Dodaj do ulubionych

Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży

20.04.16, 10:54
Witam,
Od 6 czerwca będę w Grecji, na Krecie, dokładnie w miejscowości Bali. Będę miał samochód na 4 dni. Chce wraz z dziewczyną przeżyć niesamowite chwilę, chce zobaczyć rzeczy, krajobrazy, budowle, które utkwią na długo w naszych pamięciach. Czasu do wylotu trochę zostało, ale już na tą chwilę chce sobie ułożyć plan wycieczki. Czy ktoś z forumowiczów był w tych rejonach i poruszał się samochodem? Może ktoś coś podpowiedzieć jaki kierunek obrać, gdzie wyruszyć? Już co nie co wyczytałem. Jest np przepiękna plaża Balos. Na pewno się tam wybiorę ! Z tym, że plaża Balos jest 133 km od Bali i tu rodzi się moje pytanie. Czy ktoś może podpowiedzieć co pozwiedzać po drodze? Żeby się gdzieś zatrzymać, porobić zdjęcia itp. Żeby nie jechać tylko zobaczyć plażę Balos i wrócić. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś z forumowiczów opisał mi plan. Np jakaś miejscowość od Bali na 140 km i po drodze co byłoby do zwiedzania, jakie miasta, budowle, plaże itp. Proszę o wskazówki za odpowiedzi będziemy bardzo, bardzo wdzięczni, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aalissson Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 20.04.16, 12:03
      Cześć. Ja Tobie za wiele nie napiszę, na tym forum są ci,którzy Kretę znają jak własną kieszeń i może jeszcze się odezwą :) Ale może powiem jak to u Nas było.
      Mieliśmy auto wypożyczone od chwili wyjścia z samolotu do chwili wejścia do niego, więc ponad tydzień poruszaliśmy się autem po zachodniej części Krety. Zaczęlismy od Chanii, potem Rethymno. Wy w Bali też macie co podziwiać, przejeżdżałam przez tą miejscowość,cudna plaża.. Do Balos może i trochę daleko,ale droga dobra,oczywiście na samą lagunę ciut gorzej,ale Nasz Hyundai 3-drzwiowy wjechał bez problemu. Na Youtube są filmy z drogi na Balos,można się z bliska przyjrzeć :)
      My z Chanii wyruszyliśmy w dół,zaczęliśmy od Elafonissi, piękna droga,cudne widoki, po drodze jezioro Kournas. Obok warta zobaczenia Paleochora. Później z powrotem do góry, zatrzymaliśmy się w Kissamos, gdzie spaliśmy. Następnie wyruszyliśmy na Balos, po drodze znaleźliśmy hotel, o nazwie Balos oczywiście. Następnego dnia pojechaliśmy na piękną plażę Falasarna, po drodze kawa w Platanos w tawernie na zakręcie, po prawej stronie. Niestety nie pamiętam jej nazwy. W srodku można kupić pyszną oliwę, wyrób Pana właściciela.
      Przeszliśmy też wąwóz Samaria, ogromne doświadczenie, zajmuje cały dzień, jeśli masz chęć..
      Właściwie jadąc z Bali na Balos i z powrotem,zatrzymujesz się gdzie chcesz,jeśli czas Cię nie goni.
      Aa,no i Stavros. Słynna plaża z filmu o Greku Zorbie. Tawerna przy plaży oferuje cudną galerię zdjęć z tego przedsięwzięcia. Wracając ze Stavros - Chorafakia i Kalathas, ładne plaże widoczne z góry. No bajkowo.
      Zazdroszczę Ci.. Ja teraz marzę udać się w rejon Sitii..
      Udanych wakacji :)
    • aseretka Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 20.04.16, 12:13
      Kreta, to piękna wyspa, a wypożyczenie samochodu na 4 dni pozwoli Wam na zobaczenie wielu ciekawych miejsc. Bali położone jest ok 50 km na zachód od Iraklionu i ok. 30 km na wschód od Rethymnon. Do obu tych miast polecałabym jednak dojazd autobusem.
      Plaża Balos (podobnie jak piękna plaża Falasarna) leżą na północnym zachodzie wyspy. Jadąc wzdłuż wybrzeża po drodze możecie zwiedzić położoną niedaleko Bali jaskini Melidoni, klasztoru Arkadii oraz miasto Chania (przy czym zwiedzanie Chanii zostawiłabym na popołudniowy powrót.
      W kierunku przeciwnym warto wybrać się na Wyspę Spinalonga i do Agios Nikolaos, podziwiając po drodze prześliczną Zatokę Agia Pelagia, a następnie przejeżdżając przez Płaskowyż Lassithi.
      Na południe: ruiny Gortyny, Fajstos i groty w Matali. W drodze powrotnej można zajrzeć do Knossos ze zrekonstruowanymi ruinami pałacu legendarnego króla Minosa.
      Ojjjj... pięknych miejsc na Krecie co niemiara. Trochę możesz zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,79263600,79263600,0,2.html?v=2
      A trochę wspomnień ze zwiedzania Krety wschodniej i środkowej możesz poczytać tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,184,2843088,2843088,Wycieczki_samochodowe_po_Europie_.html?s=8#p79264094
      (I kolejne wątki)
      Radziłabym też zakupienie przewodnika po Krecie, np. Kreta wydawnictwa Konemann z mapą wyspy i zaplanowania własnych tras.

Trochę moich zdjęć z majówki na Krecie możesz obejrzeć tu:
    • bialeem Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 20.04.16, 13:49
      Ja bym pojechała przez Retymnon do Chani i koniecznie na Elafonisi.
    • wiem_gdzie_jade Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 22.04.16, 11:28
      Kilka propozycji gotowych tras samochodowych: kreta.wiemgdziejade.pl/propozycje_wycieczek_samochodowych/wycieczki_kreta_zachodnia

Na pewno Chania, tam warto zatrzymać się na dłużej, zjeść lunch w którejś z tawern na starym mieście (lub kolację :)), dalej na zachód warto zjechać nieco z trasy, aby usiąść na chwilkę przy jeziorze Kournas - kreta.wiemgdziejade.pl/co_warto_zobaczyc_w_zachodniej_czesci_krety#tabs-5

Generalnie nawet sama trasa z Bali na zachód jest bardzo malownicza i jestem przekonana, że każdy z forumowiczów może polecić dziesiątki miejsc - temat był już poruszany, więc wiele opisanych perełek można już zobaczyć.

pozdrawiam!
      Iwona
    • potwor_z_piccadilly Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 25.04.16, 23:19
      Dzień pierwszy.
      - Fodele - ładnie położona wioska z domem rodzinnym El Greco. Obecnie muzeum, wstęp wolny. W pobliżu piękna kapliczka z ciekawymi malowidłami (zakaz fotografowania).
      - Knossos - wiadomo.
      - Margarites - wioska garncarska. Klimatyczne miejsce. Ręcznie robioną skorupkę można sobie kupić na pamiątkę i skosztować przepysznych souvlaki. Nigdzie tak dobrych nie jadłem (w rynku są obok siebie dwie tawerny pod drzewkami. Jedna na skraju lekkiego urwiska. Druga ciut głębiej w kierunku wioski. Jedliśmy w tej drugiej. Nastaw się na dodatkową porcję, bo pewnie wioskowe koty będą Wam pomagać w konsumpcji).
      Arkadia - warto, szczególnie xe względu na możliwość zakupu rakii pędzonej przez mnichów.
      Dzień drugi.
      - Gortyna - ładnie zachowany odeon i najważniejsze, pierwszy znany kodeks spisany na kamiennych tablicach.
      - Festos - pałac z epoki minojskiej.
      - Matala - Groty w skałach. Jak starczy czasu, to kąpiel i plaża red beach. Myślę, że powinno starczyć, bo piękne miejsce, no i na golaska możecie się popluskać (jeśli zwyczaje się nie zmieniły).
      - Żeby nie wracać tą samą drogą, powrót przez Spili - fontanna z czasów panowania Wenecjan (po drodze zaglądniecie do Agia Galini). Rethymno mijacie. Forteca mało ciekawa dla dwojga patrzących sobie w oczy z czułością. A i samo miast to młyn, czyli strata kupy czasu.
      Dzień trzeci.
      Chania, Aptera i faktycznie, warto odwiedzić Stawros.
      Dzień czwarty.
      - Błękitna laguna na Balos.
      Dwie opcje.
      Auto, lub statek.
      Statek bardziej ogranicza czasowo, ale wygodniej i zaliczycie dodatkowo wyspę Gramvousę. Auto, przy rezygnacji ze śniadania w hotelu, pozwoli Wam jeszcze na odwiedzenie Elafonisi - warto.

Monastyry sobie odpouście. Podobnie jak (prócz Chani) miasta. Miasta to bajzel i tyle. Prawdziwy urok Krety, to w bok od narodowej. Podobnie jak Georgioupoli i jakieś jeziorko. No ładne miejsca, ale miasteczko to miasteczko (w sezonie kupa ludzi i aut), a jeziorek u nas, że ho ho. W pasie przed Georgioupoli można się jedynie zatrzymać, by na falkach poskakać. Hotele tam są, to i ogólnodostępne łazienki, gdzie można się opłukać i przebrać.
      Miłych wakacji.
      • kintaro88 Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 30.04.16, 10:32
        Witam,
        Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi, dzięki temu lepiej rozplanuje sobie urlop, miło by było jakby ktoś jeszcze podsunął jakieś miejsca ciekawe, pozdrawiam !
        • ferdynand_007 Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 30.04.16, 22:29
          Jadąc na plażę balos możesz odbić na miejscowość potamida. Są tam ciekawe formacje z wysuszonej gliny,tworzą księżycowy krajobraz. A wcześniej jeziorko limni kourna. Malownicze jezioro z krystaliczna woda, dookoła góry. Można wypożyczyć rowerek wodny.
          • kintaro88 Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 25.05.16, 15:37
            Witam,
            Na początku jeszcze raz chciałem wszystkim podziękować za wypowiedzi. Pozostało raptem 11 dni do mojej wycieczki, już powoli mam rozplanowaną trasę, mniej więcej wygląda to tak:
            Zachód:
            Odległość od Bali
            Skaleta jaskinia 21 km
            Rethymon - koło 30 km
            Georgioupolis, Kournas (jezioro) 52 km
            Chania - koło 90 km
            Kissamos , Balos 140 km
            -------------------------------
            Wschód:
            Odległość od Bali
            Fodele , muzeum 13 km
            Heraklion 50 km
            Knossos - 52 km ruiny pałacu
            Gournes 53 km - garncarstwo
            Hersonissos - 60 km, promenada
            Stalida 80 km, rózne bajery
            Malia 83 km, jaskinia
            Neapoli 87 km klasztor
            ===================
            POŁUDNIE:
            Odległość od Bali:
            Melidoni 13 km jaskinia
            Perama 16 km wioska garncarska
            Gortyna 90 km stary amfiteatr
            Matala 100 km, dziury w skałach

Teraz kilka pytań. Samochód będę miał na 4 dni. Zastanawiam się czy w każdy kierunek wystarczy mi jeden dzień, bo jak tak, to zostanę z samochodem na 1 dzień i nie będę miał z nim co zrobić :) Dla doświadczonych turystów Krety jak myślicie dobrą trasę obrałem? Macie jeszcze jakie wskazówki co w danym kierunku zwiedzić, a nie zawarłem tego w mojej trasie? Bidnie trochę wygląda kierunek południe, możecie jeszcze coś ciekawego doradzić? Będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam

• zo_h Re: Kreta, wypożyczony samochód, plan podróży 26.05.16, 22:04
              Witam
              Nie wiem jaki sposób zwiedzania jest dla Ciebie najlepszy, ale jak dla mnie Twoje plany wycieczek są strasznie skondensowane. Przykładowo pierwsza z nich: Rethymno, Chania, Kissamos i Balos jednego dnia. Hmmmm czy da się zobaczyć to wszystko w kilkanaście godzin? Pewnie tak. Tylko jaki to ma sens. Zobaczysz wszystko po łebkach. Nie wiem czy bierzesz pod uwagę np. to, że jeśli do Balos pojedziesz samochodem, to musisz sobie jeszcze doliczyć czas na dojście do plaży? Chania, Rethymno - owszem relatywnie małe miasta i można przelecieć je z wywieszonym językiem w 30 minut. Tylko znów pytanie, po co? Do tego dolicz sobie jeszcze czas przejazdu. Ja bym ten dzień spokojnie podzielił na przynajmniej 2 wycieczki. I podobnie zrobiłbym w przypadku drugiej wycieczki. Moim zdaniem za dużo a przecież chcesz przeżyć na Krecie niesamowite chwile, chyba też trochę wypocząć a w przypadku tej wycieczki główną atrakcją, która pożre Ci najwięcej czasu będzie jazda samochodem. Osobiście bardzo lubię prowadzić samochód na Krecie i sprawia mi to dużą frajdę, ale ... zamiast kilku godzin za kierownicą wolałbym jednak spędzić trochę czasu np. właśnie na Balos.
              Domyślam się, że nie chcesz wypożyczać samochodu na więcej niż 4 dni. Rozważ czy nie będzie lepiej jeśli przykładowo Rethymno i Heraklion (a może i Chanię) zwiedzisz sobie korzystają komunikacji autobusowej. Jadąc do stolicy Krety możesz sobie też dojechać komunikacją miejską do Knossos.
              Tak jak jednak pisałem na początku, ja nie wiem co Ty lubisz i moje zdanie opiera się na moich doświadczeniach i moich preferencjach. Tak intensywne wycieczki aplikowałem sobie tylko na moim pierwszym wyjeździe na Kretę i od tego czasu staram się nie popełniać tego błędu. Kreta jest zbyt piękna by tak śpieszyć się z jej zwiedzaniem.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka