18.12.12, 13:46
Do znawców Kefalonii - proszę o informacje .
Obserwuj wątek
    • w_isienka Re: kefalonia 18.12.12, 17:27
      lot czarterem z Polski ok. 3h, wyspa leży na północ od ZAkynthos :D duuuuużo większa od Zante :)
      • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 19:28
        Czekam na informacje od osób , które tam były.
        • Gość: colin Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 20:20
          Byłem ale nie powiem .....
          • Gość: meg88 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 15:28
            Ale chytrus......
            • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.12, 16:00
              Szkoda, że nie ma tu nikogo kto mógłby się podzielić się podzielić wiadomościami o wyspie .
              • Gość: gość Re: kefalonia IP: *.jjs.pl 19.12.12, 17:48
                ale co ty chcesz wiedzieć, czego w necie nie znalazłeś an temat wyspy? Jak zadasz precyzyjnie pytanie to i odpowiedz możesz się spodziewać konkretnej. Masz wyszukiwarkę wiec jej użyj, zdobędziesz podstawowe informacje to i będziesz wiedzieć o co dopytać:)
                turystyka.wp.pl/gid,11237451,title,kefalonia--jedna-z-najpiekniejszych-greckich-wysp,galeria_zdjecie.html
                www.grecja.com.pl/wyspa-kefalonia.xml
                pl.tripadvisor.com/Attractions-g189457-Activities-Cephalonia_Ionian_Islands.html
                www.holidaycheck.pl/city-atrakcje-turystyczne_Kefalonia-ch_rt-oid_12762.html
                • bebiak Re: kefalonia 19.12.12, 21:13
                  Echhh lotta, lotta,
                  kilka wątków niżej Piterek pisał o swojej Kefalonii:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,203,140991640,140991640,Kefalonia_zwiedzanie_samochodem.html
                  Ja kilkakrotnie wrzucałam link do swojej strony o wędrówkach po Grecji:
                  betakli.freehost.pl
                  gdzie dość szczegółowy opis wakacji na Kefalonii w 2004.
                  Przedmówca wrzucił kilka linków - mało?
                  Nie da się tak " kto co wie": Wisienka napisała co wie i wykazujesz niezadowolenie;)
                  Poczytaj, podumaj nad tym co chciałabyś jeszcze wiedzieć, może coś Cię szczególne zainteresuje i takie tam różne kwestie - inaczej się zwyczajnie nie da i już.
                  Pozdrawiam serdecznie. B.
    • Gość: zebra Re: kefalonia IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.12.12, 08:56
      Ja nic nie wiem, ale umiem używać Google. Może też spróbuj, to nie jest trudne.
      • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.12, 13:26
        Nie myślcie , że jestem jakąś niedojdą co nie potrafi szukać . Myślałam , że znajdzie się pasjonat,
        który podzieli się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami z pobytu na tejże wyspie. Pozdrawiam wszystkich. Wszystkiego dobrego w nowym roku !
        • Gość: Ydzio Re: kefalonia IP: *.ip.netia.com.pl 20.12.12, 13:50
          Przy najbliższej okazji należy zobaczyć film Kapitan Corelli ;)
          • bebiak Re: kefalonia 20.12.12, 15:58
            Gość portalu: lotta23 napisał(a):

> Myślałam , że znajdzie się pasjonat,
            > który podzieli się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami z pobytu na tejże wyspie.

O to_to_to_to właśnie:)
            Ale w jakim zakresie, lotta ? :)
            Piterek pisze tu i ówdzie, ja się wywnętrzyłam na stronie (dałam link) - toż opowiadamy o swoich wrażeniach z Kafelonii:)
        • Gość: MM Re: kefalonia IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.12.12, 17:07
          Pasjonaci mają to do siebe, że szanują swój czas bo rozwijanie pasji zajmuje go sporo. Gdy więc widza post tak mało konkretny jak twój, ze trzeba by było zacząć od "Kefalonia to największa wyspa na morzu Jońskim..." - to im się odechciewa odpowiadania.

Przestudiuj co na temat Kefalonii piszą google i przyjdź z konkretnymi pytaniami
          • Gość: andy Re: kefalonia IP: *.play-internet.pl 20.12.12, 17:40
            chyba nikt z tutejszych przemądrzalców Ci nie odpowie a film mandolina kapitana correliego nic nie wniesie do zadanego tematu w wiekszości to fikcja a i plenery filmowe niczego nie wniosą ja co prawda byłem na Kefalonii na wycieczce fakultatywnej z Zante więc jakiegoś szerszego poglądu na wyspę nie mam ale mogę ja szczerze polecić jest naprawdę piękna jeżeli możesz lub chcesz pozwiedzać na własną rękę to chociaż drogi dosyć karkołomne warta jest poznania chociażby jaskinia drogarati lub jezioro melissani czy klasztor Saint Gerasimos nie mówiąc o jednej z najpiękniejszych plaż Grecji Myrthos o innych atrakcjach dowiesz się na miejscu ale ja uważam ,że to najpiękniejsza z wysp jońskich ,Zante jest bardziej rozwinięta turystycznie (wyspa jednego widoku może dwóch ShipWreck i BlueCave) lecz dla mnie Kifalonia jest najpiękniejsza
            • barbelek Re: kefalonia 20.12.12, 18:53
              Andy- wykaż trochę szacunku dla czytających i stosuj znaki przystankowe i duże litery na początku zdania. Widać, że wiesz co to takiego, bo czasami używasz.
              • Gość: Andy Re: kefalonia IP: *.play-internet.pl 21.12.12, 15:02
                Internet to nie Wersal a jeżeli mi zwracasz uwagę na takie pierdoły to muszę Ci powiedzieć ,że przystanek to może być autobusowy a znaki są przestankowe - pozdrawiam
                • barbelek Re: kefalonia 21.12.12, 15:32
                  Internet nie Wersal- zgoda. Ale podstawowe zasady obowiązywać powinny wszędzie. Po prostu zwykły szacunek piszącego wobec czytających. Co do "przystanku"- również zgoda- mój błąd.
                  • Gość: Andy Re: kefalonia IP: *.play-internet.pl 21.12.12, 16:03
                    A co wielkość liter ma do szacunku (zobacz u innych także piszą bez wielkich liter na początku a Ty przyczepiłaś się do mnie ) właśnie jamam szacunek dla pytających odpowiadając bez zgryźliwości typu "wyszukiwarka nie boli" więc skończ z tymi pseudo pouczeniami - z całym szacunkiem i bez urazu pozdrawiam
                    • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.12, 19:13
                      Dziękuję wszystkim za informacje.
            • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.12, 19:51
              Dzięki ci andy za konkrety. W czerwcu wybieram się z Grecosem na wczasy na Kefalonię.
              Kefalonia to jest nowość w ofercie Grecosa. Mam nadzieję ,że uda mi się zwiedzić polecane przez ciebie miejsca. Pozdrawiam.
              • Gość: gość Re: kefalonia IP: *.jjs.pl 20.12.12, 23:17
                dostałaś linki do stron forów, blogów, gdzie mogłaś dowiedzieć się znaczeni więcej niż to co podrzucił ci zdawkowo Andy, będący na jednodniowej zorganizowanej wycieczki z Zante i to nazywasz konkretami ? czyli nie zjeżałaś do tego co ci podrzuciłam ja, nie przeczytawszy bloga pasjonatki Grecji bebiaka ??? Nie wydaje ci się, że warto podziękować i tym, którzy podrzucili ci linki z konkretnymi informacjami, zdjęciami i rekomendacjami oraz relacjami "pasjonatów tej wyspy"? Widać poznasz człowieka mądrego, po pytaniu jego:)
                a tak podstawowe informacje jakie podał ci Andy, któremu wdzięczna za "konkrety", są dostępne na stronie Grecos, jak również informacje wszelkich innych fakultetach w zakładce "Przewodnik po Kefalonii".
    • 82piterek Re: kefalonia 22.12.12, 00:01
      Z chęcią bym Ci coś napisał ale na prawdę nie wiem co. Tak jak pisali poprzednicy napisz co Ty byś konkretnie chciała wiedzieć to będzie łatwiej, czy będziesz zwiedzać autem czy autobusem, ile dni chcesz zwiedzać, czy intensywnie czy po 1 atrakcji na 1 dzień, no i najważniejsze co Cię i Twoją rodzinę interesuje najbardziej: widoki, plaże, monastyry, zabytki, urocze miasteczka, itd... a co Was w ogóle nie kręci. Sporo się dowiesz gdy rzucisz okiem na podane przez poprzedników linki, będziesz miała ogólny zarys jaka to jest wyspa. Wg. mnie bardzo dobrze zrobiłaś rezerwując urlop na Kefaloni, BP Itaka chyba posłuchała niektórych opinii z forum osób zachwyconych tą wyspą, zresztą i dodała Lefkadę co też może im przysporzyć sporo klientów. Ja mimo że byłem na wyspie tylko 3 dni to trochę udało mi się zobaczyć ale jeszcze więcej musiałem zostawić sobie na następny raz (oby). Wyspa mimo iż większa od Zante i Lefkady to zwiedza się ją samochodem całkiem przyjemnie, drogi szerokie i nie ma zbyt wiele ostrych podjazdów. Ma na prawdę sporo do zaoferowania, w porównaniu z Zante (wyspa dwóch miejsc jak pisał Andy i po części się z Nim zgadzam) i Lefkadą (tyle pięknych plaż nie znajdziesz nigdzie indziej) ma do zaoferowania najwięcej, wszystkiego po trochu a takich malowniczych miasteczek jak Assos i Fiscardo nie ma wiele na Wyspach Jońskich (na Zante i Lefkadzie nie widziałem podobnych). Jak się przygotujesz odpowiednio to jest szansa że spotkasz żółwie Caretta Caretta, delfiny i foki. Mimo że Kafolonia jest piękna i Toje pytanie dotyczy tej wyspy to ja nieśmiało zaproponuję dodatkowo Itakę (stolica Vathi którą udało się odbudować po trzęsieniu ziemi w 1953 r.w tym samym stylu) i Lefkadę (plaża Egremni lub Porto Katsiki) choć na jednodniowe wycieczki (zorganizowane samodzielnie lub z lokalnym biurem). To tak na szybko co wymyśliłem, jak będziesz miała pytania pisz ale bardzo proszę Cię o konkrety bo tak to nie wiem co napisać. Tu masz mój mały opis wyspy z 2011r. dzień 5-8 to Kefalonia, może coś Ci wpadnie w oko:
      forum.gazeta.pl/forum/w,37196,126430139,,Mini_relacja_z_Tour_de_Wyspy_Jonskie_2011_.html?v=2Pozdrawiam
      • Gość: lotta23 Re: kefalonia IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 14:03
        82piterek - serdeczne dziękuję za fachowe informacje . Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
    • bah77 Re: Kefalonia - przewodnik... 08.10.13, 20:21
      Zapraszam na foto-przewodnik po Kefalonii, który będzie powstawał na naszym FotoForum:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,147063464,147333373,0,2.html?v=2

Zacząłem od Skali. :)

bah77

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka