Dodaj do ulubionych

kreta-macaris właśnie wróciłem

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.08.04, 18:10
dzis wróciłem z wakacji na Krecie w hotelu Macaris ( Sacan Holiday)
korzystałem też z wypożyczalni samochodów Autoway oraz Voyager, jezeli macie
pytania postaram sie obiektywnie odpowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pl / 213.17.246.* 12.08.04, 19:25
      Ja wylatuję 26.08 i bardzo jestem ciekawa opinii na temat tego hotelu. Nie
      oczekuję super luksusu. Napisz czego można się spodziewać. Czy klimatyzacja
      jest indywidualnie sterowana w każdym pokoju ? Czy plaża przed hotelem nadaje
      się do kąpieli ? Jak z czystością w hotelu i pokojach ? Za każdą informację
      będę wdzięczna. Napisz jeszcze z jakim biurem byłeś w Macarisie. Ja lecę ze
      Scanem. To chyba porządne biuro i wywiązuje się umowy ?
      • Gość: aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 00:25
        ja tez lece ze Scan 26.08 do Macarisa, wiec pewnie sie spotkamy:). Pozdrawiam
        a swoja droga - wszyscy nas ostrzegaja przez komarami, czy to prawda, ze jest
        ich tak duzo??
        • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.04, 07:10
          komary? ani jednego, dopiero po kilku dniach zorientowalismy sie , że ich nie
          ma, tam było tak sucho, że zaden komar nie mógłby żyć.
    • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pl / 213.17.246.* 12.08.04, 19:28
      Teraz dopiero doczytałam ze ty też byłeś ze Scanem, więc to pytanie o biuro
      wycofuję.
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.08.04, 21:39
        Witaj, uwazam, ze hotel w pełni zasługuje na 3,5 gwiazdki (byłem w styczniu w 3
        gwiazdkowym na Dominikanie) pokój ma indywidualnie sterowana klimę, tv z TV
        POLONIA oraz lodówkę, pokoje sprzatane są codzinnie, reczniki wymieniane są
        codziennie. zdjecia w katalogu scana sa dość sprytnie zrobione ( ale w innych
        biurach też) w zwiazku z tym do morza trzeba przejśc przez jezdnie, pokój
        miałem z widokiem na morze - zdjęcia mamy super. Niestety moim zdaniem wady
        hotelu to zbyt wczesne śniadania 7-9.30 do tego bardzo mało potraw do wyboru bo
        codziennie są takie same i zbyt późne obiadokolacje od 19.00 do 21.30. Dla mnie
        to była za duza rozbiezniość i zbyt późne jedzenie. Lezaki z parasolem na plazy
        przed hotelem 6 E, a na publicznej w centrum miasta 8 E para. Pytaj jezeli
        jeszcze cos ci pomoże.
        • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pl / 213.17.246.* 15.08.04, 12:40
          Jeżeli chodzi o wyżywienie to raczej planujemy jadać w tawernach, jedynie
          śniadania będziemy jeść w hotelu. Ale napisz mi jeszcze proszę czy ta
          klimatyzacja działa bez zarzutu, bo słyszałam że się psuje a nie wyobrażam
          sobie nocy w takich temperaturach.
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.08.04, 21:51
            Działa bez problemu. Sterujesz sama przy pomocy pilota. Z tego co wiem w
            Macarisie każdy pokój tak ma.
            • Gość: Clarins Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.04, 10:02
              Również wybieram się do hotelu Macaris (ze ScanHoliday).Proszę o informację,czy
              dzień przylotu rozpoczyna się obiadokolacją, gdzie ewentulanie w Rethymno można
              coś niedrogo "przekąsić" w porze obiadowej oraz, czy można płacić kartą Visa
              Electron? Z góry dziękuję za odp.
              • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.08.04, 13:47
                My mielismy opóźnienie wylotu o jakieś 45 minut zatem dotarliśmy do hotelu na
                styk - była 21.15 a obiadokolacja jest do 21.30. Pani z recepcji wysłała nas na
                kolacje, a dopiero potem się kwaterowaliśmy. Lot planowo miał byc o 13.10 (
                ponadto przejazd autobusem trwał około 1,5 h no i zanim sie odebralismy bagaz
                tez pare minut minęło). Hotel jest 0koło km ( może wiecej) od starego miasta i
                portu - piechota 20-25 minut. Proponuje iśc wzdłuz drogi nad morzem ( z hotelu
                w prawo) pierwsze tawerny sa blisko, ale polecam tawerne która jest z widokiem
                na morze jakies 800 metrów w drodze do miasta (trzeba w pewnym momencie skręcic
                pod katem w lewo w dól idac wzdłuż morza, tawerna jest po prawej stronie) Na
                pewno cos tam mozna zjeść ( cena sałatek waha sie od 2,5 do 4 E, a zestaw
                obiadowy - dla mnie i żony nie do zjedzenia w całości 16E ( np.: sałatka
                cezara, pieczarki w sosie , dwie duże pizze i butelka wina) Jezeli chodzi o
                płatnośc karta to nie polecam - bo visa jest najpierw rozliczana w dolarach, a
                potem w euro i mimo ze nie wychodzi to najgorzej to lepiej jest miec euro. czy
                mozna płacic tam karta tego nie wiem, ale mysle ze tak.
                • Gość: Clarins Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.04, 12:41
                  Bardzo dziękuję Sebastianie za odp. Z kart mamy zamiar skorzystać tylko w
                  sytuacji awaryjnej,a nie opłaca mi się "wyrabiać" karty Mastercard, która w
                  moim banku rozliczana jest w euro.Też mamy planowo wylot o 13.10 (Wrocław).
        • neronka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem 15.08.04, 15:15
          Hej Sebastianie
          Zapraszam do wpisania opinii o hotelu:
    • Gość: Aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 07:40
      a ile placiles za wypozyczenie samochodu? i co taniej i lepiej, Autoway czy
      Voyager? dziekuje za odpowiedzi!
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.04, 22:40
        Cóz, wypowiadanie sie na tym forum na temat Autoway budzi wiele emocji, ale
        postaram sie byc obiektywny - wypozyczyłem jeepa na trzy dni, po przylocie
        sprawdziłem ceny w dwóch innych wypozyczalniach i okazało sie , ze w jednej
        cena była ta sama po rabatach, a w drugiej pare euro drozsza od Autowaya.
        Ponadto człowiek przyprowadził samochód z 15 minutowym opóźnieniem, ale w
        Grecji to standard. Auto było w b.dobrym stanie i miało niewiele km na liczniku.
        Jeżeli chodzi o Voyagera idąc do miasta wzdłuz morza obok fortecy znaleźlismy
        tą wypożyczalnię. Prowadzi ja francuzka. Tam wypozyczyliśmy na dwa dni Hundaya
        z klimą. Liczyła nam jeepa i wyszło drożej niz w Autoway o 5 E. Ponieważ to
        srodek sezonu myśle, że mają tam niezły ruch w interesie i za wiele to nie chcą
        schodzić z ceny. Pewnie jak ktoś bardzo sie uprze to będzie chodził i szukał
        ceny - trzeba uważać bo niektóre wypożyczalnie maja niższe ceny, ale jeżeli
        zrobisz więcej km niz 100 dziennie to licza np: 0,23 E za kazdy nastepny km
        ( ja w ciagu 5 dni jeżdżenia zrobiłem około 1300 km więc gdybym tak wypożyczył
        auto to słono bym dopłacił)W Macarisie spotkalem polaków którzy tez korzystali
        z Autowaya i byli zadowoleni. Ja jestem zadowolony z obu wypożyczalni.
        • Gość: Jola Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: 213.25.149.* 18.08.04, 10:13
          prosze napisz , jaka jest plaża przed hotelem, czy piaszczysta?
          pozdrawiam Jola
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.08.04, 10:31
            Jest piaszczysta, ale jest mała - choc spedziłem tam kilka dni - komplet
            lezaków z parasolka kosztował 6 E, weź okulary i rurke do nurkowania bo jak
            tylko wyjdziesz za falochron jest naprawde co ogladac pod woda
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.04, 22:53
        Aha, pytałas o ceny. Mysle, że teraz juz ceny spadna więc moje koszta nie bedą
        dobrym punktem odniesienia.
        • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 07:19
          Ile pieniędzy musiałabym zabrać na tydzień, żeby pozwiedzać trochę, popłynąć
          na Santorini, jadać w tawernach ( bez specjalnego ograniczania się ), pić
          Kreteńskie wina, wynająć samochód na 3 dni ( tu koszty do podziału na 4 osoby )
          albo skuterki. Jednym słowem ile wydam bez specjalnego ograniczania się w ciągu
          tygdnia ? Nie sądzę żeby ceny spadły - koniec sierpnia to przecież jeszcze
          szczyt sezonu i jeszcze ta olimpiada.
          Mam jeszcze jedno małe pytanko. Czy często na drogach można spotkać policję?
          Pozdrawiam
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.08.04, 10:37
            Cóz, Policje widziałem raz jak goniła motocykliste, a potem dwa razy z radarem
            na drodze do Kissamos. Ile pieniedzy to bardzo trudne pytanie. Policz sama. Ja
            podam ceny:
            obiad dla dwóch osób bardzo duzy i z butelka wina w tawernie to koszt od 15 do
            20 E
            nie wiem jak sniadania bo jadłem w hotelu
            kawa po gecku w Rethymno od 2,5 do 3 E, na prowincji 1-1,5 E
            sałatka grecka - 2,5-3 E
            wino w hotelu 375 ml minos palace - [polecam] 6 E, 0,75 - 10/11 E
            wino domowe w kafejce na stary miescie - 0,375 - 5-7 E
            wynajem samochodu to zalezy jakie auto i na ile dni - może wyjść 25 E na dzień
            a i 60 E na dzień - zależy od samochodu
            Jezeli jeszcze cos moge podpowiedzieć to spraecyzuj pytanie
            • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 12:28
              Chodziło mi generalnie o to, że zabierając kwotę np 300 EURO/osobę (na dwie 600
              EURO)powinniśmy bez większych wyrzeczeń spędzić miło tydzień. Wiadomo jednak że
              każdy lubi co innego zjeść i inaczej organizuje sobie czas, więc może
              rzeczywiście trudno taką kwotę jednoznacznie określić. A karty do bankomatu po
              prostu nie chcę ze sobą zabierać.
              Dzięki za te ceny, które podałeś.
              • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.08.04, 13:49
                starczy z nawiazką
    • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.04, 10:55
      Mam pytanie do Agi, skąd lecisz i na jak długo? My lecimy z Poznania grupą 4
      osobową plus 2 osoby z Krakowa - na tydzień. Mam nadzieję, że urlop się uda bez
      żadnych niemiłych niespodzianek. Trochę się obawiam bo cały wypad organizowałam
      ja, łącznie z wyborem hotelu. To niemała odpowiedzialność i nie chciałabym się
      zawieść. Poza tym nie sugerowałam się żadnymi opiniami na temat biur podróży i
      tak po prostu oferta Scan Holiday wydała mi się ok.
      A co do komarów to mam pytanie czy na nie działają nasze, polskie specyfiki, bo
      jeżeli tak to można zabrać coś ze sobą z Polski.
      Pozdrawiam
      Kropka
      • Gość: Aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.crowley.pl 17.08.04, 17:09
        Lece z Warszawy, na 2 tygodnie; co do komarow - Sebo pisal, ze nie ma, ale na
        wszelki wypadek trzeba cos wziac..

ja sie nastawiam, ze bedzie fajnie, pewnie sie spotkamy! pozdrawiam, Aga
    • Gość: Anka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.crowley.pl 17.08.04, 17:12
      czy okolica hotelu jest glosna? tj. pisales cos o ulicy przed hotelem?? i masz
      jeszcze jakies wskazowki, co np warto wziac??
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.04, 22:47
        Okolica jest cicha, wieczorem ruch ustaje i naprawde jest fajnie. Na dachu
        hotelu jest bar - polecam. Wziąść trzeba uśmiech i przez dwa tygodnie luz i
        odpoczynek. Moge powiedziec co warto zwiedzić.
        • Gość: aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 08:25
          Sebo - wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi!! To, ze trzeba usmiech i luz to
          wiadomo;-). To napisz jeszcze co warto zwiedzac! Dzieki
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.08.04, 10:28
            Wiel wspaniałych miejsc jest na Krecie. Zacznę od plaż. Oczywiście w Rethymno
            sa plaże całkiem w miare, ale prawdziwe dopiero zaczynaja się w całkiem innych
            miejscach. Jezeli bedziesz miała auto do dyspozycji to wystarczy wyjechac 2-3
            km i byc na dzikich plażach - te sa najmniej komercyjne i moim zdaniem
            najfajniejsze. Jeżeli chodzi o atrakcje to po drugiej stronie wyspy plaża
            Elafonisi nad morzem Libijski - zimniejszym niz Kreteńskie, ale czystszym z
            pieknymi plażami i różowym piaskiem. Nastepnie Falasarna ( bok Krety pd-zach)
            Palża wydmowa, wieje bardzo, ale jest cudowna. Ponadtoplaz Preveli ( tez po
            drugiej stronie od morza Libijskiego) w tym miejscu wpada słodka rzeka do
            morza. Warto wziąć ze sobą okulary i rurke do nurkowani, pod wodą tez jest
            cudownie kolorowo - piekne rybki. Poza tym Knossos - labirynt Minotaura i pałac
            Minosa to moim zdaniem trzeba zaliczyć oraz jaskinie w górach- w sumie jak sie
            pogada w wypozyczalni aut, żeby pokazali co mozna zwiedzac zaznacza
            najważniejsze punkty na mapie. Aha - jadyne jezioro na Krecie którym zyja
            żółwie.
    • Gość: aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 22:35
      sebo, jeszcze pytanko - czy jest w hotelu stol do ping-ponga:-)? takie pytanko
      nietypowe;-). I dzieki za odpowiedzi!
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.04, 22:45
        Komarów nie ma, są cykady - ale daja czadu!
        Stołu do ping ponga nie widziałem, ale po sniadaniu wychodzilismy i wracalismy
        na obiadokolacje i znów wychodziliśmy i wracalismy późno. Potem łożeczko i tak
        przez dwa tygodnie. Nie chodziłem za bardzo po hotelu, ba, tylko raz byłem na
        basenie w ciagu dnia i to pewnie dlatego, że wychodziłem z pokoju i miałem
        basen.
        • Gość: Clarins Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.04, 16:05
          Sebastianie - mam jeszcze jedno małe pytanie: Czy w Rethymno jest jakiś większy
          market, w którym można taniej np. napoje kupić? Na mapie i w przewodniku
          Pascala nie ma takiej informacji, a jednocześnie podano, że Rethymno liczy ok.
          20 tys. mieszkańców, czyli teoretycznie market powinien być.
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.08.04, 17:09
            jest - nazywa sie in.ka - jest bardzo blisko plaży miejskiej
            • gale Re: kreta-macaris właśnie wróciłem 20.08.04, 09:38
              Marketow IN.KA jest duzo, z pewnoscia ten przy plazy nie jest jedyny, wiec nie
              bedzie problemow z kupnem jedzenia czy napojow w przyzwoitych cenach.

Milego,
    • Gość: Kropka Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 07:17
      Napisz mi Sebastianie czy warto brać jakiś cieplejsze okrycie np. na wieczór
      (bluzę lub kurtkę)? Nie marnowałabym miejsca w torbie.
      Podobno z Rethymnonu tez wypływają promy na Santorini. Czy wiesz coś na ten
      temat i jakie są ceny promu z Rethymnonu ( a może jest i wodolot )?
      • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.04, 07:59
        To prawda, wypływaja, cos tam na mówiła rezydentka, ale w efekcie sie nie
        zdecydowliśmy, wycieczka jest całodniowa - płynie sie około 4 godzin w jedną
        strone , a koszt od 2 osób wynosi około 100 E. Na promie jest około 1000 osób.
        Ja miałem cos cieplejszego i przeleżało przez 2 tygodnie w szafce.
        • Gość: aga Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.04, 21:10
          sebo, czy kontakty elektryczne w hotelu sa takie jak w Polsce? czy potrzebna
          jest taka "wtyczka"?
          • Gość: sebo Re: kreta-macaris właśnie wróciłem IP: *.core.lanet.net.pl 22.08.04, 14:21
            są takie same

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka