Dodaj do ulubionych

grecka wielkanoc

IP: *.gotadsl.co.uk 01.12.05, 19:34
Wiem ze dopiero swieta bozego narodzenia za pasem, ale ja z powodow
zawodowych moge pomyslec o wakacjach dopiero na wielkanoc. Ktora wyspa jest
warta zobaczenie o tej porze?
dziekuje za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: cleo Re: grecka wielkanoc IP: *.pools.arcor-ip.net 04.12.05, 23:33
      Kazda grecka wyspa bedzie o tej porze roku wspaniala. W ogole Grecja w tym
      terminie, wczesnej wiosny, jest piekna. Wszystko jest zielone, a nie wysuszone
      jak pozniej, kwitna np. kwiaty i pojawiaja sie na drzewach owoce....Jesli chcesz
      poznac smak prawdziwych swiat wielkanocnych na greckiej wyspie, to trzeba by
      wybrac jakas wyspe mniej komercyjna np. cos ze Sporad Pln. (Skopelos ,
      Skiathos), ale mysle, ze Kreta tez moze byc ciekawa. Na Krecie warto wynajac
      samochod,np. z kims z twojego hotelu, i pojezdzic samemu po wyspie. Pozdrawiam!
      • Gość: mariol Re: grecka wielkanoc IP: 81.102.15.* 08.12.05, 12:31
        Serdeczne dzieki, to bedzie moja pierwsza podroz na wyspy i chociaz nie jestem
        aktywna katoliczka to w tym czasie chcialabym sie zachwycac wszystkim, a
        niestety jestem tez osoba, ktora lubi nietypowe miejsca i miejsca mocno
        osadzone w tradycji. Mam nadzieje ze odnajde tam cos, czego nie zapomne na
        dlugo...
        Milego dnia
        • jacek1f tylko z tym katolicyzmem będzie kłopocik :-))) n/t 08.12.05, 12:47
          • bebiak Re: Grecka Wielkanoc 08.12.05, 16:07
            Cześć,
            brałam kiedyś udział w pięknie przygotowanej Anastasi (to najważniejsza,
            właśnie wielkanocna, msza w Grecji) w Meteorach - było to jednym z marzeń mego
            życia: tam właśnie spędzić tę noc (niesamowita atmosfera, niesamowite wrażenia).
            Z kolei słyszałam od Greków (to tylko słyszałam - nie uczestniczyłam), że na
            Korfu w ramach Paschy istnieje miejscowy obyczaj wyrzucania jakichś dzbanów czy
            waz przez okna na ziemię (może Rezydent z Korfu coś by doskrobał w tym
            temacie).
            O swoich dwóch Paschach spędzanych w Helladzie napisałam kiedyś na tym forum o
            tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=22061423&a=22061423
            Pozdrowienia. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka