Dodaj do ulubionych

Kreta - kilka pytań

IP: 80.48.253.* 16.07.02, 08:55
Witam. Przez weekend przeczytałam wszystko odnośnie Krety i ... mam niezły
mętlik w głowie. Z waszych postów wynika, że najładniej (i rozrywkowo, a będę
tam w pierwszej połowie września) jest w okolicach Rethymontu, a omijać
należy Ammoudare. Duże są również rozbierzności odnośnie hotelu/biur podróży.
Nie mam dużo kasy, nie nastawiam sie na luksus, chcę jak najwięcej zwiedzić.
Jesli chodzi o hotel to musi byc blisko (ładnej) plaży, nie na zadupiu, żeby
było co robic wieczorami i schludny (bez karaluchów, z funkcjonalna łazienka
i klimatyzacją). W tamtym roku byłam na riwierze i takie warunki miałam.
Dlatego zwracam się do Was z prosba o pomoc w wyborze hotelu/biura podróży.
Niestety, z tego co wiem, ani Triada ani Big Blue nie maja hoteli w poblizy
Rethymnon.

Mam różniez pytanie o last minute - czy zawsze jedzie się w ciemno?

I ostatnie - poszukuja dobrego przewodnika po Krecie i Santorini oraz
dokładnej mapy - co możecie polecić (byłam w kilku księgarniach i spotkałam
sie tylko wz przewodnikami pow yspach greckich, gdzie o Krecie tyle co kot
napłakał). Zamierzam z biurem podróży zwiedzić tylko wąwóz Samariam reszta
indywidualnie, z dwu-trzydniowym pobytem na Santorini (zależy od kursowania
peromu/wodolotu i cen nopclegów)

czekam na pomoc i pozdrawiam wssystkich
Obserwuj wątek
    • vivawawa Re: Kreta - kilka pytań 16.07.02, 11:24
      w tym roku jade co prawda na wyspe Kos, ale w przyszłym roku planuje Krete. Po
      analizie przewodników - przewodnik lonely planet Greek Islands jest chyba
      najlepszy - i katalogów z różnych biur podróży stwierdziłem, że najlepiej
      jechać do Chersonissos lub do Rethymno. Przewazają opinie, że lepszy jest
      Rethymno, fajna starówka cudowne uliczki i super promenada nad morzem.
      Hotele niedaleko oddalone od centrum Rethymno są w ofercie ScanHoliday oraz w
      ofercie TUI. Zależy ile chcesz pieniędzy wydać na wyjazd - ja nie lubie
      dziadostwa i staram się wybrać trochę droższe.
      • Gość: Polo Re: Kreta - kilka pytań IP: *.punkt.pl 16.07.02, 12:36
        Czesc Vivawawa! To za rok tez bede mogl cos Ci popowiadac. Tak jak w tym roku
        odnosnie Kos. Myslalem, ze juz tam jestes... Najlepsze miejsca na Krecie to
        Chania, Rethymnon oraz Agios Nikolaos. Mi zdecydowanie najbardziej podoba sie
        Chania, ale Rethymnon ma super polozenie - mniej wiecej po srodku wyspy, wiec
        jest dobrym miejscem na wypady. W przeciwnym razie mozna za duzo czasu spedzic
        w samochodzie. Poza tym, tak jak piszesz Rethymnon ma mile ciasne uliczki
        Starego Miasta oraz dobra plaze... czasem za duzo tam ludzi, ale cos za cos...
        • vivawawa Polo 16.07.02, 15:19
          niestety jeszcze do wyjazdu na Kos pozostało mi kilka dni, lece dopiero
          28lipca :-(( i bardzo się nie mogę doczekać!
          w lutym planuje wypad na Gran canarie na cudowny karnawał, a w lato w przyszłym
          roku chyba Kreta, Rethymno - i hotelik z oferty TUI :-)
          • Gość: zuza_b Re: Polo IP: *.impaq.com.pl 16.07.02, 16:05
            Zgadzam się, że przewodnik Lonley Planet jest najlepszy, natomiast bardzo dobre
            i dokładne mapy znajdziesz bez problemu na miejscu.
            Z punktu widzenia zwiedzania to Rethymnon jest dobrym pomysłem ze względu na
            położenie. Poza tym jest tam rzeczywiście b. ładnie, choć na mój gust zbyt
            komercyjnie i ciasno.
          • Gość: Polo Re: Polo IP: 62.233.164.* 17.07.02, 19:10
            Do Vivawawy: No to masz jeszcze troche czasu. Mile masz rowniez nastepne plany,
            chociaz Gran Canaria nie zrobila na mnie oszalamiajacego wrazenia. Ja w tym
            roku po raz drugi wybieram sie na Karpathos (wyspa pomiedzy Kreta a Rodos), a
            potem jeszcze nie wiem - mozliwe, ze do Tunezji do znajomych na prawdziwy
            tunezyjski slub!:-))
    • Gość: Kretka przewodnik IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.07.02, 16:15
      Polecam albo Geocenter "Kreta" albo Pascala "Wyspy greckie". Oba nabyłam w
      Empiku w 2000 r. Tam też kupiłam mapę Krety, chyba też wyd. Geocenter.
      Widziałam też ostatnio nowy przewodnik o Krecie(chyba wyd. Wiedza i Życie)
      • Gość: aneta Re: przewodnik IP: *.acn.waw.pl 16.07.02, 16:38
        Byłam na Krecie w 2001r. i korzystałam z przewodnika wydawnictwa Wiedzy i Życia
        "KRETA", bardzo polecam. W tym roku widziałam w empiku przewodnik + mapa Kreta
        wydwnictwa Konemanna, też polecam, ja z tej serii mam RODOS i dzięki temu
        przewodnikowi zwiedziłam całą wyspę, bardzo dobrze napisany. Osobiście za
        Pascalem nie przepadam za mało wiadomości na temat tras wycieczek i co warto
        zobaczyć, tylko takie "suche" wiadomości, ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam
        i życzę miłego wypoczynku.
        • Gość: mariusz Re: przewodnik IP: 195.205.44.* 16.07.02, 17:17
          goraco polecam Rethymnon, bylem tam w czerwcu
          piekne miejsce prawdziwa Grecja
          hotel macaris ze scana, 20 minut jestes na plazy i w samym srodku miasta
          podstawa do dobra mapa wez samochod i poznawaj wyspe
          jesli masz pytania wal smialo
          • Gość: yarek Re: przewodnik IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 16.07.02, 21:36
            byłes w hotelu macaris ? te 20 min. to piechotą do Rethymno? jakie wrażnia z
            pobytu w hotelu ?
    • Gość: Vojtek Re: Kreta - kilka pytań IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 16.07.02, 21:42
      Przesyłam w załączeniu opinie od znajomych z pobytu w hotelu w Rethymnon

Atlantis Beach Hotel - Rethymnon
      Resort Rating: Very Good
      Accommodation Rating: Good

Holiday Review:
      As the airport bus dropped off guests at their various hotels, my husband and I
      joked and chatted about the various accomodations people were entering. Our
      stop was the last one, so we got a view of a myriad selection of hotels, from
      resorts in the middle of nowhere to apartments that were in the middle of
      traffic-filled streets. As we got closer to our hotel, we became much quieter
      as we realized that what the brochure showed was somewhat different from what
      we now saw. (Yes, I was still surprised, despite people's warnings.) After we
      got over the initial shock of discrepencies between the glossy Neckermann
      brochure and the more modest surroundings, we realized life for the next 7 days
      would be what we made of it and where we found ourselves. (By the way, the one
      and a half hour ride from Chania airport to the hotel was twisting, beautiful,
      long, and hot; have water with you!)
      One thing visitors must remember: Crete in July and August is insanely hot and
      sunny. While we were there, temperatures were around 35°C (@90+°F), which made
      ambitious exploration of the island impossible. The beach across the street
      from the hotel is where we spent many days. Parasols and lounge chairs were
      available for rent and reasonably priced. Keep your towel on the chair all day
      and you can come and go while keeping your prime location. The beach was
      pretty clean, with some days having calm waters and other days having great
      waves to crash yourself into. Splashing in the water in the evening was lovely
      and a great way to experience the sunsets, which happen shortly after 8pm.
      The Atlantis Beach hotel is in a decent location. While it was not as idyllic
      as I thought it would be from the brochure photos, it was far enough away from
      the choked town entrance and close enough (a 20 minute walk) to Reythmno
      center. The hotel was clean, lots of flowers and palm trees to give it a
      lovely feel. The pool was kind of small but was pleasant. The rooms were
      small and the bathroom had a few aesthetic glitches. The air conditioning was
      just a bit of noise, I suspect, to give the impression of air conditioning.
      Opening the sliding door to the miniscule balcony provided ventilation,
      especially on breezy nights. The staff gave the impression of being
      accomodating without being truly helpful at times. After several days of
      eating at the hotel buffet, we were more frustrated by this convenience than
      served. It was time to explore the port town.
      Highlights of Reythmno include size, culture, and convenience. The town is big
      enough to explore for several days or more but not too big to feel
      overwhelming. Walk around the old quarter at night and experience Cretan
      family and friends sitting outside in the dark, chatting in their chairs and
      living in the summer evenings. The fortress gives great views of the region
      and a sense of the history of Crete. Make sure you go to the Old Town Taverna,
      which is in a quiet street with balconies and flowers spilling everywhere.
      This taverna has fresh food and is run by a family. The host is sweet and a
      refreshing change from the hustlers by the port. A huge meal for two with wine
      (taste the Greek coffee) comes in at about 20 euros. They serve Greek pastry
      made down the street by an old couple in their delightful workshop, who, by the
      way, love visitors though they speak no English. When we were there the second
      time, their two grandsons were rolling bits of dough on their !
      own special worktable.
      The port is beautiful and I walked there early one morning to experience it
      peacefully. There are plenty of places in this town to have a drink or a Greek
      ice coffee.
      We went one one excursion (Zeus of Crete) to Knossos and the famous
      archeological museum in Heraklion. It was an expensive excursion and didn't
      include the price of the museums. Knossos seemed more of a tourist trap than
      anything else, though the musuem was fine. It gave us the chance to nip around
      Heraklion for a few hours, which seemed enough to get a sense of this city.
      While the excursion meant no planning or figuring out of bus schedules (And all
      of these become Herculean labors on such hot days.), it did feel like we were
      wasting a bit of time.
      Back to the hotel--lots of tables and chairs on the front terrace, inside, at
      the pool...to make relaxing easy. They have a bar there and a little snack
      area at the pool. The mini markets along the main road into town (touristy but
      a pleasant walk) are great places to stock up on water, fruits, and Ouzo to
      bring back home.
      Reythmno is an ideal vacation destination for those of you who want relaxation,
      some beach time, some culture, some tourism--choose your hotel location
      carefully. Too close to the town and you might feel stifled; too far and you
      might feel left out. We toyed with the idea of renting scooters or a car to
      get to some other beaches that are so hyped around here. But the driving is
      slightly insane here, so we opted to explore Reythmno thoroughly and save the
      running around for another vacation with less lethargic.
      Would I return to Greece? You bet I would, though not in the hot summer months
      of July and August. If you mind the heat, it could get unpleasant for you, as
      relief from the temperature can only be found in the gift shops. But if you
      are looking for a chance to experience a different culture and climate for a
      week, Crete is a fine place to go.

• Gość: lo Re: Kreta - kilka pytań IP: *.acn.waw.pl 16.07.02, 21:55
      Gość portalu: Eddie napisał(a):

> Zamierzam z biurem podróży zwiedzić tylko wąwóz Samariam reszta
      > indywidualnie, z dwu-trzydniowym pobytem na Santorini (zależy od kursowania
      > peromu/wodolotu i cen nopclegów)

Nie bardzo widzę sens udawania się do wąwozu z biurem podróży. Tę wycieczkę ma
      w ofercie każda agencja turystyczna na Krecie. O kilkadziesiąt procent taniej.
      Sam wąwóz, zwłaszcza w wersji "hard way" jak najbardziej polecam. Raczej pod
      koniec pobytu. Ja przez 2 dni miałam potem problemy z chodzeniem. Lepiej sobie
      nie psuć początku czy środka wczasów.

• Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 17.07.02, 09:22
        jesli chcesz cos wiecej wiedziec o h. macaris napisz
        maszk@efl.com.pl
    • Gość: Malgosia Re: Kreta - kilka pytań IP: *.astercity.net 17.07.02, 11:27
      Kreta jest cudowna. W ubiegłym roku spędziłam tam dwa tygodnie. Miszkałam w
      Rethymno w hotelu Theartemis Palace ze Scan (w tym roku już go nie ma w
      ofercie). Hotel znajdował się b. blisko głównego bulwaru. Do centrum (Starego
      Miasta) szło się spacerkiem 10 minut. W tym roku w Rethymno była moja córka.
      Miszkała w Hotelu Macaris. Jest on położony z drugiej strony Rethymno (od
      strony Twierdzy). Do Starówki miała też ok. 10 minut spacerkiem. Z hotelu
      była zadowolona (spełniał wymogi swoich 3 słoni). Może trochę śniadania były za
      monotonne, ale w sumie jedzenia było dużo i głodna nie chodziła. Ja, oprócz
      zwiedzenia Chani i Konosos (nic ciekawego, szkoda pieniędzy!) odbyłam jeszcze
      dwie duże wyprawy. W połowie pierwszego tygodnia byłam na Santorini, a w
      połowie drugiego tygodnia byłam w wąwozie Samaria. Wyprawę do wąwozu wykupiłam
      w lokalnym biurze podróży przy bulwarze (jest dużo taniej niż w Scanie). Moja
      córka niestety zaliczyła tylko Santorini. Do wąwozu już nie dotarła, gdyż za
      długo czekała i po prostu zabrakło jej czasu. Ona głównie skoncentrowała się
      na zwiedzaniu samej wyspy na skuterze. Objechała na tym skuterze wszystkie
      zakątki i plaże Krety (m.in. Matala). Co do mapy Krety, to najlepiej kupić
      mapę na miejscu w lokalnym biurze podróży. Moja córka dostała swoją mapę w
      wypożyczalni skuterów razem ze skuterem :))) Kreta jest na prawdę cudowna.
      Wrócę tam jeszcze raz.
      • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 18.07.02, 11:32
        tez bylem w tym hotelu i podzielam opinie ze sniadania sa monotonne ale to
        zaden powod zeby z niego nie skorzystac zwlaszcza biorac pod uwage inne plusy
        mape to raczej radze kupic u nas w kazdym emipku znajdziecie dobra samochodowa
        mape bo ta dawana gratis przez wypozyczalnie to jest dobra ale jak ktos nie ma
        zamiaru zjechac z autostrady
        wycieczki oczywiscie tak jak pisala kolezanka tylko z lokalnych biur duzo
        tansze i dobrze zorganizowane polecam biuro Klados- sam sprawdzilem w Rethymnon
      • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: *.ey.com.pl / 195.187.21.* 19.07.02, 15:05
        Podobno z hotelu Macaris jest piekny widok na.... elektrownie? Czy to prawda?
        • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 19.07.02, 16:17
          chyba ci sie cos pomylilo z ammudara pod heraklionem
          owszem widac jeden komin ale przyznam on tam nawet pasuje, na pewno elektrownia
          to nie jest nawet nie wiem czy to dziala
          jedz to sprawdzisz a widok zachodu slonka pozostanie w pamieci na zawsze
          • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: *.ey.com.pl / 195.187.18.* 22.07.02, 16:34
            Czy pokoj mial klimatyzacje? Bo ja wlasnie zarezerwowalam ten hotel i
            dowiedzialam sie ze pokoje sa bez klimy - tylko pokoje "tzw komfortowe" maja
            klimatyzacje a na taki mnie za bardzo nie stac (oferta jest 70% drozsza). Czy
            bez klimy da sie wyrzymac?
            • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 22.07.02, 16:51
              cos przesadzasz, w czasie kiedy ja bylem z klima byly drozsze o 30euro a nie 70%
              jesli bedziesz miala pokoj na wysokim pietrze to spokojnie da sie wytrzymac
              gdyz tam mocno wieje
              ale w okresie lipiec sierpien czasami moze byc trudno wytrzymac wiec ....
              czas pokaze czy to dobry wybor
              • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: *.ey.com.pl / 195.187.18.* 22.07.02, 17:23
                Na razie roznica jest taka - bez klimy 2507 zl a z klima 3900... troche duzo
                nie? 30 euro to bym sie nie zastanawiala. A nie wiesz czy mozna kupic klime na
                miejscu? Bo tutaj nie wiedza..
                • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 23.07.02, 17:17
                  jak na miejscu?
                  przeciez to sa dwa rodzaje pokoji i albo decydujesz sie na jeden albo drugi
                  klima to nie jest cos co mozna wziac pod pache i zaniesc do pokoju
                  zadzwon do centrali w poznaniu bo nie chce mi sie w to wierzyc co piszesz
                  odnosnie roznicy w cenie
                  • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: *.ey.com.pl / 195.187.18.* 23.07.02, 17:24
                    Niestety zadzwonilam bo tez nie wierzylam.. ale to prawda. Po prostu na tamte
                    pokoje nie ma oferty last minute tylko katalogowa.

Odnosnie wykupywania na miejscu chodzilo mi o to czy mozna sie dogadac z
                    wlascicielem hotelu o zamianie pokoju za doplata - ale rozsadna typu 50 EURO a
                    nie 1400 zl...

Przeczytalam w katalogu ze tam jest zatoka kapielowa przy hotelu - kapales sie
                    tam czy zawsze trzeba isc na plaze 1 km? I czy plaza jest czysta?

Jakby nie bylo to dla Ciebie klopotem to bylabym wdzieczna za odpowiedz...
    • Gość: trigger Re: Kreta - kilka pytań IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 13:15
      Tylko Matala. Południe Krety jest znacznie mniej turystycznie zagospodarowane
      od północy. No chyba że lubisz kombinaty turystyczne w stylu Ammoudary lub
      Chersonissos. Matala jest malutką mieścinką. Ma własną plaże, ale dookoła jest
      dzikie skaliste wybrzeże z małymi zatoczkami i ustronnymi plażami. Polecam
      Czerwoną Plaże ok. 20 min. z Matali przez górki. Ludzi sporo, ale większość
      przyjeżdza tylko na chwilę zobaczyć lokalne atrakcje - klify i jaskinie. Co
      najważniejsze brak disco-turystów, za to sporo bardziej wyluzowanych klientów.
      Mnóstwo knajpek i barów. Do minusów należą nieco wyższe ceny (ok.15%) niż na
      północy i położenie na uboczu (to może być też plus) - daleko do większych
      miast. Jednak z wynajmem samochodu nie ma większego problemu, a trasa
      południowym wybrzeżem do Ierapetry i dalej do Vai bije na głowę
      pólnocna "autostradę". Byliśmy w trzy pary więc nie narzekaliśmy na brak
      towarzystwa i tym bardziej pasowało nam połozenie na uboczu. Mieszkaliśmy w
      hotelu Zafiria (Scan Holiday, ale chba już nie mają Matali w ofercie). W tym
      roku Matalę oferuje Big Blue (hotel Matala Bay - polecam, przyjemny hotelik,
      chociaż nie tak blisko plaży jak Zafiria).
      • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 26.07.02, 11:16
        zgoda Matala ma swoj urok ale po kilku dniach mozna tam sie zanudzic na smierc
        to jest bardzo mala miescina
        Rethymnon jest iwekszy i ma prawdziwe greckie uliczki czego w matali nie
        zobaczysz poza tym polozenie tez nie jest najszczesliwsze jesli chcesz
        pojezdzic po wyspie
        plaza przy hotelu MACARIS jest niewidoczna, jest to skalista zatoka i nic poza
        tym, ale ten kilometr do glownej w miescie to tylko kawalek drogi
        plaza w miescie jest ok, czysta, duza, z ladnym piaskiem i bez kamieni
        • Gość: trigger Re: Kreta - kilka pytań IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 12:54
          Gość portalu: mariusz napisał(a):

> zgoda Matala ma swoj urok ale po kilku dniach mozna tam sie zanudzic na smierc
          > to jest bardzo mala miescina
          > Rethymnon jest iwekszy i ma prawdziwe greckie uliczki czego w matali nie
          > zobaczysz poza tym polozenie tez nie jest najszczesliwsze jesli chcesz
          > pojezdzic po wyspie
          > plaza przy hotelu MACARIS jest niewidoczna, jest to skalista zatoka i nic
          poza
          > tym, ale ten kilometr do glownej w miescie to tylko kawalek drogi
          > plaza w miescie jest ok, czysta, duza, z ladnym piaskiem i bez kamieni

Myśmy się nie nudzili, może dlatego, że byliśmy w trzy pary ;-) no i poznaliśmy
          parę fajnych osób. Z kolei jak długo można chodzić po greckich uliczkach, w
          dzień trochę za gorąco, wieczorem są lepsze sposoby na rozrywkę.
        • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: *.ey.com.pl / 195.187.18.* 29.07.02, 15:36
          Mariusz,
          bardzo dziekuje za informacje - jade do Macaris i juz sie nie bede stresowac
          wyborem ;-)))
      • Gość: krotasia Re: Kreta - kilka pytań IP: *.tdmedia.pl 07.08.02, 14:13
        Zgadzam się, Matala jest urocza, właśnie dzisiaj wróciłam z hotelu Matala Bay.
        Przemiła i sympatyczna obsługa, wszyscy bardzo uczynni, niezłe jedzenie do
        plaży blisko, kilka tanich wypożyczalni samochodów (miałam Corsę z klimą za 100
        euro na 4 dni, na tydzień była za 150, nazwa MOTOR HOLIDAY. Jeszcze
        sympatyczniejsza i tańsza choć chyba z mniejszym wyborem aut jest mała
        wypożyczalnia MANOLIS. To po drodze do hotelu Marina. Tam spotkałam się z
        niesamowitą życzliwością właścicieli. Grek mało tego że zarezerwował nam
        imiennie bilety na katamaran na Santorini, to jeszcze uraczył nas raki i
        melonem w iście rodzinnej atmosferze i na koniec pojechał z nami odebrać w/w
        bilety do oddalonego o 20km Mires. U niego za Atosa z klimą na 1 dzień
        płaciliśmy 27 euro. Wiem że ma oferty w stylu 3 dni + 1 dzień gratis.) Matala
        ma tylko jedną niedogodność - jest z niej trochę daleko, zwłaszcza na zachód
        trzeba jechać przez góry. Żeby dojechać spokojnie do Elafonisi zdecydowaliśmy
        się na nocleg w Falasarnie (30euro za pokój 2 os.- drogo ale zacisznie, bez
        tłumu turystów i cudny widok na morze). Polecam!!!
        • Gość: Gosia Do Krotasia IP: 213.77.28.* 07.08.02, 14:30
          Czesc, mam pytanie , jakie to bylo biuro i czy bylo ok??
          • Gość: krotasia Re: Do Gosi IP: *.tdmedia.pl 07.08.02, 23:31
            Było to Big Blue niezbyt na tym forum lubiane, widocznie wielu się
            rozczarowało. Więcej napisałam tu:
            www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=19&w=2269552&a=2647128
    • Gość: Weronika Re: Kreta - kilka pytań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 14:57
      Mam pytanie czy któs był moze w Ammoudarze? Własnie sie tam wybieram i bardzo
      przydadza mi sie informacje na temat tej miejscowości. Moze tez spędzał wakacje
      w hotelu Tango?
      • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 26.07.02, 15:45
        a byłeś w Rethymnon? wogóle
        amudara nic ciekawego
        poczytaj w innych miejscach
        • Gość: aga Re: Kreta - kilka pytań IP: 2.1.* / *.pnu.com 29.07.02, 16:27
          W sobote w rocilam z Krety mieszkalam 2 tyg w Ammoudarze nie jet tak zle jak
          opisuja elektrownia po paru drinkach robi sie nawet przyjemna i jest to super
          miejsce do wypadow samochodem. My wypozyczylismy autko na 5 dni wiec Krete mam
          opcykana. Faktycznie Reymonthon i Hania sa zajebiste ale tez sa bardziej
          streujace bo jest za duzo fajnych sklepow i masz chec wydawac, wydawac....
          W Ammoudarze nie ma stresu wszyscy sie bawia i jest b wakacyjnie choc nie jest
          pieknie polecam ja i moj chlopak.

pozdr aga
      • Gość: zuzia Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.94.206.* 26.07.02, 15:49
        Cześć,
        Byłam w Ammoudarze 2 lata temu. Jest to typowa miejscowość wakacyjna z jedną
        szeroką ulicą i mnóstwem hoteli, barów, sklepów, przy tej ulicy i w jej
        najbliższej okolicy. Jest to własciwie przedmieście Heraklionu (raczej
        brzydkie, brudne i hałasliwe miasto, ale można stamtąd dojechać autobusem w
        wiele pieknych miejsc). W Ammoudarze jest oczywiscie elektrownia, którą widać z
        każdego miejsca plaży, ale należy być "dumnym" bo to Polacy ją wybudowali.
        Z tego co pamiętam to hotel Tango jest raczej na końcu Amoudary i w tej części
        dalszej od plaży tzn. za drogą, raczej miły hotelik w ogrodzie. Podsumowując,
        jest to dobre miejsce do wypadów na wycieczki na całą wyspę, lub jak kto woli
        do popołudnia: basen i morze a wieczorem taniec i muzyka.
        Choć przyznam się, że wolę Chanię i okolice, gdzie można znależć puste plaże i
        wspaniałe wioski kreteńskie i b.miłych ludzi.
        Pozdr i życzę wielu ciekawych wrażeń.
        • Gość: Weronika Re: Kreta - kilka pytań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.02, 12:37
          dzięki Zuzia za informacje
    • Gość: dfs Re: Kreta - kilka pytań IP: *.otenet.gr 27.07.02, 17:48
      dsfa
    • Gość: Candy Re: Kreta - kilka pytań IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 14:50
      Witam serdecznie.
      Ja również wybieram się na Kretę w tym roku. Wiadomości które podajecie są
      bardzo interesujące ale mam jedno pytanie. Chciałabym wypożyczyć tam samochód.
      Czy ktoś mógłby mi napisać ile kosztuje taka przyjemność.
      Z góry dziękuję.
      • demonka Re: Kreta - kilka pytań 30.07.02, 15:06
        Za wypożyczenie vw polo na 3 dni zapłaciliśmy 96 euro.

Pozdrówka i miłego wypoczynku.
        • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 02.08.02, 10:30
          terenowe suzuki samurai za 3 dni 108eur
          w rethymnon
          • Gość: Ewa Re: Kreta - kilka pytań IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 02.08.02, 11:18
            Czy ceny samochodów są do negocjacji ? Czy każde biuro dysponuje cennikiem,
            który można sobie wziąć, czy raczej o wszystko trzeba pytać ? Czy możecie
            polecić jakąś sieć wypożyczalni ?
            • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 02.08.02, 12:42
              jesli w rethymnon to klados
              cennik jest oficjalny i nic nie negocjujesz ale ceny bardzo konkurencyjne i
              firma bez zasztzezen
            • Gość: Fon Re: Kreta - kilka pytań IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.02, 12:12
              W Amudarze za wypożyczenie samochodu na 3 dni Atosa z klimą zapłaciliśmy 85
              euro. Sieć wypozyczalni Holiday cars - tam jest kilku Polaków i zawsze można
              coś wytargować.
              • Gość: tz Re: Kreta - kilka pytań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 21:44
                ludzie , odradzam wam Matale , jechalem przez cala krete zeby ja zobacyzc i te
                niby super slynne jaskinie , ( 2 euro wstep) po prstu skal i jakies dziury i
                trzeba sie nachodzic sporo zeby wszytski zobaczyc . ceny sa zabojcze (obiad na
                2 osoby , normalny , dwa dania souvlaki i 2 pepsi 66 euro !!!! polecam rethymno
                i agios nikolaos. warto tez wybtac sie do knossos i na spinalonge
                • Gość: mariusz Re: Kreta - kilka pytań IP: 195.205.44.* 09.08.02, 11:48
                  ciekawie jest ale zeby sie zachwycac to przesada
                  ja tez jechalem cala wyspe zeby zobaczyc plaze w vai i co?
                  pare palemek na kamienistym pisaku
                  zadna rewelacja
                  szkoda czasu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka