Dodaj do ulubionych

Co zrobic gdy...

30.05.05, 09:29
gdy hotel po przybyciu na miejsce nie spełnia naszych oczekiwań oraz nie
oferuje tego co powinien, zgodnie z umową i katalogiem?
Obserwuj wątek
    • apja Re: Co zrobic gdy... 30.05.05, 10:34
      Ferby dlaczego masz czarne myśli?
      Ale też jestem ciekawa. Myślę że odrazu trzeba zŁożyć reklamację. Tylko u kogo?
      Pewnie u rezydenta?
      Ferby już tylko miesiąc nam zostaŁ. :)))
      • Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 15:57
        ww20.mediarun.pl/story.php?story=330
        Tego problemu dotyczy chyba pkt16a i 16b
    • ferby26 Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 08:59
      Dzięki Java ale cos praktyczniejszego do zastosowania na miejscu, przeciez nie
      bede tym miejscowym recytował kodeksu:)
      • apja Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 10:17
        pkt. 16 b mówi
        1. Jeżeli w trakcie imprezy turystycznej klient stwierdza wadliwe wykonywania
        umowy, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym wykonawcę usługi oraz
        organizatora turystyki, w sposób odpowiedni dla rodzaju usługi.

2. Umowa powinna jednoznacznie określać obowiązek klienta w zakresie, o którym
        mowa w ust. 1.

Musimy poczytać umowę. Jeśli nie będzie nam odpowiadać musimy zgŁosic ten fakt
        na piśmie. A jaki to jest sposób odpowiedni będzie napisane w umowie. Chyba.
        • apja jeszcze jedno. 31.05.05, 10:28
          Wcześniej za szybko kliknęŁam.
          Przeczytaj uważnie:
          W razie niemożności wykonania świadczenia zastępczego, o której mowa w ust. 2,
          klient może żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania umowy, chyba że
          niemożność wykonania świadczenia zastępczego jest spowodowana wyłącznie:
          1) działaniami lub zaniechaniami osób trzecich, nieuczestniczących w
          wykonywaniu świadczenia zastępczego, jeżeli tych działań lub zaniechań nie
          można było przewidzieć ani uniknąć, albo
          2) siłą wyższą.

To mnie zawsze denerwuje. Ta siŁa wyższa. Jak ty w sklepie weźmiesz do ręki
          musztardę i dziaŁaniem osób trzecich lub siŁą wyższą wypadnie ci z reki to i
          tak musisz za nią zapŁacić. Albo jak dziaŁaniem osób trzecich nie dostaniesz
          urlopu albo siŁą wyższą zachorujesz i nie pojedziesz na wczasy to ci
          wszystkiego za imprezę nie zwrócą. Więc co byś ferby nie robiŁ to i tak
          będziesz miaŁ zniszczone wakacje. Lepiej więc nawet jakby nie byŁo nie tak
          przyjąc imprezę taką jaka będzie. Nie ważne że wydaŁeś Qpe kasy.
          Pozdrowienia. Obyś nie musiaŁ skŁadać żadnych reklamacji - czego i sobie życzę.
        • ferby26 Re: Co zrobic gdy... 31.05.05, 10:39
          Heee apja, ja napisze Tobie na plecach i szybko damy to właścicielowi hotelu:)
          napewno facet przejmie sie naszym pismem:)
    • Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 19:01
      Chcecie praktycznie? To opowiem wam co mnie spotkało.
      Miejsce; Thassos biuro; Itaka

Na miejscu po przylocie okazuje się,że miejscowośc inna, hotel nie3* a 2*
      Śniadania nie bufet, a skromne wydzielane przez Greka.

Znając swoje prawa, mówię do rezydentki -Nie zgadzamy sie na takie warunki,
      biuro ma obowiązek odstawić nas do Polski, o co prosimy.

Na co rezydentka- Przykro mi zakwaterować państwa w hotelu jaki macie w umowie
      nie mogę, bo Itaka nie ma go w swojej ofercie, a powrót państwa też nie jest
      możliwy.

W takim przypadku są trzy możliwości. Wracacie samolotem rejsowym na własny
      koszt, jeśli tam lata i ryzykujecie dalsze pieniądze
      Dwa, wynajmujecie na własny koszt hotel o odp. standarcie i rachunki
      przedstawiacie w biurze. Skończy się to prawdopodobnie procesem.
      Trzy, przystajecie na ofertę biura, macie skopane wakacje, a po powrocie tytułem
      rekompensaty biuro ( w moim przypadku Itaka) zwraca kilkanaście zł na dzień na
      osobę, albo tak jak w pkt 2 proces sądowy.
      Koszty adwokata w takim przypadku prawdopodobnie pokryją to co uzyskacie.
      • apja No widzisz ferby. 01.06.05, 07:57
        Tak czy tak wakacje spiepszone....
        Gdybyś napisaŁ pismo jakiejś fajnej lasce na...przednich uszach to by może i
        przeczytaŁ ale moje plecy raczej nie są ciekawe :(((

A tak pozatym Java dzięki za informację. Wolimy się zabezpieczyc i wiedzieć.
        Czyli tak konkretnie to trzeba rezydentce zgŁosić reklamację i to najlepiej na
        piśmie i za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. A potem będziemy sie naciągać tak
        jak Kakofoniks z karaluchami.
        pzdr
        • Gość: Java Re: No widzisz ferby. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:42
          Z tym zgłaszaniem rezydentce reklamacji też nie jest tak wesoło.
          Ktoś kiedyś pisał na forum,że rezydentka odmówiła podpisu. Tak po prostu na
          zasadzie -a ja nie mam pana płaszcza i co pan mi zrobi?
          Zamordujesz babę? W gruncie rzeczy jesteśmy bezbronni.
    • ferby26 Re: Co zrobic gdy... 01.06.05, 12:12
      Dzięki Java, widze że poza granicami administracyjnymi kraju granice debilizmu
      pozostają w Polakach - właściwie "Polaczkach" i ich interesach polegających na
      wycięciu jak największej liczby ludzi. Na wszelki wypadek ja zapoznam się
      dodatkowo z kreteńskim kodeksem karnym:)
    • apja Re: Co zrobic gdy... 02.06.05, 16:05
      tak ferby zapoznaj się z kreteńskim bo nasz kodeks praw podróżnego jest raczej
      kretyński. :)
      • Gość: Java Re: Co zrobic gdy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:04
        A co wam to da? Przepraszam zresztą, ostatnio jakoś wszystko w czarnych barwach
        widzę. Dlaczego ma się nie udać? Będzie dobrze:)
        • apja Re: Co zrobic gdy... 03.06.05, 08:06
          też tak myślę. Nie Łam się ferby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka