madai 20.06.05, 17:36 Jaka moze byc pogoda? co ze soba zabrac? ile pieniedzy? jakie wycieczki wykupic? Czy kupowac u rezydenta, czy na wyspie? Prosze o wszystkie przydatne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmsol Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.kosciuszki.silesianet.pl 21.06.05, 15:18 jadę tam 4 lipca ..po powrocie - w pracy będę 20-go , napewno coś napiszę o pobycie. mmsol Odpowiedz Link Zgłoś
dekar Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 16:21 Byłem w zeszłym roku w tym czasie (I połowa września). Pogoda różna, to jednak północ Grecji, wiec mieliśmy przez pierwszy tydzień taką sobie. Dlatego radzę zabrać jakąś cieplejszą rzecz, na wszelki wypadek. Z wycieczek to polecam wycieczkę do Kavali i Philipi - można wykupić u rezydenta Rejs stateczkiem dookoła wyspy - tu lepiej kupić w porcie w Limenas, większy wybór i niższe ceny. Wycieczkę dookoła wyspy autokarem można sobie darować, jak się wynajmie samochód to samemu można ją przemierzyć wszerz i wzdłuż. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 16:37 dekar napisał: > Z wycieczek to polecam wycieczkę do Kavali i Philipi - można wykupić u >rezydenta Taką wycieczkę zorganizowałam sobie sama - wg mnie zupełnie proste: prom z portu Ormos Prinou na Thassos do Kavali i już. Można i z Limenas do Keramoti a stamtąd autobusem KTEL-u do Kavali (ale ja pływałam raczej z Ormos Prinou - raz tylko z Keramoti). Niedaleko od portu w Kavali jest dworzec autobusowy, skąd jeżdżą autobusy do Philipi - stąd to też proste. Uwaga (z własnego doświadczenia) - w Philipi było niezmiernie gorąco kiedy ja tam byłam (lipiec) a nie można tam kupić nic do picie (liczyłam na to - cholercia, myślałam, że to również wioska w tym samym miejscu!). Przerobiłam się i na to uczulam, a słońce praży tam niewiarygodnie (lipiec, lipiec). Przy amfiteatrze dorwałam jakieś kraniki z wodą i to mnie uratowało:-) > Wycieczkę dookoła wyspy autokarem można sobie darować, jak się wynajmie > samochód to samemu można ją przemierzyć wszerz i wzdłuż. Ja jeździłam po Thassos autobusami KTEL-u (no i trochę wędrowałam ofkors). Jakoś dziwnie dobrze w moim odczuciu jeździły tam te autobusy (mieszkałam w Limenas, a tam jest tzw. dworzec stąd może dlatego nie narzekałam). Powodzenia Madai - będę Ci kibicować:-) B. Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: jadę 3.09. na Thassos! 21.06.05, 17:02 dzieki wam wszystkim. Dekar-zmartwiles mnie pogoda :( ja sie nastawilam na opalanie, wygrzewanie, a tak? jeszcze dojdzie do tego, ze zmienie calkiem miejsce urlopu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madai do dekara: 22.06.05, 12:09 Czy mozesz mi powiedziec, ile kosztuje wynajecie skutera, i czy moze wynajac go osoba, nie majaca prawa jazdy? ile trzeba miec lat? Ja prawko mam, ale moja ekipa-nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dekar Re: do dekara: 22.06.05, 16:05 Niestety cen skuterów nie znam, bo od początku nastawiałem się na wynajem samochodu. Natomiast na pewno nie będzie z tym problemów, wypożyczalni jest naprawdę sporo. Co do prawka, to bym uważał, podobno od zeszłego roku zaostrzyli przepisy i wymagają prawko nawet przy skuterze, ale zaznaczam, że jest to pogłoska która do mnie dotarła. Nie drążyłem tematu bo mnie nie interesował, może ktoś inny będzie miał świeższe wiadomości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szary.hipcio Re: jadę 3.09. na Thassos! 22.06.05, 12:51 Bylem w zeszlym roku w Philippi i bylo tam juz takie kawiarenko-bistro ze stolikami. Mozna wypic kawe, mozna na pewno i kupic jakas mineralna. Co nie zmienia faktu, ze najlepiej jednak zawsze sie tam poruszac z jakas mala butelka wody. A co do pogody, to bylem w zeszlym roku w polowie wrzesnia. 2 dni byly faktycznie takie pochmurne, ale to byly akurat te 2 dni, kiedy zwiedzalem Kavale (piatek) i Philippi-Alistrati (sobota). Poza tym to bylo caly czas slonecznie i cieplo. Na pewno nie to samo, co w sierpniu, ale jednak przyjemnie i jesli sie nastawiasz na plazowanie (madai, nie bebiak;)), to powinno byc ok. Tylko wez cos z dluzszym rekawem na wieczory. No ale to normalne. Niemniej jednak jest to polnocna Grecja i to nie to samo co Kreta. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: jadę 3.09. na Thassos! 22.06.05, 12:57 szary.hipcio napisał: > Bylem w zeszlym roku w Philippi i bylo tam juz takie kawiarenko-bistro ze > stolikami. Mozna wypic kawe, mozna na pewno i kupic jakas mineralna. I to jest mądry pomysł:-) Ja byłam w lipcu 2002 i zmierałam, a przecież i tak jest ta budka z biletami: czy nie można było tam czegoś urządzić? > Co nie zmienia faktu, ze najlepiej jednak zawsze sie tam poruszac z jakas >mala butelka wody. To na pewno bo teren spory przecież, ale ja w ostatniej chwili wbiegłam do autobusu i w Kavali nie zdążyłam nabyć stąd liczyłam, ze nabędę tam. I się przeliczyłam, ale przeżyłam:-) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.05, 12:33 a z jakim biurem jedziesz i do jakiego hotelu? ja bylam w zeszlym roku z Itaka, tez we wrzesniu i bylo rewalacyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.05, 12:46 Ja rowniez bylam z BP Itaka, w hotelu TRYPITI BEACH. Wakacje uwazam za bardzo udane!!! Tobie rowniez takowych zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: jadę 3.09. na Thassos! IP: *.crowley.pl 22.06.05, 13:23 jest to eznadziejna dziura ,a we wrzesniu leje jak z cebra Odpowiedz Link Zgłoś