Dodaj do ulubionych

MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos

27.07.04, 21:20

(cyt. magdaalfa 13.07.2004 07:56)

W Meltemi byliśmy w tym roku od 27.05. do 10.06. Jest to nowiutki hotel oddany
w tym roku. Zdjęcia które znajdują się na strone Scana i w katalogu praktycznie
są fotomontażami i mają niewiele wspólnego z prawdą. Tak na prawdę wygląda to
owiele korzystniej. Hotel położony jest na wzgórzu i ma postać klkunastu (może
nawet kilkudziesięciu) bugalowów jednopiętrowych. My mieszkaliśmy w
apartamencie dwupokojowym z łazienką (wanna),lodówką i balkonem, klimatyzacją i
TV (nawet TV POlonia). Praktycznie z każdego pokoju jest przepiękny widok na
morze. Pokoje są urządzone w stylu greckim skromnie ale ze smakiem no i
wyposażenie jest nowe. W ofercie All Inclusiv praktycznie nie odchodzi się od
stołu. Jedzenie jest naprawdę doskonałe. Przede wszystkim (no może poza
śniadaniami) kuchnia nie jest tylko dla Niemców (a tych ci dostatek) ale ma
bardzo dużo elemntów typowo greckich oraz warzyw, owoców, sałatek itp. Napoje
do posiłków nie są płatne. Na śniadanie kawa, herbata, soki. Na obiad i kolację
wino białe i czerwone, piwo i inne napoje. W barze od 10 do 23 dodatkowo ouzo i
brandy (no prawie brandy).
A teraz uwaga: Ponieważ cały resort położony jest ok. 2 km od Hersonissos na
wzgórzu to o ile dotarcie do miasta na piechotę z górki jest jeszcze ok o tyle
powrót już do przyjemnych nie należy (zwłaszcza w upale). Pnieważ żaden utobus
koło hotelu nie przystaje pozostaje taxi (z miasta 5 euro) lub wypozyczenie
samochodu i wtedy w ogóle nie ma problemu.
Jeśli interesują Cię jeszcze jakieś kwestie to proszę pytać a jęsli będę
potrafił to pomogę.
Pozdrawiam Andrzej
Obserwuj wątek
    • lasz Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 03.08.04, 22:23
      Jak wyglądają baseny czy są bardzo małe i czy woda wystarczają ciepła do
      kąpieli? Ponieważ wybieram się z mały dzieckiem (4 lata) jak w rzeczywistości
      wygląda plac zabaw i brodzik? Czy prawdą jest że pobliska plaża jest nieciekawa
      a do lepszej trzeba dojechać, czy daleko? Czy duży hałas powoduje wymieniona w
      prospekcie reklamowym dyskoteka? Ciekawa jestem czy korzystne jest wynajęcie tam
      samochodu? Będę bardzo wdzięczna za wymianę informacji? Iwona
      • magdaalfa Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 12.08.04, 07:46
        Witam.
        Baseny są trzy: Jeden położony oddzialnie tzw. do cichego wypoczynku nie jest
        duży ale praktycznie nie ma na nim dzieci. Pozostałe dwa to dość duży basen dla
        dorosłych i spory brodzik dla dzieci z dwiema zjeżdzalniami. We wszystkich
        basenach woda jest bardzo czysta i ciepła.
        Plac zabaw to huśtwki, i przyrządy do wspinania oraz piłki itd.
        Jesli chodzi o plażę to jedyna wada że ta do której dowożą z hotelu jest wąska
        i w sezonie może być na niej tłoczno. Natomiast położona jest tuż przy
        komplekszie basenów otwartych z przerużnymi atrakcjami dla dzieci. Wstęp jest
        wolny, płaci się tylko za ewentualne wynajęcie leżaków i parasoli. Najbliższe
        najładniejsze plaże znajdują się w miejscowości Malia ok. 5 km. od hotelu.
        Dyskoteka o której wspomniano jest absolutnie niesłyszalna dla gości ponieważ
        odbywa się w specjalnym amfiteatrze oddalonym od samych budynków hotelowych.
        Amfiteatr jest tak skonstruowany, że głosy z niego nie dochodzą do hotelu
        Wynajęcie samochodu średniej klasy (Hundai, Citroen C3, VW Polo) to wydatek od
        90-120 Euro za trzy dni z pełnym ubezpieczeniem (w zależności od wypożyczalni).
        Jesli są jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam Andrzej
      • krz1 Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 20.08.04, 10:01
        Witam, byłem w tymhotelu od 15 do 29 lipca - powiem szczerze - porażka.
        Jedynyum plusem jest polska animatorka - Pani Ania, bardzo sympatyczna
        dziewczyna i moje dziecko sie do niej przywiązało. Co do basenów, miałem
        wrażenie, że woda jest wymieniana raz w tygodniu, mało chlorowana, po kilku
        dniach w upale zaczynała brzydko pachnąć. Z plażami na Krecie jest krucho, ta
        najbliższa jest wąska, proponuję się rozłożyć na leżakach przy basenach w
        ramach tego samego obiektu. Bus odjeżdża o 10.30, wraca o 14 i 17 do hotelu.
        Nie korzystaja z wypożyczalni samochodów w hotelu (nazywa się Traffic) straszni
        zdziercy. ja wypożyczyłem samochód w Hersonisos - Hyundai Getz za trzy dni z
        pełnym ubezpieczeniem tylko 95 EUR, w wypożyczalni hotelowej 130 EUR.
        Wypożyczalnia nalezy do tego samego właściciela co hotel, dlatego jest drogo.
        Jeszcze jedno - hotel jest nowy, ładny itd, to prawda, ale kompletnie brak tam
        organizacji, niby 4 słoniki w Scan ale ręczniki wymieniają tylko 2 razy w
        tygodniu, nie mają nawet żelazka nie wspominając o pralni. Lodówka nie działa w
        momencie wyciągnięcia klucza z włącznika prądu. Co co muzyki - można się
        przyzwyczaić, nie jest głosno. dużo dorzej jest w samym mieście lub w hotelu
        Eri.Pewne oddalenie hotelu od miasta to jedyny plus. Co do jedzenia, mieliśmy
        dość po 5 dniach, dzieci jadły tylko tosty, arbuzy, pomarańcze i piły wodę.
        Napoje regionalne to taka nasza oranżada Hellena. Byłem tam raz i wystarczy.
        • biedronka1001 Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 26.08.04, 17:01
          Dokładnie tydzień temu wróciłam z Krety, byliśmy właśnie w Meltemi.
          Sam hotel jest całkiem ładny, w postaci 2-piętrowych domków, sympatyczne pokoje.
          Jeśli chodzi o sprzątaczki, to chyba zależy od tego jaka się trafi - my
          mieliśmy zmieniane ręczniki i pościel do dwa dni, piżamki zawsze ładnie
          ulożone ;-), tylko jakoś jej się nie udało umyć szklanek.
          Co do wody w basenie nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie czyszczona. Z całą
          pewnościa minusem jest bardzo mała ilość parasoli, które trzeba było sobie
          zająć wcześnie rano.
          Jedzenie jest średnie. Zwłaszcza jak na 4,5 "słonia". To była raczej
          jadłodajnia, a nie restauracja. A już najgorszy był tzw. "kapo", czyli jakby
          szef sali, który bacznie pilnował czy wszyscy mają odpowiednie bransoletki.. ;-)
          Plaże rzeczywiście są mało ciekawe, my plażowaliśmy w pobliskiej Malii.
          A co miasta do faktycznie taka grecka Ibiza, mnóstwo pubów, dyskotek,
          restauracji, sklepów.
          Zresztą jeśli kiedykolwiek wróce na Kretę, to tylko w oklice Chanii, która jest
          przepiękna, i zaraz bliziutko są urocze plaże z różowymi piaskami...

Pozdrawiam
          Biedrona
          • jarek.os Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 16.02.05, 15:17
            Przeczytałem Twoją opinię na temat hotelu Meltemi village i mam wielka prośbe
            czy mogłabyś przesłać mi więcej informacji na temat hotelu (zdjęcia hotelu i
            jego otoczenia) lub informacje na temat okolic Chanii które polecałaś, chcemy
            jechac z dziećmi na krete w czercu
            Mój adres jarek.os@gazeta.pl
            Z góry dziękuję
      • hellenca Re: MELTEMI VILLAGE - Kreta - Hersonissos 18.02.05, 10:30
        Ja byłam w meltemi w lipcu. Co dowidoków z okna to nie wszędzie było widać
        morze, w pokojach z tarasami szczególnie tych blisko restauracji można było
        sobie popatrzeć na budynek gospodarczy, albo szosę. Wiem, że ruch w nocy
        przeszkadzał niektórym spać. Osoby z małymi dziećmi narzekały, że ulokowano je
        w górnych domach i ciężko było im chodzić z maluchami kilka razy dziennie pod
        górę. Woda w basenach pzry takim upale jest akurat. W basenie dzieci mogą kąpać
        się bezpiecznie.Dyskoteki w ogóle nie słychać. Fajny jest program dla
        njmłodszych, animatorki są bardzo sympatyczne i ciągle zachęcają dzieci do
        zabawy. Żarcie rzeczywiście rewelacyjne. Może za mało świeżych owoców, ale były!
        Można sobie komponować menu do woli. Mogliby trochę bardziej szanować polskich
        turystów!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka