Dodaj do ulubionych

Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samochód)

06.01.05, 22:31
Są tacy, którzy już nie mogą sie doczekać wakacji i już kalkulują koszty
takowej wyprawy samochodowej na Helladę. Ja tutaj tak to sobie wyliczyłem,
oczywiście to dane zebrane z internetu. Bardzo proszę drogich forumowiczów o
sprostowania i korekty ;-))

Trasa: Śląsk - Żywiec - Parassapuszta - Budapeszt - Szeged - Beograd - Nis-
Sofia- Kulata - Chalkidiki
Kilometry: Polska ok 100 km, Słowacja ok 250 km, Węgry ok 250 km, Serbia ok
550 km, Bułgaria ok 220 km, Grecja ok 200 km.

Zanim przejdę do samej trasy, założenia finansowe: Sama droga w 1 stronę
wyjdzie ok 700 zł ( sam os. poj 1,6 LPG, przyjąć należy, że nie całą drogę
przejedziemy na gazie).
Słowacja - winietka niestety 14-sto dniowa w przeliczeniu ok 30 zł
Węgry - Winietka za autostradę M5 - 1270 Forintów ( można kupić 4 dniową)
Serbia - 1.390 dinarów ogólnie za autostrade (należy mieć ze sobą dinary
zabrane z polski bo serbowie oszukują na kursie walut.
Bułgaria - 2E dezynfekcja kół ;-)), 10E opłata tranzytowa.
W drodze powrotnej analogia.

Pobyt w Grecji:
Ja przykładowo wybierm się pod namiot i przyjmuję, że za 2 os. dorosłe +
dziecko + namiot + samochód zapłacę ok 30E za dobę. Ale trzeba to sobie
przekalkulować, bo podobno można znaleźć kwaterę w podobnej cenie.
Teoretycznie planuję wypoczywać 10 dni więc przyjmuję, że na ten czas
przewiduję ok 400E na jedzenie i drobne wydatki. Jeżeli ktoś planuje
balowanie to niech weźmie na pobyt 100 -200E więcej.

Dodatkowe uwagi:
W Polsce zatankować samochód na FULL bo na Słowacji i Węgrzech paliwo zbyt
drogie. Spokojnie powinniśmy dojechać do Serbi na Polskim paliwie - tańszym.
W Serbi tankujemy już normalnie. O LPG też nie problem. W Bułgari to już raj
jeśli chodzi o cene benzyny. Co do Grecji to takować będziemy pewnie mało bo
jeździć bedziemy na benzynie z Bułgarii - no ewentualnie sie trochę dotankuje
jeśli pojedziemy w kierunku Peloponezu.

Wg mnie tak to mniej więcej wygląda. bardzo proszę o ewentualne korekty.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rezydent z Korfu Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 07.01.05, 09:39
      30eur za namiot plus samochod???!! Studio dla dwoch osob mozesz wynajac za 14-
      16 eur za dobe z kuchnia,lazienka.Radze sie zastanowic.
    • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:22
      Z uporem maniaka niczym zdarta płyta obstaję za promem, ćwiczyłem osobiście w
      2003.
      Koszt samochodu Corsa benzyna wyniósł 850 zł z promem (112 Euro).
      Po Grecji przejechałem 1200 km.
      Racja trzeba zapłacić bilety od osób za prom, ale różnica w komforcie podróży
      zwłaszcza z dzieckiem.
      Zaoszczędzisz sporo km, bo do Triestu z Cieszyna jest ok. 850km i lądujesz na
      Korfu, lub w Patras i masz Peloponez w ręku.
      Gaz w Grecji praktycznie nieosiągalny, mieliśmy jeden samochód na gaz i
      szukanie gazu nie warte było zachodu. Spotkaliśmy 2 stacje : u Shella koło
      Katerini na Rivierze , oraz w Patras . Cena 0,45 - 0,5 Euro, Benzyna 95 była
      wtedy w Grecji 0,73 - 0,86 w zależności od rejonu.
      Za Euro płaciłem wtedy 4,40 - 4,50 zł więc dziś i prom wyjdzie dużo taniej.
      Zgadzam się, że apartament wyjdzie taniej niż namiot.
      Udanych przemyśleń
      Pozdrawiam
      f
      • elaboh Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch 07.01.05, 11:52
        Czy mogę prosić o bliższe info na temat promu (najlepiej adres www), jesli nie,
        to prosze o dane dotyczace portu, warunkow na promie, czasu trwania podrozy).
        Dziekuje.
        • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:22
          Proszę bardzo. WWW.anek.gr
          Tam jest wszystko, ja jechałem z Triestu "Lefka Ori".
          To jest prom nowy z 1992 roku .W zakładce "Flotte" jest możliwość pooglądania
          statku (virtuelle tour).
          Podróż trwa do Igumenitsy 24 g. na Korfu + 1,5g a do Patras 32g Cena biletu jest
          taka sama do wszystkich portów. Bilety załatwia Petpolonia
          www.promy.pl , ale ja załatwiłem w Orbisie W-wa Stare Miasto. Płaci się w zł po
          kursie Euro w PKO SA
          Odpowiem na doadtkowe pytania
          f
          • elaboh Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch 07.01.05, 13:47
            Dzieki za informacje.
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 10:09
          Polecam strony www.minoan.pl .Promy nowsze niz Aneka,wyplywaja z Wenecji lub
          Ancony,szybciej plyna i wyplywaja codziennie.Jak zadzwonisz do agenta w polsce
          to moze zalapiesz sie na jakas dodatkowa znizke za wczesna rezerwacje.Moj
          kumpel zalatwil bilet w dwie strony w cenie jednej na czerwiec.
          • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:05
            Racja są szybsze Minoana, ale od tych Aneka z Triestu,
            bo najnowsze i najszybsze ma Anek z Ancony (szybkość 32 w. Minoan 26 a Anek z
            Triestu 25 węzłów.
            Za szybkość trzeba płacić
            Cena fotel lotn 136 E (Anek 119 E)
            auto 126 E ( Anek 116)
            Wybór należy do klienta.
          • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:09
            Zapomniałem dodać że chodzi o cenę tam i z powrotem w tzw. niskim sezonie
          • Gość: bs Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 12.02.05, 23:10
            koszt podróży promem z Wenecji dla rodziny 2+1+samochód to ok.3000 zł bez kabiny, tylko z fotelami lotniczymi, przy wykupieniu kabiny koszt jest trochę za wysoki, zdecydowanie
            • Gość: Marek Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: 193.28.239.* 14.02.05, 11:08
              Powiem że to kupa kasy. 3000 zł to góra kasy która może być wydana inaczej ;-))
              No chyba że ktoś lubi taką podróż promem za taaaką kase to nie ma sprawy. Ja
              polecam podróż samochodem tak jak Skynet za ok 700 zł. Ale tak jak pisze - to
              kwestia gustu
            • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:15
              Skąd zrobiło Ci się 3000zł?
              Zobacz na stronę www.anek.gr
              3 os.+samochód tam i powrót to 487 Euro * 4,08zł = 1986,96zł
              Na dodatek każdy załapuje się na jakąś zniżkę, albo
              -20% poniżej 26 lat, lub dzieci 4-12 lat -50%
              lub 3-4 os rodzina + samochód -10% (ja skorzystałem z tej ostatniej)
              Nie siej paniki
              Nawet w kabinie jest <3000zł
              f
            • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:25
              Dodam jeszcze, że Skynet obliczył 700zł w jedną stronę, a ja piszę o promie w
              obie.
              f
              • blackened1 DO FT: 14.02.05, 17:54
                Cześć, Marek te 3000 zł zdobył z postu napisanego przez BS (jeden post nad
                nim), wiec to nie on sieje panikę tylko BS. Pozdrawiam
                BS napisał: koszt podróży promem z Wenecji dla rodziny 2+1+samochód to ok.3000
                zł bez kabiny, tylko z fotelami lotniczymi, przy wykupieniu
                kabiny koszt jest trochę za wysoki, zdecydowanie
    • skynet_00 Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch 07.01.05, 11:38
      Witam, to znaczy że za ok 30E jestem w stanie znaleźć pokój dla mnie, żony i
      dziecka ??. Jeśli tak to kurcze serio muszę to przeanalizować i chyba dam sobie
      spokój z namiotem, bo różnica komfortu daleka od siebie a cena podobna.
      • Gość: Rezydent z Korfu Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 10:16
        W czerwcu lipcu i we wrzesniu cena studia dla 2 osob waha sie od 12-20 eur
        dziecko na dostawce zazwyczaj gratis.W sierpniu drozej 20-30 eur za
        studio.Apartamenty 4osob. mniej wiecej dwa razy drozsze.
        • Gość: Ewa Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 09.01.05, 12:12
          Możecie podać namiary na studio apartamenty. Będę bardzo wdzięczna
          pozdrawiam
          • arwena Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch 11.01.05, 08:38
            ja znalazlam na www.appthanos.gr (chyba)
            1) trzeba troche czasu w sieci pogrzebac
            2) wyslac sporo maili
            3) nie sugerowac sie cena podana na stronach www, czy na stronach posrednikow
            (z tych stron w ogole nie korzystac, trzeba starac sie dotrzec bezposrednio do
            wlasciciela)

spalismy we wrzesniu na Peloponezie za 22 eur/2 os, z TV, klima, basenem,
            nowiutkie apartamenty, przyjemne i w pelni wyposazone. Nie lux, ale na *** co
            najmniej. COdziennie reczniki, posciel co 2-3 dni, w tym rowery i dodatkowe
            atrakcje;)))
            Polecam!
            • skynet_00 ok 400E na 10 dni ---> 2os + dziecko TAK czy Mało 11.01.05, 19:48
              Czy to dobrze sobie wyliczyłem ? Czy tyle nam wystarczy na jedzenie i drobne
              uciechy ? Czy może potzrebuję więcej ? O Balangach nie ma mowy bo jedziemy z
              naszym dzieciątkiem.
              • skynet_00 Re: ok 400E na 10 dni ---> 2os + dziecko TAK 11.01.05, 19:49
                **POTRZEBUJĘ !! oczywiście zjadłem literkę - przepraszam ;>>>
                • arwena Re: ok 400E na 10 dni ---> 2os + dziecko TAK 12.01.05, 09:08
                  trudno powiedziec ile potrzebujesz:)))

my na 2 os - moim zdaniem tez bez szalenstw, ale z knajpami prawie codziennie,
                  raz lodka (65 EUR) wydalismy ok 1250 EUR/17 dni, w tym (pisze na 2 os):
                  - 255 przelot
                  - ok. 120 transport inny (autobus, pociag, dojazd do lotniska)
                  - 65 łódka /1 dzien
                  - 310 apartament
                  - 150 pobyt w Atenach (zwiedzanie, transport, nocleg, jedzenie)
                  - zostaje jakies 350 na reszte - czyli glownie jedzenie, knajpy, jakies
                  zwiedzanie, taksowki, kartki, niewiadomoco)

mocno przyblizalam, bo juz dokladnie nie pamietam, ale gdzies tak to bylo
                  pozdrawiam, arwena
                  • skynet_00 Re: ok 400E na 10 dni ---> 2os + dziecko TAK 12.01.05, 19:37
                    Aha, czyli mogę przyjąć, że bez zbędnego szaleństwa ok 400E powinno mi
                    wystarczyć na jedzonko, jakieś knajpki i inne drobne wydatki. Dziękuje Awrena
                    za info i pozdrawiam cię serdecznie ;-)
                    • Gość: Etaltravel Re: ok 400E na 10 dni ---& & #35; 62; 2os + dziecko TAK IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 01:09
                      Przeprszam jaki termin?
                      Bo jak ja za 20 euro znam apartamenty na rierze, a w niskim sezonie nawet taniej
                      • skynet_00 Re: ok 400E na 10 dni ---& & & #35; 35; 62; 2os 13.01.05, 13:26
                        Witam, chcemy wyjechać 14 lipca rano i na Chalkidiki (bo tam chcemy jechać)
                        chcemy być 15-go wieczorkiem ;-) Pozdrawiam
                      • cris39 Re: ok 400E na 10 dni ---& & & #35; 35; 62; 2os 14.01.05, 20:04
                        Gość portalu: Etaltravel napisał(a):

> Przeprszam jaki termin?
                        > Bo jak ja za 20 euro znam apartamenty na rierze, a w niskim sezonie nawet
                        tanie
                        > j
                        Witam, właśnie planujemy wyjazd autkami w końcu czerwca i początek lipca na
                        Riwierę, czy możesz podać nam jakiś namiar na kwaterkę dla 8 osób?
                        Oto mój mail:cris37@o2.pl
                        Z góry dziękuję.
    • Gość: Marek Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: 193.28.239.* 11.02.05, 10:55
      Potwierdzam co napisał autor - jechałem niedawno do Salonik - opłaty mniej
      wiecej takie jak podano.
    • Gość: Blackened Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: 193.28.239.* 01.03.05, 10:56
      Rozmawiałem ostatni z kolegą, który sporo jeździ po Europie zawodowo. Mówi że
      ta kalkulacja, jest właściwie zgodna, Może być różnica ok 100 zł. Pozdro
      • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:50
        Im tańsze euro to dla nas lepiej.
        Ja załatwiałem bilety promowe w Orbisie , a oni korzystają z Petpolonii (agent
        ANEK-a w Polsce. Płaci się dokładnie tą cenę jaka jest w cenniku na www * kurs
        euro w dniu transakcji wg PKO SA.
        f
        • Gość: Rezydent z Korfu Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 01.03.05, 13:14
          Minoan jest szybszy i tanszy w tym roku.Poza tym maja nowsze promy.
          • Gość: ft Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 14:33
            W jednym się zgadzamy, że warto wybrać się promem
            wbrew wszystkim sprinterom, którzy uważają, że szkoda czasu, bo przez Serbię
            podobno jadą 17 godzin?
            A propos Korfu chciałbym się wybrać tam na dłużej bo znam ją tylko z portu .
            Pozdrawiam
            f
            • Gość: Rezydent z Korfu Re: Podróż do Grecji - Kalkulacja kosztów (samoch IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 02.03.05, 14:15
              Ta musisz koniecznie sie wybrac!!!Polecam i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka