Dodaj do ulubionych

jadę 3.09. na Thassos!

20.06.05, 17:36
Jaka moze byc pogoda? co ze soba zabrac? ile pieniedzy? jakie wycieczki
wykupic? Czy kupowac u rezydenta, czy na wyspie? Prosze o wszystkie przydatne
informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmsol Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.kosciuszki.silesianet.pl 21.06.05, 15:18
      jadę tam 4 lipca ..po powrocie - w pracy będę 20-go , napewno coś napiszę o
      pobycie.
      mmsol
    • dekar Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 16:21
      Byłem w zeszłym roku w tym czasie (I połowa września).
      Pogoda różna, to jednak północ Grecji, wiec mieliśmy przez pierwszy tydzień
      taką sobie. Dlatego radzę zabrać jakąś cieplejszą rzecz, na wszelki wypadek.
      Z wycieczek to polecam wycieczkę do Kavali i Philipi - można wykupić u rezydenta
      Rejs stateczkiem dookoła wyspy - tu lepiej kupić w porcie w Limenas, większy
      wybór i niższe ceny.
      Wycieczkę dookoła wyspy autokarem można sobie darować, jak się wynajmie
      samochód to samemu można ją przemierzyć wszerz i wzdłuż.
      • bebiak Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 16:37
        dekar napisał:

> Z wycieczek to polecam wycieczkę do Kavali i Philipi - można wykupić u
        >rezydenta

Taką wycieczkę zorganizowałam sobie sama - wg mnie zupełnie proste: prom z
        portu Ormos Prinou na Thassos do Kavali i już. Można i z Limenas do Keramoti a
        stamtąd autobusem KTEL-u do Kavali (ale ja pływałam raczej z Ormos Prinou - raz
        tylko z Keramoti).

Niedaleko od portu w Kavali jest dworzec autobusowy, skąd jeżdżą autobusy do
        Philipi - stąd to też proste.
        Uwaga (z własnego doświadczenia) - w Philipi było niezmiernie gorąco kiedy ja
        tam byłam (lipiec) a nie można tam kupić nic do picie (liczyłam na to -
        cholercia, myślałam, że to również wioska w tym samym miejscu!). Przerobiłam
        się i na to uczulam, a słońce praży tam niewiarygodnie (lipiec, lipiec). Przy
        amfiteatrze dorwałam jakieś kraniki z wodą i to mnie uratowało:-)

> Wycieczkę dookoła wyspy autokarem można sobie darować, jak się wynajmie
        > samochód to samemu można ją przemierzyć wszerz i wzdłuż.

Ja jeździłam po Thassos autobusami KTEL-u (no i trochę wędrowałam ofkors).
        Jakoś dziwnie dobrze w moim odczuciu jeździły tam te autobusy (mieszkałam w
        Limenas, a tam jest tzw. dworzec stąd może dlatego nie narzekałam).

Powodzenia Madai - będę Ci kibicować:-)
        B.
        • madai Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 17:02
          dzieki wam wszystkim. Dekar-zmartwiles mnie pogoda :( ja sie nastawilam na
          opalanie, wygrzewanie, a tak? jeszcze dojdzie do tego, ze zmienie calkiem
          miejsce urlopu ;)
          • madai do dekara: 22.06.05, 12:09
            Czy mozesz mi powiedziec, ile kosztuje wynajecie skutera, i czy moze wynajac go
            osoba, nie majaca prawa jazdy? ile trzeba miec lat? Ja prawko mam, ale moja
            ekipa-nie.
            • dekar Re: do dekara: 22.06.05, 16:05
              Niestety cen skuterów nie znam, bo od początku nastawiałem się na wynajem
              samochodu. Natomiast na pewno nie będzie z tym problemów, wypożyczalni jest
              naprawdę sporo. Co do prawka, to bym uważał, podobno od zeszłego roku
              zaostrzyli przepisy i wymagają prawko nawet przy skuterze, ale zaznaczam, że
              jest to pogłoska która do mnie dotarła. Nie drążyłem tematu bo mnie nie
              interesował, może ktoś inny będzie miał świeższe wiadomości.

Pozdrawiam
        • szary.hipcio Re: jadę 3.09. na Thassos! 22.06.05, 12:51
          Bylem w zeszlym roku w Philippi i bylo tam juz takie kawiarenko-bistro ze
          stolikami. Mozna wypic kawe, mozna na pewno i kupic jakas mineralna. Co nie
          zmienia faktu, ze najlepiej jednak zawsze sie tam poruszac z jakas mala butelka
          wody.

A co do pogody, to bylem w zeszlym roku w polowie wrzesnia. 2 dni byly
          faktycznie takie pochmurne, ale to byly akurat te 2 dni, kiedy zwiedzalem
          Kavale (piatek) i Philippi-Alistrati (sobota). Poza tym to bylo caly czas
          slonecznie i cieplo. Na pewno nie to samo, co w sierpniu, ale jednak przyjemnie
          i jesli sie nastawiasz na plazowanie (madai, nie bebiak;)), to powinno byc ok.
          Tylko wez cos z dluzszym rekawem na wieczory. No ale to normalne. Niemniej
          jednak jest to polnocna Grecja i to nie to samo co Kreta.
          • bebiak Re: jadę 3.09. na Thassos! 22.06.05, 12:57
            szary.hipcio napisał:

> Bylem w zeszlym roku w Philippi i bylo tam juz takie kawiarenko-bistro ze
            > stolikami. Mozna wypic kawe, mozna na pewno i kupic jakas mineralna.

I to jest mądry pomysł:-)
            Ja byłam w lipcu 2002 i zmierałam, a przecież i tak jest ta budka z biletami:
            czy nie można było tam czegoś urządzić?

> Co nie zmienia faktu, ze najlepiej jednak zawsze sie tam poruszac z jakas
            >mala butelka wody.

To na pewno bo teren spory przecież, ale ja w ostatniej chwili wbiegłam do
            autobusu i w Kavali nie zdążyłam nabyć stąd liczyłam, ze nabędę tam. I się
            przeliczyłam, ale przeżyłam:-)
            Pozdrowienia. B.
    • Gość: Barbara Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.05, 12:33
      a z jakim biurem jedziesz i do jakiego hotelu? ja bylam w zeszlym roku z Itaka,
      tez we wrzesniu i bylo rewalacyjnie!
      • Gość: Baśka Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 12:46
        Ja rowniez bylam z BP Itaka, w hotelu TRYPITI BEACH. Wakacje uwazam za bardzo
        udane!!! Tobie rowniez takowych zycze!
    • Gość: kora Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.crowley.pl 22.06.05, 13:23
      jest to eznadziejna dziura ,a we wrzesniu leje jak z cebra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka