Dodaj do ulubionych

Do Miriam_73

IP: *.ey.com.pl / 195.187.16.* 29.08.02, 10:11
Hej. Przeczytałam, że byłaś w Grecji z Sigmą Travel. Czy była to
może "objazdówka"? Właśnie myślę o czymś takim (objazdówka z Sigmą).
Byłabym wdzięczna, gdybyś podzieliła się swoimi wrażeniami.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Do Miriam_73 29.08.02, 14:15
      Byłąm na wyjeździe łączonym objazd plus pobyt.Najpierw podróżowaliśmy po
      kontynencie (lot do Kavali - Saloniki - Delfy - Kalambaka/ Meteora potem
      Olimpia, Korynt, Mykeny, Loutraki i na końcu Ateny. Następnie byłam na
      Santorini. Są jeszcze podobne wycieczki łączone z Evią lub Zakyntos (ponoć
      najładniejsze plaże). Ogólnie nie mam uwag, bo znam i podróżuję z Sigmą od lat.
      Jedzenie dość dobre, na Santorini bardzo dobre, chociaż bardzo skromniutkie
      (kontynentalne) śniadania, autokar miejscowy, wygodny i z klimatyzacją, dobry
      pilot. Nie we wszystkich hotelach była klimatyzacja lub trzeba było za nią
      dopłacić (rzędu 5 euro za pokój). Hotele skromne, ale czyste, zresztą dla mnie
      ważne było, żeby był prysznic, i by można było się przespać, nie oczekiwałam
      jakichś super luksusów. Na końcu objazdu jest tak, że zwiedza się Ateny, potem
      jest czas wolny, co jest ważne bo bilet na AKropol uprawnia do wejścia do paru
      innych miejsc (Olimeion, AGora, Teatr Heroda Atticusa, Kerameikos, Rzymskie
      Forum), więc popołudnie można spędzić bardzo aktywnie. Nie polecam oferowanego
      w Atenach "wieczorku greckiego", lepiej się samemu wybrać na Plakę i posiedzieć
      gdzieś w kawiarni. Natomiast ostatni dzień pobytu na kontynencie jest albo
      wolny (bo np. niektórzy chcą jeszcze to i owo obejrzeć) lub można się wybrać na
      całodzienny rejs na wyspy Sarońskie (Hydra, Egina, Paros) - trochę droga
      (dodatkowe 60 euro), ale warto, zwłaszcza że obejmuje bardzo dobry i obfiry
      obiad.
      Natomiast na Santorini bylismy w Perissie, grupa była podzielona na kilka
      hoteli, ja akurat byłam w samym centrum, tuż obot tawerny, w której jadaliśmy
      obiadokolacje. Transfer na /z Santorini to rejs normalnym rejsowym promem (trwa
      8 godzin), na miejscu transefry autokarem. Oczywiście można na miejscu
      wypożyczyć samochód, lub posiłkowac się komunikacją lokalną. Powrót do Aten
      jest ok. godz. 15 więc jeszcze też można po południu/ wieczorem pochodzić po
      mieście. Ja poszłam np. do Muzeum Archeologicznego (bardzo blisko hotelu, z
      którego Sigma korzysta) obejrzeć mykeńskie złoto. Potem przejazd na Riwierę
      (nocleg niedaleko Katerini, ładna plaża)i rano przejazd na lotniso i do domu.
      Grecja jest obecnie dość droga, dużo zabytków jest odnawianych, dużo się
      buduje, bo Olimpiada za pasem. Ale ogólnie uważam, że to miły urlop, zwłaszcza
      ta część na Santorini.
    • Gość: Maja1000 Re: Do Miriam_73 IP: *.ey.com.pl / 195.187.16.* 29.08.02, 15:14
      Miriam, wielkie dzięki za obszerne informacje.

Jeśli się zdecyduję na Sigmę, to chyba na objazd 12 dniowy bez wysp.
      Na Santorini, które nota bene mnie urzekło, już byłam (z Vingiem).

Jeśli chodzi o Sigmę wiem, że ma swoich zwolenników i przeciwników. Ja sama
      mam mieszane uczucia, bo "zaliczyłam" trzy podejścia.

Pierwsze, to były zamki nad Loarą, które odwołano na tydzień przed wyjazdem z
      powodu "martwego sezonu" (początek lipca!!!)

Drugie to Wiedeń, nie spodziewałam się Bóg wie czego, bo była to bardzo tania
      wycieczka, tylko te codzienne uciążliwe dojazdy spod Bratysławy (sic!). Poza
      tym pilotka była najbardziej zajęta swoim synem, ktory mieszkał w Wiedniu i
      odrabiała rodzicielskie zaległości. Mnie to w sumie nie przeszkadzało, bo
      odłączałam się od grupy i wspólnie z koleżanką zwedzałam wszystkie muzea, gdzie
      mogłam znaleźć choć jeden obraz mojego ulubionego Klimt'a (głównie po to tam
      pojechałam)

Trzecie to Izrael + Jordania. To był strzał w '10'. Pilot kompetentny,
      znający hebrajski. Widzieliśmy więcej niż było w programie. Naprawdę polecam,
      no może nie w obecnej sytuacji...

Czy wyjeżdżałaś może z "Logos Tour"? Byłam z nimi w maju na objazdówce po
      Turcji. REWELACJA!!! Najlepsza ze znanych mi, choć dość droga firma, ktorą
      każdemu w ciemno polecam.

Jeszcze raz dzięki.
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka