mikrus.pl 29.04.10, 06:50 ponieważ się wybieram, bardzo proszę o garść informacji, gdzie warto być i co warto zabaczyć................ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czyzewskaewa Re: czy ktoś był na KORFU 04.05.10, 22:24 Wybieram się pod koniec czerwca promem do Agios Georgios Pagi. Wiele osób z forum zapewniało mnie, że czekają mnie wspaniałe wrażenia i widoki, nie mówiąc o jedzeniu. W połowie lipca będę mogła podzielić się informacjami, a Ty kiedy się wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 05.05.10, 08:34 ja w ostatnim tygodnku lipca na 7 dni . baza to Agios Spirydon. poza maksymalnym zjechaniu Korfu mam nadzieje skuterem, moim (naszym) marzeniem jest Paxos i Antipaxos, oraz jak fundusze pozwolą (w co watpie !!!) chociaż jeden intensywny dzień w Albanii. Miło mi że piszesz. Czy to TWOJA pierwsza grecka wyprawa??, czy już masz coś za sobą?? Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: czy ktoś był na KORFU 05.05.10, 13:35 Bylem dwukrotnie na Corfu: 3tyg. w Arillas i 2tyg. w Sidari.Sam odkrywalem uroki tej zielonej wyspy/z mapka/ jezdzac przez tydzien skuterem.W/g mnie to najlepszy sposob zwiedzania, bezposredni kontakt z natura, wszedzie mozna dojechc, zatrzymac sie.Koniecznie musisz zwiedzic stolice Kerkire, w Sidari Kanal Milosci, cudowne widoki Paleokastrisy, Mysia Wyspe oraz pojechac w glab wyspy do malych wiosek, poczuc atmosfere greckiej sielskosci, poprobowac miejscowych naturalnych przysmakow, podziwiac goscinnosc Grekow.Na pewno trzeba zaliczyc wieczor grecki w tavernie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 05.05.10, 13:46 dzięki bardzo GREKAN za informacje, aż czuć od niej goroco. postaram się skorzystać z TWOJEJ rady. a co sądzisz o przyległych wysepkach Paxos i Antipaxos. czy byłeś jeszcze gdzieś na innych greckich wyspach. Proponuje abyś rozpoczął jakiś nowy wątek, może jakąś inną wyspę. seredecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gengulin Re: czy ktoś był na KORFU 05.05.10, 23:22 Korfu zwiedziłem w 2003 r koniecznie trzeba zobaczyć Palleokastrice z przepięknymi półwyspami i zatoczkami , polecam również miejscowość Glifada jest tam plaża duża piaszczysta plaża . Ja wynająłem sobie samochód troszke się pogubiłem jadąc do Glifady i przy okazji zwiedziłem troszke środka wyspy .Ogólnie Korfu jest super ale bardziej podobała mi się Kefalonia na którą można sobie wykupić wycieczke wydałem 100 euro ale warto wycieczka jest wodolotem szybko tam dopłyniesz zwiedzisz 2 jaskinie Melisani , a jak zobaczysz plaże Myrtos z 400m npm to szczęka opada Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 06.05.10, 07:02 witaj GeRNGULIN, czy Kefalonia, to nie jest czasem miejsce wielkich wydarzeń historycznych okupacji niemieckiej, gdzie w konsekwencji na podstawie faktów nakręcono "Pułkownika Corelliego" z Nicolasem Cage. a może coś pokręciłem. Też słyszałem wiele dobrego o Kefaloni. jedni mówili że super , inni że wyspa dzika - bez bazy. Odpowiedz Link Zgłoś
gengulin Re: czy ktoś był na KORFU 06.05.10, 07:55 Tak to ta wyspa gdzie kręcili "capitan coreli" przewodnik pokazał nam nawet dom Nikolasa Cagea który po zdięciach do filmu kupił sobie gdyż zakochał się w tej wyspie . To że nie ma tam Wielu hoteli i wyspa jest dzika to przynajmniej dla mnie największy jej atut ,piękna przyroda dużo maleńkich dzikich plaży normalnie bajka . Zobacz sobie obiezyswiat.org/index.php?gallery=6505 Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: czy ktoś był na KORFU 15.05.10, 02:19 Na Paxos i Antipaxos nie bylem.Od 25 lat jezdze do Grecji, za kazdym razem w inne miejsce, od Grecji kontynentalnej poprzez wyspy.Ludzie pytaja, ktora wyspa piekniejsza; wszyskie sa piekne ale kazda inna.Dlatego systematycznie spedzam tam urlopy, zakochalem sie w Grecji i nie wyobrazam sobie roku bez GRECJI.Z wiekszych wysp bylem na:Krecie/ polnocnej i poludniowej/, Rodos, Kos Kalymnos, Symi, Santorini, Corfu, Zakynthos, grecki Cypr.Taki model poznawania Grecji uwazam za trafiony i jeszcze wiele miejsc pozostalo do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 15.05.10, 18:06 imponująca historia, widziałeś na prawdę sporo wysp , ale jeszcze sporo przed Tobą, , powiem szczerze tak naprawdę ja nic nikomu nie zazdroszcze, tylko jednej rzeczy PODRÓŻOWANIA Odpowiedz Link Zgłoś
i.za.bela Re: czy ktoś był na KORFU 12.05.10, 11:14 Koniecznie Pantokrator- najwyższą - o ile sie nie mylę gorę na Korfu.Bardzo stromy momentami podjazd-ale piekne widoki rekompensuja wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 12.05.10, 11:58 PODJAZD, tzn że można tam wjechać samochodem????, czy trzeba wejść pieszo??, napisz coś jeszcze o innych miejscach które znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
i.za.bela Re: czy ktoś był na KORFU 13.05.10, 01:07 Mozna podjechać autem a nawet skuterem. Zdaje sie ze startowalismy gdzieś w okolicach Acharavi.Jest normalna droga z małymi wioskami.My jechalismy Audi z dwójka małych dzieci-bez żadnych problemów.Ciekawe widokowo jest równiez Sidari- z Kanałem Miłości- o ile czegos nie przekręciłam,W Sidari -zawsze było tłoczno.Byłam na Korfu 3 albo 4 razy ale ostatnio w 2001 roku-więc sporo wspomnień sie pozacierało.Samo miasto Kerkira-bo tak nazywają i miasto i wyspę Grecy -jest bardzo urokliwe -takie troche w stylu weneckim.Fajna - zielona wyspa,prawie w całości porośnięta drzewami oliwnymi.Aha i płynęlismy promem z Brindisi Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 13.05.10, 07:46 dzięki iza, brzmi świetnie, napewno z czegoś skorzystam. pozdrawiam ps. czy byłaś jeszcze na jakiś innych wyspach greckich? Odpowiedz Link Zgłoś
i.za.bela Re: czy ktoś był na KORFU 14.05.10, 01:28 Tak:) ja jestem grekofil:) takie zboczenie i juz:)zaraziła się tym cała moja rodzina:) W 1985 r byłam pierwszy raz w Grecji- i wtedy byłam m innymi na Thassos- w tym roku mamy zamiar tam pojechac znów.A w ubiegłym roku na Sporadach północnych-na Alonissos i zrobiłam sobie wycieczkę na Skopelos-tam kręcono Mamma Mia:)Trochę ogranicza mnie to ,że zawsze podróżujemy autem- rodzinka nie uznaje samolotów:) Odpowiedz Link Zgłoś
mikrus.pl Re: czy ktoś był na KORFU 15.05.10, 18:02 bez obrazy iza.bela, ale sądząc po datach jesteśmy chyba mniej wiecej w zblizonym wieku. chociaż ja swoja grecką przygote zaczynałem sporo póżniej. Pierwszą rzecz jaką zobaczyłem to Kreta, mieszkaliśmy na zachód od Heraklionu, w malutkiej wiosce Istria, kilka domków jeden sklep, i to czym byliśmy najbardziej zaszokowani 2 wypożyczalnie samochodów, i jedna stacja paliw czynna do 16 godziny. Ludzie bardzo mili. Sporo objeździliśmy skuterem. Do dzisiaj wspominamy wedrówkę przez wąwóz Samaria. Niestety skromne finanse na nic więcej nie pozwoliły. Ale chyba nie o to chodzi w podrózowaniu po greckich wyspach................ Odpowiedz Link Zgłoś
a.bujakowska Re: czy ktoś był na KORFU 20.08.14, 15:02 ja byłam i było świetnie, jako skarbnicę wiedzy o Grecji polecam bloga Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: czy ktoś był na KORFU 18.05.15, 20:45 A mnie już sałatka zaczyna wychodzić bokiem... :( Odpowiedz Link Zgłoś