Dodaj do ulubionych

z Rodos na Simi

14.09.14, 18:21
Witam,

czy ktoś ma aktualne wiadomości na temat wycieczki z Rodos na Simi? Gdzie można wykupić samodzielnie rejs - poza biurem turystycznym? Nocleg mamy w Kiotari - czy port w Rodos jest jedynym miejscem, z którego pływają statki?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lue Re: z Rodos na Simi IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.14, 19:51
      Najlepiej bilet kupic w porcie Rodos /w czerwcu 16 euro w dwie strony/ Bez problemu mozna sobie poradzic .....na wyspie takze bez problemu ,bo to mala przesliczna wyspa .Jest CUDNA !!
      • magda_paw Re: z Rodos na Simi 16.09.14, 19:06
        dziękuję za podpowiedź. Cena kusząca, biorąc pod uwagę tę u rezydenta - ale czy promy kursują codziennie i czy np. akcja pt wstaję rano, jadę do Rodos, kupuję bilet i płynę ma sens - czy jest takie obłożenie, że nie ma szans z marszu się dostać? czy pod koniec września raczej nie ma problemu z miejscówkami?
        • Gość: lue Re: z Rodos na Simi IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.14, 19:31
          Nie wiem jak jest teraz ale w czerwcu byly 2 dni w tyg. kiedy mozna bylo wybrac sie na Simi ...Na miejscu wszystkiego sie dowiecie....A miejsc to raczej nie zabraknie /b.duze jednostki plywaja /Ja duzo info zebralam na stronie Wyspa Rodos na Facebooku....Milego pobytu !!!!
          • Gość: ad Re: z Rodos na Simi IP: *.158.216.232.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.09.14, 20:07
            Wykup wycieczkę za25€ w miejscowym biurze. Za 15 ósma masz transport do portu a po 18 zaraz po przypływie z Symi z powrotem. Wszystkie wycieczki są od 9 do 18. Cena na regularny prom z portu w Rodos wynosi 24€ do tego dochodzi bilet za autobus 6 € w jedna stronę. Sam rejs statkiem wycieczkowy m w tych samych godzinach kosztuje 22€ Oba promy cumuja ale przy różnych nabrzeża ch i z dworca trzeba kawałek iść. Na wycieczkowy autobusem podwioza pod sam prom.
            • kizil Re: z Rodos na Simi 26.09.14, 12:37
              bardziej opłaca się samemu wykupić wycieczkę w porcie rodos
              • soul01 Re: z Rodos na Simi 26.09.14, 16:20
                Ale do portu trzeba jakoś dojechać no nie? Chyba że ktos mieszka w jakimś kontenerze w porcie.
                • Gość: ktośkto był tam Re: z Rodos na Simi IP: 77.222.228.* 26.09.14, 21:03
                  soul01 po co tworzysz problem? Ja sam zorganizowałem sobie taką wycieczkę, wyszlo taniej to normalne. Wypozyczone miałem autko i z Kolymbii rano przyjechałem, zaparkowałem na tzw. dzikim parkingu, wporcie bilety kupiłem i jeszcze czekałem na prom tzw. szybki bo anes płynie zbyt wolno...
                  • deoand Re: z Rodos na Simi 26.09.14, 21:11
                    A po drugiej stronie wyspy w klasztorze byłes i olejki cudowne przywiozłes czy tylko sama Simi ?
                    • aseretka Re: z Rodos na Simi 26.09.14, 21:33
                      Deo, prom przepływa też na drugą stronę wyspy Simi, do klasztoru w Panormitis.
                      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,152818614.html
                      Co prawda olejków cudownych nie przywiozłam, ale rejs załatwiłam samodzielnie w porcie w Rodos. Ale warto było wydać po te 20 euro na osobę (dojazd do portu w Rodos z Faliraki i z powrotem 4,40 euro + rejs 16 euro) i zwiedzać samodzielnie wysepkę.
                      Z tego, co wiem, na Simi oprócz promu na wyspę organizowane są też rejsy mniejszymi jednostkami pływającymi. Jaka jednak jest cena, nie sprawdzałam. M<ożna wykupić nie tylki w porcie Mandraki w Rodos, ale też i np. w Faliraki. Przypuszczam, że w innych miasteczkach Rodos rózwnież takie rejsy są dostępne.
                      • deoand Re: z Rodos na Simi 26.09.14, 21:56
                        Olejki cudowne zdrowotne - dają własnie w owym klasztorze w Panormitis - nigdy nie zapamietam tych greckich nazw - tylko trzeba zapalic swieczkę i dac na ofiare i olejek twój . Kto wie kiedy sie przyda a Grecy organizuja tam pielgrzymki w intencjach zdrowotnych i bodaj prosząc o potomstwo . Wycieczka z Rainbowa to bodaj 40 Euro z Kremasti więc samodzielnie to rzeczywiscie duzo taniej .
                    • Gość: ktoś kto tam był Re: z Rodos na Simi IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.09.14, 10:26
                      oczywiście że prom dopływa do tych dwóch miejsc, najpierw byłem w Panormitis a później prom dopływa do miasteczka Symi... jest sporo czasu jeszcze na "wałęzanie" sie i zwiedzanie , ogladanie z góry miasteczka a widoki superowe. Pozdrawiam. Acha no ja jednak olejków nie przywiozłem :)
                      • deoand Re: z Rodos na Simi 27.09.14, 11:18
                        A wirus Ebola nadchodzi a wystarczyło 1 euro i po sprawie a teraz ..... no - no dopiero próbują szczepionkę na ochotnikach ...

Generalnie to nie ma znaczenia czy pojedziesz samemu czy z wycieczką - wyspa jest warta zobaczenia jako przerywnik między opalaniem a piciem piwa czy wina w hotelu w ramach all inclussive . Uwaga dotyczaca gabek z Simi gdzie ponoc dwie rodziny zajmuja sie poławianiem gabek i te z głebin sa ponoc najlepsze . Gabki sa drogie ok 20 -30 Euro a bywaja droższe jak sa oczywiscie wieksze- te za 6 Euro to ponoc sztuczne podróbki . Jedna za 19 Euro kupiłem bo ponoc dostalismy rabat z uwagi na nasza pania pilot z wezyra , która akurat prowadzoła grupe mimo , ze ja byłem z rainbow ... Zobaczymy jak długo gąbka wytrzyma ...... taka prawdziwa gąbka z Tunezji wytrzymała chyba z 5 lat - najpierw trzeba sie do naturalnej gabki przyzwyczaic bo piekna to ona nie jest ale potem tylko naturalna gabka .

• Gość: ani Re: z Rodos na Simi IP: *.home.otenet.gr 29.09.14, 20:54
      Byliśmy na Simi w zeszłym roku, wyspa jest piękna. Płynęliśmy statkiem z portu liniami Dodekanisos Seaways. Statek bardzo duży i szybko byliśmy na miejscu. Bilet kosztował 15€ od osoby (poniedziałek).
      • deoand Re: z Rodos na Simi 30.09.14, 22:45
        Skoro już wiemy jak dostać sie na Simi a sposobów jak widać z dyskusji jest kilka to parę zdjęć z Simi oraz sklep z naturalnymi gąbkami - może ktoś kupi a może nie - kwestia gustu i podejścia .

fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gf/ec/3gbx/aDVDPKZVSatzRda59A.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gf/ec/3gbx/smPsHaC2YHoCdDO3qA.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gf/ec/3gbx/bzSNTeB7TYKb55K1DA.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gf/ec/3gbx/GJ10RQZoZ5s59iEPAA.jpg
        • deoand Re: z Rodos na Simi 30.09.14, 22:53
          Eeee no -Nic z tego nie wyszło = licho wie dlaczego nie pokazał sie normalny obrazek - trudno .
          • deoand Re: z Rodos na Simi 01.10.14, 11:46
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3717975,5,1,75817,WP-20140913-014.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3717974,5,3,75817,WP-20140913-011.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3717973,5,4,75817,WP-20140913-010.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3717976,5,2,75817,WP-20140913-013.html

No spróbowałem jeszcze raz pokazać i wyspe Simi i sklep z gąbkami , o którym pisałem wczesniej .jak teraz nic nie bedzie widoczne to niech moderator wyrzuci wszystkie te moje ostatnie posty a jak sie uda to tylko te poprzednie . pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka