Dodaj do ulubionych

Kreta- Ateny

27.04.10, 10:39
Czy zwiedzał ktoś może Ateny będąc na Krecie???
jak tak , proszę o informacje skąd rejs, za ile, ile czasu płynie.
Znalazłam linka to promów które kursują na trasie Heraklion-Ateny
ale nie mogę się na niej nic doczytać
www.ferries.gr/MINOAN/domesticmain.htm
może ktoś pomóc, ile kosztuje rejs w dwie strony, czy to wycieczka z
przewodnikiem, czy samemu musimy zwiedzać Ateny.
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 12:28
      Jak sobie popłyniesz w nocy to ma to całkiem spory sens... rzekłbym, że nawet
      więcej sensu niż jazda na Santorini na jeden dzień. :))
    • ozlem Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 12:35
      Sama nie praktykowałam takiego układu bo jak dla mnie jest trochę bez sensu (po co lecieć na Kretę skoro można bezpośrednio do ATen?). Tym niemniej dać się na pewno da. Na trasie Heraklion-Pireus pływa Minoan Lines, Anek Lines i Blue Star Feries. Wszystkie pływają nocą, trwa to ok. 8 godzin w jedną stronę więc jedynym sensownym (jeśli chce się być wypoczętym na zwiedzanie) jest rezerwacja miejsca leżącego - najtansza opcja ok 50-60E/osobę w jedną stronę. Linie promowe na pewno nie oferują zwiedzania z przewodnikiem, a jedynie "przejazd".

• simon_r Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 13:23
        Wcale nie trzeba wynajmować miejsca leżącego. Na decku, za który płacisz niecałe
        30euro jest mnóstwo miejsc gdzie można się przekimać bez problemu... i mnóstwo
        ludzi tak robi.
        A po co lecieć na Kretę jak można do Aten... ano choćby po to, że kupujesz
        wycieczkę w BP na dwa tygodnie (niektórzy tak robią) i wypoczywać chcesz na
        Krecie a wypad do Aten na jeden lub dwa dni traktujesz jako extras...
        • Gość: a Re: Kreta- Ateny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 13:28
          30 Euro w jedną stronę przejazd czy tam i spowrotem????
          A zwiedzał ktoś z wam na własną rękę Ateny??? Jakie poolecacie
          najlepsze miejsca do zobaczenia???
          • neronka Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 13:43
            30 euro w 1 stronę
            z Pireusu do centrum masz metro z samego promowiska do Syntagmy i jesteś na
            Place (Starym mieście). Ateny zwiedza sie na piechotę, tak jest najfajniej.
          • simon_r Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 15:02
            Idziesz na Akropol i nabywasz bilet... ważny do 7 najważniejszych miejsc.
            Jak to zwiedzisz to będziesz tak zmęczona, że zalegniesz w knajpie i będziesz
            czekać na prom powrotny :))
            Moja
            relacja z Aten
        • ozlem Re: Kreta- Ateny 27.04.10, 14:43
          Nie no jasne, że można przespać się na pokładzie. Osobiście jednak polecam tę opcję ludziom, na których na lądzie czeka przytulny pokoik z lazienką, a nie wielogodzinne zwiedzanie spieczonych słońcem Aten. A kabiny zazwyczaj mają klimatyzację, prysznic i wc wiec zachowanie podstawowej higieny jest dużo łatwiejsze niż mycie się w toaleatch ogólnodostepnych.
          • cyrkonia11 Re: Kreta- Ateny 28.04.10, 13:31
            Znalazłam dziś ofertę w Orbis Travel, oczywiście oferta last minute. Kreta,
            wyjazd 6 maja za 599zł do tego 250zł opłaty pasażerskie. Cena wydaje się bardzo
            atrakcyjna. Co sądzicie?
            • dorota.k2 Re: Kreta- Ateny 29.04.10, 17:03
              wygląda bardzo fajne :) to na 7 dni, tak? kurcze, że też akurat w tym terminie
              mam inny wyjazd, bo pojechałabym sobie na dodatkowy urlop :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka