Dodaj do ulubionych

Wyposażenie Samochodu

06.06.09, 13:14
Może ktoś się orientuje gdzie można znaleźć AKTUALNĄ informację dotyczącą
obowiązkowego wyposażenia samochodu w Czechach, Słowacji, Węgrzech, Austrii,
Słowenii, Chorwacji?
Mam na myśli wymagania dotyczące zawartości apteczki, kamizelek, itp
Czy można kupić gdzieś apteczkę specjalnie przygotowaną na te kraje?
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Wyposażenie Samochodu 06.06.09, 14:10
      Jak wypełnisz słowackie normy,to nawet w Gabonie policja sie nie przyczepi ;)

Słowacki kodeks drogowy i tak już znacznie bardziej restrykcyjny niż polski, został od 1 lutego znowelizowany. Niektóre nowe zapisy już obowiązują. Niektóre wejdą w życie i będą bezwzględnie egzekwowane od 1 lipca. Pastircak opowiadał o niektórych z nich.

Nowa ustawa przyniosła nowe kary - bardzo wysokie mandaty - i nowe uprawnienia dla policjantów. Np. słowacki stróż prawa za przekroczenie prędkości może ukarać mandatem nawet w wysokości 650 euro i musi te pieniądze dostać od razu, na miejscu zdarzenia. Jeżeli kierowca nie ma przy sobie pieniędzy, wtedy słowacki policjant ma prawo nawet do zatrzymania prawa jazdy. Mało tego, policjant za różne wykroczenia, może zatrzymać prawo jazdy i określić (tak jak w Polsce sąd) na jaki okres. Maksymalnie nawet do pięciu lat. W Słowacji przed sąd trafi taki kierowca, który mimo policyjnego zakazu nadal porusza się samochodem.

Nowy kodeks wprowadza także obowiązek jazdy na światłach przez cały rok i nowe wymogi dla pieszych uczestników ruchu i rowerzystów.

Dla polskich turystów dotychczas nie lada kłopotem były wymogi słowackiego prawa o posiadaniu apteczki ze ściśle wymaganą zawartością, kamizelek odblaskowych nie tylko dla kierowcy, ale także dla wszystkich podróżujących samochodem (dodatkowo muszą być one przewożone w kabinie samochodu, nie w bagażniku), posiadanie kompletu zapasowych żarówek i bezpieczników. W nowym kodeksie dochodzi jeszcze m. in. konieczność posiadania w apteczce instrukcji pierwszej pomocy. - Na razie nie kontrolujemy tego szczegółowo, ale od 1 lipca kontrole będą drobiazgowe - zapowiada Pastircak.
      • hepik1 Re: Wyposażenie Samochodu 06.06.09, 14:15
        Słowacja:

Do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
        zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
        zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
        podnośnik samochodowy;
        klucz do demontażu kół samochodowych;
        koło zapasowe;
        linka holownicza;
        trójkąt ostrzegawczy;
        kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
        apteczka samochodowa

Wyposażenie apteczki samochodowej:
        Gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm 10 sztuk
        Roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml 1 szt.
        Ustnik do sztucznego oddychania 1 szt.
        Folia izotermiczna 1 szt.
        Chusta trójkątna 2 szt.
        Rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe 1 para
        Chusta foliowa 20 x 20 cm 1 szt.
        Plaster, szeroki 1,25 cm 1 szt.
        Bandaż sterylny 4 szt.
        Kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm 1 szt.
        Kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm 1 szt.
        Opaska gumowa 70 cm 1 szt.
        Opaska elastyczna 6 x 4 cm 1 szt.
        Plaster opatrunkowy 8 x 4 cm 10 szt.
        Agrafki 4 szt.
        Nożyce 1 szt.
        Plastikowy pojemnik apteczki do transportu 1 szt.

No i ta nieszczęsna instrukcja obsługi apteczki ;)

Ale istotniejsze-za nimanie świateł -135 euro.
        W zabudowanym -50 km /h
        • Gość: kazik Re: Wyposażenie Samochodu IP: 212.244.164.* 06.06.09, 17:26
          no i jeszcze kij beysbolowy
          • Gość: maniek Re: Wyposażenie Samochodu IP: *.chello.pl 06.06.09, 18:00
            To co oni wymagają to lekka paranoja
            Ja biore kase na benzyne mysle ze to najwazniejsze
    • Gość: bywalec Re: Wyposażenie Samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 21:05
      W samochodzie masz mieć wyposażenie wymagane polskim prawem (czyli na pewno
      gaśnicę, trójkąt,kamizelkę odblaskową, ale już nie apteczkę)
      Te sprawy regule konwencja wiedeńska jeszcze z 1968 roku
      Teoretycznie więc żaden policjant nie powinien się do Ciebie przyczepić że nie
      masz czegoś co jest w ich kraju wymagane na wyposażeniu. Tyle teoria.
      Ostatnio czytałem widziałem w necie artykuł (niestety nie mogę znaleźć linku,
      link był albo z tego forum albo z cro.pl), gdzie w przypadku problemu należy
      niezwłocznie zadzwonić do ambasady lub konsulatu i nawet jeśli to nie pomoże,
      zapłacić, wziąć pokwitowanie ale samemu niczego nie podpisywać
      Od siebie dodam że w takiej sytuacji to policja danego kraju ma Ci udostępnić
      przynajmniej numer telefonu do placówki a czasem nawet możliwość wykonania
      telefonu (możesz np.nie mieć swojego)
      Tyle o wyposażeniu - konwencja nie zwalnia Cie z przstrzegania przepisów ruchu,
      ograniczeń etc...

Ja też chętnie poznam inne opinie na ten temat

PS. Osobiscie dla swojego bezpieczeństwa mam w samochodzie apteczkę, kilka
      kamizelek i kilka zapasowych żarówek i bezpieczników ale wożę to niezależnie od
      kraju do którego podróżuję
      • Gość: kimi Re: Wyposażenie Samochodu IP: 212.244.164.* 06.06.09, 21:43
        dołóż do tego linkę holowniczą bo też się czepiają
        • chaladia Re: Wyposażenie Samochodu 06.06.09, 21:59
          Z rzeczy praktycznych naprawdę:
          Chorwaci wymagają dwóch trójkątów ostrzegawczych.
          Na ich wąskich, krętych i górzystch drogach, jak się złapie
          gdzieś "gumę" to naprawdę lepiej wystawić trójkąty i z przodu i z
          tyłu samochodu, żeby nie zostać rozjechanym.
          • Gość: vvv Re: Wyposażenie Samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.09, 07:43
            chaladia napisał:

> Z rzeczy praktycznych naprawdę:
            > Chorwaci wymagają dwóch trójkątów ostrzegawczych.

Nieprawda. Wymagają jednego

> Na ich wąskich, krętych i górzystch drogach, jak się złapie
            > gdzieś "gumę" to naprawdę lepiej wystawić trójkąty i z przodu i z
            > tyłu samochodu, żeby nie zostać rozjechanym.
            >

Zapewne lepiej.
      • hepik1 Re: Wyposażenie Samochodu 06.06.09, 22:32
        bywalec napisał(a):
        >Te sprawy regule konwencja wiedeńska jeszcze z 1968 roku

Jeśli jedzie sie przez kilka krajów warto mieć ową konwencję przetłumaczoną na ichnie języki... wtedy konwersacja z policjantem dużo łatwiejsza ;)
        • hepik1 Re: Wyposażenie Samochodu 06.06.09, 22:39

Zapomniałem...jeszcze nasz polski kodeks drogowy też trzeba przetłumaczyć na słowacki,węgierski,austriacki,słoweński i chorwacki(niepotrzebne skreślić),bo kiedy juz sie powołamy na Konwencje Wiedeńską ,musimy czarno na białym udowodnić,że nasz stanowi inaczej niż ichni ;)
          • Gość: bywalec Re: Wyposażenie Samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 22:59
            > Zapomniałem...jeszcze nasz polski kodeks drogowy też trzeba
            > przetłumaczyć na słowacki,węgierski,austriacki,słoweński i
            > chorwacki(niepotrzebne skreślić),bo kiedy juz sie powołamy na
            > Konwencje Wiedeńską ,musimy czarno na białym udowodnić,że
            > nasz stanowi inaczej niż ichni ;)

Tak, zakup agrafek do apteczki na pewno wyjdzie taniej :)

Znalazłem link o któ¶ym pisałem wyżej
            polskalokalna.pl/news/nie-podpisuj-mandatu,1068777
            • hepik1 Re: Wyposażenie Samochodu 07.06.09, 07:59
              Prawdę mowiąc,te afery z apteczkami,powstają tylko sezonowo na forach internetowych.
              I zawsze w formie straszenia niż konkretnego zdarzenia...jeszcze nie czytałem ,by kogolwiek za niezgodną z przepisami ukarano.
              Natomiast nieprzestrzeganie ograniczeń w szybkości, w świetle nowego,drakońskiego taryfikatora faktycznie może zakńczyc nasza podróż do CRO w jej poczatkowej fazie ;)

Nowa ustawa przyniosła nowe kary - bardzo wysokie mandaty - i nowe uprawnienia dla policjantów. Np. słowacki stróż prawa za przekroczenie prędkości może ukarać mandatem nawet w wysokości 650 euro i musi te pieniądze dostać od razu, na miejscu zdarzenia. Jeżeli kierowca nie ma przy sobie pieniędzy, wtedy słowacki policjant ma prawo nawet do zatrzymania prawa jazdy

Zwłaszcza,że opowieści o przysłowiowej przekupności słowackich stróżów prawa,trącą myszką. ;)
              • Gość: bywalec Re: Wyposażenie Samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 14:33
                > Prawdę mowiąc,te afery z apteczkami,powstają tylko sezonowo na
                > forach internetowych.
                > I zawsze w formie straszenia niż konkretnego zdarzenia...jeszcze
                > nie czytałem ,by kogolwiek za niezgodną z przepisami ukarano.

Zgadzam się,zwłaszcza Słowacy w świetle załamania się u nich turystyki po
                wprowadzeniu euro, nie mają powodu aby dodatkowo wchodzić pod ostrzał...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka