Dodaj do ulubionych

winiety w sloweni

IP: *.adsl.net.t-com.hr 19.03.09, 17:15
jak podaje chorwaka prasa do late słowenia powinna wprowadzic
tygodniowe winiety ktore by kosztowały 5 euro oto link prawda ze po
chorwacku
www.vecernji.hr/newsroom/economics/3260428/inde...
pozdrawiam
www.pinija-dalmatia.hr
Obserwuj wątek
    • Gość: iwa Re: winiety w sloweni IP: *.chello.pl 20.03.09, 13:34
      mam pytanie. Bedę jechała z triestu do dalmacji. Zamierzam jechać przez Słowenię
      zwykłymi drogami(E 27 bodajże). Czy ta chora winieta 35 euro dotyczy tylko
      autostrad i dróg szybkiego ruchu(mam taką nadzieje) czy wogóle wszystkich dróg
      w Słoweni?
      • Gość: jann Re: winiety w sloweni IP: *.adsl.net.t-com.hr 20.03.09, 13:40
        na tele co ja sie orjentuje tylko na autostrady
      • Gość: Busio Re: winiety w sloweni IP: *.acn.waw.pl 20.03.09, 18:41
        Winieta dotyczy autostrad i dróg szybkiego ruchu. Można też poruszać się
        zwykłymi drogami , które z reguły biegną wzdłuż autostrad, te nie są
        płatne.Zanim Słoweńcy wybudowali swoje autostrady jeździli właśnie tymi
        drogami.Jedzie się wolniej, ale nie trzeba wydawać tych 35 euro, tym bardziej,
        kiedy podróżuje się tranzytem.Dokładna mapa z płatnymi odcinkami dróg znajduje
        się na www.dars.si. A przy okazji dowiem się od znajomych Słoweńców jak to jest
        z winietą o której piszecie.Pozdrawiam.
        • Gość: iwa Re: winiety w sloweni IP: *.chello.pl 21.03.09, 15:35
          Na tej mapce są również fragmenty w kolorze niebieskim (i przerywana linia
          niebieska) i nie wiem czy ten odcinek też jest płatny czy nie(co to są za drogi
          te niebieskie?)
          • aniuszkamc Re: winiety w sloweni 25.03.09, 19:24
            Czy nie przesadzacie?? Każdy narzeka na 35 euro, ale nikt nie patrzy
            na komfort jazdy. Wracalismy z Chorwacji właśnie przez Słowenię.
            jazda minęła szybko i przyjemnie. Nie wyobrażam sobie przy tak
            dalekiej podróży patrzeć na oszczędności w postaci jazdy bocznymi
            drogami.
            • Gość: kama Re: winiety w sloweni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 19:50
              35 euro dla jednych mało ale dla innych nie... my w tamtym roku jechaliśmy
              przez Węgry i wcale nie narzekaliśmy na komfort jazdy...
            • hepik1 Re: winiety w sloweni 25.03.09, 20:29
              aniuszkamc napisała:

> Czy nie przesadzacie?? Każdy narzeka na 35 euro
              Trzeba spojrzeć na mapę:
              www.promet.si/
              bo jest pewna różnica ,kiedy się jedzie na Istrię i się pokonuje kilkaset km czy jedzie kilkanaście km słoweńską autostradą i wjeżdża do CRO.W pierwszym wypadku chyba nikt nie narzeka,w drugim chyba ponarzekać wolno?
              • aniuszkamc Re: winiety w sloweni 25.03.09, 21:50
                Ok, tu się zgodzę. Zależy skąd lub dokąd się jedzie. My chcieliśmy
                jechać jak najkrócej i najszybciej, bylismy z małym dzieckiem, a
                taka podóż długa daje w kośc nawet dorosłym.
                • Gość: ron5 Re: winiety w sloweni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 07:08
                  Często jeżdżę do Chorwacji i mam 2 auta.Raz chcę jechać jednym a
                  innym razem drugim (dużo większym,gdy potrzebuję coś zawieść)
                  Wychodzi na to,że za ten krótki odcinek autostrady w Slo muszę kupić
                  2 winiety.
                  Dlatego mam nadzieję,że w końcu wprowadzą tygodniowe jak w innych
                  cywilizowanych krajach.
                  • hepik1 Re: winiety w sloweni 26.03.09, 20:30
                    Jest decyzja:

Slovenija će 1. srpnja uvesti sedmodnevne vinjete koje će stajati 15 eura,
                    ukinuti polugodišnje vinjete, a jednogodišnje će vinjete poskupjeti na 95 eura
                    (sada 55 eura),

czyli od 1 lipca 2009 -15 euro za winetę 7 dniową,
                    półroczne zostały zlikwidowane,
                    roczna drożeje z 55 euro na 95 euro.

W sumie zysk niewielki-zakładając ,że w te i we wte autostradą a pobyt raczej
                    dłuższy niż tydzień,zaoszczędzimy 5 euro.

i37.tinypic.com/oggv9i.jpg
                    • Gość: Gość Re: winiety w sloweni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 11:43
                      Z tych Słoweńców są niezłe skur...syny. Łaskawcy cholerni !!!
                      • Gość: deryl Re: winiety w sloweni IP: 193.67.24.* 28.03.09, 10:29
                        Znaczy trzeba jechać inaczej. Może ktoś zna dobrą drogę omijającą
                        tych zdzierców ?
              • Gość: dery Re: winiety w sloweni IP: 193.67.24.* 28.03.09, 10:24
                >>Czy nie przesadzacie?? Każdy narzeka na 35 euro >
                <Trzeba spojrzeć na mapę:
                www.promet.si/
                bo jest pewna różnica ,kiedy się jedzie na Istrię i się pokonuje
                kilkaset km czy jedzie kilkanaście km słoweńską autostradą i wjeżdża
                do CRO.W pierwszym wypadku chyba nikt nie narzeka,w drugim chyba
                ponarzekać wolno? >

Witam,

Ponarzekać trezba nawet, rok temu za 35 EUR miałem z rodziną
                wątpliwą przyjemność jazdy odcinkiem około 10 km autostrady.

Najdroższy kawałek mojego życia, jesli wprowadzą tygodniówki to
                bedzie idealnie, jak nie - przejadę inaczej. JAdę w okolice Sibenika
                ale tyle im nie oddam.

pozdr

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka