Dodaj do ulubionych

Jak sytuacja z cyklonem?

28.09.18, 13:09
Odwołują dziś promy np. Santorini - Kreta?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Jak sytuacja z cyklonem? IP: 95.160.98.* 28.09.18, 17:54
      Nie, dzisiaj wszystko pływa. Cyklon widać tu: poseidon.hcmr.gr/weather_forecast.php?area_id=gr
      • bebiak Re: Jak sytuacja z cyklonem? 28.09.18, 23:40
        Po pogodnym dniu - noc w Rethymnonie spokojna, bardzo spokojna. Siedzę na werandzie: nie ma grama wiatru. Może to cisza przed burzą? Właściciel mieszkania, które tu wynajmuję kazał mi kwiaty schować do komórki mówiąc, że jutro będą fruwały jak ptaki jeśli nie schowam... Schowałam na wszelki wypadek.
        • Gość: gośc Re: Jak sytuacja z cyklonem? IP: 95.160.98.* 29.09.18, 07:16
          Panikarz z tego gospodarza:) Na Cykladach przy takiej sile wiatru jaka jest prognozowana dla Rethymnonu zlatują co najwyżej metalowe popielniczki z balkonów. Północne wybrzeże Krety w wiekszości bedzie spokojne.
          • bebiak Re: Jak sytuacja z cyklonem? 29.09.18, 21:45
            Nie, nie: do około trzynastej dziś dawało ostro tutaj, łącznie z ulewami, nie tylko opadami. A wiało tak jakby chcialo wszystki mgłowy pourywać: kwiatki by m isienie uchowały na werandzie... Czasem ulewa była taka, jakby mi sąsiadka z góry wodę z wanny wylewała na werandę :)
            Potem się uspokoiło i było jak w lato. Teraz wieje obrzydliwie, ale tylko wieje l
            Jeszcze jutro, ale widać już, że Zorbas odchodzi: potem znowu lato :)
            • Gość: kalamata Aktualna pogoda na Krecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.18, 12:13
              Bebiak,

jeżeli jeszcze siedzisz na werandzie:), proszę napisz o aktualnej pogodzie, Obejrzałam kilkanaście stron z pogodą i rozrzut temperatur jest niepokojący. Być może te portale z cudownie słoneczną temperatura są sponsorowane przez greckich hotelarzy:) Wróciłam do punktu wyjścia: na św. Hieronima jest pogoda albo jej "nima":) Wybrałabym Korfu ale tam ciągle trwa śmierdząca dysputa śmieciowa. Kreta radykalnie obniżyła ceny - być może z powodu pogody:)

Pozdrawiam - k.
              • dodekanezowiec Re: Aktualna pogoda na Krecie 01.10.18, 16:17
                Pozdrawiam z Ierapetry. Pogoda na pewno antycyklonalna.
                • dodekanezowiec Re: Aktualna pogoda na Krecie 01.10.18, 16:48
                  Jeśli chodzi o październik to najwięcej godzin słońca ma Rodos, Samos i Ierapetra. Trzeba wybierać w ogóle to co najdalej na południe i wschód. Korfu to nie bardzo. To blisko Włoch- chyba najmniej słonecznego kraju nad Morzem Śródziemnym.
                  • aga72 Re: Aktualna pogoda na Krecie 01.10.18, 18:11
                    > Jeśli chodzi o październik to najwięcej godzin słońca ma Rodos, Samos i Ierapetra.
                    ierapetra to jakas nowa grecka wyspa ?
                    • dodekanezowiec Re: Aktualna pogoda na Krecie 01.10.18, 21:06
                      Jest to miasto na Krecie. Południowa Kreta.
                      • klerjeser Re: Aktualna pogoda na Krecie 02.10.18, 09:36
                        Dlaczego tylko Samos? Jest Kos , Karpathos i są Cyklady, różnica kilkudziesieciu km nie przesądza o radykalnej zmianie klimatu, a Grecy oczywiście tylko marzą o tym aby słońce smazylo ich jak najwiecej :D
                        • dodekanezowiec Re: Aktualna pogoda na Krecie 02.10.18, 10:25
                          Ogólnie Dodekanez. Karpathos to już chyba najsloneczniejsza wyspa.
              • bebiak Re: Aktualna pogoda na Krecie 05.10.18, 23:45
                Oj..., nie zaglądam tu codziennie...
                Pogoda mnie trochę zaskakuje, bo jest nieco gorzej niż rok temu: a tu (Rethymnon) w październiku rok temu byłam. Nie pada już, ale potrafi wiać. Temperaturowo różnie: ja bym powiedziała, że dla nas to i tak świetnie, ale mogło być lepiej. Po tych niedawnych zawirowaniach pogodowych woda na Balos chłodnawa: aż mnie to zaskoczyło.
                Dziś byłam w Heraklionie: słonecznie i ciepło, choć wietrznie (momentami nawet bardzo). Ty się nie przejmuj niczym: przyjeżdżaj na Kretę, bo tu zawsze pięknie i już.
                Pozdrawiam. B.
                • Gość: kalamata Ku słońcu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.18, 10:55
                  Dziękuję bardzo za raport meteorologiczny. Po agonizujących wahaniach i wielokrotnym przeglądaniu prognoz pogody dla całej Europy decyzja zapadła. Lecę w poniedziałek do Morro Jable. Lokalnie temperatura nie spadnie poniżej 25 C i bez kropli deszczu podczas całego pobytu. No, i te plaże - długie, szerokie z piaskiem o konsystencji cukru pudru nawiewanego z Sahary:). Woda w oceanie tez podobno ciągle jeszcze nagrzana. Sprawdzę to wkrótce empirycznie podczas porannego bosego biegu wzdłuż plaży:)

Kreta piękna jest! To fakt:) Chanią jestem zauroczona. Może na wiosnę...

Serdecznie pozdrawiam - k.

• ja.s.i.u Re: Ku słońcu:) 06.10.18, 14:43
                    13 sierpnia w Morro Jable porządnie zmokłem. No ale może dlatego, że to był trzynasty. Jedziesz od strony latarni, czy bliżej portu, gdzie na plażę z klifu są schody? Zrób spacerek i zajrzyj do żółwi (tuż przy porcie, za darmo, warto je odwiedzić, tyle że do południa w dni robocze otwierają).
                    • Gość: kalamata Re: Ku słońcu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.18, 15:20
                      W opisie hotelu (Maxorata Resort) informują, ze jest to bliskie sąsiedztwo promenady. Latarnia tez jest widoczna na zdjęciach. Żółwie odwiedzę i pozdrowię od Ciebie. Powiem, ze polecałeś:) Z dużą przyjemnością oglądam prognozę pogody dla MJ. Przez cały tydzień 27-29C. La vida es hermosa:)
                      • dodekanezowiec Re: Ku słońcu:) 06.10.18, 16:55
                        Październik to podobno najlepszy miesiąc na pobyt na Fuercie, tak tłumaczył przewodnik wycieczki. Zwykle już nie wieje tak jak w lecie.
                        • Gość: kalamata Re: Ku słońcu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.18, 19:05
                          Lejesz miód na serce moje takimi opiniami:) Mam nadzieję potwierdzić to po powrocie.
                          Pisząc o miodzie to czytam, ze bardzo popularny lokalnie jest "ron miel" (rum z miodem palmowym. Ciemny rum korzenny lubię ale o miodzie palmowym czytam po raz pierwszy. Ciekawe czy można lokalny rum zagryzać kozim serem:)?

Wracam do pakowania. Tym razem lekkiego:)
                          • dodekanezowiec Re: Ku słońcu:) 06.10.18, 19:41
                            Na Kanarach pazdziernik temperaturowo to u nich odpowiednik czerwca. W Polsce październik to odpowiednik kwietnia. Taka różnica miedzy klimatem oceanicznym a kontynentalnym.
                        • Gość: kalamata Re: Ku słońcu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.18, 12:42

"Październik to podobno najlepszy miesiąc na pobyt na Fuercie, tak tłumaczył przewodnik wycieczki."

Mogę to teraz empirycznie potwierdzić:) Temperatura oscylowała w granicach 27C. Słońce lampa.
                          Woda w oceanie marzenie. Dziewiczość plaży El Cofete zachwycająca. Pobyt cudownie udany:)
                  • mariomario79 Re: Ku słońcu:) 07.10.18, 11:29
                    Chania dziś 24 stopnie, niemal bezwietrznie i ani jednej chmurki na niebie:) Woda rzekomo 23 stopnie, ale wydaje się być nieco chłodniejsza. Pogoda idealna! Kreta po raz kolejny nie zawodzi w październiku:)
                    • dodekanezowiec Re: Ku słońcu:) 08.10.18, 10:59
                      Ja wróciłem z Ierapetry. Tydzień dobrej pogody, choć w niektóre dni silniejszy i zimniejszy wiatr, bardziej wieczorem czy w nocy. Ierapetra jest podobno najcieplejszym i najsloneczniejszym miastem Krety ale niestety sama ma niewiele do zaoferowania (poza super hotelem Petra Mare). Uważam że Cypr jest niedoceniany. Pafos jest moim zdaniem ładne, dużo zieleni przy hotelach, niezle plaze i komunikacja, czysciej niż w samej Grecji. A z tym Cyprem tak wyjechałem też w tym kontekście że na maj czy październik to super lokalizacja. W maju czy październiku gdzieś na wyspach greckich może być gorsza pogoda, zimniejsza woda a Cypr ma pełnię lata. Z kolei od czerwca do września bywa gorącej niż w szczycie sezonu na co bardziej wietrznych wyspach.
                      • lena354 Re: Ku słońcu:) 14.10.18, 15:29
                        dodekanezowiec napisał:

> Ja wróciłem z Ierapetry. Tydzień dobrej pogody, choć w niektóre dni silniejszy
                        > i zimniejszy wiatr, bardziej wieczorem czy w nocy. Ierapetra jest podobno najci
                        > eplejszym i najsloneczniejszym miastem Krety ale niestety sama ma niewiele do z
                        > aoferowania (poza super hotelem Petra Mare). Uważam że Cypr jest niedoceniany.
                        > Pafos jest moim zdaniem ładne, dużo zieleni przy hotelach, niezle plaze i komun
                        > ikacja, czysciej niż w samej Grecji. A z tym Cyprem tak wyjechałem też w tym ko
                        > ntekście że na maj czy październik to super lokalizacja. W maju czy październik
                        > u gdzieś na wyspach greckich może być gorsza pogoda, zimniejsza woda a Cypr ma
                        > pełnię lata. Z kolei od czerwca do września bywa gorącej niż w szczycie sezonu
                        > na co bardziej wietrznych wyspach.

Rozważam pobyt w Petra Mare w sierpniu 2019,czy mógłbyś napisać coś więcej o hotelu?Interesuje mnie jak wygląda plaża(zdjęć obejrzałam sporo,i na jednych wypada lepiej ,a na innych beznadziejnie),jakie jest wejście do wody,czy są kamienie w wodzie,jaka jest głębokość morza?
                        Co hotel oferuje w ramach przekąsek?Jak okolica?

Z góry dziękuję
                        • dodekanezowiec Re: Ku słońcu:) 15.10.18, 16:46
                          Plaża mała wąska raczej tym bardziej w sierpniu może być problem. Ale długo jest w miarę płytko a w sierpniu to woda zupa na pewno. Co do tej plaży- ciemny piasek zwirek i kamienie. Taka mieszanka. Trochę różnie w różne dni może być co może zależeć od wiatru przyplywow itp. Wejście- lepsze na lewo przy falochronie. Czyli bardiej taki piasek czy drobne kamienie. Dno w wielu miejscach jakby takie gładkie skały. Okolica spokojna. Miasteczko małe. Nie jest to odludzie trochę sklepów knajp. Nawet dużo przekąsek- coś na ciepło np.frytki coś z grilla warzywa, owoce, taki mini bufet. Wyzywienie bogate.
                          • lena354 Re: Ku słońcu:) 15.10.18, 17:23
                            Dziękuję bardzo :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka