Dodaj do ulubionych

Słowenia-bez winiety

IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.07.08, 18:45
Jak ominąć kawałek autostrady w Słowenii pomiędzy Graz a Mariborem jadąc do
Chorwacji(Zagrzeb). W ogóle czy warto omijać ten kawałek czy lepiej zapłacić
35 i zapomnieć. Jeśli ktoś jechał bocznymi to proszę o opis- w miarę dokładny.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalinka Re: Słowenia-bez winiety IP: 89.25.148.* 24.07.08, 18:55
      te sam problem mam bo w niedziele wyjezdzam na wyspe ciovo kolo trogiru i
      zastanawiam sie czy kupowac winietke??
      • hepik1 Re: Słowenia-bez winiety 24.07.08, 20:23
        Każdy zakręt trasy omijającej autostradę jest już opisany co do metra... ;)
        • hepik1 Re: Słowenia-bez winiety 24.07.08, 22:00
          M.in w ten sposób przez internautę chris-m:
          "- Na austriackiej autostradzie A9, na 2 km przed granicą zjechać do miejscowości Spielfeld (zjazd: 228 Spielfeld)
          - na rondzie skręcamy w lewo na drogę 67, którą jedziemy równolegle do autostrady, aż do granicy
          - na granicy droga dostaje chorwacki numer 437
          - drogą 437 jedziemy cały czas prosto, kierując sie na miejscowość Piesnica
          - po przejechaniu od granicy ok. 10 km mijamy Piesnice i dojeżdżamy do ronda na skrzyżowaniu drogi 437 z autostradą A1
          TERAZ NAJWAŻNIEJSZE:
          - objeżdżamy rondo dookoła i trzecim wyjazdem wyjeżdżamy na drogę nr 3, którą jedziemy ok. 200 m i skrecamy w prawo w drogę nr 3/436, którą jedziemy ok. 900 m, przejeżdżając pod spodem na drugą stronę "hitrej cesty" H2
          (układ tego węzła możecie sobie wydrukować ze strony: wikimapia.org/#lat=46.5953211&lon=15.6725979&z=15&l=28&m=m&v=2)
          - tuż przed wjechaniem z powrotem na trasę H2 skręcamy w prawo w ulicę Sentiljska Cesta
          - ulicą Sentilijska Cesta jedziemy ok. 4,2 km do skrzyżowania z ul. Partizanska Cesta, w którą skręcamy w prawo
          - Partizanską Cestą jedziemy ok. 340 m, po czym w lewo skręcamy w ulicę Titova Cesta, którą przejeżdżamy na drugi brzeg rzeki
          - ulicą Titova Cesta jedziemy 2,3 km do skrzyżowania z drogą nr 1 (Cesta Proletarskich Brigad / Ptujska Cesta) - mapka: wikimapia.org/#lat=46.5454025&lon=15.6518698&z=15&l=28&m=m&v=2
          - drogą nr 1 wyjeżdżamy z Mariboru i jedziemy aż do miejscowości Macelj na chorwackiej granicy"

Dla mnie czarna magia ale to dlatego,że nie jechałem nigdy tamtędy i takiego zamiaru nie mam.
          Zresztą "na żywo" dużo prościej zapewne to wygląda.
        • Gość: mat Re: Słowenia-bez winiety IP: 83.2.112.* 25.07.08, 09:24
          mi sie udało przejechac, wracałem do Polski ok. 04.07. ominąć się
          da, ale to "kombinacja alpejskia". Wracając mozna przejechać kawałek
          przez Węgry, ale to też wymaga dokładnego zaplanowania. Ja
          zaryzykowałem, fakt to jest problem bo Słoweńcy nie wprowadzili
          winiet np. tygodniowych czy na 1 miesiac, od razu na pół roku lub
          rok. Pozdr.
    • kokolores Re: Słowenia-bez winiety 24.07.08, 21:59
      Proponuje kupic mape.

:o)
      Koko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się