Dodaj do ulubionych

Cypr - Pafos

31.01.13, 12:31
Wybieramy się po raz pierwszy samodzielnie (bez biura podróży) na wakacje. Kupiłem już lot Rayanerem, hotel też zarezerwowany, Pagona Holidays w Pafos. Teraz moje pytania: czy samochód zarezerwować przez internet, czy po przylocie na miejscu? co ciekawego jest tam do zwiedzania, gdzie się stołować bo hotel mam bez wyżywienia? Za wszystkie porady i wskazówki będę wdzięczny!!
Obserwuj wątek
    • kellys16 Re: Cypr - Pafos 09.02.13, 18:56
      Czy nikt nie był w tym mieście. Poczytałem przewodniki,trochę już wiem, ale najlepsze wiadomości pochodzą od ludzi, którzy tam już byli. Czekam nadal na porady>
      • Gość: nina104 Re: Cypr - Pafos IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.13, 17:24
        Z Paphos wróciłam 2 tyg. temu też byliśmy na własną rękę. My wynajęliśmy samochód na lotnisku , bo lądowaliśmy w Larnace. Mam bardzo pozytywne wrażenia z wypożyczalni. Przez Economycarrental otrzymalismy samochód z wypozyczalni AutoDirect. Wiem, że mają również w Paphos punkt wypozyczeń. Za tydzień z full ubezpieczeniem płaciliśmy 85 euro. Benzyna w naszej cenie. W samym Paphos możesz zobaczyć grobowce Królewskie, port, - my nie byliśmy zwolennikami odkryć archeologicznych. Wykorzystaliśmy czas na góry Trodos, Polis (miasto nie zachwyciło), pólwysep Akamis(nie daliśmy rady do końca ze względu na samochód- droga szutrowa z dołami). Gotowalismy we własnym zakresie, więc o restauracjach nie rozpiszę się. Cypr ogólnie jest dość drogi, jeśli chodzi o żywność. Warto wybrać się starą drogą B6 (chyba) w kierunku skały Afrodyty, super widoki, do Gyroskopie. Ogólnie wyspa warta zobaczenia ale bez fajerwerków- Madera, Algarve portugalskie, GC bardziej przypadły nam do gustu.
        • Gość: chico Re: Cypr - Pafos IP: *.telpol.net.pl 10.02.13, 18:10
          W zeszłym roku w styczniu zwiedziłem Cypr - tu więcej...

forum.gazeta.pl/forum/w,203,132959393,132959393,Cypr_styczen_wrocilem.html
          • kellys16 Re: Cypr - Pafos 10.02.13, 19:13
            Dzięki. Właśnie o takie info mi chodziło. Jeszcze kilka pytań; czy ciężko kierowcy jest się przestawić na ruch lewostronny? a może lepiej jeździć komunikacją autobusową?
            • Gość: chico Re: Cypr - Pafos IP: *.telpol.net.pl 10.02.13, 20:10
              Ja w koncu nie wypożyczałem samochodu - komunikacja sprawna i tańca choć wcześnie się kończy. Podobno łatwo się przestawić - z tego co słyszałem - ale sam nie próbowałem.
    • Gość: inn Re: Cypr - Pafos IP: *.centertel.pl 11.02.13, 04:54
      Pafos - niezły wybór. Komunikacja miejska niezła. (3 euro bilet całodobowy w zeszłym roku). Piękne mozaiki w starym pafos(wykopane przez warszawskich archeologów). Nobliwe grobowce z czasów ptolemeuszy -odwzorowywujące układ bogatych domostw z czasów helenistycznych(tzw. Tombs of Kings). Martwe fale - rozpędzone przez puste od Sycylii Morze Śródziemne wyrzucają gejzery piany jakby co chwilę rodziła się znów jak w greckim micie Afrodyta. Ogromne owoce kiwi (wielkości dwu męskich pięści na targu w górnym Pafos, i żółte, mdławe japońskie śliwy na straganach. Dziki półwysep Akamas i opuszczone tureckie wsie - do zobaczenia samochodem terenowym. Piękny cykladzki prawie port i wenecka twierdza w Kyrenii, opuszczone przez Greków, po tureckiej stronie. Wstrząsająca Famagusta-też za linią demarkacyjną i brytyjskimi bazami. Tam - wspaniała kuchnia turecka. Po cypryjskie stronie wszędzie - tłusta musaka, a w porcie w Pafos smażone ryby i owoce morza. English breakfest all day. Współczuję, na szczęście jest też lidl (wpadnij do któregoś w Polsce to zorientujesz się czym będziesz mogła poratować się na miejscu). Typowy alkohol - to rozcieńczana wodą anyżowe Ouzo(niezłe) i metaxa. Ładne górskie wsie- miasteczka(mają w centrum brukowane rynki) w wulkanicznych górach Trodos, a w wapiennych o tys. m niższych górach Pentadaktylos po tureckiej stronie z których przełęczy widać góry Anatolii w Azji Mniejszej - piękne gotyckie ruiny opactwa Bellapaix i wieś z dwoma drzewami bezczynności. Porty po cypryjskiej stronie mało ciekawe,zindustrializowane koszmary architektoniczne. Wyspę- zbudowaną przez chińskie firmy autostradą -przejedziesz w 2 godziny z zachodu na wschód. Ruch lewostronny - jest tu w wersji hard. Wiekszość dróg wąska- i długo ma się wrażenie , że ten z na przeciwka jedzie na zderzenie *dziwne - w Anglii przy dwupasmowych drogach przystosować się łatwiej.
      To tyle
      Pozdrawiam
      • Gość: nina104 Re: Cypr - Pafos IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.13, 12:12
        Jeździł mój mąż, ale oboje byliśmy czujni by spojrzeć w przeciwnym kierunku i wjechać we właściwą ulicę na skrzyżowaniu. Nie jest źle.Polecam i jest się niezależnym. Zależy to również od miejsca zakwaterowania, w naszym przypadku byłoby trudno bez auta. Poza tym, jedziesz gdzie i kiedy chcesz!Decydując się na komunikację miejską trzeba mieć lokum w centrum przy dworcu. Lidl w Paphos jest za grobowcami królewskimi, w kierunku półwyspu Akamas, przy głównej drodze. Mają dobre ceny w porównaniu ze sklepikami w centrum i z innymi centrami handlowymi.
        • Gość: natka Re: Cypr - Pafos IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.13, 16:44
          Byłam w Pafos rok temu. Muzeum z mozaikami trzeba zobaczyć koniecznie. Decydując się na komunikację miejską i lokalną dobrze jest dotrzeć w internecie do aktualnych rozkładów. Dziwne było to, że na przystankach autobusów miejskich nigdzie nie było rozkładów jazdy. Podobno to taki zwyczaj. Ale dla turystów jednak kłopot.
          • kellys16 Re: Cypr - Pafos 11.02.13, 20:34
            Dzięki za kolejne informacje!!
    • ikase Re: Cypr - Pafos 13.07.17, 16:39
      sprawdź na stronie biura podróży Yobboo yobboo.pl/cypr/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka