Dodaj do ulubionych

Protest w spawie wwozu żywności

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 21:58
Bardzo proszę o przyłączenie się do "protestu" przesłanie meila do MSZ-u . Czeski MSZ wywalczył uchylenie przepisu dla swoich obywateli.
Pomóżcie i wyślijcie maila na skrzynki polskiego msz-tu

ja wysłałam na następujące adresy
Wysłałam na następujące adresy:
Rzecznik Prasowy:
rzecznik@msz.gov.pl
Departament Strategii i Planowania Polityki Zagranicznej
dsip@msz.gov.pl
Departament Unii Europejskiej
due@msz.gov.pl
Departament Prawno-Traktatowy
dpt@msz.gov.pl
Departament Europy
de@msz.gov.pl
Departament Systemu Informacji
dsi@msz.gov.pl

oto treść listu :
Z informacji uzyskanych na stronie czeskiej :
www.novinky.cz/clanek/141628-chorvatsko-zrusilo-zakaz-dovozu-potravin.html
wynika , że Ministerstwo Spraw Zagranicznych Republiki Czeskiej uzyskało zgodę na przewóz żywności do Chorwacji przez swoich obywateli.
Polska tak jak i Czechy należy do Unii Europejskiej a okazać się może , ze obowiązywać nas będą inne przepisy. Jako turysta odwiedzający Chorwację po raz kolejny chciałabym wiedzieć czy nasze Ministerstwo Spraw Zagranicznych zamierza wystąpić w obronie nas- turystów- Polaków i starać się uchylenie przepisu dotyczącego zakazu wwozu żywności na teren Chorwacji.

Z poważaniem...

zaspamujmy im skrzynki - może coś z tym zrobią...
Obserwuj wątek
    • gringo68 nie dla Czechów tylko dla całej UE 04.06.08, 22:05
      czytaj ze zrozumieniem...
      • jevick Re: nie dla Czechów tylko dla całej UE 04.06.08, 22:18
        czyli mozemy? bo juz zglupialam a jade pojutrze...
        • Gość: B... Re: nie dla Czechów tylko dla całej UE IP: *.icpnet.pl 04.06.08, 22:31
          Bez paniki!!!!
          Moja rodzina dziś rano przekraczała granicę chorwacką, już wypoczywają :)
          Na granicy (przejście na trasie Maribor - Krapina/Zagrzeb, nie chce mi sie
          szukać na mapie jak sie nazywa) spokojnie, nikt o nic nie pytał, ani o żywność,
          ani o pieniądze (panikarze pisali o 50 czy nawet 100 € na dzień na osobę),
          żadnych kontroli, oprócz dokumentów.
          Tak było dzisiaj i pewnie tak będzie, czego wszystkim wyjeżdżającym życzę, a
          panikowanie i rozdmuchiwanie sprawy czasami może przynieść odwrotne rezultaty :))
          • Gość: cudo Re: nie dla Czechów tylko dla całej UE IP: *.as.kn.pl 10.06.08, 04:01
            Witam, właśnie dziś wróciliśmy.
            Jechaliśmy busem i musieliśmy "chwalić sie co mamy".
            Mam nadzieję, że to martwy przepis.
    • Gość: zbynek Nie robić paniki IP: 80.55.130.* 10.06.08, 08:29
      Ten dokument:
      www.wetgiw.gov.pl/files/3051_2004_745.pdf
      dostosowuje prawo w Chorwacji do prawa w Unii Europejskiej, w związku z tym, że
      Chorwacja jest krajem stowarzyszonym. Wynika z niego, że zakaz dotyczy wwozu
      żywności z państw trzecich (czyli spoza UE). Więc możecie spać spokojnie.
      • kin2 Re: Nie robić paniki-dokładnie 10.06.08, 08:43

www.msz.gov.pl/Informacja,MSZ,dla,osob,planujacych,podroz,,do,Chorwacji,18049.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka