Dodaj do ulubionych

SAMARA WĄWÓZ

28.03.07, 17:19
Czy może ktoś wie jak wrócic do samochodu zostawionego u wlotu do wąwozu.
Zamierzam wynajac samochód na Krecie i zwidzic wąwóz, tylko nie wiem jak
wrócic do samochodu????
Obserwuj wątek
    • Gość: erta Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.chello.pl 28.03.07, 20:12
      Na ogół trzeba zawrócić tą samą drogą:-).
      Jak mawia znajoma: "kierunek ten sam tylko zwrot przeciwny":-)).

A na poważnie to trzeba zapisać się na wycieczkę zorganizowaną wtedy pomyślą o
      wszystkim za ciebie, dowiozą autobusem,przejdziesz wąwóz, odpoczniesz na statku
      a powrót do hotelu na obiadokolację czyli zajmie ci to cały dzień.
      • Gość: wygodnicki Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.aster.pl 11.09.07, 08:40
        Jasne najlepiej wszystko zeby zrobili za ciebie, przywioza autobusem przeniosą w
        lektyce przez wąwóz i zawiozą na obiadokolacje.

Pozdrawiam
        www.wypady.pl
    • bah77 Re: Wąwóz Samaria... 28.03.07, 23:35
      > Czy może ktoś wie jak wrócic do samochodu zostawionego u wlotu do wąwozu

Będzie ciężko, raczej polecam Lazy Way Max:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=47046561&a=47147503

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=27870973&a=28074255

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=59133995&a=59489476

bah77
      • Gość: Rodzynkowy skrzat Re: Wąwóz Samaria... IP: *.lublin.mm.pl 30.03.07, 18:14
        Napisałeś cytuję "Najpierw musisz dotrzeć do promu - albo w malowniczym porciku
        Sougia, albo w
        Chora Sfakion..." Tzn że najpierw jadę autobusem do promu, wsiadam na prom,
        potem jeszcze 3 km i dopiero jest wąwóz...i wracam tą sama drogą? To chyba
        niewiele skrócona droga? A te 3 km to idę plażą? I dlaczego prom nie dopływa do
        miejsca gdzie zaczyna się wąwóz? Sorki za tyle pytan ale chcę sama sie wybrać z
        tą wersją Lazy Way i chcę byc dobrze pzrygotowana.
        I ostatnie pytanie. Jak dostać sie do takiego promu ze Stavros- czy jest
        bezposrednie połączenie?
        • bob75rob1 Re: Wąwóz Samaria... 30.03.07, 20:06
          Wąwóz nie zaczyna się nad samym morzem, po przypłynięciu trzeba przejść te 3 km
          w głąb lądu. Sam wąwóz (część udostępniona turystom) liczy 13km. Idziesz jak
          daleko chcesz i zawracasz.
          Ze Stavros możesz bez problemu dostać się autobusem do Chani, a stamtąd do Hora
          Sfakion również autobusem, rozkład www.bus-service-crete-
          ktel.com/timetables3.html
          Możesz również wypożyczyć samochód lub skorzystać z wycieczek indywidualnych
          np. proponowanych przez nas.
          Pozdrawiam z Chanii!
    • bob75rob1 Wąwóz Samaria 28.03.07, 23:46
      Można np. zejść na dół i wejść z powrotem, nam się to raz udało, ale nie był to
      raczej relaksacyjny spacer.
      Najlepszym jednak rozwiązaniem jest wykupienie zorganizowanej wycieczki.
      Zdjęcia z Samarii sprzed tygodnia znajdziesz tutaj :
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,59395054.html
      Pozdrawiam z lekko zachmurzonej Krety!
    • Gość: dusza Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.sdl.vectranet.pl 29.03.07, 10:53
      wrocic bedzie ciezko bo cala trasa zaczyna sie w gorach a konczy nad morzem
      gdzie czeka prom/dodatkowa atrakcja/ ktory doplywa do miejsca parkowania
      samochodow.Jedyne wyjscie to wycieczka tam i z powrotem ale wtedy okolo 36km
      pieszo.Chyba ,ze ktos Was zawiezie i pozniej odbierze.Najlepiej wykupic
      zorganizowana wycieczke bo wtedy nie ma problemu jak wrocic.Samarie bardzo
      polecam,wspaniale niezapomniane widoki.Po calej trasie zimne piwo w greckiej
      tawernie to napoj bogow.Pamietaj o dobrych butach/zadne klapki i sandaly bo
      mozna skrecic noge a jedyna karetka pogotowia to osly/ ,idzie sie prawie 18 km
      po kamieniach i nakryciu glowy,my bylismy koniec czerwca i niezle grzalo.
      • jot.be Re: SAMARA WĄWÓZ 29.03.07, 15:53
        > Po calej trasie zimne piwo w greckiej
        > tawernie to napoj bogow.

No właśnie - po CAŁEJ trasie.
        Pamiętaj po dojściu do pierwszej budki z piwem i napojami, że do przejścia są
        jeszcze jakieś 2 kilometry :o)
        • Gość: dusza Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.sdl.vectranet.pl 30.03.07, 09:12
          po wyjsciu z wawozu jest mala tawerna gdzie serwuja bardzo zimne piwo w
          zmrozonych szklannych kuflach.Potem faktycznie jeszcze dwa kilometry i urokliwe
          miasteczko nad morzem gdzie mozna czegos sie napic i cos przekasic albo wykapac
          sie w morzu/zwirek i kamienie na brzegu/ czekajac na prom.
          Na calej trasie Wawozu sa studnie skad mozna pic czysta zrodlana wode ale ten
          zmrozony kufel w ktorym podaja piwo jest super.
          W tym roku chce przejsc jeszcze raz Samarie,na pewno bede pod wrazeniem tak jak
          pierwszy raz.
    • wielorybka Re: SAMARA WĄWÓZ 29.03.07, 11:20
      samochód w tym wypadku sie nie przyda, tak jak pisali poprzednicy - trzeba
      pojechac na zorganizowana wycieczkę, no chyba, że chce ci sie wracać te 18 km
      • jacek1f mozesz zrobic pół od drugijiej strony... 29.03.07, 11:25
        Samochodem do Chorej Sfakii :-), tam musisz byc ok 10. Zostawiasz auto i
        pierwszym promem do Agia Roumelii.
        Tam w wąwóz do Żelaznych Wrót i powrót. Promem o 16.30 do CH Sfakii i do autka.

Ale inni maja racje - to chyba jedyne miejsce gdzie warto wycieczke wykupic.
        Albo jak ja kiedys - na tydzien zamieszkac w Agia Roumelii i zwiedzic wawóz do
        woli i o kazdej porze:-)))
        • bob75rob1 mozesz zrobic pół od drugiej strony..samochodem 29.03.07, 13:50
          Można też samochodem, np. wyruszyć promem z Paleochory (z samochodem),
          wysiadają z Agia Roumeli - zwiedzają wąwóz, wsiadają na prom do Hora Sfakion.

Pozdrawiam!
    • Gość: Elza Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.lublin.mm.pl 29.03.07, 12:02
      Pytanie do wszystkich którzy zwiedzili ten wąwóz:

Czy 7 letnie dziecko da radę przejść taką trasę? Wydaje mi sie że nie a szkoda
      nam to sobie odpuscić. Jak radzą sobie rodziny z dziećmi, czy nie wykupują
      wycieczek?
      • bah77 Re: Wąwóz Samaria... 29.03.07, 12:07
        A co myślisz o Lazy Way, którą proponowałem wyżej (zawracasz, kiedy zechcesz)?

bah77
        • klaryma Re: Wąwóz Samaria... 29.03.07, 14:18
          Ja przeszłam z niespełna 10-latką, zachwycona nie była, ale fizycznie dała radę
          spokojnie. To chyba zalezy od ogólnej kondycji twojego dziecka. Specjalnie sie
          rozglądałam na trasie i troche dzieci młodszych od mojej córki (czyli 9-7
          letnich) widziałam. Pamiętaj tylko, ze dla dziecka piękne widoki nie są żadną
          rekompensata za wysiłek, który musi włożyc w to przejście. 7-latek moze po
          prostu bardzo szybko się znudzic tym marszem.
      • Gość: rybka Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.crowley.pl 30.03.07, 13:22
        a propo zwiedzania samari z dziećmi. Byłam na krecie w 2005 roku , moje dzieci
        miały wtedy 5 i 8 lat . Wybraliśmy trasę Lazy. tak jak było wspomniane
        samochodem do promu i z tamtąd do żelaznych wrót i powrót do portu na lody i
        coś zimnego. 8 latek spokojnie sobie poradził a i 5 latka pokonała cała trase
        sama chociaz sie buntowała. Potem stateczkiem do portu i powrót. My
        mieszkalismy w Rethymnonie tak więc mielismy dosyć daleka droge , ale wszystko
        sie udało i po drodze zwiedziliśmy jeszcze kilka pięknych miejsc.
        Pozrawiam i powodzenia
        jestem zachwycona Kreta na pewno jeszcze tam wróce bo nie zwiedziłam
        wszystkiego a jeździłam 5 dni ssamochodem.
    • Gość: wicktor z poczty Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:12
      jak to jak? szybko bo nie ma czasu:)! co z idiotyczne pytanie:)
      • megalonissos Re: SAMARA WĄWÓZ 29.03.07, 16:10
        Cieszę się, że zadałeś tu pytanie.
    • Gość: lewkonia Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.lublin.mm.pl 11.04.07, 12:11
      MAM PYTANIE: jadę na Kretę, niestety z niezbyt zasobnym portfelem. Nie stać
      mnie na wykupienie wszystkich wycieczek fakultatywnych więc wybiorę jedną z
      oferowanych. Co polecacie?
      1. Wąwóz Samaria
      2.wyspa Spinalonga
      3. wyspa Gramvoussa
      4. Santorini ( bardzo droga wycieczka)
      5. Wieczór Kreteński (co to jest?)
      6.Pałac Knossos

z góry dziękuję
      • jacek1f nie wiem czym sie interesujesz.. ale odpowiem tak: 11.04.07, 13:02
        Samaria - to piekny, najdluzszy, dziki wąwóz w Europie - wyprawa całodniowa,
        połączona z płynieciem statkiem:-) i jakimś tam wysiłkiem fizycznym -
        aktywnoscia. Trzeba przejsc te 17-18 km...
        Jesli lubisz sie ruszac i przyrode...choc w tlumie ludzi...

Spinalonga, to wyspa na Wschodzie, gdzie trzymano trędowatych. Mozesz odpuscic.

Gramvousa - warto, jesli lubisz plaze piekne - jedne z najpiekniejszych:-)
        Statek oraz plazowanie calodnowe w cudnym miejscu...

Santorini - drogie, odpusc. Warto kiedys moze specjalnie sie nastawic.

wieczor kretenski - odpusc!!! to po prostu cepelia dla naiwnych turystow - kasa
        dosc duza, jak za proste dania z grilla, mlode wino i pare tancow - zawsze tak
        samo. Lepiej za te pieniadze pojsc do taverny lokalnej i zrobic sobie wlasny
        prywatny piekny wieczor:-))

Knossos - ech.. co by tu rzec..? Odpusc, bo jak ma to byc jedna wycieczka, ta
        jedna, to sie rozczarujesz. Moze kiedys wrocisz, jak sie zakochasz w Krecie i
        wtdy raniutko, sama sobie obejrzysz nibyPałac.
        Bo kiedys raz trzeba. Ale nie teraz.

o!

• bah77 Re: nie wiem czym sie interesujesz.. ale odpowiem 11.04.07, 13:30
          Polecam szczególnie Gramvousę - jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie!

bah77
      • Gość: dr.wycior Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.zetobi.com.pl 12.04.07, 10:41
        Ciężko powiedzieć. Ja wybrałbym Santorini (niezapomniane wrażenia choć tłoczno)-
        ale za pierwszym razem tez tam nie byłem. Może odpuść - będziesz miał powód do
        powrotu :))
        Myślę,że Gramvoussa - ale samochodem (da się) no i oczywiście Pałac Knossos i
        muzeum (b. dobre) - koniecznie. Powodzenia.
        Najlepiej brać samochód i jeździć, jeździć, jeździć ...... :))))
        • Gość: dusza Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.sdl.vectranet.pl 12.04.07, 12:01
          Bylismy na Krecie pare lat temu - wypozyczylismy samochod i na wlasna reke
          zwiedzalismy wyspe.Zrobilismy 2500km ,bylismy w Chani z uroczym weneckim portem
          i malowniczymi zabytkami,Rethimnonie urokliwym miateczku z ruinami ogromnej
          fortecy gorojacej nad miastem,Matali- w latach 70 jaskinie polozone nad samym
          morzem byly mekka hippisow,plaza w Vai- jedyna plaza z palmami na Krecie gdzie
          byly krecone reklamy Baunty,jaskini Dikte gdzie wg legendy przyszedl na swiat
          Zeus,palac w Knossos- trzeba to zobaczyc mimo iz jednych nudzi innych zaciekawia
          a jeszcze innym przprawia o chwile zadumy,Irapetria gdzie czuc powiew goracego
          powietrza Afryki,Wawoz Samaria -piekna,piesza wycieczka wsrod niezapomnianych
          krajobrazow.Po drodze zwiedzalismy urokliwe kretenskie miasteczka pelne
          bizantyjskich cerkwi,budowli greckich,rzymskich i weneckich.Pilismy wspaniale
          greckie wino w przydroznych tawernach delektujac sie krajobrazem rozciagajacym
          sie wokol.Niestety wokol pelno jest turystow bo Kreta swoim urokiem przyciaga
          tysiace ludzi z calego swiata.W tym roku bedziemy jeszcze raz na Krecie ,mamy
          zamiar poplynac na Santorini/wtedy nie zdazylismy/ i chce sie na wlasne oczy
          przekonac jak wyglada ta slawna bialo-niebieska "Grecja w pigulce".
          Jesli chcesz poczuc klimat i zapach Krety zobacz ja podrozujac samochodem z
          dobrym przewodnikiem w rece.
          Zamiast wydawac spore pieniadze na zorganizowane wycieczki lepiej wypozyczyc
          samochod na pare dni/zawsze taniej/ ustalic trasy i poznawac Krete.
          Milych wakacji!
          • Gość: pomoc_domowa Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 06:09
            Zgadzam się z Tobą co do sposobu zwiedzania Krety i nie tylko, ale odpuść sobie
            jednodniowe Santorini. Szkoda czasu i kasy. Santorini jest piękne, ale je
            trzeba zobaczyć tak jak oglądałeś Kretę. To co zobaaczysz na takiej
            jednodniowej wycieczce z Krety nie będzie biało-niebieską Grecją w pigułce.
            Santorini jest jedyną chyba wyspą (przynajmniej na Cykladach) gdzie używa się
            także innych pastelowych kolorów do malowania elewacjii.
            ...chyba, że chcesz ją zaliczyć (możesz to sobie przeczytać dwuznacznie) ;))
            • Gość: dusza Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.sdl.vectranet.pl 13.04.07, 12:24
              najpiekniejsze jest to ,ze kazdy widzi swiat swoimi oczami i ze swojej perspektywy.
              Zalicze Santorini bo chce sie przekonac czy mnie zachwyci czy okaze sie ,ze nie
              bylo warto.Moze juz nigdy nie wroce na Krete i nie chce zalowac ,ze nie mam
              wspomnien z Santorini bez wzgledu na to jakie one beda.Nie moze sie wszystkim
              podobac to samo bo wtedy swiat bylby nudny i nie byloby o czym dyskutowac.Po
              powrocie podziele sie swoimi wrazeniami.Niestety nie spedze na Santorini kilku
              dni i nie bede miec mozliwosci poznania wyspy nie tylko z perspektywy
              zorganizowanej wycieczki ale moze bede tak zachwycona ,ze bede chciala tam
              wrocic na dluzej...
              Fajnie ,ze mozna porozmawiac na forum i podzielic sie swoimi opiniami ale wiem z
              doswiadczenia ,ze trzeba samemu sprobowac i dotknac zeby sie przekonac jaki ma smak.
              pozdrawiam
          • Gość: michal Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.07, 20:58
            Hej,
            piszesz, ze cala Krete zwiedzilas samochodem. Powyzej widzialem komentarze, ze
            wawozu Samaria nie da sie pogodzic z wyjazdem samochodem. Moze opiszesz jak
            nalezy podejsc do tej wycieczki by dalo sie dojechac i wrocic autem. Dziekuje.
            Pozdrawiam
            • barbelek poczytaj tu: 09.09.07, 22:27
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=68436279&v=2&s=0
      • Gość: lewkonia Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.lublin.mm.pl 13.04.07, 13:19
        Dziękuję za odpowiedzi!!!!
        Santorini i wieczór zdecydowanie odpuszczam. Pałac i Samarię zobaczę ale pojadę
        samochodem( na 3,4 dni to chyba niewielki koszt) i zostaje Spinalonga i
        Gramvoussa- którą wybrać?
        Czy Spinalonga jest duzo brzydsza? I w jaki sposób na Gram... mozna sie dostać
        samochodem? Jesli byłaby taka możliwość to na wycieczkę fakultatywną wybrałaby
        Spinalongę i w ten sposób zobaczyłabym wszystko poza Santorini.
        • bah77 Re: SAMARA WĄWÓZ 13.04.07, 13:57
          > zostaje Spinalonga i Gramvoussa- którą wybrać?

To już pisałem - Gramvousa + Laguna Balos to prześliczne miejsce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=60586843&a=60616517

pl.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo254355.htm

Zamiast Pałacu zdecydowanie wybrałbym Santoryn, ewentualnie Preveli lub
          Elafonisi.

> w jaki sposób na Gram... mozna sie dostać samochodem?

Pisaliśmy o tym tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=38970716&v=2&s=0

bah77
        • Gość: bob i dan Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.home.otenet.gr 05.06.07, 22:12
          Mieszkamy od 1991 na Krecie i zawsze bedziemy ja podziwiac ,jest wyspa ktora
          spelnila nasze marzenia .Tutaj zalozylismy rodzine do greckiej podstawowki
          chodzi nasz syn .Kreta to wiele wspanialych miejsc ktore mozecie Panstwo
          zwiedzic ,korzystajac z naszych uslug .Uwielbiamy jezdzic i chetnie pokazemy
          wam krete.Dysponujemy samochodem FORD FUSION1.4HIGH 07 Zainteresowanych prosze
          o kontakt kamil97@otenet.gr zaznaczam ze nasza oferta nie jest droga
      • Gość: biomj Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.biology.univ.gda.pl 13.04.07, 14:27
        Zestaw proponowanych wycieczek wskazuje na to, ze bedziecie na zachodzie krety
        lub co najwyzej w szeroko pojetych okolicach rethymnonu. Tak? Zdecydowanie
        polecam Samarie w ramach wycieczek fakultatywnych (nie ma wspomnianego we
        wczesniejszych postach problemu z powrotem do auta). natomiast jesli chodzi o
        wybor pomiedzy Gramvoussa a Spinalonga to polecam te pierwsza. Plaza Balos i
        widoki z twierdzy na Gramvoussie- cudo. I tez lepiej statkiem niz samochodem
        (bo na wyspe samochodem nie dojedziesz). I jeszcze polecam wycieczke na
        Elafonissi (jesli zostanie czasu), ale nie z powodu samej Elafonissi tylko
        widokow po drodze. pozdrawiam.
    • wadamczyk1 Re: SAMARA WĄWÓZ 13.04.07, 17:46
      Kochani moi forumowicze.
      Jestem osobą która załozyła ten wątek i jak widze rozróśł sie do znacznych
      rozmiarów , choć już na zupełnie inne tematy, ale to i tak cieszy.
      Może więc coś z innej beczki.
      Wybieram sie na Kretę 26.06 na 2 tyg. z rodzina do Agia Pelagia, to jest na
      srodkowej północy. Poradzcie mi co robic przez 2 tyg. poza piciem piwa. Chcemy
      wypożyczeć sam. na 7 dni , pojeździc i pozwiedzać. Prosze zatem napiszcie gdzie
      jechać i co zwiedzć i co zobaczyć. Aha jedziemy 2+2 (chłopaki 15 i 12 Lat)
      Poradxcie zatem.
      • bah77 Re: SAMARA WĄWÓZ 13.04.07, 19:15
        > Prosze zatem napiszcie gdzie jechać i co zwiedzć i co zobaczyć...

#1. Przejazd przez Półwysep Gramvoussa i plażowanie w Lagunie Balos;

#2. Plaża Falasarna - jedna z najlepszych greckich plaż;

#3. Laguna i Wyspa Elafonisi ("Jeleni") i monastyr Moni Hrisoskalitissas;

#4. Piramidy ziemne w Potamida i Wąwóz Topolia;

#5. Piękne, zaciszne, portowe miasteczka: Paleochora, Sougia, Agia Galini;

#6. Przejazd przez Lefka Ori (Góry Białe) i Płaskowyż Omalos, przejście Wąwozu
        Samaria ("św. Marii") i kąpiel w Agia Roumeli;

#7. Zwiedzanie Chanii, przejazd wąwozu Theriso i plażowanie w słynnym Stavros;

#8. Zwiedzanie Rethymnonu i monastyru Moni Arkadiou;

#9. Wąwóz Imbros, zamek Frankokastello, piękna droga z Chora Sfakion na
        niezwykły most w Aradena i kąpiel na zacisznych plażach: Marmara ("Marmurowa"),
        Glika Nera ("Słodkiej Wody"), czy Filaki;

#10. Wąwóz Kourtaliotiko z pięknym wodospadem, wenecki "wodopój" w Spili,
        przepiękne skały w Agios Pavlos i spokojne plaże w rejonie Plakias: Damnoni,
        Preveli, Shinaria itd.;

#11. Dolina Mesara, groty w Matali i swobodne plażowanie na pobliskiej
        naturystycznej Red Beach;

#12. Gaj z potężnymi palmami daktylowymi na plaży Vai;

A także dodatkowo:

- Wycieczka na piękną Wyspę Chrysi ("Złota") z Ierapetry.

- Rejs lub spacer do uroczej wioski Loutro.

- Wiatraki w regionie Lasithi.

- Wycieczka Doliną Aspros Potamos ("Białej Rzeki") do plaży w Makrygialos.

- Jezioro Votamos oraz Jezioro Kournas z żółwiami wodnymi.

- Niesamowity spacer przez Wąwóz Zakros ("Doliną Umarłych").

- Rejs na Spinalongę.

- Zwiedzanie wykopalisk: niby-pałac Knossos, Fajstos, Gortyna, Gurnia itd.

- No i oczywiście jeszcze wycieczka na Wyspę Santoryn!

Starczy?

Jeśli nie, to na Forum jest grubo ponad tysiąc postów na ten temat...

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: wadamczyk1 Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.chello.pl 13.04.07, 18:58
      to napisz w.adamczyk@wp.pl
    • Gość: janira Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.lublin.mm.pl 14.05.07, 10:42
      Lazy Way w obie strony od promu to ile km?
      • bah77 Re: SAMARA WĄWÓZ 14.05.07, 12:52
        Razem ok. 10 km.

Podawałem już wyżej wątek z opisem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=27870973&a=28074255

bah77
    • Gość: kakao Re: SAMARA WĄWÓZ IP: *.lublin.mm.pl 05.06.07, 13:26
      Zastanawiam się czy wogóle jest sens zwiedzać samarię w sierpniu? czy to moze
      być przyjemne czy stanie sią męką i tzw obowiązkiem no bo byłem na krecie więc
      muszę się pochwalić. Absolutnie nie neguję tylko pytam?
      • klaryma Re: SAMARA WĄWÓZ 05.06.07, 20:29
        Ja zwiedzalam w sierpniu. Upal nie byl zbyt dokuczliwy. zwlaszcza jesli sie nie pedzilo do przodu. Za to
        tlumy (a w siepniu sa tlumy) byly okropne. Jesli masz w perpektywie powrot na Krete w innym terminie
        (maj, wrzesien), to na pewno wycieczka wtedy bedzie przyjemniejsza. Dla mnie mimo wszystko byla to
        ciekawsza wyprawa niz np. na Elafonissi, czy Knossos
        • Gość: Misiu Re: SAMARA WĄWÓZ IP: 212.122.214.* 07.06.07, 12:24
          klaryma napisała:

> Ja zwiedzalam w sierpniu. Upal nie byl zbyt dokuczliwy. zwlaszcza jesli sie nie
          > pedzilo do przodu. Za to
          > tlumy (a w siepniu sa tlumy) byly okropne.

Ja przeszedłem tę trasę w lipcu, w 2001 lub 2002 roku (dokładnie nie pamietam,
          bo byłem na Krecie 2 lata z rzędu). Uważam, że dla ludzi o przeciętnej kondycji
          jest to duży wysiłek. Wówczas słońce prażyło niesamowicie. Warto też pamiętać,
          że osoby, które nie są przyzwyczajone do nadmiernego wysiłku fizycznego,
          odczuwają trudy Samarii nie przez następny dzień, a przez 2 dni (potężne zakwasy
          miała moja żona - ja jestem dość wysportowany;-)).
          W każdym razie - drugi raz tam się nie wybierzemy. Naszym zdaniem - nie warto!

Pozdrawiam,

Misiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka