Dodaj do ulubionych

SANTORINI CZY KRETA ????

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.04.02, 19:18
Planując wyjazd na Kretę wpadła mi w ręce dosyć ciekawa oferta wczasów na
Santorini. Będę wdzięczna za rady na którą z wysp się zdecydować. Na forum
znalazłam mnóstwo informacji o Krecie natomiast niewiele nt. Santorini. Z góry
dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: erti Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.02, 23:03
      Bylismy 2 lata temu na Santorini w miejscowosci Oia na szczycie Klifu. Trudno
      po pobycie na Thirze zadowolic się następnym urlopem... Radzę wam zostawic
      Santorini na koniec ... To wyspa dla koneserów widoków , jest tam wielu
      Japonczyków i ludzi pragnących spokoju i cykladzkiej architektury.
      Hotele do 30 pokojów - gdzie na świecie oprócz greckich-małych wysp można
      łyknąć śródziemnomorskich klimatów...bez tłumów i hałasu..?
      Santorin ist eine Superinsel!!!!!!!!
      • yodav Re: SANTORINI CZY KRETA ???? 02.04.02, 14:53
        Zdecydowanie Kreta. Jest co zwiedzać. I zawsze można zrobić wypad na Santorini,
        która przecież jest malutką (choć przeuroczą) wysepką.
        • Gość: Marta Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 02.04.02, 21:18
          Ja również doradzam Kretę.Ładniejsze plaże,trochę chłodniej, więcej do
          zwiedzania i zobaczenia.Z Krety przecież można popłynąć promem na Santorini - i
          wszystko zwiedzić w jeden dzień- to taka malutka wyspa.Pozatym na Santorini są
          brzydsze plaże-czarne,wulkaniczne.
    • Gość: lo Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.acn.waw.pl 02.04.02, 22:25
      To zależy, na jak dlugo chcesz jechać. Jeśli tylko na tydzień - wybierz
      Santorini, jeśli na dłużej - Kretę. Santorini jest dużo mniejszą wyspą i jest
      tam trochę drożej. Ale miasteczko Oia, to jedno z piękniejszych miejsc na
      ziemi, jakie widziałam, a podróżuję dość dużo. Rację ma ktoś z przedmówców, że
      po zobaczeniu Oi, wszystko inne będzie Ci się wydawalo brzydsze. Nie ma w tym
      cienia przesady. To białe miasto uczepione klifu nad lazurową wodą i podobno
      najpiękniejsze na świecie zachody słońca zapierają dech piersiach. Jeśli
      będziesz na Krecie, to wygospodaruj trochę czasu na wypad na Santorini.
      Najlepiej nie kupować tej wycieczki w biurze podróży, tylko zrobić to na własną
      rękę. Biura podróży za bardzo wygórowaną kwotę transportują turystów powolnym
      statkiem. Prawie cały dzień upływa na morzu, a na zwiedzanie Santorini zostaje
      mało czasu. Lepiej kupić sobie bilet na szybki wodolot. Można też na Santorini
      zanocować, chociażby po to, by zobaczyć ten słynny zachód słońca w Oi.
      Życzę wielu wrażeń.
    • Gość: Aneta Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.qdnet.pl 03.04.02, 13:34
      Ja byłam tydzień na Santorini i tydzień na Krecie. Uważam, że tydzień na
      pierwszej wyspie w zupełności wystarcza plus odpoczynek. Na Kretę tydzień - to
      zdecydowanie za mało. Cała Kreta - to minimum 2 tygodnie. Obie wyspy są boskie.
      Piękne widoki, klimat, jedzenie, przemili Grecy i w ogóle polecam - jak
      najbardziej - proponuję maj (gruga połowę lub wrzesień) i taniej i mniej
      turystów i nie mało ogromnego upału. Udanej podróży. Zakochasz się w cykladach,
      ja nabrałam ochody na inne greckie wyspy...
      • Gość: Malgosia Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.astercity.net 03.04.02, 14:18
        Kreta i Santorini to dwie wyspy całkiem różne, ale obie warte grzechu. Ja
        spędziłam moje wakacje na Krecie, a na Santorini wybrałam się na jednodniową
        wycieczkę. Kreta jest zdecydowanie ciekawsza, ale Santorini jest jedyna w
        swoim rodzaju. Jednak gdybym miała wybierać gdzie spędzić moje wakacje to
        wybrałambym jeszcze raz Kretę a Santorini odwiedziłabym jeszcze raz w ciągu
        jednego dnia. Serdecznie pozdrawiam :)))
        • Gość: JoP Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: 213.134.133.* 05.04.02, 08:53
          Trochę zdjęć z Santorini jest na:

www.turystyka.magazyn.pl/index.php3

"Atlantyda na Morzu Śródziemnym"

JoP
    • Gość: Maciek Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 15:51
      Czesc Gosiu
      Obywie wyspy sa bardzo piekne.
      Jesli moge Ci poradzic to wybierz Krete. Po pierwsze jest wieksza, co za tym
      idzie jest wiecej ciekawych rzeczy do ogladania. Jest tez tansza, wszystko maja
      na miejscu, a na Santorini wszystko musza dowiezc w zwiazku z tym jest duzo
      drozej. Santorinijest wyspa gdzie wszystko da sie zobaczyc w jeden dzien,a
      potem mozna sie nudzic. No chyba ze ktos sie nastawia tylko na plazowanie. I
      niestety na Santorini jest z tym problem. Jest tam malo plaz bo cala wyspa to
      jedna wielka skala. Jest malo plaz, ludzie siedza glownie na basenach. Jak
      bedziesz na Krecie to z Heraklionu organizowane sa wycieczki na Santorini. Sa
      dosyc drogie ale warto na jeden dzien pojechac i to zobaczyc.
      A wiec jesli zamierzasz cos zobaczyc a nie tylko plazowac to polecam Krete.
      milego wypoczynku
      Maciek
    • Gość: gosia Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.04.02, 18:49
      Bardzo dziękuję za rady, z tego co widzę to pozostanę przy wyjeździe na Kretę
      a na Santorini wybiorę się na jednodniową wycieczkę. Nie wiem tylko czy
      wykupić jakąś zorganizowaną wycieczkę czy lepiej zrganizować sobie samemu rejs
      na Santorini.
      Pozdrawienia G.
      • Gość: erti Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 23:44
        plazowanie na śantorini jest przyjemniejsze niz na Krecie , mieszkając w Oia
        jezdzilsmy autobusem ( jazda z emocjami po Klifie ) do płaskiej strony Santorini
        do Perissy i Kamari gdzie na pięknych drobnokamienistych -ciemnych plazach
        tłumu zero ( 2 połowa lipca ) a widoki piękne.Plażowanie - płaska strona wyspy
        wieczór i zachody slonca na Klifie - oto idealne rozwiązanie. Bylismy na S.
        7 interesujacych dni. Wycieczki na wyspe Thirassia i bezludny Wulkan Nea Kameni
        rajd Jeepem po wyspie, wykoppaliska archeo, plaza Red Beach nieopodal wykopalisk
        Thira z kolejką linową i portem , Immerovigli na szczycie Klifu, piękna wioska
        Pyrgos w srodku wyspy z jaszczurkami pod nogami, latarnia morska,i widoki w
        kazdym miejscu Santorini. I chyba lepsza bardziej kulturalna klientela niz
        gdzie indziej. Ceny wyższe góra 10-15 prozent. Za to mało turystów
      • Gość: Marta Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 06.04.02, 12:24
        Gość portalu: gosia napisał(a):

> Bardzo dziękuję za rady, z tego co widzę to pozostanę przy wyjeździe na Kretę
        > a na Santorini wybiorę się na jednodniową wycieczkę. Nie wiem tylko czy
        > wykupić jakąś zorganizowaną wycieczkę czy lepiej zrganizować sobie samemu rejs
        > na Santorini.
        > Pozdrawienia G.
        ---------------
        Nie wiem z jakim biurem podróży się wybierasz, ja byłam na Krecie ze Scan Holiday
        i z nimi również byłam na wycieczce fakultatywnej na Santorini..Polecam
        zorganizowane wycieczki na Santorini.Być może zapłacisz trochę drożej,ale
        będziesz się czuła bezpieczniej,pewniej i przy okazji dowiesz się czegoś
        ciekawego o wyspie.

• Gość: em Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.chomiczowka.net.pl 06.04.02, 20:03
          Zdecydowanie Santorini! Tej wyspy nie da się zobaczyć w jeden dzień, przegnają
          po Thirze i tyle. Dla mnie dużym plusem tej wysepki sa właśnie małe odległości
          i każdy wieczór możesz spędzić gdzie indziej i rzeczywiscie w pełni wykorzystać
          swój urlop( Na Krecie te odlgłości były dla mnie dużym utrudnieniem, większość
          czasu spędziłam w samochodzie).Warto na Santorini wynająć skuter i samemu
          odwiedzić niezamieszkałe wioski (te widoki...). Jeżeli jednak zdecydujesz się
          na Kretę to wykup wycieczkę na Santorini w Heraklionie (2,3 dniowa)- jest mniej
          więcej w cenie wycieczki jednodniowej oferowanej przez rezydentów.
          • Gość: atka Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.acn.waw.pl 08.04.02, 22:32
            Zdecydowanie na Santorini jeśli wybierasz się na tydzień. Będziesz miała trochę
            zwiedzania (warto wypożyczyć samochód, bo nie wszędzie dojedziesz autobusem, a
            jest tam kilka fantastycznych miejsc, o których nie ma słowa w przewodnikach),
            ale starczy też czasu na plażę. Jeśli chcesz jechać na dłużej, wybierz Kretę.
            Krety nie zwiedzisz w tydzień, tym bardziej, że pewnie będziesz chciała też
            trochę odpocząć. Mnie zwiedzenie Krety zajęło 2 razy po 2 tygodnie. Ale wiem,
            że ją naprawdę znam.
    • Gość: miko Re: SANTORINI CZY KRETA ???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.05.02, 17:12
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka