Dodaj do ulubionych

jaka wyspa grecka na wrzesień ?

10.05.12, 11:51
proszę o podpowiedzi
chcemy polecieć z mężem oraz dzieckiem 3,5 letnim do Grecji - koniecznie wyspa !!!
na 2 tyg. rozważałam kos/Rodos/Kretę
czytałam już wiele w necie ale dalej nie mogę sie zdecydować na która wyspę polecieć...

1. po pierwsze wrzesień - ważne żeby była w miarę stabilna pogoda , z tego co czytałam to rodos, kos, kreta w tym czasie super

2. nie chcemy leżeć w hotelu całymi dniami, weźmiemy samochód lub skuter, chcemy pozwiedzać po swojemu ale tez czasem poleżeć na plaży - nie musi być hotelowa

3. ładne plaże - ze względu na dziecko

4. oczytałam się ze kos jest takie "mało greckie", no i nie wiem czy nie za zanudzimy sie 2 tyg

5. kreta jakoś mało mnie kusi - podejrzewam ze tam znowu jest dużo do zobaczenia i będę żałować ze nie dam rady wszystkiego ze względu na dziecko :-)

6. podpowiedzcie coś bo mi głowa wyparuje

na pewno polecę jeszcze nie raz i w końcu zobaczymy wszystkie wyspy - ale od czegoś trzeba zacząć...
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: 80.54.237.* 10.05.12, 12:49
      Kos za mała i malo grecka, Kreta za duża i wszystkiego nie zobaczysz to wychodzi szewskim targiem Rodos.
      Polecam każdą. Z wymienionych byłam 6 razy na Krecie i 2 na Rodos.
      • Gość: Zdzich Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.12, 13:45
        Byłem i na Krecie i na Kos. Bardziej polecam Kretę bo większa, ładniejsza, więcej miejsc wartych zobaczenia. Plaże na obu piękne, na Krecie piękne plaże są w okolicach Georgioupolis, które jest świetna bazą do zwiedzania wyspy.
      • 1zalesianka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 10.05.12, 14:09
        no własnie boję się ze na krecie wszystkiego nie zobaczę a nie wiem czy będę tam jeszcze raz wiec wole sobie zostawic na wakacje bez dziecka...
        a moze Korfu / thassos ?
        • myszmusia Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 10.05.12, 14:13
          jedz na kos - wcale nie jest za mała i nie zanudzisz sie;-) byłam juz 3 razy w sumie 8 tygodni i dalje sadze ze nie widziałam wszystkiego:-(
        • Gość: . Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.bialnet.com.pl 10.05.12, 14:15
          O rany, a skąd pomysł, że w czasie jednego i w dodatku pierwszego wyjazdu masz wszystko zobaczyć. Już pisałam, ja byłam 6 razy i pewnie dużo mi brakuje żeby wszystko zobaczyć.
          Kiedyś też byłam pierwszy raz i nie wiedziałam czy będzie powtórka.
          • Gość: Mara Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.pzu.pl 10.05.12, 14:52
            Byłam już trzy razy na Krecie i marzy mi się aby być jeszcze. Wyspa jest spora i uderza jej różnorodność. Góry, piękne widoczki, cudowne ciepłe morze, słońce, zabytki, miejsca które koniecznie trzeba zobaczyć. Dla każdego coś co lubi. I dzikość i uporządkowanie. Do wyboru w zależności jakie miejsce na wyspie wybierzesz.
          • 1zalesianka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 11.05.12, 09:22
            po prostu znam mojego męża - on sie szybko nudzi i raczej woli pojechac w nowe miejsce niz wracac :-) tylko dlatego...
            to jasne ze nie da się zobaczyc wszystkiego- kiedys mieszkałam na wyspie ( ale nie greckiej) przez prawie 2 lata i dalej wszystkiego nie widziałam :-)
            santorini rozwazałam - ale odstraszyły mnie te czarne plaze ze wzgledu na dziecko

czuję ze wybor zaweża się m/y kos a rodos...
    • pojechanewakacje Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 10.05.12, 14:57
      Byłam na Krecie i na Rodos, i gdybym miała polecać, to wybrałabym Rodos. Wydało mi sie bardziej przyjazne, z klimatem.
      Kreta rzeczywiście jest spora i różnorodna i jest co zwiedzać. Przypuszczam jednak, że na Rodos nie będziecie się nudzić.

A na romantyczne wakacje z mężem wybierz Santorini :)
    • Gość: taba Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.ip.media3.com.pl 10.05.12, 15:59
      Byłam z córką 3 razy na Krecie i raz na Rodos (latamy razem odkąd skończyła 1,5 roku). Polecam zarówno Kretę jak i Rodos, ze wskazaniem na Kretę :) Rodos zjeździlibyście całe, ale Krety całej nie zobaczycie nawet bez dziecka:) Kocham zachód Krety. Jest co zwiedzać i gdzie plażować. Rajskie Balos, Elafonisi, Falasarna... Cudne widoki i płycizny - cieplutka woda - frajda dla malucha, a rodzicom też niczego nie brakuje:)Najlepiej ulokować się gdzieś w okolicy Chanii (piękna) lub Kissamos.
      • myszmusia Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 10.05.12, 20:03
        ja na Krecie tez byłam w sumie 6 razy - kocham ta wyspe i tez uwazam, ze jeszce wszystkiego nie widziałam, tak samo jak na Kos, w tym roku lece na Rodos, juz sie nie moge doczekac kolejnej wyspy, na wszystkie mam chec wracac a najchetnie przeniosłabym sie tam na stałe
        • prawie.blondynka Santorini 10.05.12, 22:53

Pyta pchla pchle: Gdzie spedzilas Sylwestra? Na krecie - pada odpowiedz.

Leccie na Santorini. Wyspa latwa do objechania. Trzy rodzaje plaz.
          Wschody slonca na calderze cudowne. Zachody slonca na Oi niezapomniane.
          Wrzesien to lekko po sezonie ale ciagle cieplo. Rozwazcie.
          • myszmusia Re: Santorini 11.05.12, 07:56
            oj santorini jest boskie :-)
            • Gość: lamia68 wyspy Greckie wrzesień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 09:37
              Wybrałabym Kos. Północ wyspy z pieknymi piaszczysymi plażami.
              Byłam 2 razy.
            • anubis76x Re: Santorini 24.05.12, 16:27
              Zdaje się że na Santorini nie ma w Polsce ofert wypoczynkowych jedynie wycieczki połączone Kreta - Santorini gdzie odpoczywa się na Kreci lub Rodos ?
    • Gość: taba Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.ip.media3.com.pl 11.05.12, 10:24
      Co do Santorini to fakt, że boskie, ale nie na 2 tygodnie z 3 latkiem:) Nie te plaże do na Krecie...
      Byłam z 4-latką we wrześniu na Santorini przez 6 dni i o ile sama ( a raczej z drugą połową)mogłabym tam siedzieć miesiąc to z dzieckiem te kilka dni wystarczyło. Owszem, mała dotąd wspomina np. wyprawę na wulkan, ale poza tym niewiele miała tam atrakcji. My z mężem zachwycaliśmy się widokami, chcieliśmy bez końca snuć się po Oi, ale dla dziecka to żadna frajda (ani dla rodzica, kiedy słucha narzekania i pytań kiedy w końcu pójdziemy na plac zabaw:))
      Połączenie Kreta+Santorini warto rozważyć, ale na zachodzie Krety jest dość atrakcji na rodzinne 2-tygodniowe wakacje:)
    • w_isienka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 11.05.12, 18:24
      Polecam Kretę - jeśli szukacie ładnych plaż to absolutnie MUSOWO :) musicie zobaczyć lagunę Balos! Na Krecie jest dużo zwiedzania - moim zdanie na pewno nie będziecie żałować,że tam pojechaliście. Ostrzegam jednak, że plaże na zachód od Chanii są kamieniste (tzn. nie ma na brzegu piasku tylko multum okrągłych kamieni).
      • w_isienka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 11.05.12, 18:32
        to dopisuję jeszcze coby się znowu ktoś nie przyczepił - na zachód od Chanii (okolice Maleme do półwyspu) są plaże kamieniste(przeszliśmy cały ten odcinek na piechote plażą więc wiem)dalej na zachód to faktycznie laguny :)
        • Gość: baja Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 20:01
          Na zachód od Chanii jest sporo piaszczystych plaż www.experttravel.gr/greece/crete/chania/chania-beaches-map/location/en.html
          i dużo ciekawych miejsc do zwiedzania.
          Nikt nie zaproponował Zakynthos?-(

• malaczarna189 Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 13.05.12, 14:46
      Thassos! Znajoma była rok temu i była zachwycona. Mówiła, że dużo atrakcji, jak ktoś chce może leżeć plackiem przy basenie, a jak tego nie lubi jest też co zwiedzać. Była z funclubem, hotel o ile dobrze pamiętam Esperides i wróciła mega zadowolona:)
      • Gość: zniesmaczona Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.chelmnet.pl 14.05.12, 18:36
        a Ty znowu SPAMUJESZ z tym śmiesznym Clubem ... jesteś żenująca !!!!!!!!!!
    • malbuj74 Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 14.05.12, 18:12
      w ubiegłym roku we wrześniu byliśmy na Korfu z córkami 5 lat i 15 miesięcy. Pogoda fajna troche słońca, troche deszczyku. Spacerki plażą do miasteczka. Wynajęliśmy auto i pojeździliśmy po wyspie. Wielu miejsc nie zobaczyliśmy ale było super. Polecam Korfu.
      • 1zalesianka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 20.05.12, 16:54
        dziękuję za podpowiedzi :-)
        poczytałam sobie jeszcze więcej i zdecydowałam sie na Kos z planem odwiedzenia Nissyros i Symi, moze Tilos...
        moim marzeniem jest spedzic po kilka dni na okolicznych wyspach ale chyba z dzieckiem bedzie trudno, wiec pewnie skonczy sie na 1 dniowych wycieczkach z Kos- ale od czegos trzeba zacząc.
        czy ktos kto byl na kos moze mi jeszcze powiedziec czy rzeczywiscie mozna zabrac dziecko na skuter ? czy są jakies specjalne motory z przyczepkami?
        • 4milka Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 20.05.12, 20:42
          ja zdecydowałam się na wyspę Zakynthos, jest wspaniała pod każdym względem. Mała, kameralna, przepiękna, w kilka dni można zwiedzić ją spokojnie autem bądź skuterem. Plaże może nie zachwycaja ale cała reszta zdecydowanie tak!
        • potwor_z_piccadilly Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 29.06.12, 22:48
          1zalesianka napisał(a):

> czy ktos kto byl na kos moze mi jeszcze powiedziec czy rzeczywiscie mozna zabra
          > c dziecko na skuter ? czy są jakies specjalne motory z przyczepkami?

Nie ma motorów z przyczepkami, klimatyzacją i kołem zapasowym.
          Czyli, bierzcie małe autko i nie kombinujcie.
          Jeszcze coś.
          Wybraliście wyspę, ale to nie wszystko.
          Teraz wybierzcie mądrze hotel, a gdy już go wybierzecie, to dopłaćcie do pokoju z widokiem.
          To taka moja subiektywna rada.
          Nie wyobrażam sobie wieczorów, czy porannej kawki na balkonie z widokiem na mur, zaplecze kuchenne, czy jakieś zeschnięte krzaczory. Nie czułbym że jestem na wakacjach.
          Pozdrawiam.

• Gość: Karolina Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.aster.pl 04.07.12, 10:46
          Z odwiedzeniem Nissyros z małym dziueckiem bym się wstrzymała. Po zejściu do krateru Stefanos , jak zawieje wiatrem, siarczano - wulkanicznym pyłem, dorośli ludzie zaczynają się dusić. Byłam tam w ubiegłym tygodniu, wspaniała wycieczka, ale maluchy ten wulkan źle znoszą.
    • Gość: rooodooos Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.centertel.pl 22.05.12, 01:32
      Na Rodos na pewno będzie pięknie. Zobacz sobie jak to cenowo wygląda we wrześniu.
    • jaari_65 Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 23.05.12, 17:04
      1zalesianka napisał(a):

> proszę o podpowiedzi
      > chcemy polecieć z mężem oraz dzieckiem 3,5 letnim do Grecji - koniecznie wyspa
      > !!!

Pooglądaj... Poczytaj...
      Jeżeli będziesz miała ochotę - pytaj :)
      wyspy greckie - w moim obiektywie
      oraz:
      opis włóczęgi po wyspach

Pozdrawiam
      J.
      • Gość: lamia68 Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 09:19
        Akurat Thassos na wrzesień nie polecałabym. Ze wzlędu na poodę. Pewniejsze będą wyspy Dodekanezu lub Kreta.

• Gość: tono Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 22:10
      Cześć
      Ja byłem na krecie i zakynthos i polecam te drugą wyspe. Piaszczyste plaże to Kalamaki i Laganas. Raj dla dzieci. Z małym dzieckiem wszędzie będzie blisko a jest co zobaczyć. Przepiękne widoki. Tam wróce na pewno na kretę to nie wiem. Greckie wyspy kuszą niemiłosiernie.
    • simon_r Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 29.06.12, 22:56
      Kreta... bo tam jak pogoda na północy marna to na południu będzie ładnie.
    • anastazzjaa Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? 04.07.12, 08:30
      Moim zdaniem Rodos :) Sprawdź ofertę biura podróży FreshTours, mają bogatą ofertę w tym kierunku. Jeśli chodzi o konkretne miejsce na Rodos to polecam Faliraki :)
    • Gość: Karolina Re: jaka wyspa grecka na wrzesień ? IP: *.aster.pl 04.07.12, 10:43
      Byłam na Krecie, dwa razy na Rodos i trzy dni temu wróciłam z KOS. Wszędzie było pieknie, ale najbardziej urzekło mnie Rodos i myślę, że tam jeszcze wrócę. Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka