Dodaj do ulubionych

Santorini - czy faktycznie warto???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:15
Zważając na niebotyczne koszty wycieczek: czy bez Santorini nie da się obejść
będąc na Krecie? Czy te widoki są faktycznie zapierające dech w piersiach?
Czy poza tym jest tam coś godnego uwagi?
Jak można się tam dostać na własną rękę i najtaniej w październiku? Większość
promów przestaje wtedu chyba pływać...
Obserwuj wątek
    • Gość: bah7 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.crowley.pl 13.09.05, 12:41
      > Czy te widoki są faktycznie zapierające dech w piersiach?
      > Czy poza tym jest tam coś godnego uwagi?

Najlepiej zobacz sama, bo to oczywiście kwestia gustu:

pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/South_Aegean/Kyklades/Santorini/

> czy bez Santorini nie da się obejść będąc na Krecie?

W/g mnie absolutnie nie da się.

Ale wielu rodaków jedzie urlop i zwiedza tylko hotel i wraca zadowolonych...

bah7
      • jacek1f to ja tak wbrew: 13.09.05, 12:53
        - uwazam, ze mozna odpuscic sobie Santorini, jako wycieczke z Krety - to taki
        japoński styl siła rzeczy, raczej męczący;
        - uwazam, że widoki sa piekne oczywiście, ale może warto kiedyś pojechać na
        tydzień - właśnie tam - na Santorini. I tak to załatwić;
        - po górskich wioseczkach południa, innych zakletych miejscach Krety - ja
        osobiście przezyłem negatywny szok na Santorini - cepelii ikiczu i
        turystycznego smaku - do potegi.
        - ale bylem tam kiedys dluzej - i sie pogodzilem z wysepką;
        • Gość: bah7 Re: to ja tak wbrew: IP: *.crowley.pl 13.09.05, 13:52
          > może warto kiedyś pojechać na tydzień - właśnie tam - na Santorini...

Samodzielna wyprawa z Krety na Santoryn (na 2 dni) jest dość tania, a Twoje
          rozwiązanie jest jednak droższe, a nie tańsze, jak w pytaniu...

Gorzej jest wybrać się tam tylko na kilka godzin, razem z wycieczkowym tłumem...

Pzdr.

bah7
          • bebiak Re: to ja tak wbrew: 13.09.05, 14:11
            Da się przeżyć Kretę bez Santorini, absolutnie się da.
            Byłam na Krecie dwa razy a na Santorini jak dotąd nie - i żyję:-)
            Jeśli o mnie chodzi (ale to moja prywatna opinia) to w życiu bym się nie
            wybrała na Santorini na taką jednodniową wycieczkę z Krety - mam wrażenie, że w
            takim czasie to "liźnięcie" wyspy i nic więcej. Mam nawet wątpliwości czy można
            klimat poczuć w sposób odpowiedni (odpowiedni dla mnie a ja mam tu spore
            wymagania niestety).
            Nie powiem, wyspa to śliczna: mnie się gdzieś tam tłuką w głowie od kilku już
            lat wakacje na niej (ale jeszcze nie teraz) i jeśli chodzi o mnie to widzę je
            tak, że w sumie wakacje 8-dniowe, z czego 4 dni na Santorini, a kolejne 4 dni
            na sąsiedniej urokliwej Anafi (lot do Aten ofkors albo sam czarter na Kretę).
            No ale to moje bardzo prywatne widzenie.
            Pozdrowienia. B.
            • jacek1f Bebiak ma rację:-) 4 dni minimum. Reszta, to 13.09.05, 15:04
              "japońskie" rozwiązania... raczej.
              • bebiak Re: 4 dni minimum na Santorini 13.09.05, 15:13
                No jak taki fachowiec jak Ty twierdzi, że 4 to minimum to powiedzmy, że moje
                widzenie takich wakacji to 5 dni na Santorini a 3 na Anafi (Anafi to
                specyficzna wysepka i spokojnie tyle na niej wystarczy).
                Pozdrowienia. B.
      • Gość: basiek Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:10
        No właśnie, na zdjęciach widać cukier-lukier dla turystów położony na czarnej,
        nagiej skale... Czy na pewno więc warto?
      • Gość: viola Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.chello.pl 02.05.06, 20:55
        duza przyjemnosc sprawia ogladanie tych fotek, polecam nawet tym, ktorzy nie
        planuja tam jechac
      • eparamonnn Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 01.05.25, 18:24
        Wycieczki statkiem po Santorini - tiqets.tp.st/qbN5HdHu Warto zarezerwować bilety z wyprzedzeniem
    • Gość: basiek Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:03
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Właśnie owa santoryńska cepeliada skłoniła
      mnie do tego pytania i wzbudziła moje wątpliwości. Ile tam prawdziwej
      atmosfery, a ile rozdętej do monstrualnych rozmiarów, pocztówkowej tandety. Czy
      widok podakropolskiej Anafioteki lub kreteńskich wiosek nie wystarczy?
      • Gość: Kretka Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 16:52
        spędziliśmy 2,5 dnia na S. w czasie pobytu 2 tyg. na Krecie, płynęliśmy sami,
        promem z Heraklionu (4 godz.). Jedną noc spędziliśmy włócząc się po Oia. Gdy
        odjadą jednodniowi turyści i zajdzie słynne słońce, atmosfera jest niesamowita.
        WSCHÓD słońca w Oia to jedno z naszych piękniejszych wspomnień z greckich
        wakacji. I zagubiony osiołek w zaułkach Oia.
        Pożyczyliśmy skuter i objechaliśmy to, co chcieliśmy, czyli Czerwona Plaża,
        wykopaliska w Akrotiri, Pyrgos, Kamari, Perissa. Potem wieczór/noc/ranek w Oia
        i kilka godzin w samej Firze (widoki piekne, ale mieszkańcy Firy b. zepsuci i
        niegreccy).

Santorini jest piękne, o ile spędzisz tam więcej niż kilka godzin w tłumie
        • Gość: Jola Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: 213.25.149.* 14.09.05, 09:51
          mam wielką prośbę, spedziłam w tym roku 2 tyg. w miejscowości Kamarii, w
          nastepnym roku chciałabym powtórzyć tem wyjazd, w internecie hotele w Perissie
          są tańsze ni z w Kamari, niestety nie potrafię porównać tych miejscowości. Z
          pobytu w Kamarii byłam zadowolona, czy możesz powiedzieć jak Perissa wygląda
          przy Kamarii, czy jest dużo mniejsza, czy podobna, pozdrawiam Jola
          • Gość: Kretka Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 10:11
            w perissie z tego co pamiętam jest czarna plaża, dość szeroka. Sama miejscowość
            chyba mniejsza niż Kamari.
        • Gość: basiek Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:02
          Zabrzmiało zachęcająco!
          Jak rozumiem, w ową santoryńską noc nie zmrużyliście oka? Santorini zapewnia
          też nocne atrakcje?
      • Gość: bah7 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.crowley.pl 14.09.05, 13:37
        Basiek!

> Czy te widoki są faktycznie zapierające dech w piersiach?
        > Czy poza tym jest tam coś godnego uwagi?

Nawet nie napisałaś(eś?), co dla ciebie jest godne uwagi, dlatego wkleiłem ci
        link, gdzie po obejrzeniu fotek chyba nawet największy malkontent może
        stwierdzić, że Santoryn jest niezwykłą wysepką.
        I to w skali europejskiej, a nie tylko greckiej!

Można z pogardą napisać, że Oia to cepeliada, cukier-lukier dla turystów i
        tandeta (choć tam się nie było), ale jak powinna wyglądać "prawdziwa"
        nastrojowa grecka wioska, taka nie dla turystów, taka dla ciebie?

Choć widziałem już kilka pięknych miejsc w Europie, uważam, że choćby dla kilku
        poniższych, niezwykłych widoków warto śliczny Santoryn odwiedzić:

tiny.pl/qp5r

tiny.pl/qp59

tiny.pl/qp5w

Oczywiście, jak nie tylko ja napisałem, trudno o prawdziwą atmosferę podczas
        kilkugodzinnej grupowej wycieczki, w tłumie, nawet na tak pięknej wysepce.

Na południu Krety jest parę pięknych wiosek, ale one wyglądają trochę inaczej,
        np. Loutro...

pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo179091.htm

bah7
      • Gość: martin Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.citibank.com 20.09.05, 18:27
        Santorini - koniecznie trzeba...!!!!! pIekne zaulki, wspaniale widki caldery,
        fakt ze duzo turystow ale warto...
    • Gość: dysia Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.09.05, 21:00
      Byłam na Santorini i uważam ,że warto! Wiele do zwiedzania tam nie ma ale
      widoki są urocze.Najpiękniejsze jest miasteczko Ia!
      Tu radzę zaplanowac najwięcej czasu podczas zwiedzania wyspy.Charakterystycznaą
      cecha jest biało niepbieska zabudowa z wąskimi uliczkami,tarasikami na krawedzi
      klifu. Świetne miejsce do podziwiania zachodów słońca.Robi się wtetdy tłoczno
      ale warto wyszukać sobie fajne miejsce i obejrzeć.
      Nastepnie polecam stolicę Santorini-Firę.Jest bardzo głośna,ruchliwa i
      zatłoczona z dużą ilością sklepików z biżuterią i innymi pamiątkami.
      Aby się do niej dostać trzeba pononać czasem steki schodków.Można wiechać na
      osiołku lub kolejką linową.
      Na Santorini pływają statki i dwa wieksze promy.
      Ja płynełam 2,5 godziny wodolotem z Rethymnonu (pływa także z Heraklionu),
      koszt to 30 E za osobe w jedną stronę. U rezydentów ok 100 E za osobe za
      całodzienną wycieczkę.
      Po przypłynieciu udaliśmy się do autokaru z napisem POLAND i zwiedzaliśmy wyspę.
      Sam wjazd jest barzdo emocjonujący poniewaz droga prowadzi niezwykle ostrymi
      zakrętami zboczem klifu.Wjeżdża sie prawie pionowo w górę wąską ulicą a z boku
      widać spad do morza.Naprawdę watro zaufać tamtejszym kierowcom mają świetnie
      wyczucie i niezwykłe doświadczenie.
    • Gość: dysia Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.09.05, 21:05
      w porcie spora grupa tubylców oferuje wynajem pokoi i aut
      pokój jednosoobowy o przyzwoitym standardzie to ok 30 e za dobę
      trzeba pamiętac ,że nie wszyscy mają basen
      a jeśli nawet to nieduży bądź naprawdę malutki
      jeśli interesuje Cie wypoczynek na Santorini to może Kamari.
      Całkiem fajna turystyczna wioska/miasteczko.Ma Wąską kamienisto piaszczytsą
      plażę z czarnym piaskiem i dużą ilości a tawern wzdłuż wybrzeża.
      Atrakcja są samoloty lądujące nad plażą
      • Gość: bywalec Hellas Bylem na Santorini IP: *.tn.glocalnet.net 19.09.05, 01:11
        Jest to urocze miasteczko, pocztówkowe, warto wpasc ale glównie z dziewczyna,
        romantyczna atmosfera, wieczorem rozswietlaja cale zbocza wulkanu
        restauracyjki, piekne widoki na domki pobudowane na tarasach,
        bardzo duzy tlok, brud, (w centrum) waskie uliczki i tysiace mlodzierzy,
        dyskoteki, taki jarmark,
        to by bylo minusowa strona,
        dech zapierajaca w piersiach jazda z portu na szczyt gdzie jest miasteczko,
        urwiska,itp.
        drozyzna jezeli chce sie byc w dobrym punkcie, dlatego tylko nadaje sie na
        romantyczne wyprawy,
    • Gość: sebastianll Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 09:16
      Byłem na Snatroiani z tradyycjną opcją wodolot z Iraklionu + 10 godzin
      zwiedzania (cena za wycieczke u rezydentów 90-100 euro, wodolot w obie strony
      pływa raz w tygodniu z rethymno co wtorek, przynajmniej dwa razy w tygodniu z
      iraklionu, jak sie dobrze poszuka to w biurach na "mieście" może kupić dwu
      dniowa wycieczkę za ok 100 euro)Jedyny minus wycieczki to nie wiadomy czas
      powrotu ze względu na spóźniający się wodolot- nam spóżnił sie tylko 2 godziny
      ale znajomym 6)Niesamowite widoki rekompensują wszelkie niedogodności, dość
      sporo zwiedziliśmy na Krecie ale Santorini należy zobaczyć koniecznie
      • Gość: viola Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.chello.pl 28.04.06, 09:44
        Spróbuje te opisy "wyciągnąć na światło dzienne" aby jak najwięcej osób mogło
        skorzystać.
        • Gość: gosc Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.chello.pl 27.05.06, 10:25
          moze ktos korzystal z greckiego biura podrozy w rethymnonie i dal jakies
          namiary chodzi o wycieczke dwudniowa
          • amigo50 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 27.05.06, 10:48
            Już po raz któryś tam, pewnie ...nasty, podpowiadam, że Santorini to nie jest
            miasteczko, które warto (?) zobaczyć. Ktoś, kto tak napisał miał zapewne na
            myśli Thirę. Thira to jednak nie wszystko!
            Jest jeszcze urocza Oia (lub Ia - jak kto woli), Akrotirion, starożytna Thira,
            Nea Kamneni i Palea Kamneni, plaże na wschodnim wybrzeżu...
            ...i jeszcze kilka miejsc, do których trzeba zajrzeć, ale o tym już było.
            Tu jest też wyjaśnienie tego (?).
            Dlaczego? Bo określenie "warto" jest określeniem złym. To trzeba zobaczyć!
            Na Santorini TRZEBA się wybrać i WARTO to zrobić na kilka dni.
            ...a pisze Wam to facet, który po swoim pierwszum pobycie na Santorini odczuwał
            mocny zawód i później długo tę wyspę omijał.
            Dzisiaj, po kilku pobytach na tej wyspie wiem, że ten pierwszy pobyt był po
            prostu za krótki i niewiele zdążyłem zobaczyć.
            • Gość: viola Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.chello.pl 27.05.06, 19:35
              Masz jeszcze okazję wybrać się tam na tydzień lub dwa z ecco...
    • ana.ania18 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 15.06.18, 19:05
      Mnie się marzy <3 Po tym artykule www.realshopaholic.pl/2016/07/santorini-czy-warto-sie-tam-wybrac-jak.html męcze męża abysmy w tym roku pojechali :) Plan juz mam , ktoś coś dołoży od siebie? :)
      • aseretka Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 15.06.18, 19:50
        Warto chociażby nawet na niecały dzień. Dołożyć mogę tylko zdjęcia:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,26974299,41559877.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,156084879,156793431.html
        Jak dla mnie cudne miejsce. :)
        • ja.s.i.u Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 15.06.18, 20:38
          A ja mam mieszane uczucia. Po obejrzeniu tego filmu niektórzy zrozumieją, czemu: www.youtube.com/watch?v=nIo_ov25JdM
          • dodekanezowiec Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 16.06.18, 16:14
            Chodzi o tłumy? No tak ale to z jakiegoś właśnie powodu te tłumy są. To tak jak lepsze auta przegrywają czasem w testach z gorszymi bo są tylko o 15 proc.lepsze a o 20 proc.drozsze :)
            • Gość: asia Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.18, 16:32
              Dla mnie bardzo warto, nawet na 1 dzień, chociaż na promie rzygałam jak kot, warto wcześniej zaopatrzyć się w tabletki
    • ayyyka Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 16.06.18, 19:46
      witaj...Co do promow plywaja przez caly rok. Cena zalezy od wieku promu i w zwiazku z yum iloscia godzin trwania podrozy...Santorini to nieczynny wulkan bardzo wysoki. Znajduja sie tam mieszkania domy z jedna czescia domu wiszaca nad skala, i druga czescia domu wykutym w skale. Teraz ..jesli chodzi o zdjecia. Gdy staniesz na krawedzi kawiarni, czy uliczki na skraju wulkanu u gory wyjdzie Ci nastepujace zdjecie.../gdy ktos Ci je zrobi/:
      w tle, do wys. Twoich bioder lub kolan/mniej wiece/j bedzie ten murek czy metalowe ogrodzenie, na wysokosci od Twoich bioder do mniej wiecej Twjej szyi w tle bedzie morze i statki pasazerskie w miniaturze..ale to jesdzcze nic..wokol Twojej glowy, w tle beda sasiednie niewielkie wyspy jak z lotu samolotu. Jak leciesz samolotem i robisz zdjecie z okna samolotu masz na tym zdjeciu tylko to ujecie. Na Santorini masz podobne ujecie w tle z Toba na pierwszym planie...nad wyspami ...Jesli chcesz zobaczyc Santorini, jak ja pokazuja Grecy jak ja najlepiej reklamuja, zajrzyj do You Tube Music: Sakis Rouvas "Shake it" video clip na Eurovision nakrecony na Santorini.Takie ujecia jak tam sa, moze miec kazdy turysta. Na Santorini z kazdego punktu wyychodza wspaniale zdjecia ..c hodzi o wysokosc, wspanialy zachod slonca a te sa tam na kazdym kroku..
      Pozdtrawiam.
    • carolinewawa Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 28.06.18, 22:31
      Ja skorzystałam z wycieczki z lokalnego biura Holidea - wycieczki Kreta w bardzo przystępnej cenie. Wszystko było zorganizowane od A do Z na bardzo wysokim poziomie. Punktualny transfer z hotelu do portu, przepłynięcie szybkim katamaranem i wycieczka objazdowa po wyspie z przesympatyczną pilotką www.holidea.eu/. A na samym Santorini widoki zapierajace dech w piersiach, pierwszy raz zobaczyłam prawdziwą biało - niebieską Grecję.
      • lennox Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 02.07.18, 21:43
        Ja osobiście jestem w tej grupie ludzi, którzy zdecydowanie uważają, że warto.
        Ogólnie nie rozumiem jak można sie w ogóle zastanawiać czy odwiedzić ową wyspę :) przecież to perła :)
        Oczywiście - pełna zgoda, w sezonie tam jest mały dramat jeśli chodzi o tłum (Oia) ale to akurat jest nie do przejścia. Co innego poza sezonem ale to akurat jest jasne chyba dla wszystkich. Polecam stronę Bebiak.
        Nie będę pisał ochów i achów bo to po prostu Ctrl C - Ctrl V ze wszystkiego co zostało już napisane. Ja Santorini uwielbiam i polecam....

• Gość: biedak Nie warto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.18, 22:45

Wolin jest tańszy.
    • nikon74 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 04.07.18, 06:47
      Jakby ktoś zastanawiał się na Santorini to mogę polecić. Wróciłem tydzień temu z Santorini . Odwiedziłem też kilka sąsiednich wysp cykladzkich. Poleciałbym tam jeszcze raz. Żal mi było wracać. Widoki super. Promem z wyspy na wyspę. Sporo zdjęć zrobiłem. Może jeszcze kiedyś wrócę na Cyklady. Santorini ładne miejsce, wąskie uliczki białe domki. Turystów z pewnością w lipcu i sierpniu dużo będzie. Dlatego wybrałem się w czerwcu. Sąsiednie wyspy też bardzo ładne i ciekawe. Trudno to opisać . Trza by się samemu wybrać. Mogę tylko polecić Cyklady.
      • j363 Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 23.09.18, 20:42
        Nikon74__ opisz proszę na jakie wyspy poplynąłeś .Co tam zwiedzałes ,po ile promy,czy są dobre połączenia z innymi wyspami?Czy leciałeś z BP na Santorini?czy samemu organizowane? Jaka pogoda była w czerwcu,czy były już tłumy?
        Ja na przyszły rok chce bardzo Santorini wraz z pobliskimi wyspami zwiedzić.Organizuje sama,szukam info ,lotów.itd.
        Opisz proszę wszystko co istotne.i przyda się nam wszystkim,którzy dopiero planują ta cudowna wyspa zobaczyć.
    • bah77ue Re: Santorini - czy faktycznie warto??? 12.07.18, 15:04
      Na kilka godzin - nie warto.
      Na kilka dni - warto.
      Tu można zobaczyć, dlaczego bardzo warto:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,156084879,156957191,0,2.html?v=2

bah77
    • Gość: matylda Re: Santorini - czy faktycznie warto??? IP: *.dynamic.mm.pl 12.10.18, 12:12
      W październiku promy jak najbardziej pływają na Santorini i to jest właśnie najlepszy okres na odwiedzenie wyspy. Gdy tam bylisymy w tym okresie, sciezki były prawie puste, zrobilismy mnostwo pocztówkowych zdjęć (w sezonie to jest niemożliwe ze względu na tłumy).
      Płynęliśmy z Aten, a nie z Krety.
      Santorini - oczywiście że trzeba zwiedzić, nie ma żadnej przesady w zachwytach, to autentyczne miejsce, żadna pocztówkowa wydmuszka!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka