje, że Ministerstwo Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Wsi Republiki Chorwacji poinformowało oficjalnie Ambasadę RP w Zagrzebiu, że z dniem 6 czerwca 2008 r. zawieszone zostało obowiązywanie rozporządzenia o warunkach wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach bagażu osobistego podróżnych na teren Chorwacji (Narodne novine 35/2008) w stosunku do obywateli państw Unii Europejskiej (w tym Polski). Zawieszenie obowiązywać będzie przez okres 6 miesięcy. Niniejszy komunikat ma charakter informacyjny i nie może stanowić podstawy jakichkolwiek roszczeń. Piotr Paszkowski Rzecznik Prasowy MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: Wwóz produktów żywnościowych IP: 82.177.9.* 01.07.08, 13:46 Kto chce mieć "czarno na białym" rozporzadzenie Ministra Rolnictwa Chorwacji w tej sprawie , to odsylam do mojego postu w wątku dotyczacym wwozu żywności z dnia wczorajszego (30.06.08 117 post). Nawet jesli język sprawia trudności, to w razie klopotów na granicy można pokazać tekst celnikowi. Udanych urlopów! Odpowiedz Link Zgłoś