Dodaj do ulubionych

gdzie do Grecji z rocznym dzieckiem?

02.07.04, 20:00
hej czesc, blagam pomozcie bo dostaje krecka od tych wszystkich ofert a i tak
dalej nic nie wiem. Moze ktos byl z takim malym bablem i moze mi cos polecic
a takze naswietlic mniej wiecej co i jak i gdzie. Myslalam o Thassos albo o
Krecie- Kastelli, ale teraz juz sama nie wiem. Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta74 proponuję Kretę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.07.04, 18:42
      Proponuję Kretę - sama byłam w zeszłym roku z dwulatkiem w okolicach Heraklionu.
      Najlepszy będzie okres wrzesień-październik, wcześniej upały są tak duże,
      że bąbel się tylko umorduje. Jesienne wyjazdy mają same zalety, bo turystów
      znacznie mniej, temperatury bardziej przyjazne, a morze wygrzane i szumiące.
      Jeśli macie możliwość - wybierzcie okolice Chani: tam jest bardziej zielono.
      Dla maluszka zabierzcie zapas Gerberowych dań obiadowych, bo oni tam na miejscu
      mają nieco inny asortyment niż tu w Polsce. Nie polecam serwowania dziecku
      gotowych dań nawet w najlepszych greckich restauracjach - biegunka pewna
      z powodu różnic we florze bakteryjnej. A do picia i ewentualnego gotowania -
      kupujcie wyłącznie wodę butelkowaną.
      Na Krecie łatwo można wynająć samochód z klimatyzacją i fotelikiem dziecinnym -
      samodzielne wycieczki z przewodnikiem pod pachą są praktyczniejsze,
      bo na zorganizowanych - maluszka może umęczyć napięty program zwiedzania.
      • Gość: ll Re: proponuję Kretę IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 07.07.04, 11:58
        A JA MYŚLĘ,ŻE LEPIEJ SIĘ JESZCZE W TYM ROKU PRZEMĘCZYĆ W KRAJU Z TAKIM
        MALEŃSTWEM POMIOMO BRAKU POGODY W TYM ROKU.....SAM MAM 15MIESIĘCZNĄ CÓRKĘ I
        DRUGI RAZ JADĘ NAD MORZE DO WŁADYSŁAWOWA A ZA GRANICE MOŻE ZA ROK
        PRZYMYŚL TEN FAKT
        POZDRAWIAM MARCIN
      • ewa1421 Re: proponuję Kretę 12.07.04, 18:07
        dzieki serdeczne za list, dopiero teraz odpisujebo korzystam z intern.u brata i
        nie zawsze u niego jestem. Prosze Cie napisz w jakim bylas hotelu i czy jest
        godny polecenia:czy hotel umie dotosowac sie do pobytu dziecka no wiesz loeczko
        itp.i napisz prosze z jakiego biura lecialas.Dzieki sedeczne,do uslyszenia pa pa
        • Gość: Aneta 74 do ewy1421-Morze Śródziemne wymarzone dla bobasów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 21:52
          Nie zgadzam się z poprzednim rozmówcą - zabieranie maluchów na wyjazdy
          wyłącznie krajowe to przestarzały stereotyp. Nad polskim morzem przeważnie
          nie ma pogody (a jeśli jest to i tak zwykle wietrznie i lodowata woda w morzu),
          ceny w kurortach wysokie, a sam kilkugodzinny dojazd samochodem zmęczy takiego
          maluszka znacznie bardziej niż dwu i półgodzinny przelot samolotem.
          Poprzednim razem byłam na Krecie z biurem VING (które nota bene już wycofało
          się z polskiego rynku; schedę po VINGU przejęła ponoć ITAKA), więc nazwa hotelu
          i tak Ci się raczej nie przyda. Generalnie wyposażenie pokoju i wszystkie
          informacje odnośnie zakwaterowania są zawsze w katalogu - my mieliśmy
          zapewnione łóżeczko-dostawkę dla malucha. W jadalni hotelowej (jak również
          w większości restauracji) były wysokie krzesełka dla maluszków - tylko menu
          (niestety !) zupełnie nieprzystosowane dla najmłodszych. My mieliśmy z sobą
          zapas kaszek Nestle i obiadko-deserków Gerbera, więc cały pobyt przetrwaliśmy
          radośnie i bezbiegunkowo.
          Do kąpania maluszka proponuję zabrać dmuchany mini-basenik (można spróbować
          nabyć na miejscu) - hotele dysponują przeważnie tylko kabinami prysznicowymi,
          co utrudnia zabiegi higieniczne w przypadku takiego szkraba. Poza tym taki
          basenik przyda się też i na plaży - maluch pochlapie się pod parasolem razem
          z zabawkami i nie trzeba będzie nieustannie biegać za nim wzdłuż brzegu morza
          :-)
          W tym roku (już z trzylatkiem) byliśmy z biurem RainbowTour w czerwcu
          na półwyspie Halkidiki : pobyt równie przyjemny (choć moim zdaniem Kreta
          ładniejsza); tym razem mieliśmy apartament z aneksem kuchennym i sami
          gotowaliśmy obiady.
          Z Polski proponuję koniecznie zabrać filtry przeciwsłoneczne i wszelkie
          użyteczne kosmetyki dla maluszka (mydełka, szamponiki, kremy) - w Grecji są
          prawie dwa razy droższe. Przyda się także elektryczna maszynka na komary (nam
          bez niej nie udałoby się zasnąć).
          Polecam Grecję i życzę miłego wypoczynku - Aneta
          • ewa1421 Re: do ewy1421-Morze Śródziemne wymarzone dla bob 14.07.04, 17:27
            dzieki serdeczne za odpowiedz i cenne wskazowki, szczerze to jestem pierwszy
            raz w takiej sytuacji :))) Zuzia konczy pod koniec lipca rok. Myslalam juz o
            dmuchanym baseniku i wiem ze musze miec niezly zapas wszystkiego ufff, ale damy
            rade. Narazie mam niezly metlik w glowie od tych wszystkich ofert.Jak polece i
            jak juz wroce to napisze gdzie bylismy i jak bylo.Poz
    • mika_forum Re: gdzie do Grecji z rocznym dzieckiem? 07.07.04, 12:13
      Ja bylam rok temu z dzieckiem polrocznym w Olympic Beach (nie ma tam nic
      ciekawego do zwiedzania, ale jest swietna (!) plaszczysta plaza, a miejscowosc
      jest b. sympatyczna i ceny najnizsze chyba w Grecji, a przy tym jest duzo
      hoteli typu studio z kuchnia - do wyboru i koloru! Prawie nie ma fal, woda
      ciepla, super tawerny.
      Halkidiki tez sa dobrym wyborem, za wyjatkiem Kalitei (z plazy wysoko pod
      gorke). Polecam szczegolnie "drugi palec" - Sithonie.
      Kreta - faktycznie wieje i sa duze fale.
      W tym roku bylam z kolei z 1,5 roku maluchem na Rodos pld-wschodnim, hotel El
      Vita, hotel przy plazy, z kuchnia, basenem, brodzikiem, sklepem etc, duzo
      dzieci. Wokol duzo mozliwosci zwiedzenia ciekawych miejsc (tak do 40 km
      jezdzilismy). ALe plaza jest kamienista i trudno sie po niej chodzi, a ceny
      najwyzsze ze spotkanych przeze mnie w Grecji.
      Thassos jest najpiekniejszym miejscem pod sloncem, cudowne plaze (plycizny!) -
      ale odradzam z uwagi na fakt, ze podroz promowa wydluza czas podrozy o polterej
      do trzech godzin.
    • Gość: Paula CHALKIDIKI! IP: *.acn.pl 14.07.04, 19:28
      chalkidiki dlatego ze: mozna dojechac samolotem, jest chlodniej niz na wyspach,
      mniejsze miasteczka, swietna atmosfera. i urokliwe plazyczki. nie ma fal w
      morzu, bo sa one polozone w zatokach "trojnoga" ;)
    • Gość: mira Re: gdzie do Grecji z rocznym dzieckiem? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.07.04, 19:33
      Wszędzie, nie widzę problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka