Dodaj do ulubionych

Rodos, Ixia

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 18:06
Cześć!!! Jade w te wakacje na Rodos, do Ixii z Ecco Holiday. Czy ktoś mógłby
mi powiedzieć czy jest fajnie i ucdzielić jakichś praktycznych wskazówek??:)
Z góry dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pawpati Re: Rodos, Ixia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:47
      Witaj Gaga-Własnie wczoraj wróciliśmy z Rodos.Mieszkalismy w hotelu Lito w
      Ixia.Jest to miejscowośc połączona w zasadzie z inną nazwy nie pamietam-
      oddalona jest od Rodos o 3-4 km.Jazda autobusem do Rodos zajmuje góra 15
      minut.Sama Ixia to "zaplecze" Rodos z licznymi hotelami i tawernami.Plaża
      mała,kamienista przyporządkowana kazdemu hotelowi.Kilka praktycznych uwag które
      może Ci sie przydadzą.Nie rób jak możesz zakupów w Rodos!!!!!!-wszystko jest
      tam o 100% drożej jak np.w sklepach w Ixia.Podobnie ma sie z jedzeniem.Jeżeli
      możesz i chcesz to polecamy Ci tawernę w Ixia (kierunek do lotniska-nie do
      RODOS) o nazwie Aleksander-przesympatyczna obsługa kobieta i mężczyzna bardzo
      smaczne jedzenie i co najważniejsze dostępne cenowo-gdzie w innych tawernach
      będziesz płacić za te same potrawy o 2-3 EU więcej!!!!!.Sprawdź raz-a
      zobaczysz,że będziesz tam wracać na posiłek.Nie polecam posiłków w hotelu-jest
      to tragedia!!!!!-przynajmniej w Naszym hotelu ***-gwiazdki a jedzenie koszmarne-
      przez 7 dni w tygodniu!!!!!!!! na śniadanie było dokładnie to samo.W samej
      miejscowości Ixia-nie ma nic specjalnego.Polecam jednak markety-kompleks
      basenów w innych hotelach-jest przepiękny i mozna smiało z nich
      korzystać.Polecam także-pieszą wycieczkę w stronę RODOS wzdłuż nabrzeża które w
      pewnym momencie juz przy Rodos-posiada przepiękne skalne urwiska z
      tzw."szlakiem"dla turysty-koniecznie powinno sie przemierzyc te trase
      pieszo.Autobus komunikacji miejscowej kursuje zawsze o pełnej godzinie lub pół-
      bilet kupuje sie u kierowcy wsiada się przednimi drzwiami-bilet kosztuje do
      Rodos z Ixia 1,70 EU od osoby.Jadąc autobusem proponuję wysiadać na samym
      końcowym przystanku-bowiem blisko jest przepiękny port i stąd można zacząć
      zwiedzanie starego miasta za murami obronnymi.Z tego samego miejsca proponuję
      też drogę powrotną autobusem też o takich samych godzinach czyli pełnych lub
      pół-bowiem masz pewność ze autobus cię zabierze-natomiast jak staniesz na innym
      przystanku są nikłe szanse dojazdu.Pogoda o tej porze jest super!!!!!28-30 w
      slońcu,wody-23.Noce są lekko chłodnawe-ale zaznaczam lekko -spowodowane to jest
      wiaterkiem który w tej części wyspy daje o sobie znaki.Nie zabierajcie żadnej
      długiej odzieży bowiem będzie Ona zbyteczna!!!!!!!!-dużo lekkie odzieży,oraz
      kremy do opalania i na komary które nocą!!!!!ostro tną!!!!!To tyle moich
      praktycznych rad-jeżeli możemy jeszcze służyć pomocą lub wskazówkami-będzie nam
      miło je przekazać.Przyjemnego pobytu-Rodos jest prześliczne!!!!!!!!!!!
      • Gość: joas Re: Rodos, Ixia IP: *.icpnet.pl 11.07.05, 15:35
        hej,mam zamiar sie wybrac wlasnie do hotelu Lito...z traveltime...(mam
        nadziej , ze dobry wybór)..gdyz przeanalizowalam wszytsko co mozna o Rodos i
        hotelach.Zdecydowalam sie na Ixia - miejscowosc, gdyz podbno w faliraki
        hałasliwe, w miescie rodos nie warto mieszkac...tylko wlasnie spacerowac sobie
        z pobliskich "wiosek" -jak Ixia..
        mam pytanko czy hotel ok??i czy do plazy b.daleko???bede wdzeczna za ogolne
        wrazenia???
        pozdr.
    • kaniini Re: Rodos, Ixia 05.07.05, 15:16
      Po pierwsze szczerze zazdroszczę - jak wszystkim, którzy jadą do grecji :)
      Byłam w zeszłym roku z Ecco w Ixii - połączone z Yalissos, o czym wspomniała
      koleżanka powyżej.
      Mieszkałam w hotelu Solemar i nie narzekam. Sniadania może mało urozmaicone,
      ale można się najeść - obiadokolacje - codziennie do wyboru z paru róznych
      propozycji, zawsze inne. Pokój standardowy, czysty, jedyny koszmar to komary w
      nocy - nie wiem, czy teraz są, ale wtedy były okropne.
      Plaże w Ixii są też nieprzypisane do hotelu - normalne plaże dla wszystkich,
      możesz siedzieć na ręczniku albo wynająć leżak z parasolem. Dużo marketów,
      minimarketów, kawałek w stronę przeciwną niż do Rodos duży supermarket, gdzie
      warto zrobić zakupy przed wyjazdem, chcąc się zaopatrzyć w ouzo np, albo greek
      delight albo w fetę i tzatziki - bywa taniej niż w tych marktach przy hotelach,
      choć tam nie jest też jakoś skandalicznie drogo.
      Ja byłam wtedy pierwszy raz w życiu na wycieczce zorganizowanej (w Grecji byłam
      wcześniej "na własną rękę") i po wizycie na "zebraniu informacyjnym" łatwo
      stwierdzić, że samemu można się wyprawić w rózne miejsca taniej. Np na Simi -
      bezpośrednio wykupić sobie z portu w Rodos rejs tam albo do Lindos także
      popłynąć wykupionym przez siebie rejsem. Po dostaniu się oczywiście do Rodos
      autobusem. Co do samego autobusu, to rzeczywiście warto dojechać do końca -
      kiedy się jedzie z powrotem czasami sprzedający bilety wykrzykuje nazwy hoteli
      to wtedy należy wstać i pokazać, ze się chce wysiąść. Czasami nie krzyczy to
      trzeba poprosić w okolicach swojego hotelu o zatrzymanie - myśy kiedyś
      przejechały swój przystanek i żeśmy się zorientoały z 6 km za daleko :)
      W samym Rodos atrakcji jest mnóstwo i same wchodzą pod oczy - mniej może
      muzułmański cmentarz np albo "oceanarium" - małe, ale ciekawe.
      Można też pojechać w odwrotnym kierunku do Kamiros - starożytnych ruin miasta -
      tam autobusy jeżdżą rzadziej, ale jak ktoś lubi ruiny to warto.
      Na wyspie jest także Dolina Motyli - ja jej nie widziałam, bo mi powiedziano,
      że tam nie ma co w październiku oglądać. Widziałam podobne na Paros także nie
      płakałam długo.
      Pozdrawiam, życzę udanego pobytu !
      • cooni1 Re: Rodos, Ixia 05.07.05, 15:27
        Proszę o coś więcej na temat hotelu i biura. Jadę w tym roku na łączone wakacje
        z Ecco - też wybrałam ten hotel, lot z Katowic.
        • kaniini Re: Rodos, Ixia 05.07.05, 15:38
          Hmmm.... mieszkałyśmy w pokoju 2-osobowym z łazienką. Codziennie mijała nas na
          korytarzu pani sprzątająca, a potem się okazywało, że mamy piżamki ułożone we
          wzorek :) Karaluchy nie biegały :))))
          Z tego co pamiętam to można chyba sobie dopłacic do lodówki w pokoju i za klimę
          też - światło sięzapala, kiedy włoży się kartę która jest przy kluczyu do
          takkiej "bazy" przy drzwiach, zaraz przy wejściu.
          Hotel OK - ma z tyłu basen i na dole bar, ale nie korzystałam ani z jednego ani
          z drugiego - kąpałyśmy się w morzu, a zamiast do baru chodziłyśmy do tawerny
          albo sobie kupowałyśmy wino w supermarkecie - wziąc korkociąg, jeśli się coś
          takiego przewiduje - nasz najtańszy wytrzymał jeden korek :)
          śniadanie można spożywać w wyznaczonych godzinach- nie pamiętam już w jakich,
          ale każdy może sobie dopasować chyba, obiadokolacje tak samo - wszystko na
          zasadzie szwedzkiego stołu - moim zdaniem jest z czego wybierac zarówno dla
          mięsożerców jak i wegetarian - choć mięso nie zawsze było super udane to można
          naprawdę sobie coś wybrać - codziennie była za to grecka sałatka i tzatziki, a
          na śniadanie supergęsty jogurt (oczywiście m.in :)
          Co do biura to panią rezydent widziałam na lotnisku i podczas ww. zebrania -
          więcej nie miałam potrzeby, bo nie miałam zastrzeżeń i tych drogich wycieczek
          też nie wykupiłam.
          Mnie nic nie przeszkadzało i cały pobyt zostawil tylko miłe wspomnienia.
          • Gość: walerka Re: Rodos, Ixia IP: 217.11.141.* 05.07.05, 16:00
            Dzień dobry,
            Ja także dziękuję za te wszystkie cenne dla mnie informacje.
            Mam małe pytanie:
            Ile kosztuje posiłek w tawernie? Nie chodzi mi o jakieś szaleństwa z butelka
            wina i kilkoma przystawkami, ale np talerz spagetti czy gyros?
            Dziękuję za informację.
            • kaniini Re: Rodos, Ixia 05.07.05, 16:02
              Wybacz, nie pamiętam - (bo nie ja płaciłam :)))) ale z pięć euro do siedmiu -
              powinno wystarczyć - dużo jest tu wątków ekonomicznych z wairygodnymi źródłami -
              poczytaj
              Pozdrawiam
              • Gość: pawpati Re: Rodos, Ixia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:37
                cena podstawowego posiłku (informacja na dzień 03.07.2005)-to od 4 EU.Zwracaj
                jednak uwage na dania w promocji-kazda tawerna stosuję taką zasadę.I nie są to
                dania byle jakie lecz.......danego dnia w promocji-następnego juz takie danie
                kosztuje 100% drozej.Wina i szampany w hipermarketach dostaniesz juz od 2-3
                EU.Najdroższe jest niestety......piwo i napoje.Nie polecam Pepsi-bo napój to
                tylko z nazwy!!!Nie ma nic wspólnego z"PEPSI"Nie stołuj sie w tawernach w
                centrum RODOS!!!!! bo będziesz przepłacać-warto zaszyć sie w innej kameralnej
                tawernie daleko od centrum w przepięknych uliczkach,zakamarkach-zobaczysz-
                posiłek smakuje o wiele lepiej.Powodzenia
          • Gość: cooni1 Re: Rodos, Ixia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.07.05, 10:17
            Dzięki , dzięki za informacje - spokojniej będę czekać na urlop, zwłaszcza ,że
            jadę z dzieciakiem.Pozdrawiam.
            • Gość: Gaga Re: Rodos, Ixia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.05, 15:08
              dzięki wielkie za wszystkie informacje :) Pozdraaaawiam :)
              • Gość: kaniini Re: Rodos, Ixia IP: 193.0.117.* 06.07.05, 15:48
                Nie zapomnijcie o klapkach albo butach na kamieniste dno - przynajmniej przy
                brzegu - potem robi się piasek, ale niektórzy nie byli w stanie do niego
                dotrzeć :)
                • Gość: Gaga Re: Rodos, Ixia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.05, 22:06
                  Mam jeszcze małe pytanko dotyczące windsurfingu :) mam zamiar tam troszke
                  pouczyć sie surfować:) gdzie jest najfajniej i jak jest w Ixia z
                  windsurfingiem??? :) dzx z góry za odpowiedź ;)
                  Pozdro :)
                  • Gość: kaniini Re: Rodos, Ixia IP: 193.0.117.* 07.07.05, 08:31
                    hmmm.... Ja nie surfuję, ale w drodze z mojego hotelu (Solemar) na plażę
                    przechodziłam koło "szkółki" windsurfingowej i widziałam zmagazynowane deski -
                    czyli jakieś przesłanki do tego w Ixii są :). Pływających nie widziałam, bo w
                    październiku oprócz mnie najwięcej było emerytowanych Anglików. Na forum było
                    już pisane o windsurfingu na Rodos i bardziej fachowo niż u mnie, tak, że
                    musisz poszukać :)
                    • begonia2 Re: Rodos, Ixia 07.07.05, 09:20
                      hej, mam pytanko...chodzi o hotel Solemar-czy nie jest daleko do plazy, bo
                      czytalam ze 750 metrów, to sporo.i czy bylas zadowolona z Ecco??
                      czekam na info.
                      pozdr.
                      • Gość: kaniini Re: Rodos, Ixia IP: 193.0.117.* 07.07.05, 10:01
                        W linii prostej do plaży jest bliżej, ale na drodze stoi hotel Miramar - cudo,
                        do którego kiedyś niechcący wlazłam z plaży - bungalowy, małe domki stające w
                        zieleni - no ale wracając do Solemar :) Wychodząc z hotelu trzeba skręcić w
                        prawo, przejść przez ulicę i skręcić za wspomnianą serfingownią - nie jest to
                        pięć kroków, ale dla mnie nie było daleko. Plaża kamienista.
                        O swoich spostrzeżeniach o Ecco napisałam powyżej - niczym mi się nie
                        narazili :)
                        Pozdrawiam
                        • Gość: cooni1 Re: Rodos, Ixia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.07.05, 15:13
                          Potwierdzam Miramar - hotel marzeń , znalazłam go jedynien w ofercie Ving -a ,
                          ale cena............
    • Gość: Rafal_Wawa Re: Rodos, Ixia IP: 193.201.167.* 09.07.05, 00:22
      Ile trzeba mieć mniej więcej pieniędzy na osobę na 2 tygodnie przy wyzywieniu
      HB, żeby spokojnie można było przeżyć? Byłbym wdzięczny za jakąś informację.
      • charlotta_lotta Re: Rodos, Ixia 09.07.05, 11:32
        ja też tam jadę.. ;) 15 lipca :)
      • margeritka61 Re: Rodos, Ixia 09.07.05, 12:56
        Gość portalu: Rafal_Wawa napisał(a):

> Ile trzeba mieć mniej więcej pieniędzy na osobę na 2 tygodnie przy wyzywieniu
        > HB, żeby spokojnie można było przeżyć? Byłbym wdzięczny za jakąś informację.
        Byłam z 9 letnim dzieckiem tydzień czasu.Wydaliśmy 200 euro. Wystarczyło to nam
        na napoje,lody, słodycze,dojadanie pomiędzy 2 posiłkami a także na prezenty
        typu oliwa z oliwek, ouzo, metaxa i wiele innych oraz na 2 wycieczki(ale
        prywatne, nie przez biuro podróży)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka