77zbyszek 10.01.15, 18:49 Proszę o informacje jaka jest pogoda na Cyprze w pazdzierniku czy warto tam jechać o tej porze czy jest co zwiedzać, wybieram się na dwa tygodnie w pazdzierniku 2015 każda informacje bedzię dla mnie bardzo cenna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Cypr w pazdzierniku 10.01.15, 21:26 Jeszcze nie byłam na Cyprze, ale wydaje mi się, że październik powinien być OK. Średnia temperatura ok. 25°C . Od czerwca do listopada temperatura wody na otwartym morzu wynosi podobno ponad 22°C. A zwiedzać też jest tam co... :) Wystarczy przejrzeć strony internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
77zbyszek Re: Cypr w pazdzierniku 10.01.15, 21:56 Dzięki przeglądam strony internetowe i wypowiedzi są nie jedno znaczne może odezwie się ktoś kto był w tym terminie na Cyprze. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr w pazdzierniku 10.01.15, 22:09 Byłem we wrzesniu i ... było za gorąco. Październik w związku z tym to idealny miesiąc, 28 stopni, 25 woda, 3 dni deszczowe na cały miesiąc (tyle ma Tunezja w sierpniu), 9 godzin słońca na 11 i pół godzinny dzień :) Również ktoś znajomy był pod koniec września. Tak więc pogoda w październiku jest ok. Z tą niejodoznacznością - Cypr jest trochę za drogi. Ale powiem tak - od czerwca do wrzesnia jest za drogi i za gorący. Maj i październik to idealne miesiące. Powinno byc też własnie taniej. Pafos jest fajne - są tam małe ale dobre i piaszczyste plaże, czyste i ciepłe morze, Park Arheologiczny, Grobowce Krolewskie - niezłe, te różne kościółki, zwłaszcza cerkwie - ładnie to wygląda, ścieżka rowerowa wzdłuż całego wybrzeża - też fajna sprawa. Oprócz plaży w centrum (k/hot. Aloe) - fajna plaża Geroskopiou, za hotelem Louis Phateon, czyli najbardziej na wschód miasta, warto też na Coral Bay - autobusem 15 km na pn.-zach. Ale Cypr to nie tylko plaże i morze (choć polecam tez statek - Błekitna Laguna). Warto do Kyrenii i Nikozji, można rozważyć też inne wycieczki (Famagusta czy góry Troodos). Niestety nie jest az tak klimatycznie jak na wyspach greckich ale jakby nieco lepiej z kolei z infrastrukturą, czystością, jakością. Niemniej jednak tę greckość się też czuje - kuchnia, arhitektura itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiakk Re: Cypr w pazdzierniku 10.01.15, 23:36 Ze stwierdzeniem, że Cypr jest drogi to ja już mogę teraz nieco polemizowąć ;) Nie wiem jak jest w sezonie bo nie byłam i sie nie wybieram, ale bylam na Cyprze (Larnaka) teraz, w okresie 27 - 30 grudnia, bo jak część z Was wie miałam tam pod Larnaką wielkie greckie wesele :) Podkreślam: greckie - cypryjskie są ponoć mizerne. Cenowo (w tawernach, kafeteriach, sklepikach itp miejscach ) nie stwierdziłam żadnych odstępstw od cen ateńskich, a w Atenach to ja bywam 3- 4 razy w roku po kilka/kilkanaście dni i ceny mam opanowane. Myślę, że ten czas kiedy Cypr był drogi już minął, albo odwrotnie: na skutek tego, że Grecja stała się droga (a stała się na przestrzeni ostatnich 25 lat - od tylu tam jeżdże) stąd Cypr "staniał" :) W okresie kiedy byłam pogoda była bajkowa: 22 stopnie i grzejące słońce (spacery spokojnei s krótkimi rękawami) stąd ludzie już o 9-tej rano rozkładali się na plazy na leżakach w kostiumach kąpielowych i pływali w morzu. Ja, zmarżlak, siadywałam na plaży w ogródku kafeterii i popijałam zimną fredo cafe... Bosz... nie do uwierzenia: kilka dni temu! Tambylcy mówią, że styczeń i luty pogodowo są fatalne - reszta? Bez zarzutu :) Co mi przyszkadzalo, już tak przy okazji, w Larnace? A to, że karty w tawernach/ kafeteriach i wystawione przed lokale takie reklamy ze zdjęciami co można zjeść - są w dwóch języka: angielskim i rosyjskim. Tam [w Larnace} tak naprawdę te dwa języki funkcjonują :( Dla mnie, wielkiego Grekomaniaka, to ból nieziemski... :( Pogodowo, jeśli myśleć o październiku, w ogóle bym nie miałą żadnych obaw :) Serdeczności i dobrych wakacji - ja zostaję jednak przy swoich greckich wysepkach, które ubóstwiam <3 Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr w pazdzierniku 10.01.15, 23:59 Jest drogi jeśli chodzi o wyjazdy i hotele (ale tylko VI-IX). Zima to nawet taniocha. Wprowadzenie euro na Cyprze i na Malcie sprawiło że kraje te stały się tansze - wymusiło to porownywanie cen z Grecją czy Wlochami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitunia a Cypr w lutym? IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.15, 15:57 Witam, pierwsza polowa lutego planujemy skorzystać z last minute na Cypr. Moje może banalne pytanie ale jaka w tym okresie jest pogoda, temperatury? Znajomi (tacy co nie byli) twierdza ze to bez sensu bo będzie zimno i deszczowo. Z tego co wyczytałam temperatury są około 18 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiakk Re: a Cypr w lutym? 11.01.15, 16:32 Bliska mi Dusza zamieszkała na Cyprze mówiła mi teraz właśnie (pod koniec grudnia), że nadchodzi najgorszy pogodowo czas (styczeń i luty) i że będzie zimno. Zpaytałam oczywiście co oznacza dla Niej "zimno" bo z pewnościa inaczej już je pojmujemy i usłyszałam, że 14 może stopni, deszcze i wiatry. Ja jestem w takiej grupie cypryjskiej na Facebooku i w tym tygodniu ktoś tam nadawał o temperaturach rzędu około 2 stopni w miejscowościach nadmorskich... To przy tamtejszym silnym wietrze (a żartobliwie dodaje się, że co lżejsi winni włożyć cegły do kieszeni) musi być koszmarne :( Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: a Cypr w lutym? 16.01.15, 08:44 W zeszłym roku w 3-cim tygodniu stycznia było powyżej 20 stopni i cały czas słońce. Ja byłam od 26-go stycznia przez tydzień i było przyjemnie ciepło, rano i wieczorem chodziłam w bluzie, w dzień (poza górami Troodos, oczywiście) nawet z krótkimi rękawkami. Dwa dni pochmurne, wszystkie w granicach 18-20 stopni. W marcu też byłam i z kolei mieliśmy ok. 30 stopni, aczkolwiek nie codziennie. Ale podobno bywa różnie w różnych latach. Zapraszam do poczytania relacji, link poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: a Cypr w lutym? 16.01.15, 09:18 W zimie na Cyprze bywa tez zimno. W grudniu 2013 r. podczas meczu Apollon Limassol - Legia padał śnieg. Początek 2015 był zimniejszy niż w Polsce. 10 stycznia we Wrocławiu było +16, w Larnace +11, a w nocy przymrozek -1. Natomiast el_ka_l bardziej zwiedzała, a zima jest lepsza na zwiedzanie bo: 1) nie ma upałów, 2) hotel na tydzień w zimie na Cyprze ( np. terminy typu 10.12., 10.01.) w last kosztuje 1.000, w lecie na 2 tygodnie - 4.000. 3) we wrześniu na przykład Płw. Akamas mnie zawiódł (kolory - wszystko spalone słońcem), na pewno wiosną jest bardziej zielono po zimowych ulewach. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: a Cypr w lutym? 16.01.15, 09:40 W ogóle rejony Morza Śródziemnego są ladniejsze na wiosnę, niż pod koniec lata. Jeszcze w czerwcu to jakoś wygląda, potem żółknie i wysycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: a Cypr w lutym? IP: *.coner.3s.pl 04.02.15, 20:06 a czy mogłabym prosić o informację, jaką linią chcecie lecieć/ lecicie? szukam właśnie taniego przelotu na Cypr w najbliższym czasie. kolega już tam jest i twierdzi, że aktualnie za dnia 25 stopni, w nocy 15. Odpowiedz Link Zgłoś
el_ka_l Re: a Cypr w lutym? 04.02.15, 20:33 Ja tu właśnie jestem i potwierdzam - jest cieplutko, sloneczmie, ponad 20 stopni, tylko lekki wiaterek. A lecialam z Itaką z last minute. Teraz jest niestety drozej, ja placilam 1149 za przelot i hotel z HB Odpowiedz Link Zgłoś
lea.00 Re: a Cypr w lutym? 05.02.15, 13:38 my też lecimy z Itaką ale bedziemy w niedziele :) napisz prosze jakie prognozy sa na prszysly tydzien :) za info dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franka Re: a Cypr w lutym? IP: *.centertel.pl 09.02.15, 10:16 Witam, 15 lutego lecimy na Cypr do miasta pafos. Bardzo proszę o informację o aktualnej pogodzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sebekbiker Re: a Cypr w lutym? 13.02.15, 15:43 My też wylatujemy w niedzielę z Warszawy do Pafos. Ten tydzień non stop padało ale od 16 ma być piękna pogoda przez cały tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
77zbyszek Re: Cypr w pazdzierniku 11.01.15, 19:36 Dzieki za informacje upewniłem sie ze obrałem dobry kierunek na wakacje w pazdzierniku . Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr w pazdzierniku 11.01.15, 21:01 1. 77zbyszek - w październiku z szeroko rozumianych wysp greckich Cypr jest bezkonkurencyjny pogodowo, ma 80% słońca, Rodos 70%, Kreta 60%. Jeśli Cypr byłby dla Ciebie za drogi bądź nie byłoby wylotow z lotnisk lokalnych to rozważ Alanyę, podobny klimat. 2. pitunia - na luty jednak poleciłbym Kanary (południowe części wysp) bądź Maroko - Agadir. Na Cyprze w lutym jest 17-18 stopni i 60% czasu jest slonecznie. To oznacza 6 i pół godziny słońca na 11-godzinny dzień, a w klimacie śródziemnomorskim może to oznaczać przy pobycie 11 dni - 6-7 dni bezchmurnych i 4-5 dni calkowicie zachmurzonych. W Agadirze jest 21 stopni i 75% czasu słonecznie (dzień trwa 11 godzin i średnio 8 godzin jest słonecznie a przy tamtejszej specyfice klimatu oznacza to zwykle codziennie po prostu 8 godzin słońca). Odpowiedz Link Zgłoś
77zbyszek Re: Cypr w pazdzierniku 12.01.15, 19:59 Dzięki za informacje jeszcze prośba o pomoc w wybraniu dobrego hotelu i dobrej miejscowości żeby można dobrze wypocząć bo wycieczki fakultatywne to chyba będą z każdego miejsca dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr w pazdzierniku 13.01.15, 09:53 Tylko Paphos. Bo Limassol i Larnaca to miasto blokowisk, Ayia Napa - imprezownia, inne - zwykle dziury. A Paphos z promenadą, parkiem czy grobowcami jest chyba najbardziej klimatyczne i w miarę jest co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
77zbyszek Re: Cypr w pazdzierniku 13.01.15, 19:10 Dzięki będę zamawiał bo do 20 stycznia są upusty ok.30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am42 A kwiecien? IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.15, 21:19 mysle o Wielkanocy na Cyprze, jaka jest temperatura wody, interesuje mnie osobiste doswiadczenie czy da sie wejsc do wody w miare bez stresowo, portale z temperatura wody i powietrza przegladalam ale chce sie dowiedziec od kogos kto byl w tym czsie Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: A kwiecien? 08.02.15, 16:23 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17376838.html#MTstream Proponuję zignorować Cypr. Cymbały nie rozumieją że wspierając Rosję - zachowują się tak jakby popierali inwazję na Cypr północny., Odpowiedz Link Zgłoś
cyprusss2 Re: A kwiecien? 14.03.15, 08:26 Kupilem wycieczke na 3 os na cypr w czwartek o 12 na niedziele za 4 tys zl a godzine pozniej ten zestaw byl po 2 900 zl Czuje sie oszukany na 1 000 zl Wieczorem juz nie bylo miejsc. Rok temu w marcu bylo podobnie W itace mozna kupic tanio w okolicach czwartku lub srody ale to zalezy Myslalem ze juz nie obniza ceny a jednak. Nie zawsze sie uda. Jak dla mnie gdyby dali do konca wylotu 1 000 zl od osoby to jeszcze zarobiliby wiecej Trudno . Itaka ma dobre last minute ale trzeba wyczekiwac tej ostatniej chwili. Mozn patrzec tydzien wczesniej jak sie ceny ksztaltuja. Samolot ma 200 miejsc wiec okolo trzy czwarte bylo juz wykupione na czwartek. Tydzien temu wycieczki sie skonczyly w piatek a teraz juz w czwatek. Wylot z wwwa. Po powrocie dam znac jak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś