Dodaj do ulubionych

Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:58
byliśmy na urlopie z dziećmi, 2 tygodnie, własnym samochodem, pojechaliśmy "w
ciemno", okolice Sibenika i Splitu (Dalmacja), jeśli ktoś ma jakieś pytania to
chętnie odpowiem
Obserwuj wątek
    • Gość: kostruszka Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.chello.pl 22.06.08, 20:10
      O, to coś dla mnie :))
      My wyjeżdzamy w piątek w okolice Trogiru (Ciovo) - samochodem z dwójką dzieci.
      Napisz, proszę, czy woda w morzu jest już ciepła i czy ceny są rzeczywiscie
      takie drakońskie (sklepy i restauracje).
      Skąd jechałeś?

Pozdrawiam :)
      • Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 20:28
        witam, jechaliśmy z Katowic, 1200 km, tam podróżowaliśmy przez 2 dni (w Austrii
        nocleg), do domu wracaliśmy przez noc, podróż 16 godzin, zatrzymaliśmy się za
        Sibenikiem, na prywatniej kwaterze, bez problemów... woda w morzu niezbyt ciepła
        (21-23 st.), nam pogoda niezbyt się udała, bo trochę padało, ale może dzięki
        temu zwiedziliśmy m.in. Trogir, Split i Sibenik, pojeździliśmy trochę po
        wybrzeżu i uniknęliśmy popażeń, tam faktycznie jest drogo, przynajmniej jeśli
        chodzi o jedzenie, różnica to jakieś 1,5 raza drożej niż u nas, ale ja uważam,
        że co tam, wakacje są raz w roku... kwatera na 2 tygodnie to cena 25-60 euro za
        dzień (spora rozpiętość, ale jeśli poszukać to takie były ceny), woda w morzu
        czyściutka widać na parę metrów, raj dla pływaków i nurków... płacić najlepiej
        kartą płatniczą albo weźcie sobie złotówki i tam zamieńcie (w każdej większej
        wiosce jest kantor), albo euro, nie kupujcie kun w Polsce, bo się nie opłaca,
        .... ja wykupiłem rodzinne ubezpieczenie zdrowotne w Polsce przed wyjazdem, może
        się przydać w razie czego, poza tym OK, Chorwaci to otwarci i mili ludzie,
        • Gość: Robert Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:07
          Gdzue wyjupiles ubezpieczenie Rodzinne Zdrowotne?
          Ile cie kosztowalo?
          Dzieki!
          Pozdrawiam!
          Robert
          p.s ile kosztuje litr Dizla w Chorwacji?
          Gdzie najlepiej sie zatankowac jak sie skonczy paliwo z Polski bo mi
          starcza na 900km.
          • Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:42
            ubezpieczenie wykupiłem w hestii, na 3 tygodnie ok.330 zł do 150 tys. kosztów
            leczenia, pełne łącznie z transportem do Polski w razie dużej "awarii", ale
            myślę, że w każdej większej firmie znajdziesz wakacyjne ubezpieczenia zdrowotne,
            popytaj tam gdzie masz np. AC na auto lub może dom ubezpieczasz to możliwe, że w
            pakiecie dadzą ci taniej albo jakąś promocję? ja tak zrobiłem. litr eurodiesla w
            HR to ok. 9,70-10.0 kun (bo maja jeszcze jakieś swoje diesle, ale nie
            tankowałem, bo nie znam, za 9,20-9,50 kun), 1 zł = 2,2 kuny, a gdzie tankować to
            nie wiem skąd jedziesz, jak z Gdańska to wypada ci już w Czechach tankować albo
            na Słowacji, jak z Bielska to taniej było na niektórych stacjach w Austrii i w
            Słowenii, w HR najdrożej kasują stacje na płatnych autostradach, ja na baku
            przejeżdżam ok. 1000 km, tankowałem w Katowicach a potem w Zagrzebiu, gość na
            stacji chciał mnie może wykantować, bo wydał mi za mało o 100 kun i patrzył czy
            się zorientuję, najlepiej płacić kartą, wtedy pewne, że nie przepłacisz i nikt
            ci źle nie wyda ;-), bank policzy ci kuny według oficjalnego kursu NBP czyli
            najkorzystniej, a prowizje za korzystanie z karty sa identyczne, np. wypłacałem
            w bankomacie kasę i tyle samo płaciłem za bankomat ile płacę w Polsce
            • Gość: Robert Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:17
              Bardzo Ci Dziekuje za odpowiedz!
              Ja jade z Jeleniej Gory tak ze na baku dolatuje do Chorwacji bez
              problemu bo calego dystansu do Orebic mam cos kolo 1300!
              Widze ze chyba zatankuje w Austrii chyba ze w Slowenii bedzie taniej
              ale jak by bylo to bys tam zatankowal!;)
              Pozdrawiam!
    • spiralaa Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 20:19
      Możesz powiedzieć jak z tym jedzeniem można wwieźć swoje jedzenie do
      Chorwacji po 1 lipca?? no i jak jest do końca z tymi winietami gdzie
      mam to kupić i w ogóle Czechy Austria Słowenia Chorwacja?? Wszędzie
      są potrzebne?? Słyszałem, że w Słowenii od 1 lipca winieta to koszt
      35 eur czy to prawda??
      • Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 20:36
        witam, moja droga : Katowice-Cieszyn - Czechy (Brno-Mikulenov - winieta 10 euro
        na granicy), Austria (Wiedeń-Graz - winieta 10,5 euro) - Słowenia (Maribor - bez
        winiet- płatny kawałek autostrady 1 euro), Chorwacja (Zagrzeb i na południe
        Zadar i dalej - bez winiet, autostrada płatna, ok 200 kun czyli niecałe 100 zł),
        Chorwaci na autostradach mają z biletami, trzeba wcisnąć guzik jak u nas na
        parkingach i wziąć kartkę i przy następnej bramce zapłacić w okienku, nic nie
        wiem o winietach w Słowenii, może chodziło Ci o Słowację, ale to jest inna
        trochę trasa przez Bratysławę, chyba lepsza bo jest autostrada, ale nie wiem
        jakie koszty winiet.... jedzenie w Chorwacji drogie, na granicy bez problemów,
        żadnego szukania ani sznupania, ja przejechałem granicę na dowód osobisty ;-)
        • kostruszka M. J. Wielkie dzięki :) 22.06.08, 20:55
          Napisz jeszcze, jakie warzywa i owoce mozna znaleźć teraz na targu lub w sklepie.
          Mam dość chimeryczne dzieci, jeśli chodzi o jedzenie...
          Mozesz podac orientacyjne ceny wody mineralnej (faktycznie paskudna czy da sie
          wypić - moze kranówka jednak lepsza?), chleba, mleka itp.?

A nie wiesz, jaką pogodę zapowiadają teraz w tym rejonie? Woda rzeczywiście dość
          zimna, a chcieliśmy sie wygrzać na słoneczku i skorzysatć z ciepłych kąpieli w
          morzu...
          • Gość: M.J. Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:03
            owoce kupuj raczej na targu, w sklepie wychodzi drożej, tak w ogóle to w
            Chorwacji nie ma za wiele owoców, bo np. w górach nie ma gdzie hodować, jedyne
            co mają to oliwki i winnice, pietruszki np. nie mają w ogóle, banany - 21 kun
            (ok. 10 zł), pomidory 14 kun, woda mineralna ok 8-10 kun za 1,5 litra, my
            piliśmy tylko Jamnicę, mleko 3-5 kun (***taniej niż u nas)... jedzenie średnio
            wychodzi ok. 1,5 raza drożej niż w Polsce
          • Gość: karola12341 Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 09:54
            witam
            my 7 lipca jedziemy do Ciovo, byłabym wdzięczna gdybyś po
            przyjeżdzie opisała na co warto zwrócić uwage, a czego się
            wystrzegać :) i jaka jest pogoda- za to inf również bede wdzięczna
            życze udanego pobytu
            • Gość: Grzech Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: 62.29.168.* 23.06.08, 12:15
              My 12 i też na Ciovo. Skąd jedziecie i jaką trasą?
        • borninpt Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 21:03
          witam.czy nie lepiej wybrać trasę z cieszyna przez bratysławę i zagrzeb? za
          tydzień wybieram sie na wyspę pag...
          • Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:53
            witam, może faktycznie lepiej, jest więcej autostrad, natomiast nam kolega
            polecił wyjazd przez Austrię z noclegiem w umówionym hotelu
            • jevick Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 23:06
              wrocilam w sobote.zaton k.zadaru.winogrona 30kun, pomidory 10kun, mineralka-a
              wlasciwei zrodlanka 1,5l-7kun,
              1euro-7kun.pogoda pikna, woda ciepla ale drozyzna makabryczna....
          • jagika Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 14:33
            Czy mógłbys szepnąc kilka słów o tej wyspie po powrocie. Planuję
            urlop na Pag w sierpniu. Widziałam kilka zdjęć z tej wyspy. Czy jest
            tam faktycznie taki księżycowy krajobraz, bez zieleni? Czy polecasz
            Pag na wakacyjny pobyt?
        • Gość: piotrek Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.provident.pl 24.06.08, 09:50
          Cześć, zamierzam jechać tą samą trasą co Ty. Jadziemy z rodzinką
          pierwszy raz do Chorwacji i przyznam, że trasy się trochę obawiam.
          Możesz mi napisać jak wygląda przejazd przez Wiedeń od przejścia
          Mikulov w stronę Graz. Naczytałem się o skomplikowanej drodze, a w
          innych miejscach o tym, że jest obwodnica Wiednia w tą właśnie
          stronę. Jak faktycznie to wygląda? Jeżeli jest obwodnica to czy
          dojazd do niej jest intuicyjny, czy trzeba się nakombinować? Z góry
          dzięki za inforamcję. Pozdrawiam.
          • Gość: ben Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:33
            Ja z rodziną 1-szy raz byłem w ogóle pierwszy raz za granicą(właśnie
            Croatia)3 lata temu też pełen obaw.Okazuje się,że jak tylko miniesz
            Cieszyn nie jesteś w stanie zabłądzić.Oznaczenia b.widoczne właśnie
            intuicyjne.Za Cieszynem
            Olomuc,Brno,Vien,Graz,Maribor,Zagreb,Zadar,Split.Szerokiej
            drogi,miłych wrażeń-nie będziecie żałować;my jedziemy VII/VIII
      • Gość: artur Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:09
        przepisy o przewozie żywności obowiązuja od 1 czerwca, winiety na Słowacji też
        od 1 czerwca bo wczesniej sie jeździło za darmo, droga jest lepsza przez
        Słowację, bo na trasie w Czechach (część) i sporym fragmencie w Austrii od
        granicy z Czechami nie ma autostrady a w Austrii poza tym sa remonty, jadąc
        przez Bratysławę jedziesz 3/4 czasu autostradą,jesli oczywiscie to lubisz.
        winiety kosztuja róznie, mnie zdarzyło sie płacić w Czechach np. 8-15 E, ale nie
        wiem od czego to zależy, kolega jechał przez Słowację do Bułgarii i płacił raz
        15 a raz 18 E, może to jakaś marża? nie mam pojęcia
        • Gość: vv Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: 193.164.157.* 23.06.08, 11:00
          zależy czy jest sezon czy nie
          zapewne uzaleznione to jest od daty przejazdu
        • Gość: annaaa1977 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:16
          winiety na Słowacji to są od wieków, chodziło ci chyba o Słowenię
          ale tam winiety też dopiero do 1 lipca a nie od czerwca jak piszesz.
          A zakazu wwozu żywności do HR nie ma i nie będzie w tym roku.
          Odwołali
          • Gość: annaaa1977 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:17
            .... OD 1 lipca
            • Gość: artur Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:29
              możliwe że tak jest jak piszesz, nie bede sie wymadrzał, ostatnio przez Słowacje
              jechałem z 8 lat temu, choć czytałem że winiety dopiero na Słowacji od czerwca
              tego roku, na Słowenii w tej chwili brak winiet i autostrady sa platne podobnie
              jak nasze na bramkach, nie czytalem nigdzie czy od lipca wprowadzają winiety czy
              nie, jechałem przez Słowenię i Bośnię w maju i czerwcu, stąd piszę jak było
              jeszcze w tym miesiącu ;-)
              • Gość: piotrek Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.provident.pl 24.06.08, 10:34
                Cześć, zamierzam jechać tą samą trasą co Ty. Jadziemy z rodzinką
                pierwszy raz do Chorwacji i przyznam, że trasy się trochę obawiam.
                Możesz mi napisać jak wygląda przejazd przez Wiedeń od przejścia
                Mikulov w stronę Graz. Naczytałem się o skomplikowanej drodze, a w
                innych miejscach o tym, że jest obwodnica Wiednia w tą właśnie
                stronę. Jak faktycznie to wygląda? Jeżeli jest obwodnica to czy
                dojazd do niej jest intuicyjny, czy trzeba się nakombinować? Z góry
                dzięki za inforamcję. Pozdrawiam.

• Gość: żeglarz Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: 195.47.201.* 24.06.08, 11:15
                  Jesli tylko nie jestes blondynką to nie ma problemu. Do Wiednia masz
                  boczne, waskie drogi. Trzeba uważać na ograniczenia predkosci bo
                  lubia tam stać nawet w nocy. A w Wiedniu trzeba mieć oczy szeroko
                  otwarte. Kierunek Graz jest dobrze oznaczony. Wjeżdzasz na
                  przemiescia Wiednia, kilka kilometrów zabudowanych blokami przy
                  drodze. Potem w prawo i jesteś na obwodnicy. Szerokości życzę
                  • sam_diabel Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz 24.06.08, 11:25
                    w Wiedniu nie zabłądzisz, wjeżdza się do miasta ale po kilku
                    światłach, po lewej stronie masz sklep Media Markt, nie sposób go
                    nie zauważyć, na swiatłach skręcasz w prawo (drogowskaz na GRAZ,
                    trasa A2) i dalej juz obwodnicą, bez swiateł i
                    zatrzymywania
                • Gość: M.J. Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:07
                  właśnie ;-), jest dokładnie jak koledzy wyżej opisali, nie sposób się zgubić,
                  bardzo dobre oznaczenia w Austrii widoczne z daleka i często powtarzane, jadąc
                  autostradą nawet 6-pasmową od razu masz oznaczenia którym pasem jechać, żeby źle
                  nie zjechać, a Wiedeń tylko "liżesz" obrzeżami... gorzej jest w Słowenii, do
                  Chorwacji po prostu jedziesz za TIRami, przed siebie, 1,5 godziny i przejechałeś
                  Słowenię, natomiast "uwaga!!!" wracając do Polski, my zgubiliśmy się w
                  Mariborze, bo kierunkowskaz na Austrię w tym mieście jest TYLKO JEDEN i to bez
                  nazwy miast np. Grazu tylko litera A na białym tle, a w samym centrum Mariboru
                  masz tylko oznaczenia hoteli, centrów handlowych, reklamy i takie tam, trzeba
                  uważać, bo pod tym względem Słowenia jeszcze odstaje sporo, inna sprawa że
                  wracaliśmy w nocy, a to też jest trochę inaczej w obcym miejscu
                  • Gość: Ada14Ck Trasa przez Austrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 18:12
                    Czy mógłbyś mi podać dokładną trasę Kielce - Vodice?
                    wolałabym jechac przez Austrie.
                    Pozdrav ;)
                • Gość: M.J. Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:12
                  aha i jeszcze jedna sprawa, od Mikulov do Wiednia jedziesz zwykłą drogą, przez
                  miasteczka (ma to swój urok jeśli ktoś lubi), ale miejscami są spore remonty
                  dróg, wyznaczone objazdy (bez obaw, bardzo dobrze oznaczone i widoczne) i moga
                  być małe korki, Austriacy przestrzegają ograniczeń prędkości, Czesi zresztą też,
                  mają wysokie mandaty za brak pasów i zbyt szybką jazdę, i nie ma tego czego u
                  nas, że pan policjant da się przebłagać
                  • Gość: piotrek Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.provident.pl 24.06.08, 12:37
                    bardzo dziękuję za Wasze informacje. Blondynką nie jestem, za to
                    jedna będzie na miejscu pasażera :)
                    • Gość: gnypek Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:24
                      Na tym odcinku rzeczywiście nie ma problemu. A wcześniej warto
                      skręcić i zatrzymać się na kawę czy obiad w Mikulovie bo to bardzo
                      ładne miasteczko.
    • Gość: doogi Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:54
      gdzie nocowaliscie w Austrii?
      Planuje wyjazd w cztery osoby z planowanym zwiedzaniem (co prawda na szybko)
      Wiednia i potem juz dopiero w Chorwacji.
      Szukalem hoteli ale dosc drogo sobie euro-strefowcy licza :(
      • Gość: Ada14Ck Trasa przez Austrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 18:13
        Czy mógłbyś mi podac trase Kielce - Vodice?
        Wolałabym żeby prowadziła przez Austrie ;)
        Pozdrav
        • Gość: M.J. Re: Trasa przez Austrie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 22:46
          Kielce-Katowice-Cieszyn
          CZECHY : Frydek-Mistek, Ołomuniec, Brno, Mikulov
          AUSTRIA : Wiedeń, [A-2] Wr.Neustadt, Graz - PRZED GRAZEM ZJAZD NA KARLSDORF I
          NOCLEG W HOTELU OEKOHOTEL (CENA 44 E za 4 osoby ze śniadaniem, pan właściciel
          zna polski jakby co)
          SłOWENIA : Maribor, Ptuj
          CHORWACJA : [A-2] Krapina, Zagrzeb,[A-1] Karlovac, Bosilievo i w dół na Zadar -
          jak lubisz trasę wybrzeżem to możesz zjechać na Zadar a jak lubisz autostradę to
          jedziesz dalej
          czas ok. 16 godzin. koszt ok. 500 zł z winietami i opłatami na bramkach, lepiej
          mieć euro przy sobie

jeśli jedziesz z dziećmi to raczej się zatrzymaj w Austrii chyba że jedziesz
          przez noc to do wyboru, my wracaliśmy do domu w nocy i jechaliśmy non stop,
          dzieci nawet spały więc było OK, jadąc w dzień postój niezbędny, bo w aucie
          wariowaliśmy ;-)
    • renatamiciuk Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 15:06
      Czy możesz mi podać namiar na kwaterę? Szukam coś taniego..
    • pawelgoska Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 21:31
      witam!
      szukam namiarów na nocleg w Słowenii .jade do Splitu z Poznania
      z dziecmi racszej bez noclegu nie da rady i szkam czego
      na 1 noc .ale bedzie nas troche 5 aut.
      • wgrzeg1980 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 11.07.08, 00:36
        Powiedzcie czy warto wybrac sie na 1-dniową wyprawe do Mariboru? Bede
        stacjonowal w Graz w Austrii.
    • Gość: Rysiek Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 17:28
      jak wygląda sprawa na granicy Chorwackiej , sprawdzają bardzo po
      wprowadzeniu tego niby nowego przepisu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka