Dodaj do ulubionych

Cypr-wróciłam

01.06.15, 17:44
Byłam na Cyprze od 20 do 27 maja - w Protaras i pafos. Jak macie jakies pytania to odpowiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Cypr-wróciłam IP: 155.133.16.* 02.06.15, 09:17
      Hej, ja lece 05.07 do Pafos a konkretnie do Chloraki, napisz prosze ogólnie jakie masz wrażenia z pobytu na Cyprze. Czy byłas na jakichś wycieczkach , co ciekawego jest do zobaczenia.
      Może jakaś fota na priv :)
      • Gość: ala Re: Cypr-wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.15, 13:09
        Hej, ja lecę 28.06 do Pafos też do Chloraki :) Mam pytanie, czy wypożyczałaś auto na miejscu? Możesz polecić jakąś wypożyczalnię?
      • malami34 Re: Cypr-wróciłam 04.06.15, 19:52
        Byliśmy na własną rękę 3 dni w Protaras 4 w Paphos. Samochód wynajęliśmy przy zakupie biletów lotniczych na stronie rayanera - w Hertz . Płaciliśmy 350 zł za 7 dni + na miejscu mąż dokupił pełen bak paliwa. Jak na maj było dość dużo ludzi - nie wyobrażam sobie w sezonie:) Bardzo dużo Rosjan - niestety nas tez kwalifikowali do tej kategorii:) Szybko ucinaliśmy zagadywania po rusku i moment przechodzili na angileski. Angielski na Cyprze znają chyba wszyscy byłam w szoku. Pogoda w maju super - w sezonie ponoć dochodzi do 40 stopni więc naprawdę nie wyobrażam sobie zwiedzania w takim upale. Przejechaliśmy całym wybrzeżem od Protaras do Paphos - tylko trzeba zjechać z autostardy - fantastyczne wybrzerze. A potem od Paphos do półwyspu Akamas. W paphos byliśmy w parku archeologicznym, w grobowcach królów - naprawdę warto tam zajrzec ale nie przy dużym upale. Bylismy w oceanarium w Protaras- odpuścić- nuda - nawet naszej 8-letniej córce się nie podobało. Byliśmy w Camel Parku w Mazatos - córka zadowolona pojeżdziła na wielbłądzie. Żresztą my też:) Warto zobaczyć słone jezioro w Larnace - znajduje się tam meczet - zapominałam nazwy. Na nas zrobiło bardzo duże wrażenie otoczenie meczetu - pola z owsem a na polach z owsem palmy ahahahah. W protaras bardzo fajna plaza Fig Tree Bay - polecam 2 lezaki i parasol 7 euro. Druga świetna plaża to Konos Bay.
        Jedzenie drogie - warto popróbować ich specjału MEZE - około 15 euro od osoby .
        Hotele mieliśmy HB czyli sniadania i obiadokolacje - dodatkowe zakupy robiliśmy w Lidlu. Piwo 0,3 w lidlu euro w knajpie około 3 euro. Jest drogo. Co do pamiątek to nie mam co polecić bo ja nie znosze "pamiątek" . My na pamiątkę wzieliśmy sobie kamień z plazy afrodyty a dziecko torebkę własnorecznie uzbieranych muszelek.
        • Gość: marek Re: Cypr-wróciłam IP: *.sydskane.nu 05.06.15, 10:12
          w nasze czasy wstyd byc polakiem,a nie ruskiem..mieszkam za granica i wuem ,co mowie..Tak ze lepej odpoczywac z ruskami niz z naszymi rodakami..
          • malami34 Re: Cypr-wróciłam 05.06.15, 23:06
            nie wiem o czym mówisz . Ja jestem Polką i nie wstydzę się tego.
        • Gość: ala Re: Cypr-wróciłam IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.15, 21:37
          malami34 mam jeszcze małe pytnko, czy na Cyprze są płatne autostrady oraz parkingi miejskie?
        • 89madlene89 Re: Cypr-wróciłam 30.09.15, 11:38
          Mam pytanko, czy płaciliście kaucje za wypożyczenie samochodu? Niestety nie posiadam karty kredytowej i boję się że nie uda mi się wynająć samochodu :(
    • jolaluc Re: Cypr-wróciłam 02.06.15, 19:19
      To bardzo proszę o porównanie. W Pafos byłam rok temu a aktualnie przeglądam hotele w Protaras..... jak wiatry , pogoda - czy są różnice? Pozdrawiam
    • aldi1324 Re: Cypr-wróciłam 04.06.15, 12:32
      Hej!
      Też wybieram się po raz pierwszy na Cypr w lipcu właśnie do Pafos razem z rodzinką, napisz co warto zwiedzić, co kupić na pamiątkę jakie są ceny, pogoda i ogólne wrażenie......
    • leszek2014 Re: Cypr-wróciłam 04.06.15, 13:38
      Witam. Napisz b.proszę o wycieczkach fakultatywnych które warto wykupić i czy dużo było polaków oraz co ciekawego do zobaczenia jest w okolicach Pafos,Interesuje mnie też hotel Coral Beach& Resort w którym mam wykupione wczasy.
      • malami34 Re: Cypr-wróciłam 04.06.15, 20:00
        pełną odpowiedz napisałam przez pomyłkę wcześniej. Leszek nie znam tego hotelu ale proponuję poczytać opinie na tripadvisor:
        pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g776028-d235868-Reviews-Coral_Beach_Hotel_Resort-Peyia_Paphos_District.html#REVIEWS
        wygląda na wypasiony ahahhaha choć sama plaza coral bay mnie nie powaliła. A i zapomniałąm napisąc , ze szczególnie polecam dla tych co będą w Protaras CAPE GRECO - swietne miejsce a dla tych co w paphos -SEA CAVES.
    • Gość: Ian Re: Cypr-wróciłam IP: 93.182.77.* 16.09.15, 15:47
      W sezonie z pogodą nie jest tak źle (lipiec-sierpień w tym roku był ok). Jeśli chodzi o angielski, to nie ma problemu z komunikacją, ponieważ angielski jest tutaj obowiązkowym językiem w szkołach.
      Cypr Południowy jest w tym roku drogi, taniej jest na Cyprze Północnym.
      Trochę informacji o Cyprze: www.theislandofcyprus.blogspot.com
      • szarmila Re: Cypr-wróciłam 16.09.15, 17:51
        Mieszkam na Cyprze już 3 lata i spokojnie mogę polecić to miejsce na wypoczynek. Teraz robi sie już super pogoda. Upały na dłuższą metę są męczące. Nie można w południe [aż do godz. 16ej] wychodzić z małymi dziećmi. Teraz jest już ok. Zapraszam na swoją stronę informacyjną: htttps://cypr.link
        • Gość: olly Re: Cypr-wróciłam IP: *.29.164.187.threembb.co.uk 18.09.15, 10:21
          Witaj wybieramy się z żoną i dzieciakami na cypr w ostatnim tygodniu października. Mam pytanko jak z pogoda i czy na cyprze jest jakis problem z uchodźcami
          Z góry dzięki.
          P.s.
          Fajne miejsce sobie wybrałaś do życia :-)
          Olly
          • Gość: Ian Re: Cypr-wróciłam IP: 93.182.77.* 29.09.15, 01:27
            Pogoda jest super, chociaż ostatnio wieczory i noce robią się coraz chłodniejsze (to znaczy robi się wietrznie i trochę spada temperatura). W dzień ostatnio jest bardzo gorąco. Nie widać na Cyprze uchodźców. Cypr to dobre miejsce na wakacje. Woda w morzu jest ciepła.
      • szarmila Re: Cypr-wróciłam 16.09.15, 17:52
        Mieszkam na Cyprze już 3 lata i spokojnie mogę polecić to miejsce na wypoczynek. Teraz robi sie już super pogoda. Upały na dłuższą metę są męczące. Nie można w południe [aż do godz. 16ej] wychodzić z małymi dziećmi. Teraz jest już ok. Zapraszam na swoją stronę informacyjną: cypr.link
    • leszek2014 Re: Cypr-wróciłam 16.09.15, 20:28
      Mam pytanko czy na Cyprze bez problemow można wszędzie płacić kartą czy lepiej zabrać ze sobą euro. .
      • Gość: Ian Re: Cypr-wróciłam IP: 93.182.77.* 29.09.15, 01:22
        W Ayia Napa w wielu miejscach (np. w pubach lub w KFC) nie można płacić kartą (tylko gotówką).
    • szarmila Re: Cypr-wróciłam 15.10.15, 09:47
      Chciałam podzielić się z Wami swoimi wspomnieniami z Cypru: cypryjskiesny.blox.pl/html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka