Dodaj do ulubionych

Heraklion-Kreta

14.02.18, 15:13
Chania czy Heraklion? Czy jest co zwiedzać w tej części Krety?
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Heraklion-Kreta 14.02.18, 18:14
      Żartujesz, czy prowokujesz swoim pytaniem? Bo nie wierzę, że można je zadać spontanicznie, rzeczywiście nie wiedząc, na co można liczyć przyjeżdżając na Kretę.
      • Gość: Andrzej Re: Heraklion-Kreta IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.18, 19:54
        Można,można także nie wiedzieć gdzie się było. Naprawdę nie żartuję, znam ludzi których nie interesuje gdzie jadą ,interesuje ich hotel ,słońce ,plaża a tutaj autora nawet interesuje czy jest coś zwiedzić tam. Brak zainteresowania rejonem jest trzeciorzędny,najważniejsze jest ALL i walka o leżaki. Więc naprawdę nie dziwię się ludziom, którzy na wczasy polecieli na Cypr ,a opowiadają jak to w Grecji było, lub na włoskiej wyspie Gozo. Najlepszym było na tym forum kilka lat temu odwiedzenie zatoki wraku na Zante w ramach wczasów na Rodos.
        • asiczka861 Re: Heraklion-Kreta 15.02.18, 09:35
          Nie bądź taki mądry,żadne all i leżaki. Pytam co można zwiedzić w rejonach Heraklionu osób które tam były i czy warto? Gdybym chciała suchych informacji z neta to zapytałabym google.
        • grekan Re: Heraklion-Kreta 15.02.18, 09:52
          ..mimo wszystko nie zgadzam sie aby tak negatywnie oceniac polskich turystow....Grecja to nie Malta, Rodos a Zante tez trudno pomylic a grecki Cypr az tak bardzo nie rozni sie od zwyczajow greckich na wyspach czy Grecji kontynentalnej. Mysle, ze chcesz wyolbrzymic wlasne ...ego.Prawda jest, ze jest troche wczasowiczow z duzym poretfelem i brakiem checi do zwiedzania spedzajacy 2 tygodnie przy basenie hotelowym...ale to ich wybor!
          • Gość: słodka pipeńka Konin czy Qtno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.18, 10:10
            Witaj infantylna pieszczoszko, kiedy lecisz? Wybiorę inny termin ze śniadankiem - herbatką, jajeczkami i czymś wymiotnie słodziutkiego.

Papateczki asiczko:)
    • lordsidious Re: Heraklion-Kreta 15.02.18, 17:02
      Zależy czego szukasz. Jako miasto mi bardziej odpowiadała Chania. Okolice portu choć pełne turystów mają swój klimat, czego nie mogę powiedzieć o Heraklionie. Tam właśnie albo było zbyt turystycznie, albo zbyt mieszkalnie, zależy gdzie się poszło. Z drugiej strony do Heraklionu pojechaliśmy głównie w celu zobaczenia Knossos (www.filmowe-szlaki.pl/2018/02/14/palac-krola-minosa-w-knossos-i-labirynt-minotaura/ ), doskonale wiedząc co to jest. Do tego oczywiście muzeum archeologiczne, plus fort plus akwarium i byliśmy zadowoleni. Chania dla nas bardziej sprawdzała się jako baza wypadowa i miejsce, gdzie wieczorem fajnie się już po wszystkim spacerowało.
    • aseretka Re: Heraklion-Kreta 15.02.18, 19:17
      Zarówno we wschodniej, jak i zachodniej części Krety jest co zwiedzać. Gdy byłam w okolicach Heraklionu i dysponowałam samochodem, to zwiedziłam sporą część wschodniej i środkowej części wyspy.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,79263600,79263600,0,2.html?v=2
      W okolicach Chani niestety nie dysponowałam samochodem, więc i niewiele zwiedziłam, ale jest i tam sporo do zobaczenia.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151764660,151764660,0,2.html?v=2
    • Gość: awa Re: Heraklion-Kreta IP: *.146.103.140.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.02.18, 09:43
      Jeden wyjazd na wschód, drugi na zachód, a i tak nie zobaczysz wszystkiego.
      Nie wiem czego oczekujesz i co lubisz? plaże, góry i trekking czy muzea? Czy będziesz mieć samochód czy komunikacja m.?
      Może to ci pomoże zdecydować?
      www.crete.pl/
      www.westcrete.favorites.pl/
      www.sfakia.crete.pl/
      www.kreta.favorites.pl/
      kreta.wiemgdziejade.pl/
      • asiczka861 Re: Heraklion-Kreta 19.02.18, 12:53
        A jak jest z komunikacją m w części wschodniej?
        • ja.s.i.u Re: Heraklion-Kreta 19.02.18, 19:23
          Tak samo. Kreta jest nieźle skomunikowana autobusowo. Wszystkie miasta mają połączenie z Heraklionem, więc problemów ze zwiedzeniem np. Knossos nie ma. Nawiasem mówiąc, autobusy do Knossos odchodzą z dworca nazwijmy to "dalekobieżnego". Oprócz tego sporo lokalnych połączeń.
          Moja sugestia - a może poszukasz coś bezpośrednio, niedaleko Heraklionu, tak żeby właśnie Heraklion wykorzystać jako miejsce startu na niektóre wycieczki. Na pierwszy raz masz fajne połączenie z Malią, czy Chersonisos (akwarium). Możesz odwiedzić heraklioński bazar. Polecam nie tylko miód, oliwę, ale również zioła, a przede wszystkim sprzedawaną w plastikowych butelkach prawdziwą Raki. Takiej, jak tam, nie kupisz nigdzie. W rejestrowanym w samolocie przewieziesz.
        • aseretka Re: Heraklion-Kreta 19.02.18, 20:58
          Owszem kreta jest nieźle skomunikowana autobusowo, ale...
          1. jak to w Grecji autobusy nie bardzo trzymają się rozkładu;
          2. większe(turystyczne) miejscowości są lepiej skomunikowane, do mniejszych autobus dociera 1-2 razy dziennie;
          3. nie do każdego miejsca da się bezpośrednio dojechać i czasem potrzebne są przesiadki.
          Na tej stronie znajdziesz rozkłady jazdy KTEL-a, czyli greckiego PKS-u na Krecie:
          rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/timetable.php?lg=2
          Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest wypożyczenie samochodu, nie traci się wtedy czasu na oczekiwanie, aż autobus przyjedzie.
          • asiczka861 Re: Heraklion-Kreta 12.03.18, 12:46
            lepiej wypożyczyć samochód na miejscu czy przez internet?
            • Gość: słodka pipeńka Powrót asiczki-blondynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.18, 20:29

Witaj asiczko, infantylna pieszczoszko, trochę tęskniłam za twoimi ignoranckimi pytankami?
              Welcome back:)))
              • asiczka861 Re: Powrót asiczki-blondynki 16.03.18, 06:50
                A ja czekam aż oficjalnie się zalogujesz wiejska pipeńko :)
                • Gość: słodka pipeńka Re: Powrót asiczki-blondynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.18, 09:56

Czekaj na Godota, infantylny pustaczku słodziutki. Śniadaneczko już zjadłaś? Herbatka/kawusia,
                  masełeczko, chlebuniek miałaś? Cudownego dzioneczką słodziutki pustaczku asiczko numerowana życzę. Gdybyś miała jeszcze jakieś idioteczunie pytanka to bez wahania pytaj:)

Papatki asiczko numerowana.
                  • asiczka861 Re: Powrót asiczki-blondynki 16.03.18, 14:57
                    Już wróciłaś z pracy w Biedronce pipeńko zazdrośnico? Jakim pustakiem trzeba być żeby tracić czas na śledzenie postów. Aż tak nudne życie masz pipeńko :)
                    • Gość: słodka pipeńka Re: Powrót asiczki-blondynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.18, 09:56

Asiczko-amebko, pytasz przygłupie ale nigdy nie zdarzyło się tobie potwierdzić otrzymaną odpowiedź krótkim dziękuję. Nikt tobie, żabciu-pieszczoszko, nie powiedział, że uprzejmi ludzie podróżują wygodniej, taniej i ciekawiej. Ile ty masz lat, infantylny pieszczoszku asiczeńko?
                      Trzynaście? Trzeba być niezdrowo porypaną aby pisać o sobie asiczka. Mężulek tak mowi to ciebie czy tatulek?

Bon vojażyk jednokomórkowcu asiczko.
                  • Gość: Iza Re: Powrót asiczki-blondynki IP: *.centertel.pl 16.03.18, 17:04
                    a dlaczego pipeñko słodka tak zdrabniasz ??? to już jest dawno nie modne, obudź się pochwo bo zarosłaś !!!
                    • Gość: Xyz Re: Powrót asiczki-blondynki IP: *.internetunion.pl 20.03.18, 18:59
                      Ludzie dajcie spokój. Ja też nie lubię zdrabniania ale po kiego grzyba tyle nienawiści?
                      • ja.s.i.u Re: Powrót asiczki-blondynki 21.03.18, 16:42
                        Z zazdrości. Nie stać jednej, czy drugiej na urlop, to w przerwach, pomiędzy zarabianiem groszy, poprzez wciskaniem w wątki tzw. "szeptanej reklamy" poużywa sobie jeden z drugim, bo mama dostaje pińcet plus, ale kieszonkowego nie podniosła, a on już w gimnazjum i potrzeby swoje ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka