Dodaj do ulubionych

ZAKINTHOS?

IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 11:05
Dostałam ofertę wczasów na wyspie Zakinthos. Czy wiecie coś więcej na temat
tego miejsca i ich oferty tamże?
Z góry dzięki za odzew
Kasia

Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 14:04
      Kasiu, osobiście na Zakhintos nie byłam, natomiast będąc w ub. roku w Grecji
      rozmawiałam na temat tej wyspy z naszą pilotką - mówiła, że są ładne
      piaszczyste plaże, dużo zatoczek i wspominała coś o ... żółwiach (chyba - jeśli
      dobrze pamietam - jakiś rezerwat). W każdym razie polecała tę wyspę jako
      miejsce bardzo malownicze i urocze.
      • ptasia Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 14:13
        żółwi morskich jest w ogóle bardzo dużo w rejonie wysp
        Jońskich, są pod ochroną;; zresztą, w całej Grecji trwa
        kampania na rzecz ratowania żółwi, które niestety źle
        wpółżyją z turystami :(
        a o ile wiem, Zakinthos jest śliczna, i kiedyś tam MUSZĘ
        dotrzeć :)
    • Gość: aslan Re: ZAKINTHOS? IP: 80.76.56.* 20.05.03, 15:30
      moja matka byla w zeszlym roku. Drgo jazk diabli do plazy sie jezdzi autobusem,
      w nycy nie mozna sie kapac bo zolwie wylaza na brzeg
      • Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 20.05.03, 21:23
        Dla mnie rewelacja. Zreszta sami zobaczcie. Mi sie bardzo podoba. I mam zamiar
        tam jechac w tym roku, ale tylko z niemieckiego Tui. Oferty nie sa drogie. W
        Polsce ma to tylko Big Blue.
        Podam kilka linków, to co znalazlam:
        www.travel-to-zakynthos.com/gallery.php
        www.zanteguru.com/places/location/tsilivi.html
        www.e-zakynthos.com/hotels/
        www.greekislands.freeserve.co.uk/zante/zante%
        20links.htmwww.zante4sale.com/ad_results_area.php?area=Kalamaki

Mozna tu znaleźć hotele na własna reke. Piekne plaże, piekne wille za
        niewielkie pieniądze, np. 100 euro za wynajecie willi.

• miriam_73 Re: ZAKINTHOS? 20.05.03, 21:30
          Nieprada, Zakynthos z kontynentem ma także Sigma Travel.
          • Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 16:50
            No może ma i sigma. Nie wiem. ja chciałam byc miła i podałam komus informacje
            razem z linkami. Zamiast podziekowac, to jak zwykle na forum w gazecie tylko
            krytyka. Wstydź sie. Nie ładnie. Ja słyszałam tylko o ofercie Big Blue, co nie
            znaczy, ze z nimi jade. mam zamiar wybrac sie z niemieckiego katalogu TUI lub
            prywatnie, bo samolot z Niemiec nie jest drogi i hotele jak widac w linkach
            tez. I nie krytykuj tak wiecej. Nie podoba mi sie to.
            • Gość: Maria. Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:36
              Sprawdziłam ich ceny na inne imprezy, tzn. Egipt, majorka. Sa bardzo drodzy, za
              1 gwiazdke hotel - 14 dni chca około 2600.
              Daj spokój, bardzo drogo za taki luksus jak hotel 1 gwiazdka. ktos z nimi
              jeździ? Za te pieniądze z Neckermanna mam min. 3 gwiazdki, a w last minute
              nawet 4.
        • Gość: spiros Re: ZAKINTHOS? IP: *.otenet.gr 09.06.03, 18:39
          www.gozakynthos.gr
        • Gość: panos Re: ZAKINTHOS? IP: *.otenet.gr 08.09.03, 09:56
          www.gozakynthos.gr
    • Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 08:27
      A czy ktoś z Was był tam z big blue?
      Jeśli tak, napiszcie więcej.
      Dzięki
      • Gość: New Re: ZAKINTHOS? IP: 195.136.95.* 21.05.03, 08:50
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> A czy ktoś z Was był tam z big blue?
        > Jeśli tak, napiszcie więcej.
        > Dzięki

... przecież to jest nowa oferta, więc raczej jeszcze nikt z nimi nie był.
        • Gość: madzia Re: ZAKINTHOS? IP: *.nsm.pl 21.05.03, 15:43
          moze byc tam calkiem ciekawie.. a jak z dysko? i nocnym zyciem? nie bylam
          nidgdy ale wydaje mi sie ze zakinthos to zadupie... piekne zadupie:P
          • ptasia Re: ZAKINTHOS? 21.05.03, 18:12
            hm, jak latają czartery to już (niestety) nie jest takie
            zadupie. a poza tym zależy kto czego szuka (imho miejsce
            bez "dysko" to nie zadupie :))); jak życia nocnego, to
            chyba inne rejony się w tym specjalizują.
            • Gość: Maria. Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:03
              Ptasia, ale mozna tez dopłynac promem z Korfu.
              Mi sie bardzo podoba. W linkach zamieszczonych na ich strony mozna duzo
              zabaczyc. Polecam.
              • ptasia Re: ZAKINTHOS? 21.05.03, 22:01
                Mario, ja wiem, że mozna płynąć prmem, i nie tylko z
                Korfu, z Patras też. palcem po mapie już tą podróż
                odbyłam :)). te czartery miały być dowodem na niską
                "zadupowość" wyspy i odpowiedzią na poprzedni post.
        • Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 21.05.03, 20:27
          Grecja + Zakynthos 15 dni samolotem . Sigma Travel

1 dzień Przelot do Salonik. Przejazd do Pierii.

2 dzień Przejazd do Kalambaki. Po drodze zwiedzanie słynnych klasztorów w
          Meteorach, malowniczo usytuowanych pośród fantastycznego, skalistego
          krajobrazu.

3 dzień Przejazd do Aten. Po drodze zwiedzanie Delf- duchownego centrum
          antycznej Grecji.

4 dzień Zwiedzanie Akropolu Ateńskiego i Muzeum Archeologicznego na Akropolu.
          Po południu czas wolny w centrum miasta. Możliwość wzięcia udziału w wieczorze
          folklorystycznym na Place - Starym Mieście.

5 dzień Czas wolny lub fakultatywnie wyjazd do Mariny Trocadero. Zaokrętowanie
          na statek turystyczny. Całodzienna Wycieczka na Wyspy Sarońskie ( Poros, Hydra,
          Egina).

6 dzień Przejazd autokarem do Olimpii. Po drodze postój przy Kanale Korynckim i
          wizyta w Argolidzie, zwiedzanie Myken: Lwia Brama, Mury Cyklopów, Grobowiec
          Agamemnona. Następnie zwiedzanie Epidauros- najsłynniejszego teatru antycznego
          na świecie.

7 dzień Zwiedzanie Olimpii - miasta słynącego ze starożytnych igrzysk -
          świętego miasta Greków. Przejazd na przystań promową - przeprawa promem na
          piękną wyspę Zakynthos.

Zakwaterowanie w hotelu*** położonym w niedalakiej odległości od plaży w
          miejscowości Laganas.

8 - 13 dzień POBYT NA WYSPIE ZAKYNTHOS

Miasteczko Laganas, położone ok. 6 km od stolicy wyspy Zakynthos, leżące przy
          najładniejszej piaszczystej, żółtej plaży wyspy długości ok. 8 km i o tej
          samej nazwie. Idealne miejsce do kąpieli dla dzieci ze względu na płytkie morze
          nawet 100 metrów od brzegu. W miasteczku wypożyczalnie samochodów i skuterów a
          na plaży atrakcyjne sporty wodne.

Codziennie śniadania kontynentalne i obiadokolacje serwowane.

Na miejscu możliwość wzięcia udziału w wycieczkach organizowanych przez biura
          greckie np:

objazd autokarem po wyspie, całodzienna wycieczka statkiem, wyprawa do grot i
          po zatoce gdzie spotkać można żółwie Caretta-Caretta, jeep safari oraz wiele
          innych propozycji.

14 dzień Przeprawa promem na Peloponez. Przejazd do Pierii. Po drodze krótkie
          zatrzymanie w Patrze, następnie przeprawa promem z Rio do Antirio. Krótki
          przystanek w Termopilach.

15 dzień Przejazd do Salonik zwiedzanie miasta z autokaru. Czas wolny na
          zakupy. Przelot do Warszawy.

Śniadania i obiadokolacje.
          Terminy od czerwca do września.
          ---------------------------------------------------------------
          Sprawdziłam Sigma Travel.
          Wszystko cacy. A jak ktos nie chce tego zwiedzania wczesniejszego tylko sam
          pobyt w Zakhyntos to co wtedy? Czeka na lotnisku przez 8 dni?
          • ptasia Re: do Marii 21.05.03, 22:07
            nie rozumiem - przecież jeśli ktoś chce tylko na
            Zakinthos, to jedzie na Z., nie pcha się w objazdówkę,
            to chyba jasne. Miriam podała przykład oferty, którą jest
            TAKŻE na Zakinthos, jako jedna z paryu na rynku.
            • Gość: Agnieszka Re: do Marii IP: *.chello.pl 21.05.03, 22:32
              Na Zak. mozna skoczyc ale na tydzień bo potem nuda i co robić gdzie jechać ???
              jak wszystko zaliczone ? tylko opalanie,opalanie,opalanie,opalanie!!
              • ptasia Re: do Marii 22.05.03, 06:22
                Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> Na Zak. mozna skoczyc ale na tydzień bo potem nuda i co
                robić gdzie jechać ???
                > jak wszystko zaliczone ?
                czyli co: zwiedzone?
                imho, idealnie byłoby połączyć Zakinthos z Korfu, Itaką i
                Kefalonią = objechać W-y Jońskie :))

>tylko opalanie,opalanie,opalanie,opalanie!!

niekoniecznie: pływanie, nurkowanie, pływanie, nurkowanie! :)
                • Gość: Maria Re: do Agnieszki IP: *.acn.pl 22.05.03, 08:09
                  Ale warto tam pojechac? Ładnie jest chyba, przynajmniej tak wyglada. Opowiedz
                  cos więcej, prosze.
    • Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:04
      Byłam tam nawet kilka razy, podaj mi miejscowość w której położony jest hotel
      to napisze Ci więcej o tej uroczej wyspie. Pozdrawiam.
      • Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 12:37
        Jeszcze nie wybrałam konkretnego hotelu, zastanawiam się co warto tam zobaczyc
        i czy będzie co robić tam przez dwa tygodnie, gdzie najatrakcyjniej etc.Dodam,
        że chcemy pojechać tam z półtorarocznym dzieckie. Oboje z mężem lubimy przyrodę
        i zaciszne miejsca.
        Kasia
    • Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 22.05.03, 19:17
      Jest to urocza, zielona z malowniczymi zatoczkami wyspa. Dla zwolenników
      nocnego życia jest tam prawdziwy raj. Dużo dyskotek, pubów i hała�liwych
      Anglików. Najpopularniejszš miejscowo�ciš jest Laganas z długš cišgnšcš się
      przez 8 km. piaszczystš plażš z bardzo płytkš wodš (200 metrów od brzegu woda
      jest po kolana), plaża ta jest uznawana jako jedna z najpiękniejszych w Grecji.
      Przy plaży usytuowanych jest wiele restauracji i tawern w niektórych
      organizowane sš wieczorki z greckš muzykš na żywo. Wynajęcie leżaka w zeszłym
      roku kosztowało 4 euro (ale można się targować) na plaży można zaopatrzyć się w
      bardzo smacznš owocowš sałatkę z jogurtem albo z lodami (miamiam), która
      kosztuje 4 euro. Na wyspie jest bardzo dobre połšczenie autobusowe z wszystkimi
      miejscowo�ciami, które zaczynajš swój bieg w stolicy wyspy Zakinthos. Nie brak
      tam również wypożyczalni samochodów i mopedów ( honorowane jest nasze polskie
      prawo jazdy). Lokalne biura oferujš, wiele wycieczek np. do Aten, Olimpii (
      teren starożytnych igrzysk), na wyspę Kefalonia (tam gdzie nagrywany był film
      Kapitan Korelii), statkiem dookoła wyspy, autokarem po wyspie. Ale majšc na
      uwadze fakt, że jedziecie z takim maluchem to odradzam udział w wycieczkach i
      proponuję wynajšć samochód. Jeżeli będziecie zakwaterowani w hotelu położonym w
      Laganas to wybierajcie z dala od centrum. Centrum Laganas to jedna długa ulica
      przy której położone sš kawiarnie, puby i hotele, jest tam straszny hałas do
      godziny 3 nad ranem, a więc pobyt w hotelu z takim małym dzieckiem położonym w
      centrum nie należałby do przyjemnych.
      Sama wyspa jest godna uwagi i warto tam spędzić urlop, pomijajšc jednak
      miesišce lipiec i sierpień panujš tam zbyt wysokie temperatury, które wasz
      maluch zniósłby nie najlepiej. Główne reklamówki wyspy to żółwie kareta-kareta,
      które przypływajš tam z Basenu Morza �ródziemnego i składajš na plażach
      Zakinthos jajeczka, czę�ć tych plaż jest pod ochronš i nie wszędzie można
      wbijać parasole, lokalne biura organizujš wycieczki po zatoce Laganas podczas
      których można spotkać żółwie ( długo�ć żółwia wynosi 1,20 ). Drugš reklamówkš
      jest zatoczka Nawagio, często spotykana na różnego typu pamištkach z Grecji.
      Dopłynšć można do niej tylko od strony morza, podziwiać widok na niš można
      również z góry. Zatoczka ta otoczona jest dookoła wapiennymi skałami, a na
      piaszczystej plaży porzucony jest wrak statku, natomiast błękit morza jest tak
      urzekajšcy, że trudno go opisać, bo patrzšc z góry na niš to naprawdę zapiera
      dech w piersiach. Chyba wystarczy jak za mało to dajcie znać. Pozdrawiam i
      życzę miłego pobytu .

• Gość: Kasia Re: ZAKINTHOS? IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 08:34
        Bardzo Ci dziękuję za te infos.
        Czy możesz powiedzieć z jakiego biura byłaś i za ile?
        Dzięki
      • Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 23.05.03, 08:58
        Bardzo duzo, dzieki. Ale napisz jeszcze cos o miejscowosci TSILIVI, do której
        wysyla Big Blue. ostatecznie moze z nimi pojade. Maja chyba najlepsza cene i
        czarter bezposrednio na wyspe.
    • Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 23.05.03, 11:23
      Ja byłam tam z Sigmą w 1997 na wczasach pobytowych i w zeszłym roku na
      wycieczce objazdowej połączonej z pobytem na Zakinthos. Mieszkaliśmy w Langanas
      to zdecydowanie najlepiej rozwinięty kurort Zakinthos. Jeśli chodzi o Tsilivi
      jest miejscem dużo spokojniejszym niż Laganas z piaszczystą plażą, kryształową
      i płytką wodą. Plaża w Tsilivi jest trzecią w kolejności z najczęściej
      odwiedzanych plaż wyspy. Dookoła znajdują się gaje oliwne, a w środku nich
      przepiękne wille najbogatszych mieszkańców wyspy. Położona jest 6 km od stolicy
      ( bilet na autobus rejsowy do stolicy 0,75 euro w jedną stronę, taksówka ok. 8
      euro). Nie brak tam tawern, kawiarenek gdzie można wypić wspaniałą grecką kawę
      na zimno „frape”, wypożyczalni samochodów i mopedów. Jest to miejsce trochę
      chłodniejsze niż Laganas, bo nie jest osłonięte od wiatrów wiejących z północy,
      a więc lepiej znosi się wysokie letnie upały.
      Co warto odwiedzić będąc na wyspie:
      1. Wzgórze Mbochali z pięknym widokiem na stolicę.
      2. Twierdzę zbudowaną przez Wenecjan
      3. Wzgórze Solomosa, gdzie pisał słowa do hymnu narodowego
      4. Oczywiście stolicę i muzea
      5. Kościół Agia Mavra
      6. Błękitne groty
      7. Zatoczkę Nawagio
      8. Klasztor Anafonitrias
      9. Zachód słońca w Keri albo Kampi
      10. Wschód słońca w Porto Roma
      11. Wioskę Volimes (zakupić coś z rękodzieła artystycznego)
      12. Laganas wykupić wycieczkę po zatoce (ok. 15 euro) gdzie można podziwiać
      żółwie kareta-kareta.
      13. Pojechać do Agios Nicolaos skorzystać ze sportów wodnych ( jest ich tam
      największa ilość). Z Laganas kursuje bezpłatny autobus do Agios Nicolaos.
      14. Klasztor Jana Baptysty.
      15. Przepiękną zatoczkę Porto Wromi- wspaniałe miejsce dla tych co lubią
      nurkować, dostać się tam jedynie można wynajętym samochodem lub mopedem,
      jednakże droga jest bardzo kręta trzeba bardzo ostrożnie jechać.
      To chyba wszystkie najpiękniejsze zakątki wyspy, a więc będzie co robić przez
      14 dni pobytu. Życzę udanych wakacji, wiele wrażeń i wspaniałych wspomnień.
      Mało kto wraca z Grecji niezadowolony ( tylko urodzony malkontent), mam nadziej
      że i Wy przyłączycie do osób oczarowanych i zafascynowanych Grecją.
      Odwiedźcie też strony: www.ionion.com
      www.travel-info.gr/greece/Zakinthos
      http://www.gnato-gr
      A teraz parę informacji o wyspie:
      Bogini Artemida i Bóg Apollo wybrali tę wyspę na swoje wakacje z powodu
      idyllicznego krajobrazu, pełnego zieleni, cudownych piaszczystych plaż,
      błękitnej wody, morskich grot, romantycznych zachodów słońca i przyjemnego
      klimatu.
      Dziś podróżujący korzystają z uroków Zakynthos z podobnych względów, a także z
      powodu kantad, gościnności mieszkańców i kultury. Wakacje spędzone na Zakynthos
      będą dla Państwa niezapomnianym przeżyciem i będzie unosiła się za nimi woń
      jaśminu!

W trosce o środowisko

Mieszkańcy Zakynthos ze szczególną starannością pozostawili dość duże
      powierzchnie wyspy w stanie nienaruszonym, aby ochronić rzadkie okazy fauny
      morskiej i stworzyć podmorski park. Znany żółw wodny Caretta caretta, który od
      milionów lat przybywa na wyspę Zakynthos aby złożyć tu swoje jaja, znajduje na
      chronionych plażach bezpieczne schronienie. To samo odnosi się do rzadkiego
      gatunku fok Monachus monachus, który osiedlił się na południowo-zachodnim
      wybrzeżu Zakynthos. Z uwagi na środowisko zadbano na wyspie o to, by został
      zachowany labilny ekosystem. Nowoczesne miejscowości i zaplecze turystyczne,
      zbudowane w tradycyjnym stylu panującym na wyspie, harmonijnie wkomponowują się
      w krajobraz. Każdy z odwiedzających może dzięki temu zakosztować
      najnowocześniejszych przyjemności i usług w naturalnym i kultywowanym
      otoczeniu. Znacznie przyczynia się do tego wprowadzony zakaz lotów nocnych na
      międzynarodowym lotnisku wyspy, z którego są połączenia ze wszystkimi
      miejscowościami letniskowymi wraz z ą0.000 łóżek we wszystkich kategoriach
      hotelowych, położonymi 10-20 minut drogi. Zakynthos jest wyspą którą pokocha
      każdy kto ją pozna.

Dojazd na Zakynthos

Z lotniska krajowego w Atenach na Zakynthos można dotrzeć w przeciągu godziny.
      Dwa razy dziennie są połączenia lotnicze z wyspą. Lotnisko wyspy jest oddalone
      od miasta Zakynthos o 6 kilometrów. Autobusy Olympic Airways zawożą
      podróżujących do stolicy. Z wielu europejskich metropolii organizowane są loty
      czarterowe bezpośrednio na Zakynthos.
      Statkiem i samochodem można dotrzeć na Zakynthos z Killini, portu Ilii na
      Peloponezie, leżącym naprzeciw Zakynthos (1 godzina jazdy). Latem 10 razy
      dziennie kursuje statek, zimą 5 razy. Podróżujący bez samochodu wygodnie dojadą
      do Killini autobusami dalekobieżnymi KTEL lub koleją, która przez cały rok
      kursuje codziennie. Latem Zakynthos ma także trzy razy w tygodniu bezpośrednie
      połączenie ze statkami liniowymi z Włoch. Z Zakynthos są też miejscowe
      połączenia z okolicznymi wyspami i Peloponezem (Katakolo). Połączenia odbywają
      się przez cały rok codziennie.
      16 kilometrów na południowy zachód od stolicy leży Vasiliko, rozległa wioska z
      dużą ilością zieleni i fontann, sadów owocowych i pól, wieloma romantycznymi
      plażami, oferującymi duże możliwości uprawiania sportów wodnych: Porto Roma,
      Aijos Nikolaos, Porto Zoro, a także Jerakas, spokojna, chroniona plaża, na
      której żółw Caretta caretta składa swoje jaja.
      Na najbardziej na południe wysuniętym miejscu wyspy, leży Keri, malownicze
      miasteczko przypominające stare Zakynthos, na wzniesieniu pomiędzy zielonymi
      pagórkami. Wąskie uliczki i kamienne domki świadczą o minionych czasach. Widok
      na Morze Jońskie z latarni w Keri jest imponujący, a zachód słońca oczarowuje
      każdego turystę. Przy wybrzeżu w miejscowości Limni jest duża infrastruktura
      rybacka. Warto zwiedzić położone w pobliżu skaliste wybrzeża, przy których
      znajdują się najpiękniejsze groty i jaskinie, jak np.. Kamares. Turyście
      oglądającemu górskie krajobrazy Zakynthos pokazuje zupełnie inne oblicze.
      Tradycyjne wioski położone są pomiędzy lasami sosnowymi. Należą do nich
      Volimes, trzy przechodzące w siebie miejscowości ze starymi, dobrze zachowanymi
      domami.
      Orthones, Maries i Kampi, położone w pobliżu najwyższego szczytu wyspy są
      szczególnie piękne. Stąd turysta obejmuje wzrokiem całą wyspę i Morze Jońskie
      aż do Kefalonii. Z wiosek tych widać wspaniałość kolorów zachodu słońca.
      Argasi, inny dobrze rozwinięty turystycznie obszar z ogromną piaszczystą plażą
      jest idealne dla turystów, którzy chcą przeżyć spokojne dni i noce.
      Kalamaki leży także na południu i jest spokojnym kurortem nad morzem
      posiadającym fantastyczną piaszczystą plażę i jest idealne dla każdego turysty.
      Długie plaże z drobnym piaskiem i płytka woda w Alikes na północnym wschodzie
      wyspy są punktem przyciągającym rodziny. Plaże Alkes oferują wspaniałe
      możliwości uprawiania sportów wodnych.
      Do plaży w Alikes dochodzi nowy kurort Alikanas, który staje się coraz większy.
      Przypuszcza się, że tu leżała starożytna Arkadia, pierwsze miasto na Zakynthos.
      Plaża Planou-Tsilvi na północnym wschodzie wyspy jest godna polecenia z uwagi
      na czyste wody i została wyróżnione niebieską flagą Unii Europejskiej. Dalej na
      północ znajdują się inne plaże turystyczne, jak Tragaki, Kipseli i Jerakario.

Krajobraz i plaże

Większość z 44 wiosek na Zakynthos zachowała swoją tradycyjną atmosferę.
      Turystyka rozwijała się stopniowo a wzgląd mieszkańców na środowisko nie
      pozwolił na powstanie wielkich kompleksów hotelowych, które pokonałyby
      osobliwości natury na wyspie. Są tutaj średnie i małe hotele na każdą kieszeń,
      które zapewniają najnowocześniejszy komfort, ale także gościnność, która często
      rodzi przyjaźnie.
      Laganas na południu, położone 11 kilometrów od miasta w najbardziej urodzajnej
      części wyspy pomiędzy gajami oliwnymi i winnicami kusi turystów swoimi
      rozległymi piaszczystymi plażami latem. To kosmopolityczne miasteczko, wraz z
      hotelami, kwaterami prywatnymi, możliwościami kempingowymi i urozmaiconym
      życiem nocnym, jest ideal
      • Gość: zielona Re: ZAKINTHOS? IP: *.chello.pl 23.05.03, 11:40
        c.d.Krajobraz i plaże

Większość z 44 wiosek na Zakynthos zachowała swoją tradycyjną atmosferę.
        Turystyka rozwijała się stopniowo a wzgląd mieszkańców na środowisko nie
        pozwolił na powstanie wielkich kompleksów hotelowych, które pokonałyby
        osobliwości natury na wyspie. Są tutaj średnie i małe hotele na każdą kieszeń,
        które zapewniają najnowocześniejszy komfort, ale także gościnność, która często
        rodzi przyjaźnie.
        Laganas na południu, położone 11 kilometrów od miasta w najbardziej urodzajnej
        części wyspy pomiędzy gajami oliwnymi i winnicami kusi turystów swoimi
        rozległymi piaszczystymi plażami latem. To kosmopolityczne miasteczko, wraz z
        hotelami, kwaterami prywatnymi, możliwościami kempingowymi i urozmaiconym
        życiem nocnym, jest idealne zarówno dla turystów szukających aktywnego
        wypoczynku jak i dla tych, którzy preferują spokojne wakacje rodzinne. Na
        rozległych piaszczystych plażach Laganas, żółw morski Caretta caretta składa
        swoje jaja.

Miasto Zakynthos

Miasto Zakynthos, stolica wyspy rozpościera się u stóp wzgórza, poniżej
        warownego grodu. Zachowały się budowle i domy mieszczańskie w
        charakterystycznym kolorze ochry, z lożami i halami wenecjańskimi. Nie wolno
        zapomnieć o spacerze przez Strata Marina na wybrzeżu i przez słynną Rugę,
        komercyjne centrum z malowniczymi arkadami i brukowanym placu głównym Aijos
        Markos, gdzie spotyka się cały świat. Dzielnica miasta Bochalis, położona
        poniżej grodu, fascynuje wąskimi, cichymi uliczkami i starymi domami, których
        podwórza niemalże znikają pośród "Bougainvilleas", autentycznymi kawiarniami i
        restauracjami, w których można posłuchać muzyki wyspy Zakynthos. Powyżej
        Bochalis unosi się wenecjańska twierdza, z której rozciąga się wspaniały widok
        na dzisiejsze miasto Zakynthos i Morze Jońskie.

• Gość: Maria Re: ZAKINTHOS? IP: *.acn.pl 23.05.03, 13:40
          jejku, dzieki, cała opowieść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka