umfana 12.10.04, 22:26 Coś takiego rysowało się ropoczynając naukę pisania ;o) Ciekawe czy nadal to funkcjonuje w progamie naucznia? Szlaczki były pomocne w opanowaniu prawidłowego trzymania długopisu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzoanax Re: szlaczki 15.10.04, 16:14 juz nie funkcjonuje (przynajmniej w szkole mojej corki), no i zeszyty sa inne - nie trzeba pracowicie przy linijce rysowac 64 stron marginesow :) Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: szlaczki 15.10.04, 16:25 W r. 1961 zacząłem szkołę podstawową. Pierwsze pół roku pisałem tylko ołówkiem (kolorowałęm kredkami); potem reszta pierwszej klasy i cała druga pióro ze stalówką maczane w kałamarzu, dopiero od III klasy pióro wieczne (czeski "żaczek") - do końca podstawówki tępiono długopisy, w końcu nie ułożyłem sobie ręki do długopisu nigdy. Nawet dziś, jeśli piszę ręką, to albo "pelikanem", albo ołówkiem (automat na grafit średnicy 1,3 mm - pamiątka po Tacie). Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: szlaczki 20.10.04, 20:44 A moja córka (najmłodsza) rysowała szlaczki .Wychowawczyni tak zarządziła w 1 klasie.A to dlatego żeby dzieciaki zaczęły rysować figury geometryczne i mieściły znaki w liniach.Tak było tylko w pierwszej klasie.( 3 lata temu) Odpowiedz Link Zgłoś
anutkas Re: szlaczki 21.10.04, 22:14 Fakt, ze teraz rzadko dzieci rysuja szlaczki w szkole.Kiedys bylo to na porzadku dziennym zwlaszcza od pierwszej do trzeciej klasy. Kazda lekcja musiala byc zakonczona szlaczkiem. Niektorzy byli w tej dziedzinie prawdziwymi mistrzami! Ja zaczynalam szkole w 67 roku i pisalismy najpierw olowkiem,potem stalowka w obsadce maczana w kalamarzu,ale bardzo krotko, bo juz pod koniec pierwszej klasy po wielu zazartych dyskusjach nauczycieli z rodzicami zdecydowano sie wprowadzic dlugopisy - pamietam jaka to byla z poczatku radosc, a potem utrapienie z " lejacymi" wkladami i niewygodnymi oprawkami ( mialam odciski na palcach od graniastych cienkich dlugopisow z glowka Jacka, czy Agatki na koncu ( czyja,po krotkim uzywaniu trudno bylo to stwierdzic, gdyz byly doszczetnie poobgryzane z farby :)). Kiedy tylko moglam miec na to wiekszy wplyw z radoscia zamienilam dlugopis na wieczne pioro, ktoremu pozostalam wierna az do czasow studenckich ( no, moze wyjawszy krotka fascynacje dlugopisami Bic kupowanymi w Pewexie za tzw. bony ). Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: szlaczki 21.11.04, 22:28 Moje dziecko obecnie w 6 klasie nie rysowalo szklaczkow. A szkodaaaaa, bo juz po cichu sie cieszylam, ze jej bede w tym pomagac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: szlaczki 20.12.04, 23:54 Ojej, ja nie znosiłam rysowania szlaczków! A codziennie wieczorem Mama się pytała czy narysowałam wszystkie szlaczki a to mnie strasznie drażniło! (u nas za brak szlaczka była 1!) Odpowiedz Link Zgłoś
barbaram1 Re: szlaczki 17.05.06, 19:58 Hej, za brak szlaczków to chyba 2 stawaiano, a nie 1! Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: szlaczki 20.06.05, 21:13 Nie robiłem - tylko podkreślenia tematu i istotnych punktów w zeszycie (pod koniec szkoły podstawowej używałem do tego dwu kredek: czerwonej i niebieskiej, obu pozostałych po Tacie chyba jeszcze z przed wojny - podkreślałem wtedy linią falistą; potem przeszedłem na podkreślanie ołówkiem - od linijki, pojedynczo lub podwójnie). Ze szkolnego rozpędu jeszcze na początku studiów założyłem sobie odrębne zeszyty do poszczególnych przedmiotów; mam je do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
romanska.3463 Re: szlaczki 30.06.05, 22:08 Funkcjonuje, moi synowie, obecnie III klasa rysowali szlaczki w I i II klasie Odpowiedz Link Zgłoś
olga.m Re: szlaczki 07.10.05, 22:52 szlaczki funkcjonuja nadal :) Ucze dzieciaki w trzeciej klasie i widze ze wiele sposrod nich lubi nadal je rysowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: szlaczki 24.06.06, 16:31 verdana napisała: > Do zerówki się przeniosły. O nie... W zerówkach były już za moich czasów ['85 r. ] Odpowiedz Link Zgłoś