Dodaj do ulubionych

Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (noglegi)

01.06.12, 20:24
Witam,

chciałabym zapytać, jak jest ze znalezieniem noclegu np. w Chania? Czy polecacie ryzyko wyjazdu w ciemno? Czy może tak, jak nad polskim morzem, roi się od szyldów: "wolne pokoje".
Jaka jest cena takiego pokoju?

Pozdrawiam

E
Obserwuj wątek
    • Gość: SAM Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.jjs.pl 02.06.12, 07:46
      Lepiej jest zawsze wcześniej zabukować sobie pokoje on line, to nic nie kosztuje, a daje poczucie bezpieczeństwa. Tu masz ceny i opisy. Kilka - kilkanaście od Chanii ceny są niższe. Jeśli przylecicie tanimi liniami z Wrocławia, ledwo zdążycie na ostatni autobus do Chanii, więc pierdzą noc lepiej szukać noclegu jak najbliżej portu, albo wynająć taksówkę bezpośrednio do wybranego hotelu. Nikt na lotnisku nie będzie na was czekał z propozycjami noclegów, a o 24 też nie ma co się plątać po hotelach w poszukiwaniu odpowiedniej oferty. Na szczęście dziś mamy internet, w którym jest wszytko:) www.booking.com
      • Gość: mappett Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 15:33
        A czy ktoś wie może, o której godzinie jest ostatni autobus do Chani z lotniska? Przylatuje z Wrocławia ok 21.35 i mam nadzieję, że jakoś się można jeszcze o tej porzy wydostać z lotniska... Wiem , że są taxi pewnbie, ale wolę te 50-60€ wydać w przyjemniejszy sposób... Dziękuję za informację.
        • Gość: andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.12, 15:43
          Pisałem wczesniej że o 21,20 o czeka na full ludzi. jest jeszcze następny o 22,20 na 100% A tak nawiasem samolot z Wrocławia jest już na miejscu pare minut po 21 i smiało zdązysz
          Taxi z lotniska jest po 25 e do centrum.
          • Gość: mappett Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 16:10
            Wielkie dzięki. Potem się doczytałam w dalszej części... A jak z cenami i kosztem tzw. życia na Krecie...? Będę wdzięczna za wszelkie informacje, również odnośnietego, co trzeba zobaczyć, bo na razie mam tylko Balos, Falasarnę, miasto Chania i Samaria na liście... No i może Rethymnon jak starczy czasu.
            • Gość: kiki Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.jjs.pl 11.06.12, 16:41
              Wszystko o Krecie znajdziesz na tej stronie, ceny produktów w sklepie, tawernach i targach z maja 2012 www.knossos.pl/ceny.htm#produkty
              co warto zwiedzić tu www.knossos.pl/kreta.htm
          • ewagerman Wrocław-Chania, o której godzinie odlot? 22.06.12, 20:24
            Wyjeżdżam niebawem do Chanii, dziś zerknęłam na bilet, a tam: 17.45 odlot, a na rozkładzie na lotnisku Wrocław 17.10, to samo na
            www.ryanair.com/pl/flight-info
            i zgłupiałam, może podpowiecie, o której w końcu jest lot? Oczywiście jutro do nich zadzwonię, ale może ktoś udzieli mi odpowiedzi wcześniej :)
            • gona31 Re: Wrocław-Chania, o której godzinie odlot? 26.06.12, 12:23
              Witaj Ewa,właśnie wróciłam Ryanem z Chanii.Odlot był o godz.17:10,chociaż zetknęłam się też z godziną 17:45.Najaktualniejsze dane zobaczysz na stronie wrocławskiego lotniska.

www.mlecznepodroze.pl
    • Gość: ccc Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.06.12, 08:16
      Trudno powiedzieć. Ja zawsze zabukowuję choć na pierwszę 1-2 noce żeby miec trochę spokoju, ale nie prosto z lotniska denerwować się, że nie mam gdize spać. Potem się rozglądam po okolicy i zwykle znajduję coś fajnego. Ale nie jezdze w sierpniu, czyli w najwyższym sezonie
      • Gość: wojcieszek86 Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 10:25
        dokładnie. Lepiej jest coś na start zarezerwować. Później z pewnością coś znajdziesz na miejscu.
        • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 02.06.12, 12:49
          Dziękuję ! Rzeczywiście, lepiej mieć coś zarezerwowanego! :) chciałam potwierdzić swoje obawy i dlatego dziękuję za radę! :)
          • Gość: Andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.31.115.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 14:57
            Noclegów pełno, tak jak piszesz jest dużo kartek z napisami. Właśnie rano wróciłem z Chanii i okolic i polecam tani hotelik Niris w Agiu Apostoli obok Chanii przy samej plaży.Jeżeli ktoś potrzebuje świeżych informacji to chętnie udzielę.
            • Gość: Andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.31.115.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 15:04
              A co do tego ostatniego autobusu o 21,20 z lotniska to on czeka na full ludzi i nawet podstawiają drugi w przypadku braku miejsc. Ten w/g rozkładu odjechał z ponad 20 min poślizgiem ale jest następny o 22,20 i to pewne wię c bez obaw o dostanie się do centrum.
              • ewagerman Re: Kreta, Chania - rozkład jazdy autobusów 02.06.12, 16:15
                bus-service-crete-ktel.com/timetabledet.php?line=32&lg=2
                na jednym z forów znalazłam ten rozkład, a osoba, która go wstawiła, potwierdziła jego aktualność u przewoźnika (ponoć ;)
            • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 02.06.12, 16:11
              Witaj:) dzięki za info!
              A jak z lotniska dojechałeś do Agiu Apostoli? przesiadka w Chanii?

Wszelkie drobne i większe wskazówki wskazane :)

Pozdrawiam

E
              • Gość: Andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.204.115.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 16:41
                Z placu w centrum Chanii 100m w bok od dworca autobusowego jest przystanek podmiejskich autobusów i linią 15 dojedziesz tam, lub 21 na parking tuż przy plaży. Autobus 21 jest najlepszym rozwiązaniem ponieważ dojeżdża w każde zakątki w kierunku Kalamaki i kursuje do pózna w nocy ale nie ma rozkładów,na świetlnej tablicy pokazuje się cofający czas do odjazdu danej linii.
                • Gość: bre Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.internetia.net.pl 02.06.12, 22:12
                  Andrzeju a jakie ceny za pokój w hotelu Niiris?
                  • Gość: Andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.30.86.54.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.06.12, 00:13
                    Dycha od osoby .a jak chcesz dwuosobowy pokoik to w/g cennika 25e to do lipca a w szczycie sezonu powiedział mi że za za pokoik 37e ,a od osoby w w pokoju 4 osob. po 12e, w lipcu chyba po 30 mi mówił za pok Ale jak byłem w Agiu Galini to były ogłoszenia za 18e za pokój 2/os Tak szczerze Kreta zaczodnia opanowana jest przez skandynawów i ceny są też pod nich a to robi różnicę ,bo dla norwega za piwo za 3e to okazja,a polak czy wypije ze smakiem to samo piwo za 13zł ????
                    • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 03.06.12, 18:29
                      W Wrocławiu piwko też czasem już12 złotych :) a to ze względu na nadchodzące piłkarskie Euro:)

Ale, nie w tym rzecz:)
                      Czy w inne zakątki, np. w stronę Falasarna też kursują autobusy, zakładam, że tak, ale może wiesz?
                      • Gość: Andrzej Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.204.35.48.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.06.12, 20:05
                        Ok.300m od hotelu jest przystanek autobusów KTEL /pks/ i z niego odjeżdżają autobusy jadące z Chanii do Kissamos/Kasteli/ port za Bali,na Flasarnę,Elafonisi,Paleochorę,na autobus do Omalos /Samaria/ trzeba cofnąć się podmiejskim 21 do dworca w Chanii. Teraz autobusy jeżdżą prawie puste ale w sezonie lepiej pojechać do dworca i jest pewność ze zabierze.Rozkład jazdy znajdziesz na stronie www.ktel-crete. Cena z A.Apostoli taka sama jak z dworca bo to ten sam rejon:
                        Kissamos /Kasteli/ 4,7 a do portu 6,3
                        Elafonisi 10
                        Flasarna 6,7
                        Omalos 6,9
                        Powrotne w tej samej cenie , ale po dojeżdzie do Omalos i przejścia Samarii dodatkowo:
                        prom do Sugia 8
                        prom do Sfakia 9,5
                        Autobus z Sugia 7,1
                        Autobus z Safkia 7,6
                        Autobusy podmiejskie po 1,1 .a u kierowcy 1,5 są automaty i kioski z biletami

Ja udając się w te wszystkie cztery godnę zwiedzenia i plażowania miejsca wydałem :
                        Samaria 29,2 /przejazd + wejściówka 5 e do parku narodowego + prom + aut.podmiejski/
                        Elafonisi 20 /przejazd/
                        Kissamos /wycieczka na Bali i Gramousę/ 35,6 /przejazd+ statek 22e +1 opł klimatyczna/
                        Flasarna 15,2 /przejazd/
                        Oraz ok.10 e na bilety podmiejskie
                        Razem ok.110e na 4 dni zwiedzania na osobę
                        Jeśli jest was 2 lub 3 os to wypożyczajcie samochód na 4 dni wychodzi 130 + 40 paliwo na 400 km oraz odpada 6,8 za autobusy na dojazd z lotniska i z powrotem /2,3+1,1 e/
                        Z tej kwoty 110e /os . 38e to i tak kwota za statek,wejściówkę do Samarii i prom do Sugii, którą trzeba zapłacić za os. mając wypożyczony samochód.
                        • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 04.06.12, 18:17
                          Ok, dziękuję za wszelkie informacje, bardzo przydatne! Dziękuję i pozdrawiam!
                    • tomekza Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 04.06.12, 20:46
                      Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Dycha od osoby .a jak chcesz dwuosobowy pokoik to w/g cennika 25e to do lipca a
                      > w szczycie sezonu powiedział mi że za za pokoik 37e ,a od osoby w w pokoju 4 o
                      > sob. po 12e, w lipcu chyba po 30 mi mówił za pok Ale jak byłem w Agiu Galini t
                      > o były ogłoszenia za 18e za pokój 2/os Tak szczerze Kreta zaczodnia opanowana j
                      > est przez skandynawów i ceny są też pod nich a to robi różnicę ,bo dla norwega
                      > za piwo za 3e to okazja,a polak czy wypije ze smakiem to samo piwo za 13zł ????

Też polecam ten hotel, zwłaszcza, jak się planuje tylko w nim spać a w ciągu dnia gdzieś jeździć. Niiris nie ma basenu, ogrodu, ale ponoć można korzystać z dobrodziejstw sąsiedniego hotelu.
                      Za to właściciel, George bardzo chętnie pomoże w opracowaniu tras zwiedzania. Gościu ma ogromną wiedzę o Krecie (zwłaszcza zachodniej, o wąwozach, górach) i chętnie się nią dzieli.
                      A w pobliżu polecam knajpkę Xenios Diaz.
                      Tomek
                      --
                      Nasze podróże
                      • Gość: mappett Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 16:04
                        Skoro się pojawił tamet cen- może ktos podac aktualne średnie ceny na Krecie ? Dla przykładu obiad w tawernie, piwo, wino, wino i piwo w sklepie itp.. I jeśli ktoś wie- wypożyczenie skutera quada lub rowerów? Będę w okolicach Chanii prawie 2 tygodnie, a że lecę na własna rękę (hotele już pobukowane) chcę jakoś choćby mniej więcej oszacować koszty...
                        Dzięki za pomoc :)
                        • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 09.06.12, 17:10
                          Podaje linka do jednej z fajnych stron o Krecie:
                          www.knossos.pl/ceny.htm
                • ewagerman Re: Ryanair 11.06.12, 23:18
                  Jak to jest z tym Ryanair? Jakie dodatkowe opłaty zostają doliczone?

1. Odprawa online
                  2. Bagaż (20 lub 15 kg)
                  3. Opłata za przelew ?
                  4. coś jeszcze?
                  oprócz tych rzeczy, których nie zaznaczam np. ubezpieczenie, płatny sms, czy walizka, którą można kupić :)

Gubię się w tym, a pierwszy raz korzystam z Ryanair.
                  • Gość: Andrzej Re: Ryanair IP: *.205.121.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.06.12, 00:31
                    Ewa ,ja też gubiłem się ale po kupieniu już ponad 20 biletów mam to opanowane.
                    Po 1 > bilet kupujesz tylko na stronie www.Ryanair.com nie u pośredników
                    Po2> wpisujesz odlot z np.Wroc do Chania i daty a system podaje ci w okienku cenę już z odprawą online a poniżej jest wyszczególniona kwota
                    Po 3 Klikasz dalej po wybraniu dat z cenami i reszta wyboru należy do ciebie,czyli pomijasz opce bagażu /pozostajesz przy podręcznym 10 kilo 55x40x20cm nie sprawdzają / oraz ten cały bazar typu walizka itp. oraz ubezpieczenie.
                    Po >4 na koniec wybierasz rodzaj płatności /tylko karta ,nie ma przelewu w Ryanair/ Jeśli podasz nazwę i rodzaj karty zobaczysz czy nie dolicza opłaty administracyjnej w wys 26 zł za lot /os czyli bukując debetówką lot tam i z pow. na 2 os doliczy ci 104zł .Aby uniknąć tej opłaty należy posiadać kartę przedpłacową/jest zaznaczona jako pre paid/ takowe można kupić w Banku Zach,za 20 żł aktywować w necie lub bankomacie a potem zrobić sobie na nia przelew ze swego konta.
                    Ale teraz tą kartą nie dokonasz płatności pow.500 pln co oznacza że kupując 2 bilety np.po 300zł musisz kupować osobno każdy,
                    co może oznaczać że zmieni się cena na tą datę.
                    Po 4> Po zniknięciu pieniędzy na koncie /jak zakonczysz całą operację/ po nawet 30min dostaniesz e-mail z numerem rezerwacji.
                    Po >5 Dopiero na 2 tyg przed podróżą możesz dokonać odprawy online wpisując nr,rezerw. lub wybierasz 3 opcje w systemie zarządzanie rezerwację i na koniec drukujesz kartę pokładową w A4 na każdy lot osobno.
                    Jest tego dla początkującego trochę ale dasz sobie radę. Pozdrawiam i polecam się w zakupie biletów Ryanair bez haraczu i dodatkowych opłat. andrzejdz@tlen.pl
                    • ewagerman Ryanair :) kolejne pytanie! 20.07.12, 12:35
                      Witajcie,
                      jak to jest w tym Ryanair? czy da się zająć miejsce obok swojej osoby towarzyszącej? czy każdy się rzuca na miejsca obok swoich, i jest to niemożliwe? Lecę pierwszy raz, więc wolałabym siedzieć z bliską mi osobą.

Pozdrawiam
                      • mei3 Re: Ryanair :) kolejne pytanie! 20.07.12, 13:12
                        pokoje znajdziesz w centrum Chanii,
                        miejsca w samolocie sa rezerwowane i wolne.
                        Mozna je zajac dowolnie. Ja nie rezerwowalam a lecialam 2+1 i siedzielismy razem, a moje dziecie przy oknie.
                  • 82piterek Re: Ryanair 12.06.12, 19:49
                    Właściwie Andrzej napisał już wszystko odnośnie Twoich pytań ale może jeszcze coś dodam. Da się kupić kartę BZWBK gdzie limit transakcji to nie 500zł a 4000zł więc odpada konieczność robienia rezerwacji kilka razy dla większej ilości osób, więcej tutaj:
                    www.fly4free.pl/nowa-karta-fly4free-pl-juz-w-sprzedazy-jednorazowa-transakcja-do-4-tysiecy/
                    poradnik jak się odprawić w Ryanie tutaj:
                    www.fly4free.pl/rezerwacja-biletow-w-ryanair-krok-po-kroku/?komentarze=0#comment-69231
                    Jeśli jednak masz zamiar lecieć z bagażem rejestrowanym to lepiej poszukać czarterów, można coś znaleźć nawet za 297zł RT (strona TUI).
                    Pozdrawiam
                    • ewagerman Re: Ryanair 13.06.12, 13:47
                      Dziękuję, Wasz odpowiedzi wyczerpują temat i na pewno pomogę mi odnaleźć się w czasie kupowania, które planuje lada dzień :)

Pozdrawiam
                      • zdrowa72 Re: Ryanair 22.07.12, 11:53
                        Ewa,

Napisz czy się udało i jak poszło!
                        Następni chętnie skorzystają z Twoich doświadczeń :-)

ewagerman napisała:

> Dziękuję, Wasz odpowiedzi wyczerpują temat i na pewno pomogę mi odnaleźć się w
                        > czasie kupowania, które planuje lada dzień :)
                        >
                        > Pozdrawiam
                        • ewagerman Re: Ryanair 23.07.12, 00:02
                          Wszystko się udało, bilety kupione, teraz jeszcze tylko odprawa on-line i wydruk biletu.
                          Wskazówki Andrzeja i 82piterek przydały się, a i przewodnik:
                          www.mlecznepodroze.pl/2010/04/13/poradnik-podroznika-jak-kupic-bilet-w-ryanair/
                          był pomocny :) Tak więc pierwsze koty za płoty :)
                          Pozdrawiam wszystkich!
            • Gość: Asia Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.3s.pl 09.06.12, 20:30
              Czy to ten hotel? Bo coś mi nie pasuje, aż taki tani nie jest...
              www.nireashotel.gr/index_en.php?cat_id=5
              Bedę wdzięczna za wszelkie info, bo właśnie wybieramy się w 4 os. do Chanii początek lipca z Wrocławia samolotem.
              • gona31 Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 10.06.12, 09:27
                To ten hotel o którym wcześniej pisano,rzeczywiście jest tani :
                www.niriis-hotel.gr/
                • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 11.06.12, 12:23
                  Ile leci samolot do Chanii z Wrocławia? wg Ryanair :odlot 17.45 przylot 21.35? tak długo? czy ja czegoś nie rozumiem? :)
                  • gona31 Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 11.06.12, 12:32
                    Godzina przylotu podana jest w czasie lokalnym.
                    Samolot leci ok.3 godzin ;-)
                    • ewagerman Re: Kreta, Chania - (samolot Wrocław--Chania) 11.06.12, 13:08
                      Dziękuję, oczywiście nie pomyślałam o tym :)
    • Gość: majolatanie Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 16:23
      majolatanie.pl/ Odwiedzając tą stronke dość regularnie kazdy znajdzieja jakis tani przelot dla siebie, bądz tez tanie wakacje w róznych zakątkach swiata. Oczywisicie milie widziane zarejestrowanie sie, komentowanie, i "polubienie" na FB wtedy pozwala na swieze informacje
    • Gość: majolatanie Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 23:57
      Z Zapraszamy na stronkę www.majolatanie.pl latanie za grosze. Znajdziesz tanie połączenia lotnicze, promocyjne wycieczki last minute. Dla ludzi interesujących sie podróżami powstaje powoli galeria z podróży naszych użytkowników oraz relacji do poczytania. Jeżeli jesteś zainteresowany tą kategorią to zapraszam na majolatanie latanie za grosze do zaglądnięcia, polubienia. Oczywiście jeżeli chcesz dodać swoja relacje albo swoje zdjęcia z podróży, wypadu, to jest to mile widziane. Wszystkie informacje znajdziecie na stronce www.majolatanie.pl
      Tekst linka
      • ewagerman Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 23.06.12, 05:29
        Tylko nie w tym rzecz, jaką stronę Państwo reprezentujecie. To jest forum, gdzie są konkretne dyskusje, do reklamowania się zapraszam gdzieindziej
        • Gość: Antyspam Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl IP: *.static.korbank.pl 23.06.12, 10:06
          ewagerman napisała:

> Tylko nie w tym rzecz, jaką stronę Państwo reprezentujecie. To jest forum, gdzi
          > e są konkretne dyskusje, do reklamowania się zapraszam gdzieindziej

Ewa, z durnymi spamerami nie ma co dyskutować. Klikasz na "skasujcie" i już. Szkoda tylko, że admini rzadko reagują.
          AS
    • rpa3005 Re: Kreta, Chania czy można lecieć w ciemno (nogl 13.02.20, 17:15
      Polecam mieszkanie w centrum Chanii dla 3 os, nowe i nowoczesne, blisko portu i morza, dworca autobusowego z którego można udać się dosłownie wszędzie gdzie warto....Bliższe informacje na stronie
      www.facebook.com/Chania-indywidualny-pakiet-wakacyjny-106915254106597/?modal=admin_todo_tour.
      Zorganizowane wycieczki fakultatywne , połowę tańsze jak w polskich biurach
      informacja
      mysticalcretetours.gr/pl/
      Jestem w Agia Marina od 1.05,
      mysticalcretetours.gr/pl/nowe-biuro-w-agia-marina/
      Oprócz sprzedaży wycieczek, chętnie podzielę się swoimi informacjami praktycznymi i krajoznawczymi.
      Zapraszam serdecznie.
      Prywatnie powiem,ze Zachodnia Kreta to jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka