elinida 08.06.04, 11:13 gdzies tu niedawno byla mowa o rejsach na Thassos, z Kavali czy Keramoti, po ile są bilety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bebiak Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.acn.pl 08.06.04, 12:17 Cześć Eli:)) Mam w domku bileciki promowe i z Kavali do Ormon Prinou i z Keramoti do Limenas, ale z lipca 2002, bo potem już na Thassos nie byłam:((( Jak nikt nic nie napisze bardziej aktualnego to Ci wieczorkiem doniosę - choćby dla zorientowania Cię w rzędzie wielkości kwot. Ściskam Cię mocno. B. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 08.06.04, 19:59 www.thassos-island.gr/english/ind/travelling.htm Kiedy jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
elinida Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 09.06.04, 08:33 oooooo wielkie dzieki :) jedziemy do grecji 12 lipca na dwa tygodnie i w tym czasie planujemy wycieczke do Kavali i Thassos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mali_na Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:15 Ja jadę w lipcu i oblizuję się na myśl o Samotrace:) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 09.06.04, 19:55 A ja to się chyba zapłaczę jak będę myślała o tych Waszych podróżach:(( Ale cieszę się, że jedziecie:)) Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
elinida Bebiaczku 10.06.04, 11:57 cos sie za szybko wyslalo....:D Bebiaczku, a Ty chyba pisalas ze mialas pokoj z widokiem na port, tak? Pamietasz moze ile tam nocleg kosztowal? Bo na pewno bedziemy potrzebowaly taniego noclegu... Pozdrowionka. Eli Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Thassos - Limnos - Samothrake :)) 10.06.04, 13:37 Cześć, Eli, na Thassos to ja miałam swoją bazę. Tam poleciałam z VING-iem i tam mieszkałam w hotelu przy porcie (w stolicy). Nazywał się Laios, miał 2* i jak dla mnie był super (toż co do hoteli nie mam wielkich wymagań poza łazienką, bo spędzam w nich mało czasu). Nie płaciłam tam za niego bo on był w cenie wyjazdu. Na wszelki wypadek telefon: 0593/23408 - 22309 (to z wizytówki). Jedną z moich wycieczek były dwie wyspy: Limnos i Samothrake. Z wyspy Thassos (port Ormos Prinou, dokąd dojazd ze stolicy Thassos busem 1,30 e/osoba) popłynęłam do Kavali (prom 1 os = 2,64 e). Płynie się ciut ponad godzinę. Z Kavali miałam prom SAOS II na wyspę Limnos: 1 os = 13,44 e. Odpłynął o 21.30 (1/2 godz. opóźnienia) a na Limnos byłam o 2-giej w nocy (na promie spałam). Całą noc łazikowałam po stolicy Limnos, o 6-tej rano wdrapałam się na zamek, a potem w jakiś bus i do środka wyspy. Cały dzień szwędałam się po wyspie, a o 2-giej w nocy miałam prom SAOS II (ten sam) na wyspę Samothrake. Cena: 9,33 e/1 os. Prom był opóźniony a na Samothrake wpłynęłam po 5-tej. I aż do wieczora szwędałam się po niej (Hora, Sanktuarium Wielkich Bogów - bilet 3 e, Thermy). Z Samothrake odpłynęłam o 20.15 wodolotem za 15,10e do Alexandroupolis. Eli, nie było w ogóle wolnych miejsc na promy stąd musiałam wodolotem. Z tego miasta miałam o 22.00 bus do Kavali: 10,35e/1 os. W Kavali byłam po północy i już nie było promów na Thassos, no to się szwędałam przez całą noc po mieście i wodolotem o 7-mej za 7,04e wróciłam do stolicy wyspy Thassos. O 7-mej był też z Kavali pierwszy prom na Thassos za co prawda niższą cenę (do Ormos Prinou), ale ja byłam już tak zmęczona po mojej wycieczce i tak obsesyjnie marzyłam o łóżku, że zdecydowałam się na wodolot - prosto pod mój hotel. Eli, miej na uwadze, że wszystkie ceny tudzież godziny podałam Ci z lipca 2002 roku, bo wtedy tam byłam (pewnie coś podrożało). Nie wynajmowałam hoteli na tamtych wyspach, i spałam tylko po kilka godzin na promach a myłam się w tawernie (zapytałam, pozwolono mi i sama z siebie zapłaciłam 3e - w ramach podziękowania). Zawaliłam trochę nocy ale w Helladzie potrzebuję mało snu - wakacje odsypiam w Polsce:)) Początkowo miałam płynąć raz na Limnos (i wrócić na Thassos), a potem drugi raz już tylko na Samothrake. Wybrałam taki wariant z uwagi na oszczędność na biletach promowych a i czasowo dobrze mi się to ułożyło. Acha, o 9-tej na Limnos (w stolicy) odjeżdżał z greckiego biura autobus na wycieczkę pt. dokoła Limnos, ale ja się na niego nie załapałam, bo odkryłam to o 9.30, stąd korzystałam z komunikacji publicznej. A na Samothrake fatalnie jeździły autobusy KTEL-u (była niedziela). Na rozkładach jazdy co prawda były ale fizycznie ich nie było. Musiałam się wspierać sporą wędrówką na nogach oraz autostopem (bez problemu - zatrzymałam w sumie dwa pick-up'y i fajnie jechało się na skrzyni). Powodzenia i pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
elinida Re: Thassos - Limnos - Samothrake :)) 11.06.04, 17:53 Dziekuje, Bebiaczku :)))) chyba na Limnos i Samothrake teraz nie wyladujemy, ale dobrze jest miec te cala baze informacji :) Usciski wielkie :) Pozdrawiam cieplutko :) Eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mali_na Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.06.04, 08:56 Nie ma bezpośredniego wodolotu z Thassos na Samotrakę? Znalazłam połączenie promowe, ale rejs trwa 4,5h w jedną stronę to mnie zniechęca, bo ogranicza czas do zwiedzania na wyspie. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 12.06.04, 13:10 Cześć, Gość portalu: mali_na napisał(a): > Nie ma bezpośredniego wodolotu z Thassos na Samotrakę? Znalazłam połączenie > promowe, ale rejs trwa 4,5h w jedną stronę to mnie zniechęca, bo ogranicza >czas do zwiedzania na wyspie. Jak ja byłam w lipcu 2002 (co zawsze podkreślam, bo może coś się zmieniło) to nie było innej drogi z Thassos na Samothrake jak: - promem do Kavali i dalej promem przez wyspę Limnos (jeśli założyć, że prom z Kavali wypływał po 21-tej a na Samothrake był ok. 5-tej to niezły rejs - ale można się wyspać); - promem do Kavali, potem autobusem KTEL-u do Alexandroupolis (lekko ponad 2 godziny) i dalej promem lub wodolotem na Samothrake (z Alexandroupolis to blisko - ja tak wracałam z wyspy). Jeśli mam Wam szczerze napisać to promy z Thassos trochę mnie rozczarowały - wyjeżdżając przekonana byłam, że z Limenas (stolica Thassos - tam mieszkałam) będę miała całą masę promów na sąsiednie wyspy, a okazało się, że to wcale nie tak. Ale i tak były to super wakacje, hm... jak każde z raju:))) Pozdrowionka Wam wysyłam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:22 Witaj, ja zwiedzałam Thassos i Limnos na własną rękę we wrześniu 2003. Bilet Keramoti - Thassos to był koszt ok 3 EUR / osoba. Do Thassos - Kavala chyba troszeczkę więcej, ale dokładnie nie pamiętam. Jeśli jedziesz od strony lotniska - to z Keramoti będzie najszybciej. Taksówka z lotniska do portu wtedy kosztuje max 25 PLN. Pozdrawiam i życzę miłej podróży!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 23.06.04, 20:54 Cześć:-)) Gość portalu: Ave napisał(a): > Witaj, ja zwiedzałam Thassos i Limnos na własną rękę we wrześniu 2003. Bilet >Keramoti - Thassos to był koszt ok 3 EUR / osoba. Bosz... Ave: mam przed sobą moje wspomnienia z wakacji na Thassos 2002 a w nich bilet z promu Keramoti - Thassos. Kosztował 1,29 e za osobę. Taka zmiana raptem przez jeden rok? :(( Noooo, nie jest to sympatyczne - aż ciekawość mnie żre ile w tym roku. Pozdrowionka. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 10:50 Niestety - nawet sami Grecy narzekają, że wszystko bardzo drożeje. Ciekawa jestem ile płaciłaś wtedy za nocleg...? Nam udało sie po dłuższym poszukiwaniu znaleźć w Thassos skromny pokój za 40 EUR / doba. Inne były droższe:( Ale i tak wyjazd był fantastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? 25.06.04, 11:20 Cześć Ave, Gość portalu: Ave napisał(a): > Ciekawa jestem ile płaciłaś wtedy za nocleg...? Nie płaciłam, bo (tak jak pisałam w tym długim poście gdzieś tam wyżej) na Thassos miałam hotel (tuż przy porcie) kupiony w VING-u razem z przelotem. To była moja stała baza przez dwa tygodnie - stąd nawet nie umiem Ci powiedzieć jakie były wówczas ceny na Thassos. Na południu Peloponezu i na wyspie Kithira ale we wrześniu 2002 zmieniłam przez tydzień sześć razy chatkę (prywatny objazd sobie zorganizowałam). Tam pokoje były genialne (nie w hotelach): z klimatyzacją, w pełni wyposażonym aneksem kuchennym, gdzieś nawet ze skromnym śniadankiem (chyba w Monemvasii), za co płaciłam od 18 e do 25 e od osoby. Hm, na Kithirze to miałam nawet dwupokojowy apartament za 20 e, no ale to po sezonie a i wyspa nieturystyczna. Pozdrowionka cieplutkie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Re: cena biletu rejsowego na Thassos po ile? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:24 ...pokój na Thassos to też nie był hotel - było bardzo skromnie, choc z klimatyzacją, no i bez śniadania. Nawet na mało turystycznej Limnos i poza sezonem - II połowa września - kwatery były po około 40 EUR (klimatyzacja + aneks kuchenny). Ale i tak było świetnie i pięknie:)) pozdrawiam, E. Odpowiedz Link Zgłoś