Gość: M.J. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:58 byliśmy na urlopie z dziećmi, 2 tygodnie, własnym samochodem, pojechaliśmy "w ciemno", okolice Sibenika i Splitu (Dalmacja), jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kostruszka Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.chello.pl 22.06.08, 20:10 O, to coś dla mnie :)) My wyjeżdzamy w piątek w okolice Trogiru (Ciovo) - samochodem z dwójką dzieci. Napisz, proszę, czy woda w morzu jest już ciepła i czy ceny są rzeczywiscie takie drakońskie (sklepy i restauracje). Skąd jechałeś? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 20:28 witam, jechaliśmy z Katowic, 1200 km, tam podróżowaliśmy przez 2 dni (w Austrii nocleg), do domu wracaliśmy przez noc, podróż 16 godzin, zatrzymaliśmy się za Sibenikiem, na prywatniej kwaterze, bez problemów... woda w morzu niezbyt ciepła (21-23 st.), nam pogoda niezbyt się udała, bo trochę padało, ale może dzięki temu zwiedziliśmy m.in. Trogir, Split i Sibenik, pojeździliśmy trochę po wybrzeżu i uniknęliśmy popażeń, tam faktycznie jest drogo, przynajmniej jeśli chodzi o jedzenie, różnica to jakieś 1,5 raza drożej niż u nas, ale ja uważam, że co tam, wakacje są raz w roku... kwatera na 2 tygodnie to cena 25-60 euro za dzień (spora rozpiętość, ale jeśli poszukać to takie były ceny), woda w morzu czyściutka widać na parę metrów, raj dla pływaków i nurków... płacić najlepiej kartą płatniczą albo weźcie sobie złotówki i tam zamieńcie (w każdej większej wiosce jest kantor), albo euro, nie kupujcie kun w Polsce, bo się nie opłaca, .... ja wykupiłem rodzinne ubezpieczenie zdrowotne w Polsce przed wyjazdem, może się przydać w razie czego, poza tym OK, Chorwaci to otwarci i mili ludzie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:07 Gdzue wyjupiles ubezpieczenie Rodzinne Zdrowotne? Ile cie kosztowalo? Dzieki! Pozdrawiam! Robert p.s ile kosztuje litr Dizla w Chorwacji? Gdzie najlepiej sie zatankowac jak sie skonczy paliwo z Polski bo mi starcza na 900km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:42 ubezpieczenie wykupiłem w hestii, na 3 tygodnie ok.330 zł do 150 tys. kosztów leczenia, pełne łącznie z transportem do Polski w razie dużej "awarii", ale myślę, że w każdej większej firmie znajdziesz wakacyjne ubezpieczenia zdrowotne, popytaj tam gdzie masz np. AC na auto lub może dom ubezpieczasz to możliwe, że w pakiecie dadzą ci taniej albo jakąś promocję? ja tak zrobiłem. litr eurodiesla w HR to ok. 9,70-10.0 kun (bo maja jeszcze jakieś swoje diesle, ale nie tankowałem, bo nie znam, za 9,20-9,50 kun), 1 zł = 2,2 kuny, a gdzie tankować to nie wiem skąd jedziesz, jak z Gdańska to wypada ci już w Czechach tankować albo na Słowacji, jak z Bielska to taniej było na niektórych stacjach w Austrii i w Słowenii, w HR najdrożej kasują stacje na płatnych autostradach, ja na baku przejeżdżam ok. 1000 km, tankowałem w Katowicach a potem w Zagrzebiu, gość na stacji chciał mnie może wykantować, bo wydał mi za mało o 100 kun i patrzył czy się zorientuję, najlepiej płacić kartą, wtedy pewne, że nie przepłacisz i nikt ci źle nie wyda ;-), bank policzy ci kuny według oficjalnego kursu NBP czyli najkorzystniej, a prowizje za korzystanie z karty sa identyczne, np. wypłacałem w bankomacie kasę i tyle samo płaciłem za bankomat ile płacę w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:17 Bardzo Ci Dziekuje za odpowiedz! Ja jade z Jeleniej Gory tak ze na baku dolatuje do Chorwacji bez problemu bo calego dystansu do Orebic mam cos kolo 1300! Widze ze chyba zatankuje w Austrii chyba ze w Slowenii bedzie taniej ale jak by bylo to bys tam zatankowal!;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
spiralaa Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 20:19 Możesz powiedzieć jak z tym jedzeniem można wwieźć swoje jedzenie do Chorwacji po 1 lipca?? no i jak jest do końca z tymi winietami gdzie mam to kupić i w ogóle Czechy Austria Słowenia Chorwacja?? Wszędzie są potrzebne?? Słyszałem, że w Słowenii od 1 lipca winieta to koszt 35 eur czy to prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 20:36 witam, moja droga : Katowice-Cieszyn - Czechy (Brno-Mikulenov - winieta 10 euro na granicy), Austria (Wiedeń-Graz - winieta 10,5 euro) - Słowenia (Maribor - bez winiet- płatny kawałek autostrady 1 euro), Chorwacja (Zagrzeb i na południe Zadar i dalej - bez winiet, autostrada płatna, ok 200 kun czyli niecałe 100 zł), Chorwaci na autostradach mają z biletami, trzeba wcisnąć guzik jak u nas na parkingach i wziąć kartkę i przy następnej bramce zapłacić w okienku, nic nie wiem o winietach w Słowenii, może chodziło Ci o Słowację, ale to jest inna trochę trasa przez Bratysławę, chyba lepsza bo jest autostrada, ale nie wiem jakie koszty winiet.... jedzenie w Chorwacji drogie, na granicy bez problemów, żadnego szukania ani sznupania, ja przejechałem granicę na dowód osobisty ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka M. J. Wielkie dzięki :) 22.06.08, 20:55 Napisz jeszcze, jakie warzywa i owoce mozna znaleźć teraz na targu lub w sklepie. Mam dość chimeryczne dzieci, jeśli chodzi o jedzenie... Mozesz podac orientacyjne ceny wody mineralnej (faktycznie paskudna czy da sie wypić - moze kranówka jednak lepsza?), chleba, mleka itp.? A nie wiesz, jaką pogodę zapowiadają teraz w tym rejonie? Woda rzeczywiście dość zimna, a chcieliśmy sie wygrzać na słoneczku i skorzysatć z ciepłych kąpieli w morzu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:03 owoce kupuj raczej na targu, w sklepie wychodzi drożej, tak w ogóle to w Chorwacji nie ma za wiele owoców, bo np. w górach nie ma gdzie hodować, jedyne co mają to oliwki i winnice, pietruszki np. nie mają w ogóle, banany - 21 kun (ok. 10 zł), pomidory 14 kun, woda mineralna ok 8-10 kun za 1,5 litra, my piliśmy tylko Jamnicę, mleko 3-5 kun (***taniej niż u nas)... jedzenie średnio wychodzi ok. 1,5 raza drożej niż w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola12341 Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 09:54 witam my 7 lipca jedziemy do Ciovo, byłabym wdzięczna gdybyś po przyjeżdzie opisała na co warto zwrócić uwage, a czego się wystrzegać :) i jaka jest pogoda- za to inf również bede wdzięczna życze udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: M. J. Wielkie dzięki :) IP: 62.29.168.* 23.06.08, 12:15 My 12 i też na Ciovo. Skąd jedziecie i jaką trasą? Odpowiedz Link Zgłoś
borninpt Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 21:03 witam.czy nie lepiej wybrać trasę z cieszyna przez bratysławę i zagrzeb? za tydzień wybieram sie na wyspę pag... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:53 witam, może faktycznie lepiej, jest więcej autostrad, natomiast nam kolega polecił wyjazd przez Austrię z noclegiem w umówionym hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
jevick Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 22.06.08, 23:06 wrocilam w sobote.zaton k.zadaru.winogrona 30kun, pomidory 10kun, mineralka-a wlasciwei zrodlanka 1,5l-7kun, 1euro-7kun.pogoda pikna, woda ciepla ale drozyzna makabryczna.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagika Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 14:33 Czy mógłbys szepnąc kilka słów o tej wyspie po powrocie. Planuję urlop na Pag w sierpniu. Widziałam kilka zdjęć z tej wyspy. Czy jest tam faktycznie taki księżycowy krajobraz, bez zieleni? Czy polecasz Pag na wakacyjny pobyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.provident.pl 24.06.08, 09:50 Cześć, zamierzam jechać tą samą trasą co Ty. Jadziemy z rodzinką pierwszy raz do Chorwacji i przyznam, że trasy się trochę obawiam. Możesz mi napisać jak wygląda przejazd przez Wiedeń od przejścia Mikulov w stronę Graz. Naczytałem się o skomplikowanej drodze, a w innych miejscach o tym, że jest obwodnica Wiednia w tą właśnie stronę. Jak faktycznie to wygląda? Jeżeli jest obwodnica to czy dojazd do niej jest intuicyjny, czy trzeba się nakombinować? Z góry dzięki za inforamcję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ben Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:33 Ja z rodziną 1-szy raz byłem w ogóle pierwszy raz za granicą(właśnie Croatia)3 lata temu też pełen obaw.Okazuje się,że jak tylko miniesz Cieszyn nie jesteś w stanie zabłądzić.Oznaczenia b.widoczne właśnie intuicyjne.Za Cieszynem Olomuc,Brno,Vien,Graz,Maribor,Zagreb,Zadar,Split.Szerokiej drogi,miłych wrażeń-nie będziecie żałować;my jedziemy VII/VIII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 10:09 przepisy o przewozie żywności obowiązuja od 1 czerwca, winiety na Słowacji też od 1 czerwca bo wczesniej sie jeździło za darmo, droga jest lepsza przez Słowację, bo na trasie w Czechach (część) i sporym fragmencie w Austrii od granicy z Czechami nie ma autostrady a w Austrii poza tym sa remonty, jadąc przez Bratysławę jedziesz 3/4 czasu autostradą,jesli oczywiscie to lubisz. winiety kosztuja róznie, mnie zdarzyło sie płacić w Czechach np. 8-15 E, ale nie wiem od czego to zależy, kolega jechał przez Słowację do Bułgarii i płacił raz 15 a raz 18 E, może to jakaś marża? nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: 193.164.157.* 23.06.08, 11:00 zależy czy jest sezon czy nie zapewne uzaleznione to jest od daty przejazdu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaaa1977 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:16 winiety na Słowacji to są od wieków, chodziło ci chyba o Słowenię ale tam winiety też dopiero do 1 lipca a nie od czerwca jak piszesz. A zakazu wwozu żywności do HR nie ma i nie będzie w tym roku. Odwołali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaaa1977 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:17 .... OD 1 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:29 możliwe że tak jest jak piszesz, nie bede sie wymadrzał, ostatnio przez Słowacje jechałem z 8 lat temu, choć czytałem że winiety dopiero na Słowacji od czerwca tego roku, na Słowenii w tej chwili brak winiet i autostrady sa platne podobnie jak nasze na bramkach, nie czytalem nigdzie czy od lipca wprowadzają winiety czy nie, jechałem przez Słowenię i Bośnię w maju i czerwcu, stąd piszę jak było jeszcze w tym miesiącu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.provident.pl 24.06.08, 10:34 Cześć, zamierzam jechać tą samą trasą co Ty. Jadziemy z rodzinką pierwszy raz do Chorwacji i przyznam, że trasy się trochę obawiam. Możesz mi napisać jak wygląda przejazd przez Wiedeń od przejścia Mikulov w stronę Graz. Naczytałem się o skomplikowanej drodze, a w innych miejscach o tym, że jest obwodnica Wiednia w tą właśnie stronę. Jak faktycznie to wygląda? Jeżeli jest obwodnica to czy dojazd do niej jest intuicyjny, czy trzeba się nakombinować? Z góry dzięki za inforamcję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żeglarz Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: 195.47.201.* 24.06.08, 11:15 Jesli tylko nie jestes blondynką to nie ma problemu. Do Wiednia masz boczne, waskie drogi. Trzeba uważać na ograniczenia predkosci bo lubia tam stać nawet w nocy. A w Wiedniu trzeba mieć oczy szeroko otwarte. Kierunek Graz jest dobrze oznaczony. Wjeżdzasz na przemiescia Wiednia, kilka kilometrów zabudowanych blokami przy drodze. Potem w prawo i jesteś na obwodnicy. Szerokości życzę Odpowiedz Link Zgłoś
sam_diabel Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz 24.06.08, 11:25 w Wiedniu nie zabłądzisz, wjeżdza się do miasta ale po kilku światłach, po lewej stronie masz sklep Media Markt, nie sposób go nie zauważyć, na swiatłach skręcasz w prawo (drogowskaz na GRAZ, trasa A2) i dalej juz obwodnicą, bez swiateł i zatrzymywania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:07 właśnie ;-), jest dokładnie jak koledzy wyżej opisali, nie sposób się zgubić, bardzo dobre oznaczenia w Austrii widoczne z daleka i często powtarzane, jadąc autostradą nawet 6-pasmową od razu masz oznaczenia którym pasem jechać, żeby źle nie zjechać, a Wiedeń tylko "liżesz" obrzeżami... gorzej jest w Słowenii, do Chorwacji po prostu jedziesz za TIRami, przed siebie, 1,5 godziny i przejechałeś Słowenię, natomiast "uwaga!!!" wracając do Polski, my zgubiliśmy się w Mariborze, bo kierunkowskaz na Austrię w tym mieście jest TYLKO JEDEN i to bez nazwy miast np. Grazu tylko litera A na białym tle, a w samym centrum Mariboru masz tylko oznaczenia hoteli, centrów handlowych, reklamy i takie tam, trzeba uważać, bo pod tym względem Słowenia jeszcze odstaje sporo, inna sprawa że wracaliśmy w nocy, a to też jest trochę inaczej w obcym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada14Ck Trasa przez Austrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 18:12 Czy mógłbyś mi podać dokładną trasę Kielce - Vodice? wolałabym jechac przez Austrie. Pozdrav ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 12:12 aha i jeszcze jedna sprawa, od Mikulov do Wiednia jedziesz zwykłą drogą, przez miasteczka (ma to swój urok jeśli ktoś lubi), ale miejscami są spore remonty dróg, wyznaczone objazdy (bez obaw, bardzo dobrze oznaczone i widoczne) i moga być małe korki, Austriacy przestrzegają ograniczeń prędkości, Czesi zresztą też, mają wysokie mandaty za brak pasów i zbyt szybką jazdę, i nie ma tego czego u nas, że pan policjant da się przebłagać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.provident.pl 24.06.08, 12:37 bardzo dziękuję za Wasze informacje. Blondynką nie jestem, za to jedna będzie na miejscu pasażera :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnypek Re: Prośba o informację - Wiedeń - Graz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 13:24 Na tym odcinku rzeczywiście nie ma problemu. A wcześniej warto skręcić i zatrzymać się na kawę czy obiad w Mikulovie bo to bardzo ładne miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doogi Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.chello.pl 03.07.08, 21:54 gdzie nocowaliscie w Austrii? Planuje wyjazd w cztery osoby z planowanym zwiedzaniem (co prawda na szybko) Wiednia i potem juz dopiero w Chorwacji. Szukalem hoteli ale dosc drogo sobie euro-strefowcy licza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada14Ck Trasa przez Austrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 18:13 Czy mógłbyś mi podac trase Kielce - Vodice? Wolałabym żeby prowadziła przez Austrie ;) Pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Re: Trasa przez Austrie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.08, 22:46 Kielce-Katowice-Cieszyn CZECHY : Frydek-Mistek, Ołomuniec, Brno, Mikulov AUSTRIA : Wiedeń, [A-2] Wr.Neustadt, Graz - PRZED GRAZEM ZJAZD NA KARLSDORF I NOCLEG W HOTELU OEKOHOTEL (CENA 44 E za 4 osoby ze śniadaniem, pan właściciel zna polski jakby co) SłOWENIA : Maribor, Ptuj CHORWACJA : [A-2] Krapina, Zagrzeb,[A-1] Karlovac, Bosilievo i w dół na Zadar - jak lubisz trasę wybrzeżem to możesz zjechać na Zadar a jak lubisz autostradę to jedziesz dalej czas ok. 16 godzin. koszt ok. 500 zł z winietami i opłatami na bramkach, lepiej mieć euro przy sobie jeśli jedziesz z dziećmi to raczej się zatrzymaj w Austrii chyba że jedziesz przez noc to do wyboru, my wracaliśmy do domu w nocy i jechaliśmy non stop, dzieci nawet spały więc było OK, jadąc w dzień postój niezbędny, bo w aucie wariowaliśmy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
renatamiciuk Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 15:06 Czy możesz mi podać namiar na kwaterę? Szukam coś taniego.. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelgoska Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 09.07.08, 21:31 witam! szukam namiarów na nocleg w Słowenii .jade do Splitu z Poznania z dziecmi racszej bez noclegu nie da rady i szkam czego na 1 noc .ale bedzie nas troche 5 aut. Odpowiedz Link Zgłoś
wgrzeg1980 Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji 11.07.08, 00:36 Powiedzcie czy warto wybrac sie na 1-dniową wyprawe do Mariboru? Bede stacjonowal w Graz w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Właśnie parę dni temu wróciłem z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 17:28 jak wygląda sprawa na granicy Chorwackiej , sprawdzają bardzo po wprowadzeniu tego niby nowego przepisu ? Odpowiedz Link Zgłoś