Gość: Drops IP: *.satfilm.net.pl 11.07.12, 23:13 Jak to jest w praktyce? bo widzę że lada dzień będzie na krecie wiatr 50km/h:(..... Może ktoś był podczas takich wiatrów i napisze w skrócie.? dziekuje pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.jjs.pl 11.07.12, 23:41 tak i dla tego Cyklady z Santorini i Mykonos na czele oraz Kreta i północnej części wybrzeża egejskiego Turcji wymierają turystyczne, kiedy Meltemi zaczyna wiać, czyli pod koniec czerwca lub na początku lipca,a osiąga pełnię siły w lipcu, zamiera zaś w końcu września:) Toż to jest w 40 stopniowych upałach jedyny ratunek dla plażowiczów, a i żeglarze o doceniają bp poprawia znacznie widoczność na morzu oraz obniża wilgotność powietrza :) Negatywne konsekwencje dla żeglujących, ale i dla przemieszczających się pomiędzy wyspami promami turystów, mogą być bardzo wysokie fale, nawet do 5 metrów wysokości, które występują na odcinku miedzy Cykladami,a Dodekanezem. Ale jeśli nie żeglujesz jachtem i nie przemieszczasz się promami pomiędzy wyspami to Melremi Ci nie będzie straszny:) No chyba, że akurat jesteś meteopatą, wtedy migreny gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_sob_380 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 20.03.19, 22:51 Z Meltemi to jest tak, że nie zawsze głowę urywa :) Przez dużą część lata Meltemi wiele poniżej 6B i wtedy jest fajna pogoda do żeglowania. W szczycie sezonu czasami jednak wieje 8B i więcej i wtedy robi się nieciekawie. Przestają pływać promy, jachty nie wracają z Cyklad do Aten. Jest słabo. Gdy wieje silne Meltemi często tworzą się dysze między wyspami i wiatr się wzmaga. Poza Meltemi innym problemem bywają wiatry spadowe. Po zawietrznej stronie wysokiej wyspy często wieje znacznie mocniej niż na pełnym morzu. Czasem wystarczy odpłynąć kilkanaście mil od wyspy i wiatr robi się znośny. Więcej o wiatrach w Grecji na stronie www.punt.pl/wiatry-w-grecji/ Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 11.07.12, 23:43 Fajnie się podskakuje na falach. Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 01:14 Gdyby go nie bylo trudno byloby zniesc upal. Dla mnie byl zbawienny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.07.12, 05:26 Ojtam, oczywiście, że się da. Nie wybieraj się tylko na szerokie piaszczyste nieosłonięte plaże ustawione od południa bo wtedy zamiast przyjemnej morskiej bryzy meltemi(wiatr północny) zadyma piaskiem z plaży, a to nie jest zbyt przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.satfilm.net.pl 12.07.12, 08:53 Szkoda że tak to wygląda....jade z dziećmi a miały to być wymarzone wakacje , 1 raz w Grecjii itd:(...patrze na pogode podczas naszego pobytu a tam wiatr 45km/h:( załamac sie idzie:( dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
barbaras12 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 09:31 Nie jest to az takie straszne, wrecz przeciwnie, poprostu trzeba sie poinformowac tubylcow na ktore plaze pojsc - nic wiecej. uwielbiam ten okres - dla mnie bardzo ozezwiajacy przy tych upalach :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 09:34 1. Na Krecie - przynajmniej z moich doświadczeń - meltemi nie jest tak silne. Na Dodekanezie i Cykladach mocniej wieje. Przykładowo na Rodos - tam wieje mocniej. 2. Dzięki temuż meltemi (sierpień Kreta - podobny okres co na Rodos, mam porównanie, z 10 razy słabszy od wiatru na Rodos i ze 3 razy słąbszy od wiatru na Kos, tez sierpien :) nie trzeba bylo w hotelu przy plazy włączac klimy, fale były malutkie. 3. Nie dość że Krety to mniej dotyczy, to jeszcze w sierpniu jest mocniejszy. Jeszcze się okaże że jedziesz na południowe wybrzeże :) - to tym bardziej. A w ogóle z tym meltemi jest nawet tak, że on wieje tak z północnego zachodu (zależy gdzie akurat), wystarczy czasem że zatoczka dana jest osłonięta. Popatrz na mapę Rodos - w Ixia wieje kilkakrotnie mocniej niż w Kallithea. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.satfilm.net.pl 12.07.12, 10:38 Jedziemy do Malia i sprawdzam pogodę na ten rejon i pokazuje własnie od 40 do 50km/h. Szkoda Tyle oczekiwania na urlop z rodzina i taka wpada z tym wiatrem:( dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 11:45 Qrcze, wszyscy Ci wybijają z głowy panikę, a Ty swoje. Ja rozumiem, że na Naxos to by się można było zdenerwować. Gdzie masz zresztą tę prognozę? To coś profesjonalnego w ogóle czy jakaś tam pogoda na onecie? Wieje bardziej w sierpniu, bardziej chyba też na Krecie zachodniej, kto wraca w lipcu z Krety - mówi że upały bardziej odczuwalne w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.07.12, 12:10 Ojtam nie strasz. Byłam na Naxos jak wiało w porywach do 80km/h. W głębi wyspy prawie nie czuć (chyba że ktoś poszedł na górę Zas to wtedy poczuł na pewno), plażowicze z plaż wystawionych na północ przemieścili się na inne, bardziej osłonięte, gdzie nawet nie było fal. Autorka niepotrzebnie dramatyzuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 12:31 Gdzie Ty widzisz że ma być taki wiatr? Jeśli planujesz płynąć statkiem i masz chorobę morską to możesz się martwić. Ale mniejsza o to, ten wiatr jest "zbawienny" na upały. Bardziej załamana byłabym tym że mam "wylądować" w Malia! Dla mnie ta miejscowość to istna porażka, no chyba że byłabym dwudziestoletnim angolem. A plaża tam ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia59 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 13:51 Byłam na Rodos i wiało, mnie tam nie przeszkadzało Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 14:46 Jak trafisz na jakiś dzień kiedy powietrze będzie stało to jeszcze będziesz marzyć o meltemi. Taki wiatr przy temperaturach jakie są na Krecie to zbawienie. Po za tym tak jak napisał przedmówca.... większym zmartwieniem jest Malia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.satfilm.net.pl 12.07.12, 16:51 Proszę żeby nie było że narzekam:( ,podaje stronę skąd mam pogodę... foreca.pl/Greece/Malia?tenday temp 28 stopni , wiatr 43km/h. Pytam poniewaz 1 raz tam jedziemy ,dlatego szukam odpowiedzi od będacych w temacie itd. przepraszam z akłopot. dziękuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 17:22 Popieram jednego z przedmówców odnośnie sytuacji kiedy wiatr przestanie wiać. Będziesz się bał żeby Ci wtedy dzieci nie pomdlały. Ja miałem tak w zeszłym roku, w pół dnia wszyscy zatęsknili bardzo mocno za wiatrem, na który wcześniej psioczyli. Wiadomo czasami przeszkadza nawet mocno ale lepiej tak niżby go nie w ogóle było:) Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 17:23 sorki za składnię w poprzednim poście - coś zamieszałem na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 21:23 W pierwszej połowie czerwca w tym roku na Rodos trafiliśmy na upały - nawet teraz jest niższa temp. niż w ten tydzień, co my byliśmy (dochodziło do 38C). Ten wiatr głowy chciał urwać (nawet najmniejszy kosmyk włosów trzeba wiązać:-), denerwował momentami bardzo, czapki i kapelusze rwał w głów. Jednak, jak się potem okazało, był cudowny i zbawienny. W jeden dzień wiatru nie było..... umieraliśmy z gorąca, nie mogłam na balkonie wysiedzieć ok. 20.00 wieczorem - było duszno, parno, zero wiatru, miałam mokrą skórę od wilgotnego powietrza, które łapałam jak ryba bez wody. Modliłam się, aby ten wiatr wrócił. Wrócił następnego dnia. Odetchnęłam z ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.12, 19:36 Na innych stronach pogodowych nic takiego nie piszą. Nie można się kierować jedną taką inf., bo to może być błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.180.242.163.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.07.12, 22:10 Ale piszą o ekstremalnych upałach na nadchodzący weekend do 43 st w cieniu np,w Heraklionie i Atenach przy wietrze 3-4 m/s ufff... sama przyjemność zwiedzania Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 12.07.12, 22:38 www.hnms.gr/hnms/english/forecast/forecast_city_html?dr_city=Heraklion 6 Kt (knots - węzłów) to trochę ponad 11 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.satfilm.net.pl 13.07.12, 15:15 Czy na tej stronie jest pogoda tylko na najbliższe 2dni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.07.12, 17:22 popatrz na swoja - sila wiatru juz nzaczaco zmalala teraz jest od 3-11km/h Przy temperaturze 35C dobrze by bylo dac na msze, żeby meltemi jednak zawialo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosjana Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.07.12, 20:23 Nic się nie martw powieje z dwa trzy dni i przestanie.nie lubię wiatru,ale wybieram wyspy greckie z małym dzieckiem bo są wspaniale.wiatr spokojnie przezyjecie i rzeczywiście bez wiatru te 38 stopni trudno przetrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 07:30 Meletemi na Krecie przy lipcowych upałach jest przyjemny i przynosi ukojenie. Czasami tylko jest męczący ze względu na włosy, które trudno okiełznać, będąc na plaży. Zarówno na Rodos w lipcu jak i na Krecie (czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień) nie sprawiał ,poza tym, większych kłopotów. Malia jest OK jako miejsce wypadowe. Jeżeli unika się wieczorami uliczek Malii, to młodzi turyści z Anglii nie przeszkadzaja w wypoczynku. Natomiast plaże w Malii i Stalidzie są bardzo ładne. Piaszczyste, szeroki i ciągną się kilometrami, co lubię. Życzę miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
amigo50 Bez paniki! 14.07.12, 14:31 Najpierw odrobina teorii - z uproszczeniami i mam nadzieję przyjaznej, bo to wakacje przecież :-) Na naszej półkuli ruch powietrze w wyżu kręci się zgodnie z ruchem wskazówek zegara a w niżu w kierunku przeciwnym. Jeżeli w pobliżu siebie usadowią się wyż i niż, to wtedy dzieją się ciekawe rzeczy. Jeśli umieścimy wyż nad Bałkanami a niż nad Turcją, to wtedy mamy blisko siebie takie dwa ośrodki, w których powietrze kręci się w kierunkach przeciwnych. Z pomiędzy nich, jak z dyszy wypada powietrze z bardzo dużą prędkością i jest skierowane mniej/więcej z północy na południe. Tak w uproszczeniu wygląda mechanizm powstawania Meltemi. Nie musicie więc patrzeć na żadne prognozy dotyczące tego czy będzie - czy może nie będzie. Wyż nad Bałkanami i niż nad Turcją - to jest jedyny warunek powstania Meltemi. A teraz trochę więcej informacji, ciekawostek i moich obserwacji w/s Meltemi dokonanych podczas moich kilkudziesięciu rejsów po Cykladach i innych wyspach greckich. Teoria mówi, że jest to wiatr, który pojawia się od połowy czerwca do połowy września, wieje z kierunku N do NW przez 3 dni i osiąga siłę 6 B. W moich spotkaniach z Meltemi widziałem już różne rzeczy. - W jednym roku wiał przez cały lipiec (28 dni) - w następnym roku w lipcu prosiliśmy się o gram wiatru. Na próżno. Miesiąc kompletnej flauty przy upałach dochodzących do 40 st. C. - W lipcu 1998 6 st B, to była chyba najniższa jego prędkość. Na przejściu pomiędzy Tinos a Mykonos, gdzie prędkość wiatru zwykle jest największa, dwa niezależne wiatromierze na jachcie wskazały prędkość, która po odliczeniu prędkości i kierunku jachtu dała prędkość wiatru 55 węzłów - co to znaczy? To prawie 100 km/godz i górna granica "dziesięciu w skali B", a więc tak już pod jedenastkę. Przetrwaliśmy, przeżyliśmy na morzu i bezpiecznie weszliśmy do Mykonos - wtedy jeszcze do Starego Portu. Mieliśmy dwa dni przerwy w rejsie i wylegiwaliśmy się na plażach (głównie na Elia), gdzie tylko od czasu do czasu docierały delikatne podmuchy wiatru "uzdrawiając" atmosferę. Kierunek wiatru zależy od miejsca, w którym go obserwujemy i od usytuowania centrów wyżu i niżu, ale zwykle, rzeczywiście, w północnej części Morza Egejskiego wieje z kierunku N do NW i im bardziej na południe, tym bardziej skręca ku wschodowi, czyli wieje bardziej z zachodu i tak na Cykladach Południowych (Santorini, Anafi, Ios) jest już niemal wiatrem zachodnim. Także prędkość wiatru im dalej na południe - tym jest mniejsza i na wyspach, które wymieniłem powyżej zwykle spada już do 4 B, ale i tutaj oczywiście są wyjątki. Do portu Vlikhada (na południu Santorini wchodziłem już jachtem przy regularnej "siódemce" a dwa jachty, które wchodziły około 2 godzin po mnie miały już "ósemkę". Jeden z nich dał radę i wszedł. Drugi próbował, ale nie dał rady. Odpuścił i popłynął gdzie indziej, albo po prostu poszedł na morze, gdzie jest dużo bezpieczniej niż przy brzegu, bo... Kolejną ciekawostką Meltemi jest to, że jest to tzw. wiatr spadowy. Wiejąc "na wyspę", a te są zwykle w kształcie stożków, zaczyna "mieć problem" z jej pokonaniem więc dolne partie powietrza wspinając się na te wierzchołki muszą się sprężyć, gdyż górne warstwy powietrza nie chcą wędrować do góry. W związku z tym na wierzchołkach powietrze spręża się maksymalnie i po ich przekroczeniu zaczyna gwałtownie rozprężać się i spadać w dół nabierając prędkości. Paradoksalnie więc w praktyce największa prędkość wiatru jest tuż za wyspą i im dalej w morze, tym prędkość wiatru jest mniejsza. Największego łupnia dostają więc ci, którzy mają, bardzo poprawny skąd inąd nawyk chowania się za wyspę podczas sztormu. Reasumując: 1. Meltemi można przeżyć i to wcale nie musi być przykre 2. Na południu wieje słabiej (Dodekanez i Kreta z reguły nie więcej niż 4 B) 3. Meltemi powstaje tylko przy wyżu nad Bałkanami i jednoczesnym niżu nad Turcją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ydzio Re: Bez paniki! IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.12, 13:09 " Na południu wieje słabiej (Dodekanez i Kreta z reguły nie więcej niż 4 B) " W trakcie mojego pobytu na Krecie (północne wybrzeże) wiało dość mocno ale tylko przez 2 dni - osoby które tak sobie pływają mają wtedy kąpiel z głowy - warto w te dni zaplanować zwiedzanie. Gdy bylismy na Dodekanazie wiało zdecydowanie mocniej ok. 70 km/h (na morzu było 7 w skali beauforta) - ale tez tylko przez 2 dni - w pozostałe dni wiatr specjalnie nie przeszkadzał. Meltemi na pewno nie zepsuje pobytu jesli jest się dość elastycznym i np zwiedza się wyspę w dni w które mocno wieje - dlatego jeżeli akurat jest spokojne morze i słaby wiatr lepiej odpuścić wycieczkę i plażować bo za 2 dni może być inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.satfilm.net.pl 14.07.12, 21:51 obnizyli wiatr na nastepny tydzień z 45km/h do 22km/h... :) Odpowiedz Link Zgłoś
pimkaa Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć 14.07.12, 21:56 to ja jeszcze wpiszę za pozostałymi- nic się nie martw- jest super- nastaw się pozytywnie- a zapewne będą to wasze piękne rodzinne wakacje- właśnie wróciłam z dziećmi wypoczęta na maxa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binolotolo Re: M E L T E M I - nie da się przy nim wypocząć IP: *.3s.pl 16.08.12, 10:33 hahah obniżyli wiatr urzędowa. Słyszałem, że jak dopłacisz do wycieczki 20 euro to ogólnie mogą Ci wyłączyć meltemi na Twój pobyt :) Odpowiedz Link Zgłoś