a_andzia28 19.05.15, 08:20 Oczywiście oprócz leżenia, korzystania z plaży, basenów i słońca :) Można jeszcze wypożyczyć samochód i objechać wyspę. Czy są tam jakieś atrakcje, które polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martushka11 Re: Kos-co tam robić? 19.05.15, 08:46 Kos to malutka, ale bardzo fajna wysepka. I dobry punkt wypadowy do skakania po okolicznych wyspach. Na samej Kos, tak na szybko, polecam: - stolicę wyspy (zamek, muzeum archeologiczne, plac Eleftherias) - termy Embros (w zasadzie to małe źródełko z gorącą wodą bijące z morza, warto jeśli wcześniej nic podobnego nie próbowaliście, warto być wcześnie rano) - zamek i młyny w Antimachii - plażę Agios Stefanos (mój nr 1 na wyspie) - Asklepion - las Plaka Poza tym dość fajny jest aquapark Lido w Mastichari. Jeśli chodzi o wycieczki na okoliczne wyspy, to najbardziej podobała mi się Nissiros i spacer po dnie krateru. Byliśmy jeszcze na Kalymnos, też mogę polecić. Całkiem fajna jest też opcja popłynięcia do Bodrum i zwiedzania ruin Halikarnasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Kos-co tam robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.15, 11:21 martushka11, proszę powiedź czy na wycieczkę ( Nissiros ) do krateru jakie należy mieć obuwie? czy pełne jakies adidasy czy moga być sandały? I jeszcze jedno, skąd przyłnęłaś na Kalymnos? Odpowiedz Link Zgłoś
martushka11 Re: Kos-co tam robić? 19.05.15, 13:13 Zejście nie jest jakieś trudne, porządne sportowe sandały wystarczą. Ważne, żeby nie były to japonki albo sandałki z cieniutkimi paskami/rzemykami. Na Kalymnos płynęliśmy z miasta Kos, a na Nissiros z Kardameny. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Kos-co tam robić? 19.05.15, 17:23 Martushka, a jaka jest droga do term Embros? Gruntowa czy asfaltowa? Co znaczy okeślenie wcześnie rano? 10-ta czy jeszcze wcześniej? Las Plaka-co to i gdzie? A Antimachia-na tą nazwę też jeszcze nie trafiłam? Nie ma polskiego przewodnika o Kos. (KUpię na miejscu angielski, ale póki co tom ciemna jak przysłowiowa "tabaka w rogu". Wyjazd niedługo, a ja kurcze nie mam czasu siedzieć w necie i szukać :( pomóż proszę. Czy auto na 4 dni wystarczy? (Do stolicy planujemy wypad autobusem-mam nadzieje, ze jeżdzą z Marmari w miare często?) Odpowiedz Link Zgłoś
martushka11 Re: Kos-co tam robić? 19.05.15, 18:24 Do pewnego momentu jest normalna asfaltowa droga, dalej już gruntowa (nie każdy decyduje się nią zjeżdżać, my niby zjechaliśmy, ale biorąc pod uwagę ubezpieczenie wypożyczonego samochodu, to chyba była średnio mądra decyzja ;) ). Pisząc wcześnie rano miałam na myśli 6-7 rano, czyli przed śniadaniem. Absurdalna pora jak na wakacje, ale jest wtedy pusto. Las Plaka jest w centrum wyspy, w pobliżu lotniska, a słynie z pawi, które się tam przechadzają. Fajne, cieniste miejsce na odpoczynek. Antimachia znajduje się dokładnie po drugiej stronie lotniska niż Plaka :) I są tam ogromne, choć słabo zachowane ruiny zamku Joannitów z XIV wieku (jeśli lubicie ruiny, to polecam, warto zajrzeć). Oprócz nich miasteczko słynie z wiatraków, większość niestety jest zniszczona, ale przynajmniej w 1 urządzono muzeum etnograficzne. W ogóle sama Antimachia jest fajna, taka senna i spokojna. Jeśli chodzi o przewodnik, to ja też kupiłam na miejscu, w języku angielskim. Z dostępnych w Polsce trochę o Kos jest w Pascalu "Wyspy Greckie". Ew. możesz kupić e-booka Lonely Planet Greek Islands lub tylko sam rozdział o Dodekanezie (fajna opcja). Z takich sztandarowych atrakcji Kos, to pominęłam chyba tylko wioskę Zia i zachód słońca z niej obserwowany. Auto na 4 dni spokojnie wystarczy. Stolica obowiązkowo autobusem - koniecznie i w dzień, i wieczorem (jest ślicznie) - rozkład znajdziesz tu: www.ktel-kos.gr/site_en/ktel-kos-local-bus-schedules Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Kos-co tam robić? IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.15, 18:55 dzięki za odpowiedź:-) Las Plaka, czy to o to chodzi? plus.google.com/101693807513421031032/about?hl=pl&gl=pl gabi-ostatniaprosta.blogspot.com/2012/05/kos-antimachia-zamek-castle-of.html www.kosinfo.gr/villages/antimachia Odpowiedz Link Zgłoś
martushka11 Re: Kos-co tam robić? 19.05.15, 21:02 Bardzo proszę :) Dokładnie o to: pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189444-d2524189-Reviews-Plaka_Forest-Kos_Dodecanese.html Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Kos-co tam robić? 20.05.15, 16:51 Dzięki za odpowiedź. A jak długa jest droga do Embros od miejsca gdzie się kończy asfalt? Mocno stroma? Z wrodzonej ostrożności raczej nie zaryzykujemy zjeżdżania nią samochodem klasy B. Pozostaje spacer-byleby nie był zbyt forsowny. Skor świt na pewno sie tam nie wybierzemy, a później trzeba sie liczyć z wędrówką w upale. A Kefalos i okolice_ warto? Mam ten przewodnik po wyspach greckich, ale mało w nim o KOs. Ale tam zdaje się przeczytałam cos o termach w Lambi. Nigdzie indziej takiej informacji nie znalazłam. Wiesz coś o tym? Las i Antimachie wpiszę w plany, tym bardziej, ze będziemy mieszkać stosunkowo blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
martushka11 Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 08:28 Nie jest jakoś bardzo długa, raczej stroma, ale do przejścia. Na pewno łatwiej zejść, niż wejść ;) Możecie jeszcze pojechać pod wieczór, zawsze to lepsze niż wędrówka w palącym południowym słońcu. W okolicach Kefalos warto pojechać do Kamari do ruin bazyliki św. Stefana, przy których jest plaża z ładnym widokiem. O Termach w Lambi niestety nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 16:56 martushka11 napisał(a): Stolica obowiązkowoo autobusem - koniecznie i w dzień, i wieczorem (jest ślicznie) - rozkład znajdziesz tu: www.ktel-kos.gr/site_en/ktel-kos-local-bus-schedules > Tylko niestety widzę z tego rozkładu jazdy, ze raczej nie da rady zaliczyć stolicy wieczorową porą wykorzystując autobus. Ostatni w kierunku Marmari odjeżdza o 21-ej. O tej godzinie w drugiej połowie czerwca jest jeszcze zupełnie jasno:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astka Re: Kos-co tam robić? IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.15, 17:25 Ten rozkład na pewno się zmieni. W sezonie autobusy jeżdzą częściej i do poźniejszych godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 19:31 Co oprócz tego warto zobaczyć? +Terma Beach - obowiązkowo :) tym bardziej, że to bezpłatna atrakcja :) tylko trzeba dojechać (albo autem, albo autobusem z miasta Kos) + Asklepion (można dojechać fajną ciufcią z miasta Kos, autem oczywiście też) + Paleo Pili - ruiny w centrum wyspy (nie polecam w upały) + okolice Agios Stefanos (cudny widok z plaży na zatokę i półwysep Kefalos) + widok z punktu widokowego na półwyspie Kefalos (miodzio!) :) + do wioski Zia koniecznie autobusem, bo autem nie ma gdzie zaparkować (fajne widoczki na wyspę) + plaża w Kardamenie koło hotelu Laktiria (lub Hilton Double Tree) + całodniowa wycieczka z potu Kos na wyspę Apokalipsy (Patmos) = bilety kupuje się bezpośrednio w porcie KOS w marinie (tam siedzą panowie ze stoliczkami przy statkach i sprzedają bilety na statek lub wodolot), na wyspie Patmos kursują autobusy KTEL do MOnasteru i do groty Apokalipsy za ok. 2 euro/os Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 19:34 acha, a samym mieście Kos oprócz wyżej wymienionych to warto zobaczyć: + Odeon (starożytny teatr - czynny (!) i wykorzystywany na koncerty także współcześnie - wstęp bezpłatny + jakby ktoś potrzebował iść na niedzielną Mszę św. to zaraz obok Odeonu jest mały kościół katolicki )pomiędzy Odeonem a Casa Romana) + na przeciwko Odeonu (po drugiej stronie ulicy) są fajne ruinki (wstęp wolny!) Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 19:48 acha, z tego co pamiętam to na Kos można kupić przewodniki w języku polskim, ale na tym forum jest sporo informacji o Kos - warto skorzystać z wyszukiwarki, bo swego czasu skopiowałam dużo informacji o wyspie i nie kupowaliśmy żadnego przewodnika tylko korzystaliśmy z tego co znalazłam tu na forum i w internecie - w zupełności wystarczyło :) a zjeździliśmy sporo :) Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania odnośnie Kos to proszę pytać. Wyspa nie jest taka mała jaka może się wydawać :) miłego zwiedzania i plażowania :) już wam zazdroszczę, bo Kos bardzo mi się spodobało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Kos-co tam robić? IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.15, 20:21 w_isienka, większość wątków na tym forum już przestudiowane, między innymi ten:-) forum.gazeta.pl/forum/w,203,145702145,,Kos_przewodnik_atrakcje.html?v=2 Mam pytanie jak długo płynie się na Patmos? Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Kos-co tam robić? 25.05.15, 19:00 Coś mi się kojarzy, że 2-3h. Wodolotem jest szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Kos-co tam robić? IP: *.dynamic-ww-4.vectranet.pl 21.08.15, 21:34 W Empiku są co najmniej dwa przewodniki o Kos... a w internecie jeszcze więcej, oczywiście po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
rask Re: Kos-co tam robić? 21.05.15, 19:52 Z mojej strony polecam wizytę w winiarni, swietna atmosfera, można kupić i spróbować wina. Nas rozczarowało słone jezioro ;( Odpowiedz Link Zgłoś
goska52 Re: Kos-co tam robić? 22.05.15, 09:44 Polecam też rejs trzy wyspy, kupowaliśmy w porcie za kilkanaście euro, stateczek nazywał się Odyssej. odwiedziliśmy Kalymnos, zatokę Vahti i wysepkę Pserimos. Nie jestem z tych co skaczą do wody ze stateczku, ale na Pserimos było cudnie, parę domków i tawern i cudne morze z plażą. pozdrowienia Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Kos-co tam robić? 18.07.15, 21:35 Dziękuję. Ten wątek to skarbnica wiedzy dla wyjeżdżających. Mam jeszcze pytanie. Słyszałam, że jest tam teraz dużo uchodźców z Syrii, że wszystko oblegają i przeszkadzają turystom. Ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Kos-co tam robić? IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.15, 22:18 >Słyszałam, że jest tam teraz dużo uchodźców z Syrii, że wszystko oblegają i przeszkadzają turystom. Ktoś coś wie na ten temat? A gdzie to słyszałaś? na dworcu, w pociągu? Poszukaj, poszperaj a znajdziesz odpowiedz u wujka gugla że to był jeden artykuł angoli forum.gazeta.pl/forum/w,203,158043482,,Kos_uchodzcy.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,203,158041321,158112964,Re_sytuacja_polityczna_w_Grecji_obawy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Kos-co tam robić? 18.07.15, 22:37 I w pociągu i na dworcu, usatysfakcjonowany/a z takiej odpowiedzi? Dziękuję za linki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymek Re: Kos-co tam robić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.15, 14:03 Byłem na Kos 3,czy 4 lata temu w Psalidi ,a wczoraj wróciłem z Kardameny. Wszystko zależy na ile czasu jedziesz ,z kim jedziesz ile bierzesz pieniędzy i jaki masz hotel i jakie preferencje,oraz najważniejsze ile kasy w portfelu. Polecam serwis greeka.com. Można też ściągnąć appkę na telefon play.google.com/store/apps/details?id=com.greekguide.apps.android.Kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Kos-co tam robić? IP: *.home.otenet.gr 22.07.15, 06:32 tak. Niestety to prawda Jest bardzo duzo uchodzcow. Dwa dni temu pod hotel pelagos lambi zeszlo na lad ok 120 osob Co dzien rano nowe pontony. Hotel capit elias full full a smieci po ich posilkach na polach. Zreszta na polach obol blue lagoon duzo ich koczuje bo w tym ich hotelu mega syf Wyglada to tragicznie ..... Niech ktos kto mieszka w blue lagoon blik 8000 powie jali ma widok z okna pokoje od strony pola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Kos-co tam robić? IP: *.tarman.pl 22.07.15, 12:50 Potwierdzam, byłem w czerwcu. Było ich sporo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Kos-co tam robić? IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.15, 18:53 Byłam w czerwcu'15 było paru ( z 15 osób) przy posterunku policji w mieście Kos. Objechałam całą wyspę wrzesz i wzdłuż i nigdzie ich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Kos-co tam robić? IP: *.146.79.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.15, 21:10 Lambi, okolice Blue Lagoon resort -tam mają "lokum".Było ich sporo,ale w żaden sposób nie byli uciazliwi. Dlatego uważam że nie ma najmniejszego powodu do stresu.Była sytuacja że weszli wieczorem na plażę hotelową.Natychmiast jakby z pod ziemi pojawił się człowiek z ochrony hotelu i grzecznie ich wyprosił.Bez jednego słowa opuścili plażę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski grek Nieśmiało zapytam IP: *.nette.pl 20.07.15, 12:23 Andziu, ty jesteś blondynką, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anjin Re: Kos-co tam robić? IP: 188.116.35.* 27.07.15, 16:16 uchodzcow w ogole nie widac - moze troche wieczorem sie kreci po miescie Kos (żebrzą) - największą koncentrację widziałem w porcie na Kalymnos - ale też bez żadnych atrakcji w rodzaju napaści na turystów - jest tam pięknie i spokojnie. Bardzo polecam wyspę Kalymnos! Klasztor na wzgórzu, największe greckie prywatne muzeum trofeów morskich i wioseczkę Emporios tam jest fantastyczna tawerna - trzeba jechać do samego końca drogą, zaparkować nad morzem i pójść do tawern zlokalizowanych na samej plaży, druga od parkingu tawerna oferuje fantastyczną musakę i pastichio! Odpowiedz Link Zgłoś
grekan Re: Kos-co tam robić? 27.07.15, 16:27 ...jesli lubisz grecka muzyke i tance, wino, specjaly kuchni tego kraju, to wybierz sie na profesjonalny wieczor grecki do uroczej wioski Zea; pieknie polozona na wzgorzu w plenerze taverna wsod palm a w dole morze, wino z beczek bez limitu kazdy czerpie sobie sam. Byl to dla mnie najpiekniejszy wieczor grecki z kilkunasu w ktorych uczestniczylem na roznych wyspach.Polecam samodzielnie albo przez mijscowe biuro z dowozem autokarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kos-co tam robić? IP: *.home.otenet.gr 27.07.15, 21:32 z dnia na dzien coraz wiecej,-kolo blue lagoon makabra,niech ktos napisze ze to nie problem,pamietajcie ze afgany to sredniowiecze ,kobiety za nic, pon w linku fotki z lokal gazety ale na dzis jest gorzej aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=414642 tia zupelnie ich nie widac.....co dzien nowa dostawa po ok 200ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
meltibi Re: Kos-co tam robić? 09.08.15, 10:06 Dodam jeszcze plazę Theologos i widok z Zini, ale tam trzeba przejść d góry pieszo jakieś 400 - 500 m. Widok cudny. Odpowiedz Link Zgłoś
meltibi Re: Kos-co tam robić? 16.08.15, 16:28 Na wyspie można kupić przewodnik w języku polskim. Nie jest dość dokładny, ale zawiera sporo informacji historycznych. Opisane są tam trasy samochodowe. Polecam samodzielną wyprawę na Kalimnos samochodem lub skuterem. Prom odpływa z Mastichari o godzinie 9 rano - powrót o 17 z Kalimnos. Jest to czas pozwalający na objechanie wyspy samochodem. Trochę brakuje na dokładne zwiedzanie chociażby Chory. Wyspa bardzo widokowa (bardziej niż Kos). Na Nissyros też można dostać się własnym skuterem lub samochodem z portu w Kardamenie, ale w przypadku samochodu trzeba zrobić wcześniejszą rezerwację - prom odpływa z Kardameny o godzinie 9 lub 9.30, powrót z Nissyros o godzinie 15.30 i tu niestety mniej czasu na objazd wyspy niż w przypadku Kalimnos. Czy Kos jest zachwycający? Według mnie nie. To chyba najmniej "atrakcyjna" wyspa pod względem widokowym (oprócz Kefalos i widoku z Zini). Trzeba się natrudzić, aby znaleźć na Kosie miejsca warte zainteresowania i odwiedzenia. Ma za to ładne plaże, dość ciekawą stolicę z ruinami (niestety teraz z uchodźcami w tle) - szczególnie atrakcyjną wieczorem, jeśli ktoś lubi rowery - dużo ścieżek rowerowych i wypożyczalni rowerów. Ja na Kos już nie wrócę, ale nie żałuję, bo i tak uwielbiam wyspy greckie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anczej Re: Kos-co tam robić? IP: *.232.252.162.atman.pl 10.06.16, 15:27 Tutaj link z mapką i zdjęciami z wyspy Kos. Kilka ciekawych miejsc na wyspie Kos, które z pewnością warto odwiedzić! www.atspot.pl/tag/zobacz/100/wyspa_kos Odpowiedz Link Zgłoś