ferby26 30.05.05, 09:29 gdy hotel po przybyciu na miejsce nie spełnia naszych oczekiwań oraz nie oferuje tego co powinien, zgodnie z umową i katalogiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apja Re: Co zrobic gdy... 30.05.05, 10:34 Ferby dlaczego masz czarne myśli? Ale też jestem ciekawa. Myślę że odrazu trzeba zŁożyć reklamację. Tylko u kogo? Pewnie u rezydenta? Ferby już tylko miesiąc nam zostaŁ. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:57 ww20.mediarun.pl/story.php?story=330 Tego problemu dotyczy chyba pkt16a i 16b Odpowiedz Link Zgłoś
ferby26 Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 08:59 Dzięki Java ale cos praktyczniejszego do zastosowania na miejscu, przeciez nie bede tym miejscowym recytował kodeksu:) Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 10:17 pkt. 16 b mówi 1. Jeżeli w trakcie imprezy turystycznej klient stwierdza wadliwe wykonywania umowy, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym wykonawcę usługi oraz organizatora turystyki, w sposób odpowiedni dla rodzaju usługi. 2. Umowa powinna jednoznacznie określać obowiązek klienta w zakresie, o którym mowa w ust. 1. Musimy poczytać umowę. Jeśli nie będzie nam odpowiadać musimy zgŁosic ten fakt na piśmie. A jaki to jest sposób odpowiedni będzie napisane w umowie. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
apja jeszcze jedno. 31.05.05, 10:28 Wcześniej za szybko kliknęŁam. Przeczytaj uważnie: W razie niemożności wykonania świadczenia zastępczego, o której mowa w ust. 2, klient może żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania umowy, chyba że niemożność wykonania świadczenia zastępczego jest spowodowana wyłącznie: 1) działaniami lub zaniechaniami osób trzecich, nieuczestniczących w wykonywaniu świadczenia zastępczego, jeżeli tych działań lub zaniechań nie można było przewidzieć ani uniknąć, albo 2) siłą wyższą. To mnie zawsze denerwuje. Ta siŁa wyższa. Jak ty w sklepie weźmiesz do ręki musztardę i dziaŁaniem osób trzecich lub siŁą wyższą wypadnie ci z reki to i tak musisz za nią zapŁacić. Albo jak dziaŁaniem osób trzecich nie dostaniesz urlopu albo siŁą wyższą zachorujesz i nie pojedziesz na wczasy to ci wszystkiego za imprezę nie zwrócą. Więc co byś ferby nie robiŁ to i tak będziesz miaŁ zniszczone wakacje. Lepiej więc nawet jakby nie byŁo nie tak przyjąc imprezę taką jaka będzie. Nie ważne że wydaŁeś Qpe kasy. Pozdrowienia. Obyś nie musiaŁ skŁadać żadnych reklamacji - czego i sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ferby26 Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 10:39 Heee apja, ja napisze Tobie na plecach i szybko damy to właścicielowi hotelu:) napewno facet przejmie sie naszym pismem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:01 Chcecie praktycznie? To opowiem wam co mnie spotkało. Miejsce; Thassos biuro; Itaka Na miejscu po przylocie okazuje się,że miejscowośc inna, hotel nie3* a 2* Śniadania nie bufet, a skromne wydzielane przez Greka. Znając swoje prawa, mówię do rezydentki -Nie zgadzamy sie na takie warunki, biuro ma obowiązek odstawić nas do Polski, o co prosimy. Na co rezydentka- Przykro mi zakwaterować państwa w hotelu jaki macie w umowie nie mogę, bo Itaka nie ma go w swojej ofercie, a powrót państwa też nie jest możliwy. W takim przypadku są trzy możliwości. Wracacie samolotem rejsowym na własny koszt, jeśli tam lata i ryzykujecie dalsze pieniądze Dwa, wynajmujecie na własny koszt hotel o odp. standarcie i rachunki przedstawiacie w biurze. Skończy się to prawdopodobnie procesem. Trzy, przystajecie na ofertę biura, macie skopane wakacje, a po powrocie tytułem rekompensaty biuro ( w moim przypadku Itaka) zwraca kilkanaście zł na dzień na osobę, albo tak jak w pkt 2 proces sądowy. Koszty adwokata w takim przypadku prawdopodobnie pokryją to co uzyskacie. Odpowiedz Link Zgłoś
apja No widzisz ferby. 01.06.05, 07:57 Tak czy tak wakacje spiepszone.... Gdybyś napisaŁ pismo jakiejś fajnej lasce na...przednich uszach to by może i przeczytaŁ ale moje plecy raczej nie są ciekawe :((( A tak pozatym Java dzięki za informację. Wolimy się zabezpieczyc i wiedzieć. Czyli tak konkretnie to trzeba rezydentce zgŁosić reklamację i to najlepiej na piśmie i za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. A potem będziemy sie naciągać tak jak Kakofoniks z karaluchami. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Java Re: No widzisz ferby. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:42 Z tym zgłaszaniem rezydentce reklamacji też nie jest tak wesoło. Ktoś kiedyś pisał na forum,że rezydentka odmówiła podpisu. Tak po prostu na zasadzie -a ja nie mam pana płaszcza i co pan mi zrobi? Zamordujesz babę? W gruncie rzeczy jesteśmy bezbronni. Odpowiedz Link Zgłoś
ferby26 Re: Co zrobic gdy... 01.06.05, 12:12 Dzięki Java, widze że poza granicami administracyjnymi kraju granice debilizmu pozostają w Polakach - właściwie "Polaczkach" i ich interesach polegających na wycięciu jak największej liczby ludzi. Na wszelki wypadek ja zapoznam się dodatkowo z kreteńskim kodeksem karnym:) Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Co zrobic gdy... 02.06.05, 16:05 tak ferby zapoznaj się z kreteńskim bo nasz kodeks praw podróżnego jest raczej kretyński. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:04 A co wam to da? Przepraszam zresztą, ostatnio jakoś wszystko w czarnych barwach widzę. Dlaczego ma się nie udać? Będzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś