Dodaj do ulubionych

small planet awarie

26.06.16, 12:27
Chwaliłam się ostatnio koleżankom, że nie mam nigdy problemów z biurami podróży, że lot zawsze o czasie, wszytko super :)
A tu dziś rano sms od biura, że lot do Heraklionu z godz. 13 przesunięty na 18. Poszperałam w Internecie i to jakaś większa awaria tej linii. Smutno, bo wyjazd na 7 dni, w zasadzie na 6,5 dnia, bo powrót za tydzień o świcie. :( Teraz już tylko 6 dni zostaje.
Smutno :(

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: small planet awarie IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.16, 13:41
      tylko 5 godzin opóźnienia?

W zeszłym roku leciałam Lufthansą i do celu dotarłam 18 godzin poźniej niż powinnam
      • bachula_gr Re: small planet awarie 26.06.16, 14:55
        Katowice-Saloniki maja jedyne 11 godz 35 minut spóźnienia prognozowanego
        • Gość: Gosia Re: small planet awarie IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.16, 15:34
          A Katowice-Heraklion lekko ponad 9.
      • pani_puchatkowa Re: small planet awarie 30.06.16, 10:54
        Czy juz loty wrocily do normy? Nie ma opoznien?
        • wiga333 Re: small planet awarie 30.06.16, 11:15
          pani_puchatkowa napisała:

> Czy juz loty wrocily do normy? Nie ma opoznien?

Pod tym linkiem można sprawdzać na bieżąco czy są opóźnienia
          www.smallplanet.aero/pl/rozkad-lotw/5398?page=8&date=2016-07-03
    • mielin Re: small planet awarie 26.06.16, 16:00
      Może i smutno, też tego nie cierpię, jak mi się wyjazd skraca, ale na litość TO NIE JEST AWARIA! Słowo AWARIA zawsze podnosi ciśnienie!!!
      A to po prostu są zmiany w grafiku lotów i zwykle to się zdarza właśnie przy zmianie grafiku na najwyższy sezon. W umowach chyba wszystkie biura turystyczne mają zapisane zastrzeżenie, że pierwszy i ostatni dzień są w całości przeznaczone na podróż, więc trzeba być na to przygotowanym.

A propos prawdziwej awarii, to ja taką przeżyłam z liniami Enter Air, 5 lat temu kiedy po starcie z lotniska w Chanii- samolot krążył pół godz nad Chanią i nie mógł wciągnął kół a zatem odlecieć i lądowaliśmy z powrotem. Co przeżyliśmy to nasze. I to dopiero była AWARIA. Odlecieliśmy w końcu innym samolotem 20 godz. później.
      • Gość: Manzara Re: small planet awarie IP: *.173.15.134.tesatnet.pl 26.06.16, 16:54
        Chyba jednak to awaria:
        "Jak poinformował nas Tomasz Ostojski ze Small Planet, dwa samoloty miały awarię, co spowodowało, że została zerwana cała siatka połączeń. - Nasz dział techniczny pracuje nad tymi problemami. W samolotach przepisy są bardzo rygorystyczne. Wszelkie, czasami drobne usterki powodują, że samolot nie może lecieć - tłumaczył.

Przedstawiciel linii wyjaśnił również, iż problemy dotyczą blisko 20 rejsów zarówno z Polski jak i do kraju. Jak mówił około godz. 9 Ostojski, z największym opóźnieniem, wynoszącym blisko 21 godzin, muszą liczyć się pasażerowie lecący z lotniska w Pyrzowicach na grecką wyspę Rodos. Na wylot - m.in. z Lotniska Chopina w Warszawie, z Katowic, a także z zagranicy - czeka ponad tysiąc pasażerów."
        Źródło kontakt24.tvn

Z tego co widać na stronie Ławicy i Small Planet to wczorajszy lot do Kos z Poznania jeszcze nie wyleciał (ponad 30 godz opóźnienia), dzisiejszy na trasie Poz-Her to "tylko" 26 godz. Współczuję lecącym na tydzień.

• Gość: pawel1991 Re: small planet awarie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.16, 17:25
        Nie do końca bo w zeszłym roku przewoźnik small planet na Zakynthos miał 18godzin opóźnienia pieresze nam powiedzieli ze lot jest opóźniony z powodu przymusowego sprawdzenia stanu technicznego samolotu po czym po 7 h wpuszczono nas na poklad i samolot przy próbie startu gwaltownie skręcił w jedna strone po czym się okazało ze silnik nie zadziałał.... Po Wcześniejszym sprawdzeniu stanu technicznego samolotu... I czekalismy nastepne 11 godzin az jakiś czesiek naprawi silnik szok takze polecam się ubezpieczac my odzyskalismy 30% wartosci wycieczki
      • Gość: Szymek Re: small planet awarie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.16, 10:20
        I to jest właśnie przykład na nieznajomość swoich praw. Każdy myśli ,że jak lecimy charterem to nie należy się odszkodowanie.Czynniki terrorystyczne , atmosferyczne wpływające na opóźnienie wykluczają prawa do ubiegania się o odszkodowanie. OWU biur turystycznych ogranicza ich odpowiedzialność ,ale to też nie znaczy,że nie można skorzystać z tabeli frankfurckiej i ubiegać się od organizatora odszkodowania na drodze reklamacyjnej.
        • dnexter Re: small planet awarie 01.09.16, 19:02
          Jak to nie dostają odszkodowań?
          A landrynki na przeprosiny to co?
          Co prawda po jednej , ale to i tak dużo...
          Nieprawdaż?
    • czere-pach Re: small planet awarie 26.06.16, 21:06
      Przerabiałam to 3 lata temu, też Small Planet. Mieliśmy lecieć o 13.00 z Katowic, do 20.00 informowano nas tylko o tym, że nic nie wiadomo, o 21.00 przewieźli nas autokarami do Warszawy, na lotnisku byliśmy w środku nocy i tam kazano nam czekać do 6.00 rano. Po wielkiej awanturze przewieźli nas do hotelu, ostatecznie lecieliśmy z dwudziestogodzinnym opoźnieniem, samolotem innych linii. Od tej pory mam uraz do Small Planet- wtedy to też, jak się okazało, była awaria, która spowodowała, że upadla cała siatka połączeń. Najbardziej współczułam ludziom z małymi dziećmi i osobom starszym.
      • wiga333 Re: small planet awarie 26.06.16, 22:53
        No to pięknie bo za tydzień lecę do Heraklionu z Krakowa.
        • czere-pach Re: small planet awarie 27.06.16, 08:14
          Życzę punktualnego i bezpiecznego lotu:) Ja po tym doświadczeniu kilka dni wcześniej obsesyjnie śledzę wyloty i przyloty Small Planet ze wszystkich lotnisk, żeby w razie czego nie być zaskoczoną. No i wyszkoliłam się, co nam w razie opóźnienia przysługuje. Najgorsza jest dezinformacja- przedstawiciel biura podróży zniknął z lotniska, telefonu nie odbierał, informacja na lotnisku- nikt nic nie wie. A przecież opóźnienia się zdarzają i wystarczyło o tym po prostu poinformować.
          • pani_puchatkowa Re: small planet awarie 27.06.16, 08:40
            A cos przysluguje gdy jest opoznienie?
    • Gość: elka Re: small planet awarie IP: *.146.134.150.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.16, 10:48
      Wczoraj też problemy
      www.gazetawroclawska.pl/komunikacja/a/samoloty-small-planet-airlines-do-grecji-nie-odlecialy-loty-przelozone,10337752/
      Ja parę lat temu zaczynałam wakacje od hotelu przy lotnisku. Zaraz po nadaniu bagażu okazał się że w danym dniu w ogóle samolot nie wyleci, dopiero na drugi dzień. Tak że porozwozili nas po hotelach przy lotnisku.
      Po powrocie pisałam do BP o odszkodowanie wg Tabeli Frankfurckiej.
    • zosok Re: small planet awarie 27.06.16, 15:33
      Tez nie mam szczescia do small planet. 2x lecialam i za kazdym razem cos sie dzialo. Na Kefolonii 3 godziny bo rozrusznik czy jak tam padl a na Zante ponad 9 , w koncu przylecial jakis hiszpanski antyk, bodaj Douglas.
    • Gość: gosc Re: small planet awarie IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.16, 20:55
      www.fly4free.pl/klopoty-small-planet-airlines/
      • am42 Re: small planet awarie 27.06.16, 21:38
        We wrześniu small planet też nie przyleciał po nas kiedy wracaliśmy z Heraklionu do Katowic, po kilku godzinach oczekiwania na lotnisku musieliśmy odebrac nadane już bagaże, zawieźli nas do hotelu na przedmieściach Heraklionu ok 2 w nocy a o 7 rano pobudka śniadanie i powrót na lotnisko tam znowu kilka godzin oczekiwania, przyleciał po nas samolot pamiętający II wojnę światową , jak widać ten przewoźnik tak ma
        • radekk10 Re: small planet awarie 28.06.16, 11:19
          splot zdarzeń spowodowany awaria 2 samolotów na raz nastąpił plus opóźnienia z dostawą nowych samolotów + wysoki sezon a ludzie już doszukują się jakiś dziwnych akcji.
          Leciałem z nimi już i zawsze było OK a oczywiście nikomu nie życzę takich sytuacji jakie mają obecnie miejsce.
          • alex2222 Re: small planet awarie 28.06.16, 11:41
            nie broń litewskiego dziadostwa.
            poważny przewoźnik jest przygotowany na kłopoty techniczne i załatwia sprawnie zastępczą maszynę.ci miotają się już od tygodnia.
            w zeszłym roku rozwalili mi walizkę i olali wniosek o odszkodowanie.
            to kompletny shit i amatorka.
            • 1europejczyk11 Re: small planet awarie 30.06.16, 13:08
              Ja natomiast wspominam loty z nimi na plus.Jeśli chodzi o uszkodzenie walizki -nie miałem najmniejszego problemu(zostały urwane dwa kółka) z załatwieniem tego problemu.Po wylądowaniu na lotnisku w Warszawie od razu zgłosiłem się z uszkodzonym bagażem do odpowiedniego okienka ,po wypełnieniu formularza w ciągu tygodnia zjawił się u mnie kurier po odbiór walizki ,po czym po kolejnych trzech dniach bagaż wrócił do mnie z nowymi ,wymienionymi kółeczkami.W Small-Planet jest w cenie lotu zawarte również ubezpieczenie bagażu,tak więc nie do końca taka amatorka... Pozdrawiam.
              • radekk10 Re: small planet awarie 30.06.16, 13:43
                wiadomo że złe opinie zawsze rozchodzą się migiem i pisane sa lawinowo ale jak ma sie pochwalic to nikogo nie ma :)
    • aureamediocritas Re: small planet awarie 30.06.16, 16:48
      A nie należy Ci się odszkodowanie czasem zato nie myślałaś o tym? są tskie firmy, cot to srpawdzają za darmo, np drb
    • alex2222 Re: small planet awarie 01.07.16, 10:50
      Burdelu ciąg dalszy-jestem na Zakynthos.Ludzie którzy zostali wywiezieni z hotelu o 6-tej rano i mieli lecieć do Krakowa z badziewnymi Litwinami koczują na lotnisku i nie maja pojęcia kiedy polecą.Może jutro?
      Fajne te linie!
      • alex2222 Re: small planet awarie 01.07.16, 12:56
        Poprawka-mówię o locie do Katowic a nie do Krakowa.
    • merci77 Re: small planet awarie 01.07.16, 11:16
      19 czerwca lecialam z gdn zamiast 19.40 odlot był opóźniony o 2h .ja to już wiedziałam o 13 godzinie źre samolot będzie opóźniony .wystarczylo wejść na stronę small planet i sprawdzić .biuro podróży tui nie wiedziało nic o opóźnieniu a nawet podczas nadawania bagażu wspomniałam kobiecie ze opóźnienie jest .ona ze nie ma opóźnienia .a ja na to to.niech sobie pani sprawdzi ze ten samolot dopiero 15 min temu wylecial z heraklionu wiec o.czasie nie odlecimy. Na tablicach dopoero później pojawiła się informacja o opóźnieniu .I tak mieliśmy szczęście bo ten sam.nr lotu tydzień później odlot miał dopiero o 23.30.
      • 1europejczyk11 Re: small planet awarie 01.07.16, 15:51
        Każdy z nas ma prawo do odszkodowania ,jeśli chodzi w dodatku o tak drastyczne opóźnienia.
        Od czego TABELA FRANKFURCKA ?

podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,14110850,czy-mam-prawo-do-reklamacji-z-powodu-opoznienia-samolotu,,7.html

Powodzenia :)

www.konsument.gov.pl/files/t_frankfurcka.pdf
        • kubek0802 Re: small planet awarie 03.07.16, 18:07
          Całe szczęście, że będąc na Kos postanowiliśmy wyłączyć się z internetu bo by mnie nerwy zjadły. Lecieliśmy Small Planet i zarówno wylot z Okęcia był punktualny co do minuty, jak i wczorajszy powrót. W samolocie pomyślałam nawet że dawno się nie zdarzyło żeby było tak punktualnie.
    • karen13-k1 Re: small planet awarie 14.07.16, 20:49
      Dziś wróciliśmy z "wielkich greckich wakacji", mieliśmy wylecieć 7-go z Warszawy do Kefaloni, wylecielismy 8-go z opóźnieniem 30 i pół godziny, straciliśmy dwa dni i nawet mi się nie chce opisywać całej sytuacji ani "profesjonaluzmu" Small Planet i niestety Grecosa, jedyne co nie zawiodło to Grecja, tylko szkoda, że tak krótko. Teraz czas się z nimi trochę poprzepychać!
      • Gość: neti30 Re: small planet awarie IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.16, 20:48
        Rozumiem, że będziecie zadać odszkodowania? Ja leciała z Warszawy do Malagi 4.07 z 10 godzinnym opóźnieniem i też mam zamiar nie odpuścić tego. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na otrzymanie odszkodowania?
        • inez_79 Re: small planet awarie 08.12.16, 11:12
          Neti30, udało się? Ja złożyłam roszczenie za pomocą Fly&I, mam już odszkodowanie na koncie. Jeśli jeszcze walczysz jeszcze to myślę, ze warto spróbować.
    • yuk-ka Re: small planet awarie 26.07.16, 11:08
      Czy ktoś składał reklamację do Grecosa w sprawie opóźnienia lotu Small Planet?
      • holina Re: small planet awarie 26.07.16, 11:56
        Nie jestem pewna, jak jest z Grecosem ale pamiętam ze Wezyr odesłal w takich sprawach bezpośrednio do linii lotniczych.
        • yuk-ka Re: small planet awarie 29.07.16, 09:32
          Grecos zaproponował ugodę i 75 EUR od osoby w ramach zadośćuczynienia, mimo, że należy się 250 EUR...
          • Gość: eda Re: small planet awarie IP: *.146.132.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.07.16, 13:23
            > Grecos zaproponował ugodę i 75 EUR od osoby w ramach zadośćuczynienia, mimo, że
            > należy się 250 EUR.

A umowę podpisywałeś z biurem podróży czy liniami lotniczymi? bo to jest różnica.
            • yuk-ka Re: small planet awarie 29.07.16, 19:55
              z Grecosem
          • Gość: ula Re: small planet awarie IP: *.man.eu 29.07.16, 13:57
            my złożyliśmy reklamację zarówno do small planet jak i do grecosa. Grecos już odpowiedział, na odpowiedź small planet jeszcze czekamy. Grecos zaproponowal nam 150euro na osobę (ugoda ze small planet), ale podobno należy nam sie 400 euro (lot poznań-heraklion, opóźnienie 36 godzin). Taką informację uzyskałam w urzędzie lotnictwa cywilnego, tam trzeba złożyć reklamację. Podobno powinna zostać rozpatrzona pozytywnie (usterki techniczne będące przyczyną "uziemienia" samolotów nie pozbawiają odpowiedzialności za opóźnienie...no chyba, że przyczyną usterki byłoby uderzenie pioruna, zderzenie z ptakiem lub np. fabryczna waga zepsutego elementu...tak twierdzi ULC).
            • Gość: mmm Re: small planet awarie IP: *.inetia.pl 02.08.16, 10:57
              polecam www.bankier.pl/wiadomosc/Opoznienia-lotow-Small-Planet-jak-ubiegac-sie-o-odszkodowanie-7420860.html
          • wwk1 Re: small planet awarie 30.07.16, 07:59
            Należy się 400 euro.Mi zaproponował ugodę Grecos na 150 euro.Są śmieszni
      • Gość: Marcin45 Re: small planet awarie IP: *.gorzow.mm.pl 30.07.16, 17:50
        Tak, ja składałem. Szybka odpowiedz - za opozniony o 8 godzin lot na Rodos 27 czerwca 2016 Grecos w porozumieniu ze Small Planet zaproponowali ugodę po 75 ? na osobę.
        • boo2222 Re: small planet awarie 15.08.16, 12:11
          Nam zaproponowali ugodę po 150 euro za osobę - śmieszy mnie to ,bo za sam opóźniony lot należy się po 400 euro, nie licząc utraconej doby z grecosa i niewykorzystanych świadczeń hotelowych, jak również moje zadośćuczynienie za stres, nerwy i zepsuty urlop.
          • Gość: Gość Re: small planet awarie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.16, 16:58
            Po co załatwiacie te sprawy przez biuro podróży, które chce Was wyrolować? Należy uderzać bezpośrednio do linii lotniczej.
            • merci77 Re: small planet awarie 15.08.16, 21:25
              no oczywiście,że do lini, a jak ktoś ma dodatkowe ubezpieczenie to tymbardziej poczytajcie sobie
              www.konsument.gov.pl/files/rozp261-2004.pdf
              • Gość: as Re: small planet awarie IP: *.146.133.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.08.16, 10:02
                I znowu awaria katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35063,20554863,utkneli-na-krecie-w-hotelowym-lobby-mieli-wrocic-do-polski.html
            • Gość: urszula Re: small planet awarie IP: *.proxnet.pl 05.12.16, 16:09
              mój opóżniony lot z Krety do Katowic wynosił 11 godzin,napisałam bezposrednio do linii, o należne mi odszkodowanie i nie raczyli odpowiedzieć przez 3 miesiące, dopiero jak napisałam ,ze oddaje sprawę w ręce prawników to przysłali ugodę. Niestety minął następny miesiąc i pieniędzy nie ma! .Żałuję,że nie oddałam tego w ręce prawników ,bo nie tylko miałabym większą kwotę ale z odsetkami za zwłokę!
        • markus3711 Re: small planet awarie 15.08.16, 21:21
          Pomożemy, odezwij się helios.eu.com
    • Gość: kierowca autobusu Pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.16, 21:42

Zamiast bić pianę na forum wystąpcie razem z pozwem zbiorowym i propozycją dla BP aby sobie swoją rekompensatę poniżej 400? wsadzili głęboko.
      • kiniusia300 Re: Pozew zbiorowy 02.08.16, 15:51
        my wylatujemy 28.08 liniami travel service ale wracamy small planet.Czy jest ktoś kto miał problemy z tymi liniami i leciał z bp ITAKA?
        • aseretka Re: Pozew zbiorowy 02.08.16, 18:33
          To nie ma znaczenia w jakim BP wykupiłaś wczasy. Czartery zwykle kupowane są nie przez jedno, a przez kilka biur podróży. Z tego, co mi wiadomo o odszkodowanie w opóźnieniu lotu powinno się występować do linii lotniczych, a nie do BP.
          prawopasazera.pl/pasazerowie_nie_wiedza_ze_za_opoznione_loty_czarterowe_takze_nalezy_sie_odszkodowanie,1255,306
          Jeżeli reklamację składamy do BP, to zawsze istnieje możliwość, że zatrzyma ono sobie częś odszkodowania, a zaproponuje nam jakiś "nędzny ochłap".
          Też wykupiłam niedawno wczasy na Krecie z Rainbow (wylot 10 sierpnia) i przewoźnikiem jest Small Planet. Pani z biura Rainbow poinformowała mnie, że na przełomie czerwca/lipca Small Planet miało kłopoty z dwoma, czy trzema samolotami, które były nie w pełni sprawne i wypadły z grafiku. Podobno jednak aktualnie loty odbywają się zgodnie z rozkładem. (Nadziejam się, że i mój samolot odleci o czasie.) Jeżeli jednak nastąpiłoby jakieś opóźnienie w stosunku do zadeklarowanych godzin wylotu, to mam zgłosić się do BP i tam pomogą mi w wypełnieniu stosownego formularza, który ja sama powinnam wysłać do przewoźnika.
          • Gość: anna Re: Pozew zbiorowy IP: *.sileman.net.pl 06.08.16, 13:40
            i znów opóźnienia po 23 godziny....jak oni funkcjonją to nie wiem, powinni już dawno tę firemkę zaknąć
            • crystijan Re: Pozew zbiorowy 06.08.16, 15:29
              Mało kto wykupując wycieczkę sprawdza przewoźnika ,ważne że jest samolot. Small Planet słynie z opóźnień, a że jest najtańszy to często czarterowany przez biura. No i ta ich flota, czyli airbusy, którymi moim zdaniem lata się gorzej niż boeingami. W tym roku leciałem dwa razy z biura podróży czarterem Enter Air i Boeingiem 737 i żadnych opóźnień ani innych zastrzeżeń do lotu czy obsługi nie miałem i co ważna bagaż główny 20kg + 5kg podręczny co zawsze sprawdzam po tym jak zaliczyłem Egipt z 10kg bagażem i saszetką pod pachę z Small Planet.
              • aseretka Re: Pozew zbiorowy 06.08.16, 21:43
                Niestety... nawet jeżeli wykupując wycieczkę sprawdza się przewoźnika, to raczej mały wpływ ma się na jego wybór. :( Też wolałabym lecieć liniami Enter Air, ale nie było takiej opcji w wybranym przeze mnie terminie. Jestem coraz bardziej przerażona, bo wylot za trzy dni.
                Poczytałam też sobie "Ogólne warunki przewozu" przez Small Planet. I tam w artykule 9 są jakieś dziwne zapisy...
                9.1. Terminy wylotów podane w rozkładzie lotów mogą ulec zmianie aż do rzeczywistego dnia Państwa podróży. Nie wiąże nas odpowiedzialność przed Państwem za zmiany rozkładu lotów i nie gwarantujemy Państwu dotrzymania terminów wykonania zaplanowanych operacji.
                9.2 My, nasz pełnomocnik lub Zleceniodawca (w zależności, od kogo bilet jest nabywany),
                przed dokonaniem przez Państwa rezerwacji Biletu, poinformuje Państwa o aktualnym terminie wylotu figurującym na dany moment w rozkładzie lotów, który również będzie podany na Państwa bilecie. Jednak może się zdarzyć, że będziemy zmuszeni zmienić termin wylotów, podany w rozkładzie lotów po tym jak bilet zostanie już wydany. Informację o zmianach rozkładu lotów podamy Państwu my, nasz pełnomocnik lub Zleceniodawca, w zależności od tego, u kogo bilet został nabyty, korzystając z danych kontaktowych podanych przez Państwo. Informacja o zmianach rozkładu lotów, przekazana dzięki danym kontaktowym podanym przez Państwo, w tym pocztą elektroniczną, podaną Zleceniodawcy, uznana jest za odpowiednio doręczoną.
                Czyli co...? jak mi wyślą powiadomienie na e-maila, którego nie będę mogła odczytać, bo będę w drodze na lotnisko, to uznane to będzie za powiadomienie o zmianie terminu wylotu?
                9.3 W przypadku, gdy lot zostaje odwołany, albo godzina wylotu zostaje przeniesiona o więcej niż dwie godziny, należy prosić personel obsługujący w miejscu rejestracji (check‐in) lub przy bramkach o komunikat pisemny, w którym wskazane są zasady odszkodowania oraz udzielanie pomocy według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 261/2004.
                r.pl/content/files/linielotnicze/owp_small_planet_airlines.pdf
                Te zapisy są tak niejasne, że zaczynam mieć wątpliwości, czy należy mi się odszkodowanie od Small Planet, czy nie, jeśli zostanę "wcześniej powiadomiona".
                jeżelili jednak chodzi o limit bagażu, to i w Small Planet przysługuje mi 20 kg bagażu głównego + 5 kg podręcznego.
                r.pl/rozklady
                • radekk10 Re: Pozew zbiorowy 08.08.16, 14:20
                  no tak myslenie "czy dostanę odszkodowanie" a jeszcze nie lecialam, nie odbylam wycieczki etc...takie dziwne...
                  • aseretka Re: Pozew zbiorowy 08.08.16, 16:07
                    Mylisz się radekk10. Nie myślę o odszkodowaniu. Dziwią mnie jednak te zapisy w ogólnych warunkach.
                    Jak do tej pory nawet do łba mi nie przyszło, co by występować o odszkodowanie mimo, że raz (jakieś 10 lat temu) zdarzyło się, że wylot z Egiptu był opóźniony o ok 6 h (nie pamiętam, jaki to był przewoźnik), a dwa lata temu, gdy leciałam na Rodos z Enter Air samolot już kołował i podchodził do startu i nagle zatrzymał się. Jak nas poinformowano zapaliła się jakaś kontrolka i dla bezpieczeństwa musiano to sprawdzić. Wylot opóźnił się o ok. 3 h. Cóż robić... Jak dla mnie bezpieczeństwo lotu jest ważniejsze niż odszkodowanie. Ale mimo wszystko wkurzajace jest, gdy urlop ulega skróceniu nawet o 1 dzień, (bo wylot opóźniony jest o 23 h) lub gdy z powodu awarii samolotu ulega przymusowemu wydłużeniu o jeden dzień, a ktoś ma już wykorzystane wszystkie przysługujące na dany rok dni urlopu. Chyba nie byłby Ci miły taki urlop, gdy pracodawca zwolniłby Cię z powodu "nieuzasadnionego" dnia niestawienia się do pracy?
                    • radekk10 Re: Pozew zbiorowy 09.08.16, 08:50
                      zgodę się z tobą że jeśli miałbym opóźnienie tak duże to byłbym mega wkurzony to fakt ale niestety takie rzeczy się zdarzają i to każdej lini czarterowej (mnie osobiście ominęło) i jak sama napisałaś bezpieczeństwo jest najważniejsze i tego nikt nie ominie.
                      no co do pracodawcy to chyba jakaś przesada, sa komórki i zawsze można poinformować o sytuacji a wiadomo że ona nie wynika z twojego celowego działania, no chyba że pracodawca jest debilem...;)
                      zycze jak najwiecej udanych podrozy i zero opóźnień! ;)
                      • aseretka Re: Pozew zbiorowy 09.08.16, 12:18
                        Jak na razie termin wylotu potwierdzony przez Rainbow na 10:10. Zobaczymy, jak będzie... :)
                        Jak dla mnie opóźnienia, to rybka, bom na zasiłku przedemerytalnym. Ale z doświadczenia wiem, że zdarzają się niestety pracodawcy, którzy nie tolerują niestawienia się do pracy w terminie, jeżeli nie masz już żadnego dnia urlopu z przysługującego na dany rok.
              • Gość: Piotr Re: Pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.16, 00:12
                Odezwał się ekpert od lotnictwa he he he. Człowieku, czy masz jakiekolwiek pojęcia na temat airbusów i boeingów? Przypuszczam, że żadne. Może wytłumaczysz na czym polega różnica pomiędzy lataniem jedną maszyną a drugą, rozbawiłeś mnie laiku.
                W tym sezonie Small Planet ma problemy, w ubiegłym były lamenty na Enter, który teraz urasta do linii bez zarzutów.
                Latam i Enterem i Small Planet od kilku lat, limit bagażu ten sam i nie widzę różnic, opóźnienia raz ten, raz ten, raz przed czasem, nie ma reguły.
                • Gość: Piotr Re: Pozew zbiorowy IP: *.play-internet.pl 07.08.16, 13:46
                  Potwierdzam sprawdzać przwwoźnika i unikać Small Planet jak ognia a co do airbisa to lot tragedia tylko boing!
                • dnexter Re: Pozew zbiorowy 07.08.16, 19:02
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Odezwał się ekpert od lotnictwa he he he. Człowieku, czy masz jakiekolwiek poję
                  > cia na temat airbusów i boeingów? Przypuszczam, że żadne. Może wytłumaczysz na
                  > czym polega różnica pomiędzy lataniem jedną maszyną a drugą, rozbawiłeś mnie la
                  > iku.

A może ty nie laiku ,a egzperdzie nam to wyjaśnisz?

90% opóźnień i odwołań lotów z Small Planet jest spowodowana właśnie awaryjnością tych starych airbusów co ledwo latają.
                  • Gość: Piotr Re: Pozew zbiorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.16, 19:28
                    Fakt jest taki, że flota Enter Air jest starsza od floty Small Planet drogi kolego, więc nie pisz bzdur.
                    www.airfleets.net/ageflotte/Small%20Planet%20Airlines%20(Poland).htm
                    www.airfleets.net/ageflotte/Enter%20Air.htm
                    • Gość: mechanik Re: Pozew zbiorowy IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.16, 20:56
                      W przypadku samolotow nie mowi sie raczej o latach tylko o wylatanych
                      godzinach. Lataja ciagle samoloty ktore maja i po 70 lat.
                      Każdy samolot ma ilość cykli po których należy robić mały/duży/większy przegląd...
                      Każdy samolot ma też określony resurs (najcześciej w ilości godzin lotu) po którym
                      musi zostać wycofany z użytku.
                      Oczywiście resurs można przedłużać róznego rodzaju remontami i modernizacjami.
                      Jednak w przypadku Airbusa ten resurs jest krótszy niż u Boinga - Boing jest też uważany za lepszą konstrukcję i lata ich znacznie więcej niż Airbusów co nie oznacza ,że Airbus jest jakimś gorszym samolotem.
                      • radekk10 Re: Pozew zbiorowy 08.08.16, 14:23
                        latalem i enterem i small (nawet w tym sezonie) zero opoznienia bo 45 min nadrobione do 20 to żadne opoznienie.
                        ktos juz kiedys napisal ze najwiecej krzykaczy i znawcow jest jak kupia wakacje bez sprawdzenia hotelu, warunkow etc za 1000 zl a potem narzekaja na wszystko...
                    • dnexter Re: Pozew zbiorowy 11.08.16, 19:43
                      Właśnie teraz w ścisłym sezonie, gdy samoloty są maksymalnie eksploatowane, widać doskonale czyja flota jest lepsza - starsza EnterAir czy nowsza SmallPlanet.
                      • ucho03 Re: Pozew zbiorowy 21.08.16, 21:14
                        Powyżej 3 godzin opóznienia żąda sie odszkodowania i to nawet 30procent wartosci wakacji,tylko po powrocie idzie się do kancelarii i gitara zwracają wszystko wraz z odsetkami.
    • aseretka Re: small planet awarie 22.08.16, 09:10
      W moim przypadku nie było tak najgorzej. :) Wylot z Pyrzowic do Chani 10.08. o czasie. Trochę gorzej z powrotem 21.08. Mieliśmy wylecieć o 9:35, a wylecieliśmy tylko z ok. godzinnym opóźnieniem. W ramach przeprosin otrzymaliśmy od linii Small Planet po landrynku. :)
      • dnexter Re: small planet awarie 22.08.16, 19:00
        No i Small Planet znowu nawalił na spółkę z Grecosem.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/polacy-uwiezieni-na-krecie-nie-moga-wrocic-do-kraju/4488j0e
        • markthens Re: small planet awarie 22.08.16, 19:46
          dnexter napisał(a):

> No i Small Planet znowu nawalił na spółkę z Grecosem.
          >
          > www.fakt.pl/wydarzenia/polska/polacy-uwiezieni-na-krecie-nie-moga-wrocic-do-kraju/4488j0e
          >

Ale przynajmniej dają po landrynce, to zawsze coś!
          • dnexter Re: small planet awarie 22.08.16, 19:50
            markthens napisał(a):

> dnexter napisał(a):
            >
            > > No i Small Planet znowu nawalił na spółkę z Grecosem.
            > >
            > > www.fakt.pl/wydarzenia/polska/polacy-uwiezieni-na-krecie-nie-moga-wrocic-do-kraju/4488j0e
            > >
            >
            > Ale przynajmniej dają po landrynce, to zawsze coś!

Po landrynku! Landrynku, a nie landrynce!
            • aseretka Re: small planet awarie 22.08.16, 21:18
              O ile mi wiadomo, chociaż do szkoły podstawowej chodziłam ponad 40 lat temu< landrynka jest rodzaju żeńskiego:
              pl.wiktionary.org/wiki/landrynka
              Więc odmieniłam prawidłowo. :)
              Jak podaje Słownik Języka Polskiego forma "landrynek" dopuszczalna jest jedynie w grach.
              sjp.pl/landrynek
              Co do Small Planet, to osobiście też przeraża mnie ten przewoźnik, o czym pisałam wcześniej. W moim przypadku jednak miałam szczęście, co mnie bardzo ucieszyło. :) Przy tym godzinnym opóźnieniu nawet kolorowa landrynka była niepotrzebna. :)
              • Gość: Peter Small Planet udaje strusia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.16, 22:43
                Formularz zgłoszeniowy na ich stronie internetowej, na którym należy zgłosić roszczenie jest nieaktywny( nie tyle nieaktywny co nie można wprowadzić numeru lotu) Inne adresy mailowe generują jedynie odsyłacze do formularza zgłoszeniowego. Natomiast na reklamację wysłaną zwykłą pocztą, od ponad miesiąca nie ma odpowiedzi. Dziadostwo jakich mało.
                • bubu1123 Re: Small Planet udaje strusia. 14.10.16, 13:03
                  Ja też czekam na odpowiedź od ponad 1,5 miesiąca. Totalna cisza. Wysyłałem dodatkowe maile z zapytaniem na jakim etapie jest ta reklamacja i cisza. Infolinia to tylko sekretarka która kasuje pewnie wszystkie wiadomości. Nie wiem co dalej robić
                  • inez_79 Re: Small Planet udaje strusia. 08.12.16, 11:06
                    Polecam skorzystać z usług firm zajmujących się odszkodowaniami. Ja uzyskałam odszkodowanie od Small Planet przez Fly&I. Small Planet nie traktuje "Kowalskich" poważnie, wydłuża czas reklamacji licząc, ze ludzie się zniechęcą i odpuszczą, ale sprzedadzą im notkę pod tytułem nie odszkodowanie nie należy się bo opóźnienie nie było zależne od nas. Inaczej jest w przypadku takich firm bo oni wiedzą jak postępować z liniami lotniczymi, są biegli w znajomości prawa i mają możliwości żeby zweryfikować przyczyny opóźnienia lub odwołania lotu. Napisz do nich, adres mailowy i telefon są na stronie internetowej, mają też konto na fb. Może pomogą.
                    • inez.krupa Re: Small Planet udaje strusia. 08.12.16, 22:17
                      Inez, kuzynko, spadaj ze swoim nachalnym spamem. Jesteś pechowa i latasz taniutkimi liniami. I traktujesz forum jak rodzinnych durni.
    • Gość: urszula Re: small planet awarie IP: *.proxnet.pl 05.12.16, 16:15
      ja nie mogłam wrócić z Krety,awaria samolotu uziemiła mnie na lotnisku 11 godzin,do dziś nie otrzymała m ani grosza odszkodowania,chociaż adwokat zapewnił mnie .że się należy! Niepotrzebnie się z nimi użeram od 4 miesięcy/ linie lotnicze Small Planet/,trzeba było oddać w ręce prawników!!!
      • inez_79 Re: small planet awarie 08.12.16, 11:00
        jest wiele firm zawodowo zajmujących się odszkodowaniami lotniczymi, osobiście korzystałam z Fly&I już dwukrotnie, raz w przypadku opóźnienia lotu SP i raz w przypadku odwołanego lotu Ryanair.
        • man.zara Re: small planet awarie 08.12.16, 12:03
          My też skorzystaliśmy w lipcu z usług takiej firmy. Co prawda biorą 25% od przyznanej kwoty, ale wysłałem dokumenty, które chcieli i cierpliwie czekam. Cierpliwie, bo sprawa zabiera ok 6-7 miesięcy.
        • inez.krupa Śmierć spamerom 08.12.16, 22:18

Inez, s3.14perdalaj!
      • justi.nowa Re: small planet awarie 07.03.17, 13:43
        a ja podjęłam się walki sama bez żadnej firmy . W pierwszych momentach kosztowało mnie to wiele nauki, ale nie było tak źle biorąc pod uwagę fakt, że mogę zaoszczędzić te 25% ;) Sprawa jest już niby przesądzona, muszą wypłacić do końca marca także czekam cierpliwie
        • Gość: Anna Re: small planet awarie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.17, 19:39
          I bardzo dobrze, ja też tak zrobiłam, nie potrzebuję płacić firmom za zatwianie spraw, z którymi sama mogę sobie poradzić.
        • Gość: impa22 Re: small planet awarie IP: *.centertel.pl 21.03.17, 17:16
          Jak to zrobilas ze ich pzycisnelas? Ja juz walcze od czerwca, najpierw przez firme, teraz sama i nic!!! Cisza!
        • Gość: urszula Re: small planet awarie IP: *.proxnet.pl 04.05.17, 17:01
          po wielu perypetiach ze Small Planet w dniu 3 listopada 2016r. podpisałam zaproponowaną ugodę na 300 euro od osoby. Niestety jest maj 2017r. a ja nie dostałam ani grosza, nie odpowiadają na maile ponaglające?
          • man.zara Re: small planet awarie 08.08.17, 08:05
            Po ponad roku od złożenia wniosku o odszkodowanie udało się uzyskać odszkodowanie. Kasa wpłynęła na konto. 300 € od osoby :) Całkiem miło. Bo tydzień w last minute kosztował łącznie 2800. Odszkodowanie dotyczy lotu z 12 czerwca 2016 i załatwiane było przez firmę. Celowo nie podaje nazwy żeby nie było, że reklamę urządzam.
        • mama-mlodej Re: small planet awarie 22.01.18, 18:54
          Witam. Czy przewoźnik wypłacił odszkodowanie w wyznaczonym terminie? I czy w ogóle wypłacił?
          • mama-mlodej Re: small planet awarie 22.01.18, 19:00
            Pytanie było do justi.nowa.
    • zosok Re: small planet awarie 06.05.17, 19:06
      No i small planete rozpoczął sezon opóźnień z powodu?...4.05 - 3h na Teneryfe, 5.05 - 3h na Rodos. z Katowic. Jeszcze sie rozkręci. .
      • aseretka Re: small planet awarie 06.05.17, 19:43
        Lot z Zakynthos do Wrocławia 05/05/2017 - opóźnienie 4 godz. I nie wiem, czy się nie powiększyło, bo odleciałam do Katowic. :)
    • zosok Re: small planet awarie 08.05.17, 11:51
      Dziś - Heraklion - Katowice opóźnienie i awaria w powietrzu- kilkanascie godzin . Czesc pasażerów wrocila czesc jeszcze koczuje na lotnisku.
      • ewakac Re: small planet awarie 17.08.17, 07:58
        W nocy mieli wylecieć z Krety chyba Heraklion.Koczuja na lotnisku . powód zła pogoda w nocy w Poznaniu i samolot nie wyleciał.
    • dianaro Re: small planet awarie 13.02.18, 20:16
      Latałam liniami Small Planet i nie przypominam sobie, aby była awaria samolotu. Niestety kupując wycieczkę na 7 dni trzeba liczyć się z tym, że w rzeczywistości krócej korzysta się z wakacji. Pierwszy i ostatni dzień liczy się na dojazd i powrót zatem biuro ma prawo przesunąć godziny lotów w obrębie dnia.
    • yuk-ka Re: small planet awarie 16.02.18, 11:16
      My podaliśmy Small Planet do sądu za pośrednictwem jakiejś firmy znalezionej w internecie. Odbyła się pierwsza sprawa (bez naszego udziału), sąd wydał wyrok na naszą korzyść. Oczywiście się odwołali. Argument mieli taki, że nie przedstawiliśmy jako dowód kart pokładowych. Śmiech na sali. Dlatego sąd wezwał nas na drugą rozprawę w charakterze świadków i po przesłuchaniu wydał kolejny wyrok na naszą korzyść. Mają wypłacić odszkodowanie po 250 EUR na głowę + odsetki i koszty zastępstwa procesowego. A te dziady teraz złożyły zażalenie na koszty sądowe i ta nasza firma mówi, że jeszcze kilka miesięcy to potrwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka