Dodaj do ulubionych

Delfiny? Gdzie one są?

17.06.05, 11:09
Do rozpoczęcia tego wątku sprowokowały mnie moja ciekawość i dyskusja tocząca
się na innym wątku tematycznym. Stawiam więc pytanie: Czy ktoś widział na
Egeju delfiny? Jeśli tak, to gdzie?
Nie mam tu na myśli wodolotów linii Latający Delfin, które wypłoszyły kiedyś
jedyne widziane przeze mnie osobniki baraszkujące koło naszego jachtu. Było
to jeden jedyny raz w czasie moich ...nastu rejsów po Morzu Egejskim.
Jedynie w czasie nocnych pływań, obok kolorowych świateł na dziobie,
widywaliśmy czasami jakieś cienie wynurzające się z wody w charakterystyczny
dla delfinów sposób. Jednak czy to były delfin?
Obserwuj wątek
    • antidotumm Re: Delfiny? Gdzie one są? 17.06.05, 11:36
      W czasie rejsu na Athos otoczylo nas stadko i towarzyszylo przez ok 20
      minut!!!!!!! Wzbudzilo wieksze emocje niz klasztory!
    • Gość: ruzia Re: Delfiny? Gdzie one są? IP: *.crowley.pl 17.06.05, 11:56
      jesli chcesz zobaczyc delfiy musisz wobrac sie na wyspy kanaryjskie,ocean to
      miejsce gdzie spotkasz je napewno.kiedy bylam na teneryfie i plynelam na
      sasidnia wyspe gomere ,delfiny towarzyszyly nam przez pol rejsu ,wprowadzajac
      nas w zachwyt swoim pieknm i lekkoscia poruszania sie
      • greeks Re: Delfiny? Gdzie one są? 17.06.05, 13:34
        Delfiny mozna zobaczyc z duza doza prawdopodobieństwa na trasie Kreta-
        Santorini:) Płynąłem piec razy i cztery razy udało sie je zobaczyc. Poza
        tym,tylko raz jeszcze miałem do nich szczęście- w trakcie rejsu dookoła wyspy
        Zakynthos.Pzdr
        • Gość: ivan Re: Delfiny? Gdzie one są? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:41
          widziałem podczas rejsu na Skiatos
          • amigo50 Re: Delfiny? Gdzie one są? 17.06.05, 22:44
            Napiszcie jeszcze na jakiej trasie było to spotkanie w drodze do Athos i
            Skiatos. Może uda nam się zlokalizować jakieś w miarę stałe miejsce
            występowania tych miłych stworzeń.
            A może rozszerzymy temat o morsa i rybę miecz? Wbrew pozorom, to wcale nie żart.
            • antidotumm Re: Delfiny? Gdzie one są? 18.06.05, 00:22
              Mysmy plyneli z Ouranopoli wzdluz polwyspu Athos (zobaczyc z daleka klasztory):
              delfiny nie byly jakimis cieniami, ale zupelnie razno sobie baraszkowaly wokol
              promu: wynurzaly sie na swoj delfini sposob, po czym nurkowaly: bylo ich tak z
              7-8 sztuk, plynely z nami ok 20 minut. Ludzie poszaleli ze szczescia!
              • amigo50 Re: Delfiny? Gdzie one są? 05.07.05, 03:50
                Sądząc po ciszy jaka zaległa to oprócz pojedyńczych egzemplarzy spotykanych
                bardzo rzadko na morzu delfiny w Grecji są w muzeum w Heraklionie i ich kopia w
                Knossos oraz w sklepach z pamiątkami. Amoże jednak jeszcze gdzieś?
        • amigo50 Re: Delfiny? Gdzie one są? 17.06.05, 22:40
          Tak się złożyło, że trasą Thira - Kreta lub Kreta - Thira też płynąłem kilka
          razy. Z powodu obowiązkowych zachodów słońca na wulkanie lub w Ia były to
          przeloty nocne. Właśnie wtedy mieliśmy wrażenie, że na niektórych odcinkach tej
          trasy długie cienie igrały z naszymi kolorowymi światłami na dziobie. W dzień
          jednak na tej trasie nie miałem szczęścia ich spotkać.
          A gdzie jescze?
          • Gość: aska2000 Re: Delfiny? Gdzie one są? IP: *.devs.futuro.pl 11.07.05, 20:58
            W podobnym wątku już się wypowiadałam, ale jeszcze dorzucę:
            -M.Egejskie- półwysep bodrumski, a właściwie zatoczki w okolicach Torby, w
            drodze ku Ikiz Islands (zwanymi przez "naszego" kapitana- Twin Islands- nie
            wiem czy to dosłowna translacja, czy też nie- turecki jest dla mnie- jak dotąd,
            poza kilkoma słowami- zagadką..;-)
            Było to całkiem spore stadko- widoczne z pewnej odległości, niemniej wyrażne i
            do tej pory bużka mojej Córy się rozjaśnia na ich wspomnienie :-))- a było to
            dokładnie 28.06. br. Ponoć na tej trasie pojawiają się często :-))

P.S. Nurkowaliśmy potem w miłej zatoczce mając nadzieję na ponowne z nimi
            spotkanie,ale tak dobrze to już być nie mogło...Nic to - i tak było
            fantastycznie i z pewnością, gdyby natrafiła sięokazja- chętnie bym tam
            powróciła :-)
            Tak jak zresztą w każde chyba miejsce, gdzie dotąd dane mi było pojechać :-)))
            • aska2000 Re: Delfiny? Gdzie one są? 11.07.05, 21:00
              Ach- no i przecież jeszcze jedno- ale z b.daleka- "widzenie"- w drodze na Kos :-
              ))
              pzdr:-)
              • antidotumm Re: Delfiny? Gdzie one są? 12.07.05, 13:17
                Wlasnie wrocilam z Halkidiki: wschodnia czesc plw Athos, kolo Ierissos: ok 40
                od hotelowej plazy plynal ON: popielaty delfin. Widoczny byl dluuugo, bo
                zaliczyl trase 'wzdluz wybrzeza': dziwilo mnie ze plynie sam i tak blisko
                brzegu???
                Po kilku minutach dalej, ok. 100 m od brzegu ukazala sie cale stadko
                baraszkujacych delfinow.
                • Gość: IzaaC Re: Delfiny? Gdzie one są? IP: *.man.com.pl, / *.man.com.pl 13.07.05, 15:30
                  Na zachodniej części Pólwyspu Athos ich nie było. Wróciłam stamtąd wczoraj :)
    • Gość: zibi Re: Delfiny? Gdzie one są? IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.07.05, 17:49
      w zeszłym roku w ok.Fethie w czasie wycieczki po 12 okolicznych wysepkach
      towarzyszyły nam przy dziobie pare minut
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka