Dodaj do ulubionych

Wynejem samochodu na Krecie

08.02.02, 13:54
Czy ktoś mógłby się podzielić wiadomościami dot. wynajmowania samochodu na
Krecie? Jakie są ceny, warunki (czy uwzględniane jest ubezpieczenie i pomoc
drogowa), ceny benzyny, czy są dostępne foteliki dla dzieci? Czy wystarcza
polskie prawo jazdy? I ile mniej więcej trwa podróż z okolic Chanii na
południowe wybrzeże?
Obserwuj wątek
    • Gość: basia Re: Wynejem samochodu na Krecie IP: 195.136.252.* 07.03.02, 10:11
      Od razu zaznaczam, że jestem zafascynowana Kretą, więc mogę nie być obiektywna.
      Kilkakrotnie odwiedzałam wyspę (zawsze przełom maja i czerwca) i zawsze
      wypożyczaliśmy samochód już w Polsce w Avisie. Jest to wygodne - można zapłacić
      w kraju, uzgodnić miejsce i termin podstawienia samochodu - co jest istotne
      jeśli np. twój hotel znajduje się z dala od nabliższej wypożyczalni, samochody
      zwykle prawie nowe (przebieg 2-5 tys. km. Porównywaliśmy ceny na miejscu - w
      Avisie jest rzeczywiście trochę drożej ok. 10-20 zł dziennie, ale trzeba
      dokładnie dowiedzeć się o warunki dotyczące ubezpieczenia, realcji w przypadku
      awarii itp., bo w tych "tańszych" wypożyczalniach różnie z tym bywa. W zeszłym
      roku za Citroena Saxo bez klimatyzacji płaciliśmy ok. 120 zł dziennie z pełnym
      ubezpieczeniem, z wyłączeniem tzw. udziału własnego (wykupienie udziału
      własnego na 12 dni kosztuje ok.250 zł, wartość tego udziału ok. 1000 zł). Avis
      podstawia samochód z pełnym bakiem i tak się go zwraca (np. zostawiając
      kluczyki w recepcji w dniu odjazdu). Turyści z tego samego hotelu zdecydowali
      się na wypożyczenie na miejscu - za 4 dni za Saxo z klimatyzacją zapłacili ok.
      500 zł. W wypożyczalniach np. w Rethymnonie nieco starsze modele np. fiat Panda
      są tańsze. Prawie w każdej wypożyczalni niezbędna jest karta jako
      zabezpieczenie ewentualnych szkód. Drogi na Krecie z każdym rokiem są coraz
      lepsze. Dużo frajdy sprawia jazda wąskim drogami górskimi; droga szybkiego
      ruchu wzdłuż wybrzeża północnego jest bardzo dobra. Trudno powiedzieć ile może
      zająć przejazd z Chanii na południe - wszystko zależy od drogi jaką wybierzesz,
      od Twoich umiejętności. Nigdy nie pokonywaliśmy tej trasy bez zatrzymywania się
      np. na kawę lub zwiedzanie, ale myślę, że ok. 2 godzin trzeba liczyć spokojnie.
      Wiele wypożyczalni ma foteliki dla dzieci, są dodatkowo płatne, ale nie
      pamiętam ile.
      Szerokich kreteńskich dróg
    • Gość: basia Re: Wynajem samochodu na Krecie IP: 195.136.252.* 07.03.02, 10:17
      Zapomniałam - wystarcza polskie prawo jazdy, byle było od co najmniej roku. W
      zeszłym roku benzyna kosztowała ok. 300 - 350 drachm za litr (tj. ok 3,20 -
      3,70), nie wiem ile to będzie teraz w euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka