Dodaj do ulubionych

Kalthea czy Kolimbia na Rodos?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 13:41
Moze ktos z was byl i powie mi ktore miasteczko jest przyjemniejsze? gdzie mozna lepiej zjesc,
wypoczywac czy wynajac samochod? bede bardzo wdzieczna za rade, bo wybieram sie tam w
czerwcu z trzyletnim dzieckiem
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? IP: *.crowley.pl 06.04.04, 16:39
      Kolymbia jest spokojniejsza, ale rowniez bardziej oddalona od miasta Rodos. W
      kalithea sa wieksze hotele w zwiazku z tym troche wiecej jest knajpek -
      zwlaszcza w pobliskim Koskinou. Plazei tu itu sa zwirowo-kamieniste.
    • czarodziejka1 Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? 06.04.04, 16:52
      Kalithea znam b. dobrze. Jeżdżę tam co roku od czterch lat :) Jest to mała
      osada składająca się z kilku dużych kompleksów hotelowych oraz kilku
      miniejszych hotelików położonych wzdłuż głównej drogi. W samym centrum jest
      kilka sklepów, kanjpek i dwa bankomaty. Atutem Kalithea jest to, że leży tylko
      6 km od miasta Rodos. Co 30 minut kursuje do Rodos lokalny autobus (bilet
      kosztuje 1,60 Euro). Plaże są żwirowe, ale ja osobiście pływam w skałkach :)
      • Gość: mamma Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 22:38
        Bardzo dziekuje za pomoc, to chyba jednak Kalithea! Moze znasz hotel Colossos, w ktorym mamy
        sie zatrzymac?
        • czarodziejka1 Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? 07.04.04, 09:37
          www.pytheas-travel.gr/colossos.hotel/
          Mamma, oto link do Twojego hotelu. Możesz go sobie obejrzeć. Ja osobiście go
          nie znam. Z tego co się zorientowałam, to hotel leży bliżej Faliraki niż samego
          miasteczka Kalithea, tzn. 10 km od centrum miasta Rodos. Ale co ważne dla
          Ciebie i Twojego dziecka to to, że leży bezpośrednio przy piaszczystej (drobny
          żwirek) plaży Faliraki. Hotel został wybudowany w 1980 roku i odnowiony
          2002/03, czyli jest czysty. Kategoria grecka A, inaczej 4*, czyli dość dobry i
          jedzenie będzie urozmaicone. Możesz śmiało wybrać ten hotel i to miejsce.
          Serdecznie pozdrawiam :)
          • Gość: mamma Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 11:05
            Ogromne dzieki za pomoc, juz zarezerwowalismy. Szkoda - gdzies widzialam, ze jezdzisz we
            wrzesniu - bo pewnie bysmy sie spotkali na miejscu. W kazdym razie zycze Ci wspanialych
            tegorocznych wakacji!
            • czarodziejka1 Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? 07.04.04, 11:41
              Mamma, bardzo dziękuję:) Tobie też życzę wspaniałego pobytu na Rodos. Ja 4
              czerwca lecę na Kretę, a 11 września na Rodos. Wyspy greckie to jest mój raj:)
    • megasia Re: Kalthea czy Kolimbia na Rodos? 10.05.04, 16:47
      Hej Mamma, opowiedz o Colossos, też chcę się tam wybrać. najbardziej
      interesuje mnie plaża :)
      • Gość: mamma Colossos plaza. Rodos VI POGODA???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 12:52
        Plaza przed Colossos jest piaszczysta - ja tam jeszcze nie bylam, ale wiem, ze to jest plaza prywatna
        tylko dla gosci hotelowych. Spotkalam kogos, kto byl w Kolimbii w zeszlym roku i podobno jest
        pieknie. Mnie tylko zmartwila wiadomosc z pogodowej strony, ze wtedy kiedy ja tam jade tzn. w
        pierwszej polowie czerwca jest 20-24 C (tak bylo w 2003r.). Jak nad Baltykiem. RANY! W zeszlym
        roku Hel w czerwcu tak sie nam dal we znaki, ze do tej pory robi mi sie zimno na sama mysl. Mam
        nadzieje, ze to tylko srednia temperatura i trafimy lepiej, bo mam okropna potrzebe upalu.....
        • Gość: Grażyna Re: Colossos plaza. Rodos VI POGODA???? IP: *.mech.pg.gda.pl 19.05.04, 15:24
          Nie martw się. Rzeczywiście w ubiegłym roku o tej porze roku pogoda nie
          dopisała. Ja byłam przełom maj/czerwiec na Kos i pogoda nie była najlepsza 20-
          23 stopnie i nawet troche deszczu. W tamtych rejonach (Turcja i inne wyspy
          greckie) niestety w tym okresie było, jak dla mnie też za zimno, ale rezydentka
          mówiła, że o tej porze jest zazwyczaj gorąco. Natomiast w 2002 r. byłam od
          01.06 w Marmaris (a Rodos leży niedaleko) pogoda wymarzona - 30 stopni i ani
          jednej chmurki na niebie przez cały pobyt. Mam nadzieję, że w tym roku taka
          będzie czego Ci oczywiście życzę.
        • megasia Re: Colossos plaza. Rodos VI POGODA???? 24.05.04, 13:55
          Nie bój nic! ta temperatura to na pewno nie w słońcu! w sobotę wróciłam z
          Colossos - jestem bardzo zadowolona.

Plaża - piaszczysta co prawda z kamyczkami, ale "naniesionymi" przez morze,
          więc to kamyki są dodatkiem , a nie piasek...a np. w Ixii - wąsko, kamulce i
          wieje! Hotel w fazie rozruchu - nieśpieszni Grecy dopiero ustawiali parasole na
          plaży - dzięki temu nie trzeba było płacić! 2 Baseny, jedzenie dobre, z pomostu
          przy pobliskim hotelu Esperides można popłynąć statkiem na Symi, do Lindos i
          Rodos.

Pogoda bajeczna - nie ma upału, ale w słońcu cieplutko, absolutnie nie porównuj
          z Bałtykiem! Tam jak powieje to bez kurtki ani rusz. Woda jeszcze zimna, ale za
          2 tyg. będzie ok. Nie wiem jak oni mierzą tę temp., bo w piątek było bardzo
          cieplutko - na wyczucie ok. 26 stopni - a na stronie wunderground podają, że
          max to było 21 stopni...

No i oczywiście hotel nie jest w Kalithei, tylko w Faliraki-North, tuż przy
          Water Parku - który jeszcze był nieczynnny...
          • czarodziejka1 Re: Do Megsia 24.05.04, 14:05
            megasia napisała:
            >
            > No i oczywiście hotel nie jest w Kalithei, tylko w Faliraki-North, tuż przy
            > Water Parku - który jeszcze był nieczynnny...

Megasia, tak przecież powyżej napisałam, że bliżej Faliraki niż w Kalithea :)
            • megasia Re: Do Megsia 24.05.04, 14:23
              Wiem, chciałam tylko uściślić, że nie jest bliżej Faliraki, on po prostu jest W
              FALIRAKI (wszystkie materiały hotelowe tak go opisują) i nie wiem, skąd pomysł
              biura podróży, żeby podawać lokalizację Kalithea :) Twoje informacje jak
              najbardziej pomocne, dzięki :)
          • Gość: Katka Re: Colossos plaza. Rodos VI POGODA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 17:40
            Megasia czy możesz odpowiedzieć na parę pytanek związanych z Colossos.?
            Pozdr,
        • mika_forum Re: Colossos plaza. Rodos VI POGODA???? 04.06.04, 11:37
          Nawet jak w Grecji jest 24 stopnie, to tzw 'odczucie ciepla' jest zupelnie inne
          niz w Polsce!!! Nieporownywalne! - slonce grzeje, wiatr - jesli wieje - to
          cieply. Bylam kiedys na Halkidiki w 1.polowie czerca -po piasku trudno bylo
          chodzic, tak byl goracy!
          Zabawne, ja jade na Rodos w polowie czerwca i ... troche sie boje nadmiaru
          goraca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka