Dodaj do ulubionych

Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka?

IP: *.chello.pl 26.11.09, 11:32
Witam w marcu wraz z 6 osobowa ekipa wybieram sie na 3 dni do Aten.
Ale z tego co czytalam na forum w Atenach nie bedzie duzo
zwiedzania... wiec wpadlam na pomysl aby z Pireusu (latwy dojazd
metrem)wybrac sie w ciagu jednego dnia na jakas wyspe tak zeby
wyplyniecie bylo rano a powrot np wieczorem. Wiem ze teraz nie
bedzie dokladnego rozkladu. Ale Ci co sie orientuja beda wiedzieli
jakie kursy wchodza ewentualnie w gre. Co wazne! Bilet w jedna
strone nie moze byc drozszy niz 20 euro! Wiec mysle ze te wodoloty
odpadna i pozostana tansze promy z biletem deck. Czekam na info:)
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 26.11.09, 13:37
      Nie czekaj na info tylko sobie sprawdź www.ferries.gr

Osobiście uważam, że pomysł wypływania rano i powrotu wieczorem jest bez sensu.
      Już lepiej wsiąść na prom ok. 22 albo BAAARDZO wcześnie rano np. 2am i popłynąć
      gdzieś konkretnie na cały dzień.
      Na promie można się wyspać (nawet na decku).. zaoszczędzicie na mieszkaniu (dwie
      noce) a na rzeczonej wyspie będziecie mieli dużo więcej czasu.... inna rzecz to
      czy na jakąkolwiek wyspę jeden dzień ma sens. Chyba tylko po to aby powiedzieć
      "byłem na wyspie" bo zobaczy się tyko port i portową miejscowość... W takim
      przypadku to można sie np. wybrać do Chani na Krecie. Wypływ o 22 w Chani jest
      się o 6 rano. Można połazić po mieście z rańca a potem pożyczyć jeździdło i
      pojechać np. na Balos..
    • ewamalgorzata Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 26.11.09, 15:44
      Za 20e na osobę w jedną stronę spokojnie da się popłynąć na mnóstwo wysp. Ja bym
      rozważała dwa warianty - jeden tak jak podpowiada simon - noc na promie, a drugi
      - dzienny,ale wtedy wyspa jakaś bardzo w pobliżu. Może Aegina ? Półtorej godziny
      prom, 40 minut wodolot.
    • aseretka Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 26.11.09, 16:01
      Nie wiem zupełnie skad takie informacje, ze w Atenach nie ma zbyt
      duzo do zwiedzania. Przeznaczyłam na to miast dwa i pół dnia i
      zobaczyłam tylko w pośpiechu kilka najważniejszych miejsc: Akropol
      oraz zabytki wokół niego,Grecką i Rzymską Agorę, Wzgórze Muz,
      Świątynię Zeusa Olimpijskiego. Pospacerowałam trochę po Place oraz
      uliczkami Anafiotiki. Zajrzałam do portów w Pieusie i koniec...
      Brakło czasu, aby wejść na Wzgórze Likavittos, nie zobaczyłam
      cmentarza Kerameikos, nie zajrzałam do wielu uroczych bizantyjskich
      kościołów i do Palmiarni w Ogrodach Narodowych, oprócz Muzeum
      Narodowego nie odwiedziłam innych licznie zgromadzonych w tym
      mieście muzeów. Ale nic to... Może będzie okazja, aby tam powrócić.
      • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 26.11.09, 21:30
        pytaniem nie byla dyskusja o samych atenach ale o polaczeniach
        promowych.
        • ewamalgorzata Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 27.11.09, 10:14
          > pytaniem nie byla dyskusja o samych atenach ale o polaczeniach
          > promowych.

No, jednak niezupełnie chyba. W końcu nie napisałaś: lecę do aten, nie chcę tam
          siedzieć, dokąd popłynąć - ale: "Ale z tego co czytalam na forum w Atenach nie
          bedzie duzo zwiedzania... "
          Aseretka zwróciła uwagę na Twój bład lub przeoczenie - na forum jest akurat
          sporo postów dotyczących tego, co można zwiedzać w Atenach. nikt ci nie każe
          tego zwiedzać i oglądać, ale błąd merytoryczny popełniłaś, więc Twoja odpowiedź
          jest jakby mało uprzejma.
    • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 27.11.09, 14:57
      wiec czekam na propozycje co do tych promow... pytanie jest w
      pierwszym pytaniu na forum.
      • bebiak Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 27.11.09, 15:32
        Gość portalu: zaklopotana napisał(a):

> wiec czekam na propozycje co do tych promow... pytanie jest w
        > pierwszym pytaniu na forum.

Ja mam dziś gorszy dzień stąd tylko napiszę (i nie boję się
        krytyki), że życzę powodzenia w czekaniu - jednak ludziki coś
        napisały już jednak w temacie, dwa wejścia autorki i nawet
        krótkiego "dziękuję" tylko krytyka i taka roszczeniowa postawa...
        Średnio ładnie :( ale może jeszcze ktoś się odważy cokolwiek
        napisać - wymagać to będzie odwagi większej niż moja.
        Pozdrawiam. B.
        • ewamalgorzata Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 27.11.09, 20:58
          Bebiak, luzz..o ile pierwszy post był nieco inny - o tyle druga i trzecia
          odpowiedź brzmi znajomo:) dziwnie znajomo, biorac pod uwagę styl, itp.
          Więc ja - <zieeew>
      • simon_r Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 08.12.09, 10:14
        wow... może CI jeszcze bileciki z dostawą do drzwi zarezerwować??
    • Gość: MMM Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.aster.pl 27.11.09, 15:52
      Moim zdaniem w promieniu 20EUR nie masz za dużego wyboru, chyba ze nadarzy się jakaś super promocja. Ale nie zawsze się nadarza, więc Twoje opcje są ogrnaiczone do:

Z Pireusu:
      -Aegina (pozostałe wyspy w zat. sarońskieJ-Poros, Hydra i Spetses są poza zasięgiem 20Euro w jedną strone)
      -Kythnos

z Lavrio:
      -Kea

z Rafiny:
      - Andros
      -Tinos (ale nie wszystkie linie beda się mieścić w limicie)

No i jesli chcesz wrócić tego samego dnia, to musisz wziąc pod uwagę, że połaczen w marcu będzie niewiele w porównaniu z sezonem i nawet z wymienionych wysp prawdopodobnie coś wypadanie, bo np. nie będzie jak wócić tego samego dnia. Najpewniejszą i najbardziej elastyczną opcja jest Aegina bo jest njawięcej połaczeń. No chyba, że wysupłacie parę euro więcej na Poros i/lub Hydre.
      • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 28.11.09, 18:42
        Dzieki MMM, a twoim zdaniem jaka z wysp zatoki saronskiej jest warta
        zobaczenia?
    • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 29.11.09, 14:49
      Zadecydowalam ze tanim i szybkim jest podroz na Aegine... tylko
      klikajac na ferries.gr i wybierajac dana linie sie wsposob znalesc
      tygodniowego kursowania, ceny itp.Przyklad:
      www.ferries.gr/nova-ferries/ jest strona ale co dalej...
      kozystajac z okazji prosze o pomoc jakie linie plyna na Aegine?
      • Gość: zaklopotrana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 07.12.09, 23:04
        Jest ktos w stanie odp mi na moj ost post?
      • Gość: MMM Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.aster.pl 08.12.09, 07:46
        paleologos.forth-crs.gr/english/npgres.exe?PM=BO
        Zeby dowiedzieć sie jakie linie pływają wybierz dowolne daty w grudniu 2009. Na marzec 2010 rozkład ma na razie tylko Hellenic Seaways
        • Gość: Marek Lotnisko - Pireus (jak, najlepiej się dostać ?) IP: 62.180.229.* 08.12.09, 08:51
          Ja poproszę o informację poniekąt w temacie.
          W jaki sposób najlepiej dostac się o 3:30 nad ranem z lotniska w
          Atenach do Pireusu ? Czy oprócz Taxi jest jeszcze jakaś inna
          alternatywa ?

prosze o info ;)
          • Gość: MMM Re: Lotnisko - Pireus (jak, najlepiej się dostać IP: *.aster.pl 08.12.09, 09:05
            Autobus X96, odjeżdza spod holu Arrivals, w nocy jexdzi co godzine (godziny odjazdów do sprawdzenia na tablicy w holu), cena 3,2E
        • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 10:12
          MMM z tego co widze na tej wyszukiwarce polaczen co mi podales(as)na
          Aegine plynie tylko Hellenic Seaways! I to jeszcze drogi wodolot!
          Czy naprawde nie ma innych przewoznikowna Aegine na ten rok? I to
          promem nie wodolotem.
          • Gość: Viola.op Pireus co i jak? IP: *.chello.pl 08.12.09, 10:33
            Hej nawiazujac do tematu, mam pytanie:)
            Gdzie mozna kupic bilety ( yylko osobisce) na wodoloty czy tez
            promy np z Hellenic?
            Czy ten port jest tak duzy ze mozna miec klopoty z odnalezieniem kas
            i promu?
            • Gość: MMM Re: Pireus co i jak? IP: *.aster.pl 08.12.09, 10:52
              Mozna zerezerwować przez strone www i odebrac w porcie u podanego agenta (zalecane szczególnie w sezonie) lub kupić na miejscu w porcie w agentów poszczególnych linii lub tych co sprzedają na wszystkie linie. Jesli umiesz czytac bilet (zwykle podaje nr Gate) i tablice informacyjne to porcie sie raczej nie zgubisz i prom znajdziesz bez problemu. Port jest duży więc może się okazać, że do niektórych Gate trzeba podjechac portowym bezpłatnym autobusem.
              • Gość: viola.op Re: Pireus co i jak? IP: *.chello.pl 08.12.09, 11:22
                Tak tylko ja bede w Atenach pierwszy raz i martwie sie czy znajde
                jakis punkt lub agenta gdzie bilet bede mogla kupic.
                • Gość: MMM Re: Pireus co i jak? IP: *.aster.pl 08.12.09, 11:53
                  Nie ma takiej opcji, żeby nie zauważyć punktu sprzedaży biletów. Jest ich szczególnie dużo przy Gate E7-E9 w porcie i na ulicach w tej okolicy.

scrap4all.typepad.com/.a/6a00e008de6d2d8834011570cb34c0970c-800wi
                  Widzisz budki z logo Blues Star Ferries oraz Hellenic Seaways?

• Gość: MMM Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.aster.pl 08.12.09, 10:45
            Ale o co chodzi?
            12.12.2009 pływa: Hellenic Seaways 14E, Nova Ferries 9,5E oraz A.N.E.S. 7E
            • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 10:50
              Hmm, chodzio o to ze z tej wyszukiwarki wpisujac date na jakakolwiek
              date w grudniu i wpisujac Pireus-Aegina wychodzi tylko jeden
              przewoznik hellienic s.
              Wiec nie wiem skad masz pozostalych dwoch przewoznikow o ktorych
              napisales w ost poscie?
              • Gość: MMM Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.aster.pl 08.12.09, 10:54
                wpisujac date 12.12.2009 widze 13 rejsów tych trzech przewoźników.
                • Gość: zaklopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 11:20
                  racja:) dzieki wielkie za pomoc! informacje napewno sie przydadza!
                  • Gość: viola.op Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 11:32
                    Tak tylko ja bede w Atenach pierwszy raz i martwie sie czy znajde
                    jakis punkt lub agenta gdzie bilet bede mogla kupic.
                    Czy mozna np przed promem zakupic i ile trzeba byc wczesniej przed
                    wyplynieciem?
                    • Gość: Maraska Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 11:45
                      viola dasz sobie rade.
                      Jesli chcesz kupic bilety w porcie, to jak wysiadziesz z metra i wejdziesz na
                      teren portu i sie lekko rozejrzysz, zobaczysz biura Hellenic, Blue Star i
                      innych. Nie mowiac juz o szeregu agencji, ktore posrednicza w sprzedazy biletow.
                      Te znajdziesz po naklejkach na szybach, po wystawionych banerach... anprawde
                      zaden problem.
                      ja zaluje ze nie zarezerwowalam biletu wczesniej, zeby go sobie tylko doebrac.
                      Dzieki temu( bo tez sie balam czy dam rade znalezc itp;-)) musialam kupic
                      drozsze bilety na wodolot.
                      pozdrawiam
                      maraska
                      • Gość: viola.op Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 11:52
                        Maraska, zatem jak bym chciala kupic bilet u agenta lub w biurze
                        godzine przed wyplynieciem to zaplace wiecej niz jest podane na
                        stronie internetowej danego przewoznika?? I ile trzeba byc przed
                        wyplynieciem na miejscu?
                        • krainaksiazek.pl Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? 08.12.09, 13:45
                          Najlepiej sobie kupić przez internet popijając kawę i odebrać w
                          Pireusie pokazując potwierdzenie rezerwacji.
                          tomek
                          • Gość: ^zalkopotana Re: Z Aten -na jakakolwiek wyspe grecka? IP: *.chello.pl 08.12.09, 18:56
                            w naszym wypadku kupienie przez internet i odebranie nie wchodzi w
                            gre, gdyz do wyjazdu moze ktos zrezygnowac i straci kase.
            • Gość: Nico Problem z zakupem na ferries.gr IP: *.chello.pl 12.12.09, 07:41
              Hej dlaczego nie mozna zarezerwowac biletu tam i spowrotem w jeden
              dzien??
              w wyszukiwarce jest koniecznosc wpisania dnia pozniej!
              • dslr Re: Problem z zakupem na ferries.gr 12.12.09, 12:23
                A jest prom powrotny tego dnia ?
                Może być tak że nie ma.
                • Gość: Nico Re: Problem z zakupem na ferries.gr IP: *.chello.pl 12.12.09, 16:54
                  dslr jest bo na Aegine plynie kilka dziennie i tak samo wyplywa.
                  • dslr Re: Problem z zakupem na ferries.gr 12.12.09, 17:07
                    Gość portalu: Nico napisał(a):
                    dslr jest bo na Aegine plynie kilka dziennie i tak samo wyplywa.

W takim razie jest tylko jedno sensowne wyjaśnienie sytuacji.
                    Nie wprowadzili jeszcze do bazy danych wszystkich rejsów na lato 2010. Ja teraz
                    też sprawdziłem połączenia, które mnie interesują i faktycznie nie są jeszcze
                    kompletne.
                    Myślę że na początku stycznia już wszystko winno być ok ;)
                    • Gość: MMM Re: Problem z zakupem na ferries.gr IP: *.aster.pl 12.12.09, 17:22
                      Z tego co pamiętam na tej stronie tak jest, że wybierając opcje "tam i z powrotem" nie da się wpisać tej samej daty. Musisz to rozdzielić, podobnie jak trzeba rozdzielać różnych przewoźników. Jest tam jakis myk, który pozwala uniknąc dublujących się opłat rezerwacyjnych czy kosztów przesyłki (jak chcesz żeby bilety przesłali ci do domu), ale nie chce mi sie w tej chwili wertowac tej strony. Jest to dośc wyraźnie objaśnione w instrukcji.
                      • Gość: Marek Promy nocne między cykladami - ?? IP: *.mmj.pl 14.12.09, 21:32
                        Witam
                        Proszę i info czy pływają promy nocne między cykladami ?
                        Czy tylko w dzień ?
                        • Gość: MMM Re: Promy nocne między cykladami - ?? IP: *.aster.pl 15.12.09, 07:27
                          Pływają tez w nocy
                          • Gość: Marek Re: Promy nocne między cykladami - ?? IP: *.mmj.pl 15.12.09, 16:43
                            Aha to dzięki za info.
                            Pytałem bo właśnie zależy mi by nie spędzać za dnia 7 godz. na promie - szkoda
                            dnia ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka