Dodaj do ulubionych

Kreta region

19.02.18, 14:22
Mam pytanie do znawców regionów Krety. Nie interesuje mnie Samaria,Balos itp. Interesuje mnie miejscówka z malownicza plaża że skałkami w morzu, obok itp, żwirowa, krystaliczna woda i jeszcze zachód słońca do twgo. Który region to ma? Zachód , środek czy wschód? Dzięki z góry za pomoc !
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiejski filozof Re: Kreta region IP: *.centertel.pl 19.02.18, 14:46
      No jak zachód słońca to brzeg musi być od zachodu :) Względnie polnoc bądź południe ale nie wschód.
    • mariomario79 Re: Kreta region 19.02.18, 14:57
      Zależy od pory roku. Jeśli za punkt odniesienia przyjmiesz północ czyli godz. 12, to miedzy czerwcem a wrześniem słońce zachodzi na godz. 10. Zatem zachód słońca będziesz widzieć na całym wybrzeżu zachodnim i północnym na całej długości, pod warunkiem, że to miejsce 'widzi' godzinę 10. Obecnie słońce zachodzi na godzinie 8.30, więc północ go nie widzi.
    • grekan Re: Kreta region 19.02.18, 16:21
      ...Matala albo niedaleko od niej Kalamaki/ Kreta Poludniowa / z piekna piaszczysta,szerka plaza i wspaniale Morze Libijskie o kolorze wrecz nie do opisania.Bylem zachwycony ta czescia Krety jeszcze bez molochow hoteli, duzo natury.Sprawdz na youtub-ie.
      • anja32 Re: Kreta region 19.02.18, 18:58
        Dzięki grekan, sprawdzę. Wszyscy zachwycają się zachodnią Kretą, ale jak oglądam google maps to wybrzeże nie wygląda ciekawie, natomiast wydaje mi się południe Krety oraz wschodnia cześć ( za Agios Nikolaos) to tu moge znaleźć takie zatoczki.
        • zo_h Re: Kreta region 22.02.18, 12:44
          Matalę sobie odpuść. W sezonie to strasznie męcząca miejscowość z dużą ilością osób i często mocno naciąganymi cenami.
          • dodekanezowiec Re: Kreta region 22.02.18, 13:08
            Tak głośno myślę bo jeden lubi takie zatoki, drugi inne :) - może Elounda, może Agia Pelagia i okolice.
            • Gość: kokkino nero Re: Kreta region IP: *.dynamic.mm.pl 22.02.18, 13:37
              jak dla mnie tylko kokkino nero!
              • aseretka Re: Kreta region 23.02.18, 10:55
                Mogę nieśmiało zapytać, w której części Krety położone jest Kokkino Nero?
          • grekan Re: Kreta region 23.02.18, 01:27
            ...a w jakiej miejscowosci w sezonie nie ma ludzi.?!..bylem w sezonie i nie narzekalem...jest gdzie bywac w poblizu: Agia Galini, Kalamaki, Plakias....a w Matali wystarczy pojsc na Czerwona plaze, gdzie prawie sa pustki... .Bylem w kilkudziesieciu miejscach na greckich wyspach i Grecji kontynentalnej i w sezonie bylo wszedzie pelno! Przy odrobinie wysilku wszedzie mozna sobie znalezc dobre miejsce.
            • zo_h Re: Kreta region 28.02.18, 21:25
              wiesz każdy ma inne oczekiwania. Do mnie Matala nie przemawia. Sam podałeś dwa przykłady innych miejscowości (Kalamaki i Plakias) w których bywałem i w których dużo lepiej wypocząłem. Ludzi odczuwalnie mniej, ciszej i spokojniej.
        • nuta15 Re: Kreta region 23.02.18, 13:27
          W okolicach Agios Nicolaos polecam Istro, małą, malowniczą wioskę nad Zatoką Mirabello, z trzema plażami do wyboru kamienistą, żwirową i jedną z najpiękniejszych na Krecie piaszczystą Golden Beach ze skałkami. W wiosce są sklepiki, wypożyczalnie samochodów i tawerny z pysznym, tradycyjnym jedzeniem.
          • Gość: sposzczegafczy Re: Kreta region IP: *.internetunion.pl 28.02.18, 23:13
            Nie napisano na wstępie, że chodzi o sezon. Może ktoś chce jechać np. na początku czerwca czy pod koniec wrzesnia? Inna bajka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka