Dodaj do ulubionych

pierwszy wyjazd do Chorwacji

IP: 212.244.164.* 02.10.08, 13:31
Witam i drogę pytam :-) Z tak na poważnie chcę się wybrać w VIII 09r pierwszy
raz do Chorwacji. Jaki region mi polecicie, fajnie by było żeby był też widok
na góry :-) Chcemy jechać grupą ok 15 osób (5 rodzin), myslicie że znajdziemy
coś w jednym domu, tyle miejsc? Bardzo proszę o odpowiedż na te pytania, a mam
jeszcze duzo pytań, ale to póżniej ;-) Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • stola1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 02.10.08, 14:50
      Na pierwszy wyjazd każdy region jest dobry.
      Natomiast widok na góry to Dalmacja i najlepiej południowa.
      Bez rezerwacji raczej będzie problem aby się ulokować w jednym domu (do połowy
      sierpnia). Tam jest wtedy sezon i turystyka kwitnie.
      Jeżeli masz jakieś pytania to mozesz pisać na mój adres gazetowy, nie ma problemu.
      • Gość: Irmina Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.173.13.129.tesatnet.pl 13.04.09, 21:27
        Witam
        Polecam Dalmację,miejscowość Baska Voda.Miejsce urocze
        góry,morze,miejscowość z niewielkim portem dla jachtów.Kwater bardzo
        dużo,termin generalnie jeden z bardziej obleganych tak więc z
        pobytem w jednym domu może byc kłopotliwie. Mam dwa fajne adresy
        jeśli będziesz chętny napisze namiary.Lokalizacja super,warunki
        znakomite poprostu gdyby ktoś w srodku nocy dzisiaj powiedział
        jedziesz do Baśki pakuje się w 5 minut.Miejscowość położona jest
        super blisko do Dubrownika blisko do Splitu i innych miejsc
        gwarantuje że może jedziecie do Chorwacji pierwszy raz ale nie
        ostatni.Jednak miałam okazję zobaczyć ten krajrównież ( okolice
        granicy Słoweni )to inna bajka nie zachwyciła mnie.
        Irmina
        mauro3@op.pl
    • Gość: gnypek Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 16:06
      Tez bylem pierwszy raz. Poczytalem fora, poogladalem strony
      chorwackie i zdecydowalem sie na Kvarner choc najmniej opisywany.
      Mialem z balkonu widok i na morze i na góry. I sam mieszkalem na
      zboczu więc trzeba było w górę maszerować. Poczytalem rozne oferty
      biur i w koncu zdecydowalem sie jednak bezposrednio z Chorwatem
      dogadac.I wyszlo ok. Zatem na pierwszy raz chyba rzeczywiscie kazdy
      region jest dobry. Co do jednego miejsca dla takiej wiekiej
      zbiorowosci to pewnie tez sie znajdzie bez problemu. Akurat nie
      zwracam uwagi na ladownosc obiektu bo lubie jechac tylko w sosie
      wlasnym trzyosobowym. Decydując się na Kvarner bralem kilka
      kryteriow, m.in.gdzie moge robic jednodniowe wypady. Zatem wyspy nie
      wchodzily dla mnie w grę, oprocz Krk, bo tam jest most. Itd.Itd. Jak
      taki wyedukowany (mimo woli, przez to wertowanie iternetu)
      pojechałem, to już zaskakiwany byłem tylko pozytywnie. Oprócz
      jednego jedynego Chorwata, który mnie "puknął" na pierwszej bramce
      na jakies około 1 EUR. Niby wiedziałem, że kwota ma się wyświetlić
      a jednak jak się nie wyświetliła, to dałem się nabrać. To był jedyny
      przypadek i całkiem odosobniony i zupełnie drobna kwota (był kiedyś
      wątek o tym). Ten pierwszy wyjazd był pod każdym względem udany. A
      przed wyjazdem domownicy mieli wątpliwości cóż ja to załatwiłem za
      lokum, skoro było tanio. A tanio było, bo bez pośredników. Tę samą
      ofertę znalazłem w sieci w chorwackim biurze turystycznym i była 25%
      wyższa.
      • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 02.10.08, 18:45
        jeśli chcesz dostać namiar na sprawdzoną kwaterę, w której znajdziecie się
        wszyscy razem w tym samym czasie - mogą pomóc. Ale zdaj sobie sprawę, że
        wymagałoby to rezerwacji z dość dużym wyprzedzeniem. Im później, tym będzie
        trudniej, bo ludzie rezerwują pojedyncze pokoje juz teraz na przyszłoroczne
        lato, więc może być problem np. z aż 5 apartmanami w jednym obiekcie w tym samym
        czasie. Teraz jest to możliwe. Podaj swój adres mailowy, podeślę Ci namiary oraz
        szczegółowe informacje wraz z fotografiami domu, w którym możecie zamieszkać
        oraz fotkami z okolic. Napisz, skąd w Polsce startujecie, może jakoś pomogę
        dobrać marszrutę, może przydadzą się wam moje skromne doświadczenia. Acha: dom,
        o którym piszę, położony jest tuż przy plaży, tarasy wychodzą na morze, dojazd:
        ok. 13 km od zjazdu z autostrady, nie trzeba więc długo piłować zwykłymi
        drogami. W razie chwilowego deficytu pogody jest moc atrakcyjnych opcji zwiedzania.
        • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 02.10.08, 23:29
          Myslę że do końca stycznia sobie już zarezerwujemy coś. Mój adres
          your_wielkibrat@gazeta.pl
          czekam z niecierpliwością na szczególy i fotki. Startujemy z Torunia.
        • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 02.10.08, 23:30
          stola1 mój adres już znasz :-)
          • stola1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 03.10.08, 07:56
            tak, tak już napisałam
        • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 02.10.08, 23:31
          a możecie polecić jakiś tani nocleg w połowie drogi??
      • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 03.10.08, 22:46
        Gnypek, możesz podać mi namiary na ten domek? W jakim języku się dogadywałeś ??
    • Gość: Jj Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.streamcn.pl 03.10.08, 12:39
      mam namiar na willę w Orebiczu Pernie na Peljesaczu/ dobra
      lokalizacja i warunki/. Właścicielka mieszka w innej częcsci
      Orebicza , rezerwacja w jezyku polskim
      • Gość: Jj Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.streamcn.pl 03.10.08, 13:02
        Zobaczyłam ze willa miesci 15+9 osob i spełnia warunek ze jest
        polożona w miejscu gdzie góry schodzą do morza.
      • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 03.10.08, 22:49
        Gość Jj możesz mi podać swojego meila, mam kilka pytań, OK?
    • Gość: akg12 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: 213.25.101.* 03.10.08, 13:35
      Witam
      czy ja też mogę prosić o namiary na te kwatery - wybieramy sie we
      wrześniu więc nie wejdziemy w "konflikt" z poprzednikami:)
      akg12@gazeta.pl

pozdrawiam
    • ciovo Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 03.10.08, 15:35
      Zdravim z Trogira,
      Mogę zaoferować zakwaterowanie na wyspie Ciovo ..
      Jeśli chcecie Państwo uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt
      na mój mail:
      info@apartments-Trogir.com
    • your_wielkibrat Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 03.10.08, 22:52
      A powiedzcie mi jak z podróżą, jak najlepiej jechać, nocowaliście gdzieś po
      drodze? Macie jakieś namiary na dobry i w miarę tani nocleg?
      • hepik1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 04.10.08, 11:55
        Ale skąd i dokąd?
        • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 04.10.08, 13:36
          z Torunia w region środkowej Dalmacji nie ma sensu jechać jednym skokiem. Nawet,
          jeśli ma się w aucie więcej niż jednego kierowcę. Myślę, że sensowny byłby dla
          was nocleg gdzieś na terenie Czech lub Austrii, ostatecznie - tuż za granicą
          chorwacko-słoweńską, skąd do morza jest jeszcze ok. 4 godzin jazdy. Najbardziej
          zmęczy was jazda polskimi drogami, do granicy czeskiej, na tym odcinku odległość
          przelicza się na czas jazdy zupełnie inaczej niż tam, gdzie są autostrady.
          Autostradami, np. w Chorwacji, można liczyć średnią prędkość podróżną na ok.
          100-120 km/godz, ale już w Polsce średnia na poziomie 70-75 km/godz. jest
          prędkością trudną do uzyskania na dłuższych odcinkach. Zwłaszcza na kierunku
          północ-południe. No, chyba że potniecie z Torunia na Niemcy i stamtąd
          autostradami. Dalej, ale może być prędzej, a na pewno bezpieczniej.
          • lesio5 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 04.10.08, 15:45
            Srednia predkosc podrózna 110-120 na autostradzie to mit. Nawet jadac po autostradach napotyka sie korki, objazdy, graniczne kontrole. Trzeba tankowac, sikac, zjesc cos.
            Praktycznie szybszej podróznej niz 80 km / h sie nie osiagnie i tak ca wyliczaja wszelkie mapy i nawigacje.
            • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 04.10.08, 16:36
              Notatki z poprzedniego roku: wjazd na A-1 w Szybeniku: 6.45, sv. Roch: 7.40,
              Zagrzeb: 9.30, Gorican: 10.35. Wrzesień, dzień powszedni, 448 km, 2 krótkie
              przystanki po drodze, zero korków w tunelach, lekka mgła na początkowym odcinku
              drogi, ale bez opadów, później - słonecznie, ruch umiarkowany, na obwodnicy
              Zagrzebia - duży, czas: 3 godz. 50 min. Drugi przejazd (IX 2008): Szybenik,
              wjazd na A-1: 6.58, sv. Roch: 7.50, Zagrzeb: 10.00, Gorican: 11,08. Pochmurno i
              momentami deszczowo, między tunelami mgliście, dwa przystanki na trasie, ruch
              umiarkowany, bez korków w długich tunelach. Także 448 km, czas jazdy: 4 godz. 10
              min. Dla porządku: pomiędzy Szybenikiem a Gorican nie ma granicznych kontroli.
              Pomiędzy Polską a Niemcami czy Czechami, czy Czechami a Austrią lub Austrią a
              Słowenią - także takich kontroli nie ma.
              Wylicz sobie średnią. Dodam, że nie była to jazda szalona, ale dość płynnie
              szybka. Ani raz prędkość nie przekroczyła 150 km/godz. Można prędzej, wielu tak
              jeździ, ale po co? Szkoda przepalać paliwo, jeśli się ma świadomość, że ma się
              dobrze rozplanowaną trasę, by dotrzeć do celu podróży w Polsce np. przez nocą.
              Naturalnie, jadąc 400-500 km ma się inaczej rozłożone akcenty (postoje, posiłki,
              odpoczynek, tankowania) niż kiedy jedzie się 1000-1200 km, to oczywiste. Korki
              bywają, ale dobrze jest wiedzieć, jak zaplanować porę podróży, aby w nie nie
              wpadać.
              A co do plannerów drogowych: to ty, planując trasę, określasz pewne parametry,
              takie jak np. prędkość, typ trasy itp.
              Nadto: jeśli prędkość przelotowa na autostradach miałaby być wyliczana na 80
              km/godz., to ile winna ona wynosić na zwykłych polskich drogach, prowadzących
              przez miejscowości bez obwodnic, liczne wioski, na których normą są utrudnienia
              związane z robotami bądź nasilonym ruchem? 35-40 km/godz? Dojazd zatem z okolic
              Torunia do Cieszyna na przykład to już jakieś 12 godzin.
              Zgadzam się, że na długich trasach, rzędu np. 1000 km prędkość ok. 80 km/godz.
              jest realistyczną wartością, bo uwzględnia niezbędne przerwy na odpoczynek,
              tankowania, posiłki itp. Tak i mnie wychodzi podczas jazd na i z urlopów, kiedy
              mam do zrobienia ok. 1100 km, z czego ok. 80 proc. autostradami, ale też
              uciążliwy przejazd przez centra Budapestu, Koszyc i Presova, gdzie traci się
              mnóstwo czasu, a następnie - przez górskie odcinki zwykłych dróg na pograniczu
              polsko-słowackim.
              Podpowiadając koledze zwróciłem mu uwagę na końcowy odcinek trasy, ok.
              400-kilometrowy, od Macelj mniej więcej do wybrzeża w środkowej Dalmacji. To
              jest ok. 400 km, przejeżdża się to - jeśli się jest wypoczętym, a nie po dobie
              jazdy non stop np. z Torunia - w czasie ok. 4 godzin.
              • lesio5 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 05.10.08, 18:07
                Ja w przeciwienstwie do ciebie nie jade z Szybenika do Gorican a do Warszawy. Dlatego tez nie sposób nie liczyc postojów po drodze, korków przed bramkami autostrad (albo objazdów tych korków). Na granicy chorwacko-slowenskiej nie stales tez nigdy?
                Pytanie bylo o podróż z Torunia do Chorwacji. To ca 1600 km czyli miniumum 20 h jazdy. Ze średnia 80 a nie 120. Z Torunia trzeba sie jeszcze doturlac do łódzkiej autostrady A1 co znaczaco spowalnia startujacego.
                A na polskiej 8ce / 1ce osiagam z Warszawy do Cieszyna zwykle srednia podróżna 75. Niewiele mniej niz na odcinku Cieszyn - wybrzeze Adriatyku (80).
                • hepik1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 05.10.08, 18:29
                  >z Warszawy do Cieszyna zwykle srednia podróżna 75.
                  Ale to chyba tylko dzięki "zielonej fali" zapewnionej przez BOR i mazowiecko- śląską drogówkę ;)
                  • lesio5 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 09.10.08, 10:11
                    > >z Warszawy do Cieszyna zwykle srednia podróżna 75.
                    > Ale to chyba tylko dzięki "zielonej fali" zapewnionej przez BOR i mazowiecko- śląską drogówkę ;)

Co jest dzinego w dojezdzie z Warszawy do Cieszyna w 5 godzin (5x75 = 375? Cały czas dwupasmówka (max 100 km/h), kawałek autostrady A1, z 70 km drogi ekspresowej S1 (Wschodnia Obwodnica Śląska, Bielsko - Cieszyn) z max 110 km/h. Jeżdzę na tym odcinku regularnie (i przepisowo) z takim czasem przejezdu.
                    • hepik1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 09.10.08, 16:41
                      Tzw .gierkówka to 90 km/h z dziesiatkami km gdzie są ograniczenia do 70 czy nawet 50...
                      Rozumiem,że na tych kilkudziesięciu skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną zawsze się pali zielone dla Ciebie...
                      Jedyna zgoda to ta S-1 ;)
                      • lesio5 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 10.10.08, 15:54
                        Widzę, że masz braki w znajomości kodeksu drogowego. Na drogach dwupasmowych poza terenem zabudowanym obowiązuje 100 km/h.
                        A ograniczenia do 70 nie są ciągłe, tylko przy skrzyzowaniach. Ciągła 70 na kilku km jest tylko w kilku miejscach (Wanaty, za Częstochową).
                        Jesli da sie w miare normalnie (czytaj: kluczac bocznymi uliczkami) wyjechac z Warszawy i przejechac Częstochowę to 5 godzin do Cieszyna (oczywiście bez postojów) jest jak najbardziej normalnym czasem jazdy.
                        Co zreszta potwierdza via Michelin skocz.pl/waw-cie 4:50.
                        Zresztą ja tą trasę przejechałem już kilkadziesiąt razy. W takim czasie.
                        Le5zek
              • marunio1987 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 15.11.08, 16:00
                Z Olsztyna do Mikulova(granica czesko-austriacka) 12 godzin.
                Wyjechaliśmy o 19 w deszczowy wieczór, jechaliśmy przez Łowicz,
                łódź, Częstochowę z przystankami na siku i kawę. Oczywiście kilka
                razy pomyliliśmy też drogę. W Mikulovie spaliśmy w pensjonacie, za
                jedną noc zapłaciliśmy za 4 osoby ok 200 zł za super pokój-prawie
                mieszkanie.
    • Gość: adaś Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: 212.244.164.* 05.10.08, 12:41
      to w jakim regionie mam szukać , gdzie góry spotykają się z morzem ??
      • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 05.10.08, 13:18
        ... a najlepiej szukaj na Rivierze Makarskiej, choćby w okolicach Makarskiej,
        Omisza i Nemiry, Podgory, Pisaka, Drasnice, Promajnej, ale też dalej na południe
        także, aż po granicę z Czarnogórą i w samej Czarnogórze. Znajdziesz też takie
        miejsca na płw. Peljesac i na wyspach. Na niektórych odcinkach Riv. Makarskiej
        masz tuż przy morzu góry o wysokości sięgającej prawie 2 tys. m, jak np. masyw
        Biokovo. Na niektóre szczyty położone tuż przy morzu, jak na sv. Jure (1762 m
        npm.) możesz wjechać samochodem i gapić się na Italię na przykład, jak trafisz
        na odpowiednią pogodę z niską wilgotnością powietrza. Ciekawe widoki możesz też
        mieć z tras dostępnych autem w okolicy Omisza.
        • Gość: gość Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 12:07
          proszę o namiar na fajny apartament blisko morza 2 + 2
          na donatagost@wp.pl z góry dzięki
    • Gość: JJ Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.streamcn.pl 05.10.08, 13:16
      Biorąc dosłownie ze gory schodzą do morza to w Orebicz Perna na
      Półwyspie Peljesacz/ wjazd na półwysep między Splitem i
      Dubrownikiem/. Orebicz naprzeciw wyspy Korczuli
      • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 05.10.08, 16:48
        to także, ale nie tylko. Przypomnij sobie, jak wygląda fragment Jadranki
        pomiędzy Splitem a Dubrovnikiem w Pisaku. Tutaj do morza dojeżdża się łącznikiem
        ze zjazdu autostradowego w Sestanovacu. Masz tu do czynienia dokładnie ze
        "spadaniem" gór wprost do morza, a do pięknych dzikich plaż, które można
        obejrzeć z góry przez lornetkę, dotrzeć można tylko z morza.
        • hepik1 Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji 05.10.08, 17:40
          Panoramka Omiszu -zdjecie robione z Nemiry
          i33.tinypic.com/1zx86zq.jpg
          Pod palemką kameralna plaża...
          >do morza dojeżdża się łącznikie
          > m
          > ze zjazdu autostradowego w Sestanovacu. Masz tu do czynienia dokładnie ze
          > "spadaniem" gór wprost do morza

Na "spadanie" z autostrady polecam zjazd w Blato na Cetini wprost do Omisza... doświadczenie bezcenne ;)
          • Gość: tom Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.stella.net.pl 05.10.08, 20:32
            ...jeśli już, to równie warte polecenia jest zrobienie sobie wycieczki
            samochodem po przeciwnym w stosunku do morza zboczu gór, właśnie ze zjazdem w
            Omisu, a wjazdem między Brelą a Pisakiem. Częściowo jedzie się wzdłuż Cetiny, po
            drodze jest co oglądać...
    • Gość: Anetka Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.eranet.pl 08.11.08, 23:01
      ZOBACZ NA TAKĄ STRONE jest to WYSZUKIWARKA OSÓB www.olneo.pl
      może ktoś będzie jechał w tym samym kierunku co i Ty lub dodaj
      ogłoszenie.

Bye!
    • luca28 ja tez poprosze namiary 25.11.08, 20:10
      podłącze sie pod ten post.

Szukamy noclegu na ok. 20 osób - sześć rodzin z dziećmi - chcemy
      jechać na 2 tygodnie na przełomie sierpnia i wrzesnia - jedziemy z
      Bydgoszczy

Do tej pory dostałam namiary na kilka miejsc - ale koszt noclegów od
      80- do 100 euro na noc troche mnie przeraża - czy to są ceny
      standardowe czy raczej te z wyższych?
      • Gość: JJ Re: ja tez poprosze namiary IP: *.streamcn.pl 25.11.08, 20:22
        Nie wiem czy dobrze czytam a własciwie liczę ale 100 eur za 20
        osob za noc to w Chorwacji chyba w schronisku cała grupa w jednej
        sali.Jeżdzę po sezonie /wrzesień / do Orebicza i mieszkam w hotelu
        ale z tego c0 pytam to 8 eur za noc od osoby to w apartamentach min
        o jakim słyszałam.
        • luca28 Re: ja tez poprosze namiary 26.11.08, 20:36
          to 100 euro to była cena za apartament a nie wszystkie osoby
          niestety ;)
          • Gość: tom Re: ja tez poprosze namiary IP: 212.244.164.* 26.11.08, 22:32
            100 euro za apartament??????? to co to za apartament???? ładnie się
            wrobiłeś(łaś) luca28
            • hepik1 Re: ja tez poprosze namiary 27.11.08, 05:20
              Gość portalu: tom napisał(a):

> 100 euro za apartament??????? to co to za apartament????

A to jakiś problem,tom?????
              Np taki,niedaleko zresztą Małej Duby,gdzie ten Janosik łupie na wodzie mineralnej ;)
              www.villaana.hr/
              • Gość: tom Re: ja tez poprosze namiary IP: 212.244.164.* 27.11.08, 19:50
                100 eurasków za apartament to troszkę drogo, ja w tamtym roku płaciłem 35 euro,
                pojechałem w ciemno
      • stola1 Re: ja tez poprosze namiary 25.11.08, 20:23
        80-100 euro od rodziny?
        To raczej sporo.
        Mogę powiedzieć za ile ja wynajmuję w sezonie, duży apartament z dwoma pokojami
        czyli na 4-5 osób to cena do 60 euro w sezonie. Jest w tym domu kilka
        apartamentów, więc weszlibyście się. Myśmy tam byli kiedyś w 15 osób.
    • Gość: JJ Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.streamcn.pl 26.11.08, 20:44
      Na przełomie sierpnia i wrzesnia na peljesacu w Orebicu Pernie,
      Kucisce bez rezerwacji znajdziesz bez problemu apartament. Tak jest
      co roku o tej porze, ceny 8 -10 eur od osoby.
      • Gość: gosia Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.nj.pl 28.11.08, 22:25
        Witam byłam w tym roku pierwszy raz w chorwacji na Makarskiej
        Riwierze w miejscowości Igrane tam jest cudownie z jednej strony
        morze a z drugiej góry Biokowo widoki nie do zapomnienia.Miejscowość
        mała ale przytulna dobra baza do zwiedzania.POLECAM WSZYSTKIM
    • Gość: olo Re: pierwszy wyjazd do Chorwacji IP: *.chello.pl 14.04.09, 20:21
      Moim zdaniem na pierwszy raz wchodza dwa rejony:
      1. Istria i tu polecam miejscowosc Rovinji
      Na Istrii warto wybrac sie do Puli zwiedzic Coloseum bardzo podobne do tego z Rzymu
      Dosc daleko ale rowniez warto wybrac sie do Plitvickich Jezior
      2. Makarska Riviera i tu polecam Baska Voda
      stad warto pojechac do Mostar w Bosni zobaczyc zupelnie inna kulture, meczety,
      slynny most
      stad mozna pokusic sie o wypad do Dubrovnika
      mozna zobaczyc Split albo wodospady Krka
      mozna wybrac sie na jedna z wysp - zdecydowanie najbardziej polecam Hvar i widok
      z twierdzy na stare miasto i wysepki
      albo zobacz nasze fotki z wielu wyjazdow do Chorwacji i sam zdecyduj gdzie warto
      sie wybrac
      Pozdrawiam,
      Pawel
      www.otravels.eu/Chorwacja.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka