Dodaj do ulubionych

Skopelos czy Korfu

17.10.14, 21:09
Od jakiegoś czasu możemy już zapoznać się z ofertami biur podróży na sezon letni. Zdecydowałam się na Grecję, wpadła mi też w oko wysepka Skopelos, w ofercie RT. Sporo czytałam, wiem, że jest zielona, nieduża, spokojna. Moim drugim wyborem jest Korfu- spotkałam się także z wieloma pozytywnymi opiniami na jej temat i tutaj biorę pod uwagę hotel Aeolos beach resort. Zdaję sobie sprawę, że Skopelos nie jest zbyt popularnym miejscem wypoczynku, ale może ktoś ma jakieś doświadczenia z nią związane ? Będę tym bardziej wdzięczna za odniesienie się również do Korfu. Z góry dziękuję za odpowiedź, Joanna.
Obserwuj wątek
    • agular31 Re: Skopelos czy Korfu 17.10.14, 22:50
      Ja również zastanawiam się nad Skopelos i Korfu. Szkoda ze Skopelos ma wylot z Wawy bliżej mi do Poznania. Czekam jeszcze za wszystkimi ofertami biur. Widze ,że częściowo grecos wystartował. Ceny w sezonie wysokie.
      • Gość: Thoran Re: Skopelos czy Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.17, 19:59
        Ja wybrałam się na Skopelos, mimo już powtarzanego wielokrotnie planu na to, żeby wziać odwyk od Grecji....a jednak, ponownie:) Jednocześnie byłam też na Korfu i serio, trudno porównać te wyspy, powiedziałabym, że jesli komus zalezy na tym, żeby bylo taniej, to Korfu. Na mniejszych tłumach w sezonie: Skopelos. Widoki, dostep do plaż - to sprawa indywidualna, wszedzie można znaleźć pieknie polozony hotelik i znaleźć urokliwe zakątki na wyspach. Ale jednak Skopelos potrafi byc tutaj fenomenalne. Dlaczego mało znane? Mysle, ze to czysty marketing. Bo niewiele osob, z ktorymi o tym rozmawiam, a ktore sa wlski, kojarza tę wyspę. Mimo to Korfu poszło na pierwszy rzut ze wzgledu na wieksza roznorodnosc atrakcji, ktore tam sa, a moje pierwsze wakacje mialy byc jednak dluzsze niz te na Skopelos. I plusem na początek były dla mnie wycieczki objazdowe po wyspie organizowane autokarem po Korfu przez Polaków. Skopelos na krócej. Plaża w Acharavi kamienista.
    • andrzejdz1 Re: Skopelos czy Korfu 17.10.14, 22:54
      To ,ze nie jest popularnym miejscem wypoczynku to sam plus.Co do hoteli to nie wypowiem się. Przy wyborze w/g mnie to tylko Skopelos.Tak samo zielona jak Korfu ale taka...inna. Byłem na obu i ..najbardziej podobała mi sie Alonisios .Skopelos robi się bardziej komercyjna wyspą w przeciwienstwie do Skiathos ,która jest uważana za perełkę Sporadów. Co do cen to zawsze tam gdzie nie ma kombinatu turystycznego są one wyższe.
    • joanna-wawa1 Re: Skopelos czy Korfu 17.10.14, 23:48
      Dziekuje za opinię. Mi tez Skopelos wydaje sie mimo wszystko bardziej "autentyczna" niż Korfu, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przeglądałam ofertę dodatkowych wycieczek i bardzo spodobał mi sie rejs na wyspę antipaxos. Moze to dziwne pytanie, ale czy na Skopelos tez mam szanse na takie widoki np podczas rejsu na Alonissos ?
      • 82piterek Re: Skopelos czy Korfu 18.10.14, 00:37
        Wybierz... Skiathos;) Skopelos, jeszcze nie tak znana jak Korfu, jak oglądałaś Mamma Mia to na Skopelos kręcono część filmu, m.in Kościółek Agios Ioannis. Minusem wyspy może być mała ilość plaż piaszczystych, w przeciwieństwie do sąsiedniej Skiathos.
        • kriti17 Re: Skopelos czy Korfu 18.10.14, 08:44
          A ja już wybrałam i zarezerwowałam Skopelos z RT. To była szybka decyzja :) Teraz wybieramy wczasy z dziećmi i tu już jest większy problem
          • joanna-wawa1 Re: Skopelos czy Korfu 18.10.14, 09:36
            A na jaki hotel zdecydowałaś się ? rozważam Blue green bay- robi dobre wrażenie, ale jest też kilka kwestii co do których mam wątpliwości.
            • kriti17 Re: Skopelos czy Korfu 18.10.14, 10:17
              Na Blue Green Bay/Blue Suites w Panormos. Opinie ma dobre, a do tego jest położony tuż przy samej plaży w ładnej zatoce więc będzie można popływać rano :) a do tego jeszcze piękny widok. W tym roku byliśmy bez dzieci na Kefalonii, zwiedziliśmy plaże, zatoczki i leniuchowaliśmy. W hotelu brakowało nam jednak morza i plaży właśnie tak na "wyciągnięcie ręki".
              • anetad69 Re: Skopelos czy Korfu 19.10.14, 16:35
                Choć do Grecji wybieramy się pierwszy raz - nasza decyzja była podobna : ledwo w RT ukazało się Lato2015 - uwagę zwróciła wyspa Skopelos - pierwsza myśl, pierwszy termin, pierwszy hotel Blue Green Bay - zaklepane , zaliczka wpłacona . A potem do google - czy decyzja słuszna ??? Hotel malutki, pięknie położony , mam nadzieję, że mimo wczesnego terminu woda w zatoczce będzie w mierę ciepła. Szkoda tylko , że Koścółek Ag.Ioannis po drugiej stronie wyspy, a i tak chcę tam jakoś dotrzeć. Dzień drugi - na 30.05 - hotel sprzedany - więc decyzja była słuszna. Pozdrawiam wszystkich.
              • Gość: Joanna Re: Skopelos czy Korfu IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.15, 10:41
                Pierwsza grupa turystów już wypoczywa na Skopelos. Myślę, że sporo osób będzie wdzięcznych za wszelkie opinie i rady po powrocie.
                • st1956 Re: Skopelos czy Korfu 03.06.15, 11:00
                  Też lecę na Skopelos 6 czerwca- hotel Rigas , życzę udanych wakacji.
    • joanna-wawa1 Re: Skopelos czy Korfu 19.10.14, 17:50
      W pierwszej chwili też mnie oczarował, ale teraz nachodzą mnie wątpliwości: gdzieś czytałam, że muzyka z baru może być uciążliwa ponieważ gra praktycznie cały dzień. Poza tym, zastanawiam się czy przy tak małym hotelu i braku atrakcji w bezpośredniej okolicy nie będzie jednak trochę nudno. Mam także wątpliwości co do wyżywienia tj. lunchu ale nie wykluczam, że także zdecyduję się na ten hotel.
      • anetad69 Re: Skopelos czy Korfu 19.10.14, 18:02
        O lunchu też pomyślałam , ale tylko przez chwilkę. Położenie tuż przy plaży, błogie lenistwo , bezpłatny serwis plażowy ( napoje i leżaki ) wzięły górę. Mam nadzieję , że będą jakieś wycieczki lokalne - np wyspa Skhiatos , rejs wokół wyspy itp . Aby co 2-dzień przeplatać z lenistwem : ) . A lunch - zawsze można spróbować coś lokalnego .
        • kriti17 Re: Skopelos czy Korfu 19.10.14, 18:12
          My jedziemy pod koniec sierpnia więc woda w morzu będzie cieplutka.Chcemy trochę pozwiedzać wyspę we własnym zakresie, może popłynąć na Skiathos , no i oczywiście leniuchować. Myślę, ze muzyka nie będzie taka straszna, byle nie tak jak w hotelach molochach np. w Turcji gdzie z uwagi na infrastrukturę jeździmy z dziećmi, to damy radę.
          • Gość: Kika Re: Skopelos czy Korfu IP: 37.8.206.* 27.10.14, 14:31
            Zwiedziłam już kilka wysp greckich, ale ciągle mam niedosyt. W tym roku jedziemy na Skopelos. A jeśli chodzi o wyspę Korfu to ostrzegam: tam szaleją komary!!!! Jest to bardzo piękna, zielona wyspa, bardzo urozmaicona, drogi wąskie, ze spadkiem nawet 30%. Jazda tymi drogami mrozi krew w żyłach!
            Tylko nie dało się posiedzieć wieczorami, bo te komary nie dawały żyć! Podczas powrotu z wakacji widziałam na lotnisku dzieciaczki z okropnie pogryzionymi buziami.
            • joanna-wawa1 Re: Skopelos czy Korfu 27.10.14, 21:12
              Ja rownież po dosyć długim namyśle zdecydowałam sie na Skopelos- wyspa wydaje sie jeszcze stosunkowo nie zepsuta masową turystyką, a im wiecej o niej czytam tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze to dobry wybór na wakacje w Grecji,
              • dani.el76 Re: Skopelos czy Korfu 01.12.14, 14:50
                My również wybieramy się na Skopelos z RT do hotelu Dolphi. Byliśmy Już na Korfu i bardzo miło wspominamy zwłaszcza rejs statkiem na Antipaxos . Mamy nadzieję, że na Skopelos czekają nas podobne atrakcję.
    • Gość: miłka Re: Skopelos czy Korfu IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.14, 17:54
      Jeśli możecie napisać ile kosztował Was pobyt w hotelu Blue Green Bay, w jakim terminie i czy z wyżywienie to bardzo proszę:-)
      Nie ma go już w sprzedaży i zastanawiam się czy brać to co zostało (a nie za bardzo mi pasują te hotele) czy odłożyć wyjazd na Skopelos na następny rok.
      • kriti17 Re: Skopelos czy Korfu 04.12.14, 12:13
        2 osoby ok. 4500 od 29.08.2015, 1 tydz, ALL light
        • Gość: miła Re: Skopelos czy Korfu IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.14, 22:35
          dzięki za odpowiedź:-)
    • Gość: marek Re: Skopelos czy Korfu IP: 213.158.223.* 09.12.14, 12:20
      To jeszcze o plaze: gdzie są ładniejsze, i położone w pobliżu miasteczek , nie na kompletnym odludziu?

Czy na Korfu w Acharavi jest plaża piaszczysta ( zdjęcia google mówią ze nie, oferty biur podrózy ze tak)
      Czy to prawda ze na Skiatos szczególnie w okolicy jeziora jest plaga komarów i os?
      • dani.el76 Re: Skopelos czy Korfu 09.12.14, 22:54
        jeśli dobrze pamiętam to w Acharavi na Korfu plaża była kamienista
        • Gość: Seweryn Re: Skopelos czy Korfu IP: *.devs.futuro.pl 09.01.15, 16:48
          polecam nasza strone o Grecji - nie ma tam nic o Skopelos bo dopiero tam jedziemy w te wakacje, ale o Korfu duzo znajdziecie naszewielkiegreckiewakacje.weebly.com/
    • Gość: margo Re: Skopelos czy Korfu IP: *.rzeszow.mm.pl 10.01.15, 18:44
      a ja wybrałam hotel Rigas z RT. do plazy 350 m, animacje dla dzieci.
      • Gość: st1956 Re: Skopelos czy Korfu IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.15, 18:48
        Ja też , wylatuję 6 czerwca.
      • Gość: doblo Re: Skopelos czy Korfu IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.15, 22:09
        Kiedy się wybieracie do rigas-a
        • Gość: st1956 Re: Skopelos czy Korfu IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.15, 23:32
          6 czerwca
          • magdaborzym Re: Skopelos czy Korfu 26.05.15, 12:25
            my też:) 6.06 ale hotel elios
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka