Dodaj do ulubionych

Do tych ,którzy marzą o Grecjii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 07:04
Wiele razy czytałem na tym forum posty osób,które kochają ten kraj,ja również
do nich należę,aczkolwiek ja w ogóle bardzo lubię klimat śródziemnomorski,nie
tylko Grecję.
Ile razy tam jestem i siedzę wieczorem nad brzegiem morza,albo wcześnie rano
w kawiarni piję kawę to się zastanawiam-co by tu zrobić aby bez szkody dla
rodziny,móc tutaj ,w tym klimacie,wśród tych ludzi spędzać więcej czasu.Na
przykład pół roku w roku.I niestety nie przychodzą mi do głowy żadne
realistyczne pomysły.A może Wy je macie??Pozdrawiam Was-do urlopu (na
Thassos) tylko 2 miesiące
Obserwuj wątek
    • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 08:57
      Jest jedna rada: weź całą rodzinkę i przeprowadźcie się do Hellady ;-) Jak
      będziesz chciał uzyskac dodatkowych inbformacji służe pomocą.
      • czarodziejka1 Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 09:25
        Ja mam takie ciche marzenie, że jak przejdę już na emeryturę, to od maja do
        września będę mieszkała na Rodos. Wynajmiemy sobie z mężem jakieś małe
        mieszkanko (nawet jeden pokój) w Rodos lub okolicy i będziemy sobie tak
        spokojnie żyli. Ale czy to jest możliwe???
        • Gość: Asia Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.lodzka.policja.gov.pl 14.04.05, 09:57
          Nic dodać nic ująć!!Kocham ten kraj i także myślę co by tu zrobić by tam
          pozostać. Najgorsze jest to że dla odmiany jedziemy do Włoch na wakacje (za 6
          tygodni) i bardzo teraz z mężem tego żałujemy że wybraliśmy Włochy a nie Grecję.
          Poprostu kochamy greckie klimaty, wszystko cojest greckie.
      • barbatomas Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 10:04
        czesc! tez o tym myslalem, ale to jest chyba trudne do zrealizowania, mam na
        mysli rodzine, szkola dla dzieciakow, ewentualna (tfu,tfu) pomoc medyczna,
        urzedy, klopoty zwiazane z nieznajomoscia jezyka, praca.
        jesli chodzi o wieksze miasta, to, hmm, moze jest to do zrealizowania,ale co to
        za sielskosc, a na wsi? ... trza miec kase na takie "sielskie zycie" .... :)
        no chyba ze jestescie mlodymi osobami ...to insza inszosc...jest czas na
        "wyrosniecie w grecji"
        a jak wy to widzicie, jak to widzisz kane_gr? czy moglbym przeczytac twoje
        dodatkowe informacje, ;) jestem bardzo ciekawy ....

barbatomas
        • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 11:59
          No ze mną to jest taka specyfika że pracuję w firmie Polsko-Greckiej. W Grecji
          spędzam 3 miesiące, w Polsce 2 tygodnie i tak w kółko. Za jakiś czas przywiozę
          do Salonik swoją żonkę z Polski i mamy zamiar już tam zostać. Szef zapewnił
          mnie że na pewno pracę mam pewną więc w tym spekcie nie ma sprawy. Generalnbie
          jeżeli uda ci się znaleźć prace - nie koniecznie w Greckiej firmie, jeśli znasz
          angielski to chyba nie będzie problemu to myślę że ma 70% szans na zostanie w
          GR, 30% to to czy ty aby na pewno będziesz tego chciał i po 2-3 miesiącach w
          grecji na tyle się nie przyzwyczaisz że zatęsknisz za domem (nie ma w tym
          absolutnie nic złego), co innego jechac tam na wakacje a co innego na stałe. Ja
          przyznaję że Grecję odbieram już zupełnie inaczej niż na początku, mimo iż też
          nie przejechałem jej zdłuż i wszeż bo nie mam na to czasu. Dla Polaków
          potrafiących mówić po angielsku tak jak już napisałem raczej nie będzie
          problemów z pracą, bo zachodni inwestorzy w Helladzie o rodowitych mieszkańcach
          Grecji mają troszkę inne zdanie niż my - mają zdanie niezbyt pochlebne ale tez
          moim zdaniem krzywdzące Greków, ale dlatego np. Polak ma szanse tam znaleźć w
          miarę fajną pracę. Być może nie jest to najlepszy sposób pozostania w Grecji na
          dłuższy czas ale przynajmniej taki sposób ja moge wam przedstawić. postąpił w
          ten sposób mój znajomy, siedzi już w Salonikach 3 miesiąc i sobie bardzo
          chwali. Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie
          • greeks Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 12:02
            A mozna wiedziec w jakiej branzy pracujesz? :)Pozdrawiam
            • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 12:08
              Jestem Geodetą w firmie budującej drogi i budynki ;)
              • greeks Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 12:22
                To masz robote zapewniona..Grecy uwielbiaja budowy;))))
              • Gość: bayon Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 16:02
                O,to swietnie,z pewnoscia bedziesz mi mogl udzielic paru informacji.
                Zrobilem maly rekonesans na niektorych wyspach np,\.Karpathos,Patmos,Kreta
                i wychodzi na to,ze budowa czegos w rodzaju luksusowego pensjonatu w jakims
                urokliwym zakatku tychze wysp nie jest az tak znacznie drozsza niz wykonanie
                tego w Polsce.
                Mysle ze jest to jakas idea odpowiadajaca tematowi tego watku,zyjesz,zarabiasz
                poznajesz nowych ludzi,czegoz mozna chciec wiecej....
                Chcodzi mi jednak o informacje na temat zagrozen zwiazanych z formalnosciami
                kupna terenu lub jakies starej ruiny na Chorze,mowiac wprost nie chcialbym
                zostac wydudkany.Druga sprawa to pytanie czy podjecie takiej quasi turystycznej
                dzialanosci wymaga zgody tamtejszej gminy i czy greckie xenos nie stanowi tu
                skutecznej bariery,z rozmow z Angolami na Ios wynika ze nie latwo i sa dosc
                niemile ignorowani przez miejscowych,mimo iz nie odbieraja im klientow bowiem
                zalatwiaja ich sobie lokalnie w Anglii.
                No i wreszcie,czy budowe mozna prowadzic silami polskiej ekipy np.szwagrow
                i kuzynow fundujac im przy okazji sympatyczne wakacje - nie narazajac sie
                na wscieklosc miejscowych budowlancow.
                I przy okazji przykladowe ceny gruntow na wyspach,ktore obily Ci sie o uszy.
                Z gory dzieki..........
          • barbatomas Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 12:20
            w moim przypadku, to zupelnie co innego, ja tutaj, w Polsce mam juz jakas
            wypracowana pozycje, :) mam rodzine, gdzies pracuje, mam jakies mieszkanie, wiec
            mam tez jakies obawy co do przenosin na stale.
            Mimo wszystko ciagnie mnie tam jak cholera :) w kazdym razie nie wyobrazam sobie
            spedzenia starosci w innym miejscu jak Grecja ... moze za kilka lat ...
    • greeks Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 12:23
      Nie wiem czy jestes tam juz długo,ale moze poznałes juz troche rynek..W jakich
      branzach byłaby szansa?
      • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 13:00
        W Salonikach jestem rok. W tej chwili jestem w Polsce. Jeśli znasz angielski
        dosyć dobrze to w mojej branży na pewno coś znajdziesz. Możesz też poszukać
        firm które zajmują się spożywką, lub jakiś firm handlowych - bo tu największe
        są możliwości. Rynek informatyczny raczej odpada - to nie europa zachodnia. Ale
        tak jak mówie, jeżeli chcesz dobrą prace to tylko w zachodnio europejskich
        firmach bo u Greka to raczej marne szanse znaleźć dobra prace, która nie będzie
        sie opierała na zamiataniu lub zmywaniu naczyń - to nie Londyn ;) Tu na taką
        pracę raczej nie można liczyć, jeżeli nie znasz Greckiego (ja przez ten rok coś
        tam się nauczyłem ale jeszcze to nie to ;-)) angielski to podstawa absolutna.
        • greeks Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 13:12
          Dziekuje za odpowiedz..W moim przypadku praca "u Greka" za marny grosz juz
          raczej odpada.Robiłem to juz z dwanascie lat temu-teraz juz nie o to mi
          chodzi:)))W Polsce mam dobra robote,wiec o zamianie siekierki na kijek nie
          myslę:))))Z angielskim radze sobie,wiec moze rzeczywiście trzeba sie w koncu
          zmobilizowac i troche rozglądnąć...Pozdrawiam Saloniki
          • Gość: ron5 Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.de 14.04.05, 15:48
            Witam ponownie,cieszę się,że watek wzbudzil zainteresowanie.Są też ciekawe
            informacje co do pracy.Mam pytanie-jestem inżynierem budownictwa,pracowalem i
            pracuję w Polsce w firmach angielskich i niemieckich ,mam spore doswiadczenie
            (języki ok).Czy rzeczywiście międzynarodowe firmy w Grecji zatrudniają z
            angielskim,bez greckiego??Poza tym jak rozwiązać sprawę szkoly dla dzieci-chyba
            powinna być szkola z angielskim (i oczywiście z dodatkowym greckim).Czy są
            takie szkoly?
            Mówiąc szczerze myślalem,że można by spróbowac otworzyć wypożyczalnię aut w
            sezonie-szlyszalem o czeskich (albo slowackich) wypożyczalniach np. na Krecie.
            Pozdrawiam.
            • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 17:03
              Witaj Ron. Z twoimi referencjami i doświadczeniem masz jak najbardziej szanse
              na prace w takief firmie. W moim przypadku wyglądało to trochę inaczej tz. ja
              nigdy nie myślałem o wyjeździe do Grecji, no może za wyjątkiem spedzenia tam
              urlopu. Ale życie tak się potoczyło że trafiłem do takiej firmy i udało mi się
              wyjechać i pracować tam. Oczywiście, szkoła dla dziecka to poważny problem, ja
              cieciątka jeszcze nie mam, ale wiem że w Salonikach jest szkoła o profilu
              angielskim ucząca maluchy Greckiego.
              • Gość: lina Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.otenet.gr 14.04.05, 21:36
                witam..
                milo tak czytac,ze znajduja sie polacy ktorzy mieszkaja w grecji i nie
                narzekaja:)szczerze mowiac jestescie wyjatkami. ja kestem w tej chwili
                mieszkanka grecji z wyboru.7 lat pracowalam w biurze podrozy i moja glowna
                destynacja zawsze byla grecja,nie tylko staly lad. w tej chwili jestem zamezna
                z grekiem i buduje swoja ostoje niedaleko salonik..grecja zawsze mnie
                zachwycala swoja historia i kultura.a wracajac do watku o szkolach i
                dzieciach.ja jeszcze tez nie mam ale w salonikach to zaden problem.istnieje
                konsulat polski na ul.tsimiski ,gdzie pani konsulat ma szkolke polska, no i
                daje tez lekce greckiego.jesli chodzi tez o szkoly panstwowe istnieja takie
                gdzie uczeszvzaja dzieci roznych narodow i ucza sie greckiego na poczatku w
                formie zabaw,sa tez szkoly z jezykiem wykladowym angielskim.sama mam
                przyjaciolke niemke, ktora swoje male dzieci posyla do jednej z takich
                szkol.pozdrawiam i zycze powodzenia w realizowaniu marzen!
                • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 14.04.05, 21:51
                  Halo Lina, cieszę się że potwierdzasz moje słowa o szkołach. Pozdrawiam cię
                  serdecznie.
                  • Gość: Etaltravel Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.04.05, 04:56
                    to warto sobie pracę w grecji załatwić
                    • Gość: ron5 Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 06:39
                      Fajnie,mam jeszcze pytanko-czy nie wiecie czy te szkoły z angielskim są
                      publiczne czy prywatne czyli płatne??
                      Mówiąc szczerze to myślałem,że na ten wątek odezwą się marzyciele,którzy rzucą
                      pomysły na coś co jest związane z turystyką a okazało się ,że jest wiele
                      osób ,które związały się "na poważnie" z Grecją i tam realizują swoje ambicje
                      zawodowe.Według mnie jest to bardzo pozytywne i cieszę się ,że dzięki EU między
                      innymi jest to łatwiejsze.Przecież jeszcze nie tak dawno aby pojechać do Grecji
                      trzeba było mieć wizę!!A niedługo młodzież w Polsce nie będzie wiedzieć co to
                      wiza,no chyba,że z Małopolski (USA)
                      Ale wracając do informacji o pracy w Grecji to dało mi wiele do myślenia.Mówiąc
                      szczerze to nie mam się już czego w życiu dorabiać,bardzo chciałbym jednak
                      wychować dzieci tak aby znały coś innego a nie tylko nasz rodzimy padołek z
                      wszystkimi wadami (i zaletami),ale obawiam się,że jak rzeczywiście znajdę tam
                      pracę w zawodzie,to tak samo jak w Polsce będę w pracy spędzał całe dnie,tylko
                      zamiast 4 miesięcy zimy w Polsce na budowach bedę miał 4 miesiące skwaru na
                      budowach w Grecji i czar szybko prysnie.Dlatego rozważę taką możliwość,ale może
                      wymyślę coś innego!!Pozdrawiam wszystkich.
                      • kane_gr Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii 15.04.05, 09:30
                        Dokładnie TAK Ron, myślisz moim zdaniem bardzo prwidłowo, gdyż wszyscy pewnie
                        znają GR ze strony letnikch kurortów nad morzem lub zabytków w innych częściach
                        GR, a mieszkac tam i pracować to co innego. Mnie w Polsce nic mie trzymało, nie
                        miałem własnego lokum (mieszkaliśmy u rodziców), mam jedynie kochaną żonę,
                        wspaniałych rodziców i dobre autko ;-)) Więc uznaliśmy że spokojnie można na
                        taki kontrakt pojechać, i teraz wam powiem że jak już napisałem, żona
                        przyjeżdża do mnie pod koniec czerwca i będzie juz w miare noralnie. Ja do
                        Salonik wracam za tydzień i już nie mogę się doczekać. O tym forum dowiedziałem
                        się od brata, który czasem tu zagląda, i wiecie co: są tak dokładnie tak fajni
                        ludzie jak mi mówił ;-) Pozdrawiam was kochani serdecznie ;-)
                        • Gość: Ilonka Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.otenet.gr 15.04.05, 12:04
                          w salonikach jest jedna szkola gdzie wyklady sa w jezyku angilskim i jest ona
                          prywatna. Dla obcokrajowcow istnieje rowniez przy uniwersytecie szkola jezyka
                          greckiego.
                          • Gość: lina Re: Do tych ,którzy marzą o Grecjii IP: *.otenet.gr 15.04.05, 22:16
                            witam ponownie,jest jeszcze inna szkola jezyka greckiego dla obcokrajowcow
                            zupelnie bezplatna i w dodatku wieczorem.wykladowcami sa nauczyciele z liceow i
                            uniwerku,kurs rozpoczyna sie w pazdzierniku i konczy sie w maju. sa 3 rozne
                            poziomy dla zupelnie pocztkujacych,srednio zaawansowanych, no i tych ktorzy
                            mowia ale chca poszerzyc slownictwo i gramatyke.kurs ten mozna zakonczyc
                            egzaminem na uniwersytecie.ksiazki mozna kupic u wykladowcow i sa one o50%
                            tansze niz w ksiegarniach.polecam dla tych,ktorzy w ciagu dnia sa zabiegani a
                            zajecia sa od 19 az do 22.2 razy w tyg po 1,5godz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka