Gość: Wino IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.04, 11:25 Jakie jest dobre wino w Grecji za 1-2 Euro??? W Hiszpanii Sangria, a w Grecji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktos Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 09.07.04, 11:44 jest duzo bardzo dobrych win w Grecji ale co do cen to nie mam pojecia,jak kupuje nie zwracam uwagi na cene.kupuje bo mi smakuje a nie ze malo kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? 09.07.04, 12:25 Zaraz, zaraz, sangrie trudno nazwac dobrym winem. To, ze komus smakuje nie oznacza, ze jest DOBRE. Podobnie jak wiele gatunkow i rodzajow lokalnej retsiny, ktora kosztuje w smarketach circa EUR 1-2, jest niejednokrotnie wysmienitym trunkiem, choc nazwanie jej DOBRYM winem byloby naduzyciem. Osobiscie polecam retsine malamatina (do kupienia na Kos) oraz retsine z Kissamos (do kupienia na Krecie). Ta druga ma lagodny, aksamitny smak, w odroznieniu od np. retsiny z Rethymno (tej najpopularniejszej), ktorej smak jest ostrzejszy. Milego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wino Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.04, 12:52 Dzięki dzięki. Jasne, że "dobre" to pojęcie subiektywne, ale opisywałem tylko swoje odczucia:) Najlepiej jednak też opisać odczucia "po":):):) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? 09.07.04, 13:48 Fakt, "dobre" to pojecie nad wyraz subiektywne. Moze po prostu w moim wlasnym "slownikU" to slowo w kontekscie wina oznacza "szlachetne", "porzadne" itp. Kurcze, znowu sie wymadrzam... ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? 09.07.04, 13:32 Ja tez polecam Retsinę. Mnie smakuje prawie każda byle była schłodzona. W supermarketach można kupić w małych kapslowanych butelkach retsinę za ok. 0,5- 1 euro. Taka większa, ładniejsza jest w cenach od 2 euro wzwyż........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EtalTravel Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.otenet.gr 11.07.04, 22:05 retsina jest najlepsza ze Spritem w ilosciach 2/1 czyli 2 czesci retsiny i jedna czesc Sprite, tu im tansza retsina tym lepsza bo bardziej cierpka. Jak kto slubvi winka slodkie a mocne to polecam czerwone mawro Dafni lub biale samos, oba ok 15% alkocholu. Wsrod naszych turystow od lat nieslabnacym wzieciem cieszy sie czerwone polsldkie wino apelia. Warto wybrac butelke 1.5 litra Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadni Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 17:21 Cześć! Bardzo dobre /dla mnie/ jest APELIA/każdy rodzaj-biała,czerwona,czarna i różowa/ Cena za dużą butelkę-1,5l ok3-3,50Eur.Palecam równiez Imiglikos,Aleksander The Great,Tsantali,Samos/b.słodkie ale dobre/itd... pozdrawiam i na zdrowie Ariadni-Agi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pa Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.acn.pl 10.07.04, 17:41 TAK TAK! RETSINA! kazda, ale dla tych co lubia takie swojskie smaczki :D poza tym dla tych co wola slodkawe Imiglykos... no w restauracjach biore zawsze karafke "domowego", nie jest to super quality, ale za to pasuje do ich jedzonka. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadni Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 22:06 Polecam nowo odkrytą stronkę www.start.gr gdzie są informacje o winach greckich i nie tylko pozdrawiam Ariadni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.acn.waw.pl 10.07.04, 22:10 kazda wyspa grecka ma swje wino, ale wkazdym zakatku kupisz metaxe pyszny koniak z rodzynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieslaw Jarzab Re: GRECJA - WINO... JAKIE??? IP: *.orbis.pl 12.07.04, 02:17 gdzie tym greckim winom do "nalewki wisniowej" z kempingu w Tychach,ech........... Odpowiedz Link Zgłoś