Dodaj do ulubionych

Itaka - oszustwo

IP: *.static.otenet.gr 03.07.12, 19:38
Wyjechalam z Itaka, obecnie pod nazwa Nowa Itaka, na Krete do hotelu Dias Solimar. Plaza miala byc piaszczysto-zwirkowa. Plaza jest waska i wzdluz morza rozciaga sie istny kamieniolom. Dno morskie pokrywaja ostre jak brzytwa kamienie, nie da sie wejsc nawet w butach, bo sa liczne dziury i po pierwszej probie jestem cala w siniakach. Na przestrzeni kilometra w prawo i w lewo nie znalazlam plazy odpowiadajacej opisowi Itaki. Nie da sie wejsc do morza! No wiec plaza swieci pustkami i gniezdzimy sie na malenkim basenie. Za 9800 zl to naprawde przesada. Zlozylam reklamacje, ale rezydent spojrzal na mnie z gory twierdzac, ze byl nad morzem i jemu sie podoba. Itaka odrzucila prosbe o przeniesienie do innego hotelu albo chociaz rekompensate w postaci wycieczek. Czuje sie oszukana. Dla mnie takie pieniaedze to ogromny wydatek a dzieci i ja mamy zmarnowane wakacje. Ja z cala pewnosica z Itaka juz nigdzie nie pojade!
Obserwuj wątek
    • zo_h Re: Itaka - oszustwo 03.07.12, 20:09
      Jeśli plaża przy hotelu nie jest najlepsza to zawsze pozostaje Ci możliwość podjechania do inne najbliższej miejscowości. Na pewno gdzieś w okolicy masz przystanek autobusów KTEL. Za kilka € będziesz mogła przejechać w inne miejsce. Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale nie ma co psuć sobie do końca wakacji.

Pozdrawiam

PS.
      Ja też w tym roku byłem w hotelu przy którym plaża była dużo odbiegająca od mojego życzenia ... ,ale wyjazd był zaplanowany świadomie i po prostu jeździłem na inne plaże. No cóż Grecja to nie polskie morze gdzie idealnie piaszczysta plaża ciągnie się setkami kilometrów ... :).
      • Gość: Ania Re: Itaka - oszustwo IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 20:20
        A dlaczego ktoś ma jeździć i szukać innych plaży (na dodatek z dziećmi) ponosząc dodatkowe koszty, jeżeli miał zapewnienia ze strony biura, że będzie miał ładną plażę przy hotelu???? Przecież jest to niezgodne z umową. Ja bym złożyła reklamację, bo biura w ogóle niedługo nie będą chciały za nic odpowiadać, tylko brać kasę
        • Gość: aducha Re: Itaka - oszustwo IP: *.wschowa.net.pl 03.07.12, 20:44
          Pomimo,że nigdy z mężem nie korzystaliśmy z przyhotelowych plaż jakiekolwiek by one nie były, zawsze szukaliśmy,,swoich" jedynych, to jednak zgadzam się z Ania. My wiedząc o tym wybieraliśmy najtańsze hotele, ale gdybym wydała 9 tysięcyi była z dzieckiem np kilkumiesiecznym, to chyba by mnie trafiło.Ładowanie całego majdanu, kaszek, zupek itp i podróż autobusem nie dla każdego może być przyjemnością. Zresztą na inną formę wypoczynku autorka postu się nastawiła. Wprowadzono ją w błąd i powinna żądać rekompensaty, tym bardziej,że następny urlop za rok.
          • des4 Re: Itaka - oszustwo 03.07.12, 20:54
            hmmm...w dobie google earth, portali ze zdjęciami, portali turystycznych nie sprawdzić hotelu i okolicy?

rolą biura jest sprzedać towar zachwalając jak się da, rolą klienta jest nie robić za frajera....
            • Gość: Szyderca Re: Itaka - oszustwo IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 19:52
              Popieram cie w zupełnosci! Na forum o Kanarach jakas kobieta napisała, ze kupiła wycieczke na Lanzarote a tam podobno sa same wulkany i nie ma trawy, i biedulka byla zalamana,hehe, nie rozumie jak mozna nie sprawdzic, zaznaczam na wlasną ręke gdzie sie jedzie i zasięgnąc opinii na forach. Przykre ze forsa wydana,a wakacje niezbyt udane.
              • Gość: Ada Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 14:05
                Nie rozumiem tej kobiety, Lanzarote to wspaniałe miejsce. Dużo podróżuję i to jedna z moich ulubionych wysp. Jak widać - ludzie potrafią narzekać na cokolwiek.
                • Gość: Szyderca Re: Itaka - oszustwo IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 18:42
                  Oj tak! Z tym ze turystow ja bym podzieliła na przynajmniej dwie grupy: "wakacjowicze" - siedza glownie nad basenem majac do dyspozycji niejednokrotnie piekne plaze w zasiegu reki, zajmuja sie glownie zwiedzaniem baru all inc, pojada na jedna wybrana, nazwijmy prestizowa wycieczke, zeby sie nazywalo. Druga grupa, nieliczna, podruzujaca czasem z biurem ( bo czasem ta wychodzi taniej), zwiedzajaca wiele na wlasna reke i doskonale znająca sie na zwyklej mapie ze o Google Earth nie wspomne.
        • very_famous Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 11:30
          Lepiej siedzieć i narzekać na biuro niż wsiąść w autobus za 2 euro i pojechać nieco dalej?
          Część turystów lubi psuć sobie wakacje na własne życzenie.

Gość portalu: Ania napisał(a):

> A dlaczego ktoś ma jeździć i szukać innych plaży (na dodatek z dziećmi) ponoszą
          > c dodatkowe koszty, jeżeli miał zapewnienia ze strony biura, że będzie miał ład
          > ną plażę przy hotelu???? Przecież jest to niezgodne z umową. Ja bym złożyła re
          > klamację, bo biura w ogóle niedługo nie będą chciały za nic odpowiadać, tylko b
          > rać kasę
      • Gość: mawa Re: Itaka - oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 17:36
        Opisy i zdjęcia plaż można wyszukać w intrnecie PRZED decyzją zakupu wycieczk - zawsze sprawdzamy bo lubimy spacerować brzegiem. Niezadowolenie klientów wynika z ich niedbalstwa i nieznajomości realiów greckich. Spotkałam się z opinią ,że plaży wogóle nie było bo dla Polaków plaża to piasek. Biura nie dają rzetelnych opisów i tym same sobie szkodzą, bo każdy niezadowolony klient zaraża niezadowoleniem innych. Na wyspach greckich jest sporo piwszczystych i długich plaż na przykład na Korfu czy Kos.
    • sztecher Re: Itaka - oszustwo 03.07.12, 20:52
      witam
      jadę do tego hotelu w lipcu-co do plazy to nie spodziewalem się rewelacji ale jednak z opisów na forach i opiniach wynika ze plaza jest w miarę przyzwoita (serwis plazowy, miejscami piasek?)
      czy jest az tak zle? na google erth jednak jakas plaze widac? ewentualnie jak daleko trzeba isc do dobrej plazy? jak wrazenia z hotelu?
      pozdro
      • Gość: irek_mik Re: Itaka - oszustwo IP: *.static.otenet.gr 03.07.12, 21:11
        Zgazam sie z des4.Wyjazd z kilkumiesiecznym dzieckiem do Grecji to jazda po bandzie.Kazdy wie ze opisy biur podrozy czesto rozmijaja sie z prawda.Ale ja pisze to z Korfu/gramatyka/-i jest cudnie.Kreta zreszta tez.Pozdrawiam.
    • ganiec Re: Itaka - oszustwo 03.07.12, 21:20
      Tragedia niesamowita, oszustwo nie z tej ziemi - pani rezydent nie zaproponowała Pani nowego hotelu z piękną plażą, która się Pani spodoba bo przecież zapłaciła Pani 9800 zł (za pobyt w hotelu i transport). No i po urlopie - plaża nie odpowiada.
      W pierwszej klasie podstawówki dzieci uczą się już czytać - może trzeba by w końcu już zacząć?
      • Gość: xxx Re: Itaka - oszustwo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.07.12, 21:28
        Jeśli plaża wygląda jak na tym filmiku, to nie jest to oszustwo.
        www.youtube.com/watch?v=SKU4uyWwzJk
        Na Krecie cięzko z plażami...
        Jak to w Grecji - duze różnice w promieniu kilku km - Hersonissos ma duzo gorsze od Malii.
        • Gość: sisi Re: Itaka - oszustwo IP: 78.8.107.* 03.07.12, 21:40
          Generalnie to z plażami na Krecie nie jest szczegolnie dobrze. Większość jest mała , a piasek w stylu baltyckim to chyba tylko na Falasarnie. Po prostu dobrze jest przed wyborem miejsca, hotelu przejrzec przewodniki, zapytac na forum, poczytac opinie . Jest wiele portali oceniajacych hotele i miejscowosci-wakacje.pl; oceniacz, cholidaycheck, tripadvisor..
    • Gość: wala696 Re: Itaka - oszustwo IP: *.cdma.centertel.pl 03.07.12, 22:16
      Właśnie wróciliśmy z maluchami z Korfu. Gdy wybierałam hotel przy piaszczystej plaży, przede wszystkim poszukałam o nim opinii. Na forach polskich, angielskich, niemieckich. Opisem biura podróży w ogóle się nie sugerowałam, tylko oceną zwykłych urlopowiczów. Nie wyobrażam sobie innego scenariusza przed zaplanowaniem urlopu...
      • Gość: Rafał Re: Itaka - oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.12, 07:31
        Z jednej strony zgadzam się z Wami, że trzeba wszystko sprawdzić. Pewne sprawy są akceptowalne i nie psujemy sobie humoru, jednak biura powinny być bardziej uczciwe. Przeglądając różne oferty często słyszymy, że ktoś z biura był (często pani która nam zachwala wycieczkę) i potwierdza, że plaża jest jak na fotce w katalogu. Jednak niestety bardzo często okazuje się, że to ściema, lipa i bajer. TO JUŻ JEST ŚWIADOME OSZUKIWANIE. Niestety na google earth nie wszystko widać. W kupionych przed wakacjami przewodnikach też wiele wygląda lepiej niż w realu. Opinie z netu często są albo podkolorowane bo pisane przez "naganiaczy" z biur albo uczernione przez zawiedzionych wczasowiczów. Co nam pozostaje - czytać ale selektywnie - ja odrzucam skrajne i wypośrodkowuję. Dzięki temu już wiem - na mojej plaży w tym roku szału nie ma ale za to jeśli będzie lepiej będę tym bardziej zadowolony.
        Zastanawiam się tylko czy jeśli biura zawsze pokazywały prawdę i fotki w katalogach nie były podretuszowane to czy ktoś wybrał by te oferty???
      • killgrill Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 07:37
        No i to jest jedyne rozwiązanie- sprawdzać wszędzie, gdzie sie da: Google Earth, holidaycheck, tripadvisor, fora, oceniacze, blogi, zdjęcia, filmy.
        Również opisy biur podróży: jeśli plaża żwirkowo- piaszczysta to znaczy kamienista, jeśli hotel wysoko-gwiazdkowy a tani, to na zadupiu, jeśli częściowo odnowiony, to bardzo prawdopodobne miejsce w części nieodnowionej, jeśli do czegoś tam 200m, to na ogół w linii prostej, a w realy 500m. Czytac między wierszami i nie wierzyc w okazje zycia za grosze
      • gonio74 Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 12:18
        A możesz napisać w jakim hotelu byłaś, z jakim BP. Też szukam piaszczystej plaży dla naszego maluszka. Dzięki za info!
        • gonio74 Do wali 04.07.12, 12:51
          Prezpraszam to było do wali
    • Gość: muchos Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.12, 09:15
      Zgadzam sie z wiekszoscia uwag ktore padly ale mamy tutaj 2 problemy
      1). Wyjasnienie z biurem i rekompensta ktora bedzie lub nie ale na pewno nie bedzie teraz od razu, wiec odpuszczac nie wolno ale psuc wakacji sobie nie warto skoro juz tam jestes trzeba wziasc zaswiadczenia, zrobic zdjecia i probowac po powrocie osiagnac to co sie nalezy lub o co sie zabiega
      2). Przezyc wakacje skoro juz sie tam jest najlepiej jak mozna a po wakacjach zalatwic wszystko na miejscu.
      Wg mnie wydajac 9800 zl nie warto sie umartwiac i nakrecac przez 2 tygodnie na biuro podrozy , lepiej dolozyc dodatkowe pieniadze na wynajecie samochodu by cos zobaczyc lub gdzies pojechac na plaze, wsiasc w autobus nawet z dziecmi...albo taksowke...to tylko troche podniesie koszt wyjazdu ale sprawi ze wakacje mimow szystko moga byc udane.
      Tymi kosztami moze uda sie obciazyc biuro podrozy ale dopiero po powrcocie, lub uzyskasz rabat ktory te koszt zrownowazy.
      Najgorsza rzecza jaka robia turysci to psucie sobie wakacji i narzekanie na miejscu zamiast zaradzenie problemowi a po powrocie odpuszczenie turoperatarowi bo sie juz nie chce.
      Przyklad...bedac w Turcji pare lat temu bylem w fajnym hotelu w ktorym jednak bylo zbyt malo lezakow przy basenach, a plaza byla cieniutka...nasi rodacy placacy wlasnie okolo 9000-10.000 zl za wakacje rodzinne narzekali, psioczyli na biuro itp a nie probowali zaradzic problemowi...A tam bylo to proste, dajac 3-5 dolarow panu od basenow nawet nie codziennie a co drugi-trzeci dzien mialem lezaki i parasol zawsze "spod ziemi". Moj wyjazd byl drozszy raptem o okolo 25-30 dolarow czyli okolo 60-70 zl (liczac po obowiazujacym latem 2008 kursie ok 2,20 zl/dolara) czyli okolo 1% ale wakacje udane:)
      • Gość: MM Re: Itaka - oszustwo IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.12, 10:14
        I to jest właśnie najsensowniejsze podejście - nie ma nic gorszego niż wydanie 10.000PLN na wakacje i spędzenie ich na narzekaniu na biuro. Zwykle stosunkowo niewielkiem dodatkowym kosztem i wysiłkiem można sobie "niedociągnięcia" biura praktycznie zniwelować. Dodam jeszcze jedna uwagę- hotele sprawdzamy na serwisach, gdzie oceny mogą wystawiać tylko ludzie, którzy w nich rzeczywiście byli (booking.com, venere.com, itp) a nie tak jak np tripadvisor, który już od dawna jest niewiarygodny bo np opinie wystawia 100 wcieleń właściciela hotelu:)
      • azetka100 Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 10:24
        Zgadzam się z muchos w 100 % (pozdrawiam:-)

Jedyne co teraz zostaje to spróbować wyluzować i nie nakręcać się negatywnie, kupić buty do wody i cieszyć się nawet taką plażą ( na tym filmiku nie wygląda najgorzej), albo poszukać innej, podjechać autobusem lub autem, pozwiedzać okolice itp. czyli poszukać w całej sytuacji pozytywów i z nich korzystać.
        Drugie co bym zrobiła, to zdjęcia plaży i złożenie reklamacji po powrocie do kraju, jeśli faktycznie opis w katalogu nie odpowiada rzeczywistej sytuacji.
        Nie zgadzam się ze stwierdzeniami, że trzeba przyjmować to co dają i nie kaprysić.Wydając pieniądze (obojętnie jakie) żądam tego, za co zapłaciłam. Reklamacje można składać nawet jeśli do plaży jest 500 metrów a nie 150 jak podało biuro (autentyczna sytuacja właśnie z Itaką - Itaka zmieniła opis w katalogu po złożonych reklamacjach).
        W tamtym roku byłam z Itaką i też miałam podobny problem: napisali, że jest plaża blisko hotelu, tyle, że nie dopisali, że brudna i nie dla ludzi (nikt na niej nie plażował, bo cała w jakimś gó.....była, po którym dreptały kaczki i ptaszyska).
        Żałowałam trochę, że nie złożyłam reklamacji, chociaż namawiała mnie do tego pani z lokalnego biura. Wyszłam z takiego założenia, że nie psułam sobie tym wakacji, poszukałam innych plaż, które zresztą okazały się cudowne i zrekompensowały wszystko :-)

Nie psujcie sobie wakacji, łatwo się nakręcić i potem narzekanie na inne sprawy przychodzi z większą łatwością, no i odpoczynek z głowy.

• Gość: muchos Do azetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.12, 14:47
          I ja pozdrawiam:)
          Jak wakacje latos...juz po czy przed jeszcze?
          Ja bylem juz na tydzien w Bulgarii w czerwcu i bylo superrrr, plaza jak nad baltykiem, bliski lot, ciepla woda w morzu a hotel Evrika Beach w Slonecznym Brzegu z TUI w niczym nie odbiegal od jakosci dobrych hoteli w Turcji czy Egipcie...i na Rodos:) a Tunezje przewyzszal w kazdym calu:)
          Ja jade jeszcze z Itaka na Kos, ten sam hotel ma w ofercie jeszcze z polskich biur tylko TUI ale cena u nich o około 50% wyzsza wiec zaufalem po raz pierwszy Itace, czas pokaze...dla mnie wazne by mnie dowiezli itp a na miejscu jak pisalem mozna sobie zawsze poradzic, standard wypoczynku zas w niczym sie nie rozni juz na miejscu (o ile pamietam bylismy oboje w Simenie Sun Club z roznych biur i oboje bylismy baaaaardzo zadowoleni)
          Ty o ile pamietam dobrze to latos na Rodos nieprawdaz?
          • azetka100 Re: Do azetki 04.07.12, 19:45
            Latos na Rodos już jest niestety historią :-) i to wspaniałą historią.
            Było super, trafiliśmy na tydzień prawdziwego gorąca (jednego dnia było 37-38 C - mamy do tego szczęście). Urzekło nas Lindos i stare miasto w Rodos oczywiście. Zjechaliśmy całą wyspę, urocze były mniej turystycznie oblegane wioski w wysokich górach - nie spodziewaliśmy się takich gór.
            Też myślimy jeszcze o wypadzie we wrześniu gdzieś; ja marzę od zawsze o Italii, ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo drogo tam bardzo. Moja połówka też o Kos wspomina, ja jeszcze Krety nie widziałam, więc zobaczymy, wszystko jest możliwe.
            Muchos, napisz jaki to hotel na Kos:-)

pozdrawiam
            • Gość: muchos Re: Do azetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 08:40
              Czyli mamy podobne wspomnienia z Rodos:)
              Ciesze sie ze rownie mocno podobalo nam sie Lindos i rodos, mnie jeszcze kamiros, yalyssos i smakowita wioska gorska Ebona..
              Ja na Kos lece do Blue Lagoon Resort...hotel ma w ofercie Itaka i TUI, opinie dosc dobre ma w necie wiec moze tez bedzie dobrze, pisalem wiosna z kims kto tam byl rok temu i zachwalal wiec nie jest to opinia biur podrozy a uczestnikow
              Hotel moze nie jest typowa HV1 jak Simena ale tez duzy teren i ogromne jak na grecje baseny wiec spodziewam sie udanego wypoczynku.
              • azetka100 Re: Do azetki 05.07.12, 10:42
                Z Embony mam dobre wina, miód, oliwki i zieloną herbatkę:-)

Fajny ten hotel na Kos. Trochę drogi, zwłaszcza gdyby chcieć patrzeć z pokoju na morze. Opinie faktycznie zadowalające.

pozdr
                • Gość: muchos Re: Do azetki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.12, 11:17
                  ja w Ebonie nie zrobilem zakupow choc jedzonko w knajpie bylo pierwsza klasa.
                  Nasza przewodniczka miala jakies uklady i zestaw salatka, drugie danie, napoje do woli, owoce, wino tez do woli, jakies slodycze dla dzieci kosztowal chyba 11euro...super byla szczegolnie jagniecina z pieca i dobra wg mnie musaka..
                  A hotel ma w ofercie TUI i Itaka, zdecydowalem sie pierwszy raz na Itake i wzialem pokoj z widokiem na ogrod/basen by nie doplacac 1500 zl za morze (od calej rezerwacji).
                  Hotel mi sie podoba ze wzgledu na rozlegly teren, duze baseny i podbno dobra kuchnie...gorzej z plaza ale nawet bedac w Tunezji czy Bulgarii gdzie plaze sa piaszczyste jak nad baltykiem a woda o 10C cieplejsza i tak z dzieckiem glownie spedzalem czas na basenach...na stonie Itaki jest link do strony hotelu (na dole), mozna obejrzec film, duzo zdjec i opisy rowniez w jezyku polskim oraz opisy innych hoteli w sieci.
                  Opinie zawsze sa rozne, ja nastawiam sie pozytywnie a jak jest cos nie tak probuje zawsze zaradzic i poza beznadziejnymi rezydentami (Wezyr w Turcji i Oasis w Tunezji) z reguly nie ma problemow...zdam "relacje" jak wroce:)
                  • azetka100 Do muchos 06.07.12, 13:44
                    Widziałam filmik i zdjęcia. Fajnie. Na pewno będzie ok. Czekam na relację.

Nas w Embonie tak napoili tymi winami, że przy 37 C zaczęło nam się (mnie i mamie) porządnie kręcić w głowie :-) Spróbowałam kilka, a miła pani podstawiała jeszcze przeróżne gatunki, hehe. Dobrze, że mąż prowadził auto (był lekko zazdrosny o tę degustację). Nakarmili chlebem z pieca, oliwkami polanymi oliwą z oliwek i posypanymi oregano, miodem. Na koniec zakąsiłyśmy morelami - to na deser było ;-) Tak więc po półgodzinnej degustacji i pogawędce wyszłam lżejsza o kilkadziesiąt euro, najedzona i .... na lekko chwiejących się nogach.

• troms Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 11:52
      Faktycznie nie ciekawa sytuacja, ale postaraj się znaleźć jakąś plażę piaszczystą, lub miejsce gdzie nie będzie aż tak dużo ostrych kamieni (może Twój rezydent jest masochistą i lubi się kaleczyć przy opalaniu/kąpieli?;)
      Trochę dopłacisz za dojazdy ale lepiej dopłacić i się później odstresować na ładnej plaży, niż kumulować w sobie złe emocje cieśniąc się nad hotelowym basenikiem.
    • Gość: gość Re: Itaka - oszustwo IP: *.sileman.net.pl 04.07.12, 14:22
      Trochę jestem zdziwiona. Jeśli w poście autorki wątku, mowa jest o hotelu usytuowanym na Krecie w miejscowości (na jej obrzeżach) Adelianos Kampos, to nie mogę zgodzić się z tym, że nie ma tam plaży odpowiadającej opisowi piaszczysto-żwirkowa. Byłam tam z rodziną (w innym hotelu) dwa lata temu i uważam, że taka plaża jest tam jak najbardziej dostępna; co więcej, idąc w kierunku "centrum" miejscowości, na wysokości hotelu Rithymna Beach, plaża staje się nawet bardziej piaszczysta niż żwirkowa. Hm, może mam małe wymagania, ale na Krecie nie oczekiwałabym piaszczystej plaży przypominającej nasze nadbałtyckie.
    • gazeta_mi_placi Re: Itaka - oszustwo 04.07.12, 18:44
      Itaka to bardzo średnie biuro podróży, już więcej też z nim nie pojadę.
      Lepiej dołożyć trochę więcej i pojechać z lepszym biurem podróży albo na własną rękę.
    • Gość: Wakacje_sa_fajne Re: Itaka - oszustwo IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 20:03
      Ten hotel jest w Adelianos Campos. Ja mieszkalam akurat w tej miejscowosci, bardzo malej zresztą, w Maravel Sky, plaza ladna w miare szeroka, pokryta bardzo drobnym zwirkiem, w morzu płyty skalne oraz piasek: wniosek ńie trzeba nawet nigdzie jechac, wystarczy sie rozejzec.
      • hippo55 Re: Itaka - oszustwo 05.07.12, 11:54
        Jeśli faktycznie jest tak źle to faktycznie dobrze skorzystać z wcześniejszych rad i nie psuć sobie wakacji a dociekać swoich racji po powrocie. Maluch tak samo dobrze bawi się na basenie ;).
        • Gość: Anq28 Re: Itaka - oszustwo IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 05.07.12, 15:37
          Dziwne...
          wchodzę na GE i tam jak nic plaża dość szeroka, piaszczysta bardziej niż żwirowa ale przy brzegu miejscami płyty kamienne. Tak jak w Alanyi. Przy czym na prawo od hotelu faktycznie gorsze plaże i niezagospodarowane, ale za to w stronę centrum dosłownie 300m szerokie i piaszczyste plaże z łagodnym zejściem piaszczystym. Wystarczy wejść na zdjęcia hotelu Jo An Beach, który jest te 300m od hotelu Solimar Dias. Plaża jest piaszczysto-żwirowa jak pisało biuro, niestety wejście do wody już jest gorsze bo są te płyty kamienne (ale też nie wszędzie)...no ale plaża jest jaka miała być. Wydaje mi się, że autorka spodziewała się plaży jak nad Bałtykiem i stąd wielkie halo.
          • Gość: Anq28 Re: Itaka - oszustwo IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 05.07.12, 16:06
            Dosłownie 400m od Solimar leży hotel Aquila i tak wygląda plaża przy tym hotelu:
            www.holidaycheck.pl/hotel-Zdjecia_Hotel+Aquila+Rithymna+Beach-ch_ub-hid_17311.html?mediaCategorySubId=47
            Rozumiem rozgoryczenie autorki bo plaża w tych regionach naprawdę nie należy do pięknych, jednak ten kilometrowy spacer i brak zgodnej z opisem plaży w sąsiedztwie kilometra jest zwykłym kłamstwem. Plaża najbliżej hotelu jest faktycznie żwirowa z wejściem z kamiennych płyt....i tutaj minus dla Itaki się kłania, jednak afera, zepsute wakacje i żądanie przeniesienia to gruba przesada. Ewidentnie autorka postu ma chyba życiowy zakręt i wszystko jest na nie: za mały basen przy, którym trzeba się gnieździć (wcale nie jest taki mały jak na taki obiekt), plaża taka że nie da się plażować (a jakoś ludzie plażują), nawet kilometr dalej nie ma plaży a zdjęcia innych mówią co innego....awanturnica się Itace trafiła:)
            • Gość: Marta Re: Itaka - oszustwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 18:12
              Szkoda słów, damulka myślała, że to Bali czy co? Biedni czasem są rezydenci biur podróży, gdy trafiają im się takie marudy i kłamczuchy. Byłam w tym hotelu i plaża nie jest tak beznadziejna jak przedstawiła ją autorka wątku. Poza tym trzeba ruszyć tyłek poza hotel a nie ryczeć na forum.
              • Gość: gosc Re: Itaka - oszustwo IP: *.toya.net.pl 05.07.12, 20:57
                a ja uważam, że dobrze, że taka informacja się pojawiła, może to ostrzeże innych ludzi, typowych plażowiczów, dla których piekna plaża jest najistotniejszym elementem wypoczynku. Nie na temat, ale jest wątek że plaża Kleopatry w Turcji okropna, mimo, że wiekszość ją zachwala. Dzieki temu nie byłam przykro rozczarowana, bo wiedziałam, czego sie spodziewać. Pozdrowienia dla autorki wątku i szerokich plaż w przyszłości
                • Gość: Adam Re: Itaka - oszustwo IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.07.12, 21:49
                  A ja w sumie troche autorke rozumiem. Pamietam jak rozpasiony plażami Bałtyckimi po raz pierwszy pojechałem za granicę i się załamałem plażą na Korfu przy której stał mój hotel. Pojeżdziłem po Grecji trochę wiecej i teraz wiem, że w sumie była to jedna z lepszych:)
                  • Gość: Ydzio Re: Itaka - oszustwo IP: *.ip.netia.com.pl 06.07.12, 08:16
                    Z tym że w Grecji także są plaże równie ładne jak nad bałtykiem (czasami nawet ładniejsze) z tym że woda jest czysta i nie ma wstrętnych glonów jak nad bałtykiem, o pogodzie nie wspominając. Trzeba tylko dokładnie sprawdzić ofertę - dziwię się ludziom którzy rezerwują wakacje wyłącznie w oparciu o info z katalogu biura podróży.
                  • Gość: Ada Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 09:12
                    Musiałeś jednak mało po Grecji jeździć albo z zamkniętymi oczami, ten kraj ma MNÓSTWO przepięknych plaż, tylko trzeba umieć na nie trafić.
                    • Gość: evulevu Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 10:50
                      Plaże na Korfu też są bardzo ładne - piaszczyste, są też i wyłącznie kamieniste, czy żwirkowe, często własnie hotele są przy takich mniej ciekawych, ale można przecież przed wyjazdem zorientować sie gdzie się jedzie, gdzie są ładne plaże, od czego mamy internet, to nie lata 80-te, ruszyć się z miejsca.
                      Szczerze mówiąc wolę te greckie, gdzie ludzie nie kiszą się jak sardynki w puszce, a woda jest czysta i ciepła, trzeba się po prostu ruszyć spod hotelu.
                      Plaża w Adelianos K. może nie była bajkowa, ale był piasek, był żwirek i były skalne płatki, które akurat mi nie przeszkadzały, a były nawet jakimś krajobrazowym urozmaiceniem, przecież nie trzeba się rozkładac z plażowym majdanem przy nich, można przejść kilka metrów dalej.
                    • Gość: aducha Re: Itaka - oszustwo IP: *.wschowa.net.pl 06.07.12, 10:55
                      Spójrzcie na to trochę z innej strony. Nie każdy potrafi szperać w internecie np. moja mama nie, pierwszy raz rok temu byli na wczasach za granicą i nie za bardzo wiedzieli co jak ugryść. Wybierając wczasy sugerowali się tym co poleciła Pani w biurze podróży.Są osoby, które jadą z osobami niepełnosprawnymi, chorymi lub mającym różne dolegliwości i chcieliby mieć z plaży blisko do pokoju. Na takie wczasy się decydowali, za takie wczasy zapłacili więcej.Pójście 100 metrów dalej w poszukiwaniu wejścia do wody bez betonowych płyt, pchając wózek lub taszcząc na rękach dziecko, na plecach ekwipunek dla mojego męża nie jest problemem dla mnie z kręgosłupem zakwalifikowanym do operacji już tak.Myślę,że trzeba być wyrozumiałym, pomyśleć, że to co nam nie sprawia problemu dla innych może być ogromnym wyzwaniem z różnych powodów.
                      • Gość: Ada Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 11:46
                        Rozumiem, tylko prawda też jest taka, że na wyjazdach najwięcej pretensji mają marudy a nie ludzie chorzy (piszę to na podstawie kilkunastu lat obserwacji).
                        • gazeta_mi_placi Re: Itaka - oszustwo 06.07.12, 11:54
                          I owo marudzenie (wszystko jedno czy przez marudy czy osoby faktycznie chore) zawsze było bezpodstawne?
                      • Gość: evulevu Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 12:40
                        Na powyższej plaży, o której pisze autorka wątku, nie ma betonowych płyt i wątpię czy gdziekolwiek są, chyba, że jest to falochron, są tam płyty kamienne- naturalne, przez nikogo nie przyniesione, tylko są tam od "zawsze" i nie ciągną się kilometrami. Niestety mocno przesadzona opinia.
                        Też coś wiem o targaniu, bo mam małe dziecko i nie jest łatwo się pchać z całym plażowym i dziecięcym dobytkiem, ale przejście kilku metrów nie jest jednak problemem, poza tym wiem gdzie jadę, nawet wykupując wczasy najpierw czytam i oglądam zdjęcia.
                        Jeśli rodzice albo bliscy są z internetem na bakier, to przecież mają np dzieci, które chyba bez problemu mogą im w tym pomóc, to nie zabiera wiele czasu, wymaga odrobinę chęci.
                        Niestety często jest tak, że ludzie wykupują wczasy kierując się wyłącznie podkolorowanymi zdjęciami w katalogu i nawet nie zadarzą sobie odrobiny trudu, żeby cokolwiek wiedzieć o miejscu do którego jadą, interesuje ich tylko jedzenie+ basen, ew. plaża, a potem na miejscu jest właśnie rozczarowanie, że nawet herbaty przy HB do kolacji nie dadzą, są miejscowe wędliny, a przecież powinni sprowadzać je z Polski itp. Nie można przecież zdawać się na jakąś panią , która sprzedaje wczasy i nawet nie wiadomo czy w ogóle gdziekolwiek była, a na pewno nie we wszystkich oferowanych przez biuro hotelach, ona ma sprzedać i czyta dokładnie te same informacje w katalogu, co klient.
                        • irima2 Re: Itaka - oszustwo 06.07.12, 12:47
                          Ale to chyba nie tak powinno być? Płaci się kupę kasy do BP m.in po to żeby oszczędzić sobie szukania. Siadam w fotelu, oglądam katalog, wybieram hotel, który mi się podoba, płacę, a kurier przywozi mi bilety. Mam prawo oczekiwać, że katalog nie będzie podkolorowany i nie chce mi się siedzieć w necie żeby szukać zdjęć plaży a tym bardziej angażować w to osoby trzecie.
                          Również pani, która sprzedaje wczasy powinna znac ofertę bo za to się jej płaci.
                          Inną rzeczą, że jak już cos jest niezgodne z opisem to nie ma co psuć sobie całych wakacji, tylko jakoś sobie poradzić z problemem, a po powrocie złożyć reklamację w BP.
                        • Gość: Daria Re: Itaka - oszustwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.12, 13:02
                          Gość portalu: evulevu napisał(a):
                          "Niestety często jest tak, że ludzie wykupują wczasy kierując się wyłącznie podkolorowanymi zdjęciami w katalogu i nawet nie zadarzą sobie odrobiny trudu, żeby cokolwiek wiedzieć o miejscu do którego jadą, interesuje ich tylko jedzenie+ basen, ew. plaża, a potem na miejscu jest właśnie rozczarowanie, że nawet herbaty przy HB do kolacji nie dadzą, są miejscowe wędliny, a przecież powinni sprowadzać je z Polski itp. Nie można przecież zdawać się na jakąś panią , która sprzedaje wczasy i nawet nie wiadomo czy w ogóle gdziekolwiek była, a na pewno nie we wszystkich oferowanych przez biuro hotelach, ona ma sprzedać i czyta dokładnie te same informacje w katalogu, co klient. "

A dlaczego klient ma się nie kierować katalogiem biura podróży??? W końcu to właśnie w katalogu jest przedstawiona konkretna oferta dotycząca danego hotelu i koszt pobytu zgodny z tą ofertą, i powinna pokrywać się dokładnie z rzeczywistością! W innych krajach europejskich turyści reklamując cokolwiek odwołują się właśnie do oferty z katalogu, a nie do opinii internetowych. Często w ogóle mają przy sobie katalog biura podróży i pokazują że jest napisane to i to i oni żądają, żeby to było. Jeżeli w katalogu napisano, że plaża przy hotelu jest piaszczysto-żwirkowa, to taka ma być i nie kilometr dalej i nie kamienista.
                          Oczywiście każdy może dodatkowo sprawdzić hotel w innych źródłach i bardzo wiele ludzi tak robi, ale najważniejszy jest katalog, bo stanowi ofertę za którą płacimy.
    • Gość: joanna Itaka - Madera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.12, 22:53
      Warto uważać na formę wypoczynku „zwiedzanie” na Maderze proponowaną przez ITAKA (lipiec, 2012). Gdy uczestnicy zapisywali się na wczasy „objazdowe” na stronie Itaki natychmiast otwierała się informacja o hotelu Dom Pedro Baia 4* jednoznacznie informująca, że w tym hotelu zostaniemy zakwaterowani (to zostało zmienione na ich stronie). Każdy z uczestników jadących na 1 tydzień zapłacił tą samą kwotę. Na Maderze jedna grupa została umiejscowiona w hotelu 4* z bezpośrednim dostępem do piaszczystej plaży (Dom Pedro Baia), z dobrym wyżywieniem, klimatyzacją , natomiast druga grupa (za tą samą kwotę co poprzednia) do hotelu 3* Dom Pedro Garajau, oddalonego ok. 3 km od plaży (dojście stromą asfaltową drogą), kamienistej i niebezpiecznej, z koniecznością korzystania kolejki linowej za dodatkową opłatą, z bardzo marnym wyżywieniem na śniadanie i miernym na kolację i bez klimatyzacji. Jest to niesprawiedliwe – opłata w Itace za hotel 3* jest taka sama jak za hotel 4*. Można się zastanawiać kto korzysta z takiej finansowej różnicy, kosztem osób oszukiwanych.
      Ponadto samo zwiedzanie Madery obejmuje jedną wycieczkę na zachód wyspy (która dodatkowo opłacona jako fakultatywna kosztuje 50EURO) i jedną wycieczkę do Funchal (która jako fakultatywna kosztuje 30EURO). Wszystkie pozostałe są osobno płatne. Wyjazd na wyspę Porto Santo kosztuje w Itace 90EURO a z biura na Maderze 55EURO. Nikt nie korzysta z tej propozycji Itaki. O ilości wycieczek Itaka informuje wcześniej.
      Ceny biur na Maderze za te same wycieczki są o 1/3 niższe.
      Rezydenci oraz osoby w biurze w Polsce są nieuczynni i nie dbają o klientów, którzy już zapłacili i są na wyspie. Zaprzeczają sytuacji z hotelami (a przecież spotykamy się z innymi osobami na wycieczkach), nie odpowiadają na telefony i sms-y, jeżeli tylko dotyczą one jakiegoś problemu. Reagują wtedy, gdy chodzi o ich zarobek – opłatę za wycieczkę, czy wynajęcie samochodu.
      Sytuację rekompensuje niezwykle miła obsługa hotelu Dom Pedro Garajau stwarzająca domową atmosferę, możliwość kąpieli w basenach w dowolnych godzinach od wczesnego rana do późnego wieczora. Sam hotel jest cichy i spokojny. Ale to już nie jest zasługą Itaki.
    • Gość: zadowoliny Re: Itaka - oszustwo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.12, 11:21
      Ty kobieto nie wiesz co piszesz. Niedawno wróciliśmy z Dias Solimar i było super zarówno w hotelu jak i na plaży. A Pani jak ma nie wiadomo jakie wymagania to trzeba się wybrać do pięcio gwiazdkowego hotelu. Wczasy z Itaki w Dias Solimar były powyżej oczekiwań. A rekompensaty to powinna żądać Itaka za bzdury które Pani wypisuje.
    • w_isienka Re: Itaka - oszustwo 24.08.12, 19:08
      No niestety nie zawsze można wszystko znaleźć w necie. Ja w zeszłym roku przeszperałam net (włącznie ze zdjęciami) i dopiero na miejscu okazało się, że w morzu najbliżej hotelowej plaży są mega głazy i naprawdę ciężko jest tam pływać, ale... też wynajęliśmy autko i zwiedziliśmy całą wyspę i znaleźliśmy wiele pięknych plaż. Natomiast w opinii o hotelu (po powrocie) wyraźnie napisałam o tych głazach - dla przyszłych wczasowiczów. Inną sprawą jest, że jeśli faktycznie człowiek nastawia się na urlop tylko przy hotelowej plaży+basen i opcja AI - to może być to lekki dramat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka